Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na poczatek mam babydream i hipp
Oliatum zostawiam tylko w razie gdyby te sie nie sprawdzily lub jesli maly bedzie mial problemy ze skora. Nie chce od razu przyzwyczajac do specjalistycznych kosmetykow
A wogole to Karolinko zapomnialam juz wczoraj napisac ze posciele piekne!! Ja dzis kupujeKaarolina lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry mamusie,
chyba "wykrakałam" bo napisałam ze 2 dni temu, ze nie miałam nigdy skurczów w ciąży...dzisiaj za to jak się o 2 w nocy obudziłam miałam takie skurcze, że aż się oblałam zimnym potem ze strachu...z godzinę mnie łapały co chwile, ale były to te b-h bo nie były bolesne...były wyczuwalne ale nie bolesne... ale dla mnie to była taka abstrakcja - ból brzucha w ciąży - że nie wiedziałam, co robic...na szczęście przeleżałam te skurcze i przeszło..Rano powiedziłam o tym mężowi, że takie coś miało miejsce i ze go nie budziłam bo chciałam sprawdzić najpierw sama, czy jest po co panikować a ten mi odparł, że dobrze, że go nie obudziłam bo by od razu mnie wpakował w auto i na IP... musiałam go uświadomić, że te skurcze b-h to coś normalnego już na tym etapie ciąży
Co do obwodu brzuszka to wczoraj pierwszy raz zmierzyłam i na wysokości pępka mam 93 cmteraz mam zamiar mierzyć co tydzień
A co do kosmetyków, to poczytując Was chyba zrobię jak Wy - na początek tańśze z Rossmanna a jak się nie sprawdzą to zainwestuję w coś droższego
Ps. czy Wy też tak macie, że Wasze mózgi sfiksowały na punkcie ciąży? Ja sobie ostatnio uświadomiłam, że nie umiem myśleć o niczym innym jak o ciąży - a to myślę ile dni do wizyty, a to przeglądam zdjęcia i filmy z USG, a to uzupełniam dzienniczek ciąży, a to zaglądam do pokoju małego i chociaż otworzę szafę z jego ubrankami, ciągle męża zagaduję na temat ciąży...już o niczym innym myśleć nie potrafię!!!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 09:55
justyna14 lubi tę wiadomość
-
Ja też kupiłam Baby Dreama, mają fajny skład i zapach, a że promocja była w rossmannie akurat to i cena też bardzo fajna
Kupiłam żel do mycia 2w1, balsam i oliwkę, bo kremiku do twarzy już nie było..
-
nick nieaktualnyEch, nie miałam internetu dobę, ale powoli nadrobiłam was
Ja już to kiedyś pisałam, ale nie polecam śpiworków. Ja miałam jeden i po całej nocy nieprzespanej więcej córki do niego nie włożyłam. Jak pisała Mika – najlepszy jest rożek, jak będzie zimno to na to kocyk. W rożku dziecko czuje się jak w brzuchu mamy – ściśnięte, ale bezpieczne. W rożku w kółko się obraca, wierci, ma zwyczajnie za dużo miejsca i chyba je to przeraża
Zaczarowana, tak działa Euthyrox. Co do poziomu – idealny! Kobiety w ciąży i starające się powinny mieć poniżej 1! A dopuszczalne jest 2,5, ale dla kobiet do 30 roku życia i to nie planujące, niekarmiące ani nie będące w ciąży. Ja miałam przed ciąża na 50 zawsze poziom 0,9-1,2. Po miesiącu ciąży miałam już 1,8. Wtedy endo zwiększyła mi dawkę do 50/75 i od razu skoczyło do 0,4. Teraz powoli rośnie (ostatnio było 0,7), ale tak ma być, bo razem z naszym przyrostem ciała rośnie też TSH. Dlatego teraz może ci się wydawać, że masz za niskie TSH, ale za miesiąc będzie już koło 1,0
Poza tym jak mówi Paula – w ciązy TSH jest ważne, ale nie tak bardzo jak FT4. Dlatego jeżeli np. TSH jest za niskie, ale FT4 szaleje, to patrzy się na FT4 i do niego dobiera dawkę. Ja na szczęście całą ciążę mam na jednym poziomie, więc lekarka nie zmienia dawki.
No, te woreczki cudneJak specjalny płyn do mycia smoczków za 30zł
Jakby ludzie w XXI wieku nie mieli wody bieżącej i jakiegokolwiek źródła ciepła do zagotowania jej
Mika, też mam problem chrzestnychBo jest ta bratowa męża, która rodzi pod koniec lipca , chcieliśmy na chrzestnego kogoś z braci męża (zostają 2 wolni), ale w takiej sytuacji powinnam chyba zaczekać aż oni wybiorą, a oni zamierzają to zrobić przed chrzcinami, czyli we wrześniu. Jeszcze najgorsze jest to, że mi bardziej „pasuje” młodszy brat męża, ale wiem, że oni pewnie też go będą chcieli, bo mieszka 100m od nich i jak będą chcieli skoczyć do kina czy teatru to nie będzie mógł odmówić jak teraz czasami robi, bo będzie chrzestnym
Za to oboje z mężem mamy po 3 braci… Z kobiet mamy do wyboru:
tą bratową męża, która jest po prostu debilką
kuzynkę męża, która rodzi w październiku
kuzynkę męża, która jest już chrzestną naszej córki
moją bratową (która zachowuje się jak 12-sto latka, mimo, ze ma dziecko i 23 lata)
moją kuzynkę, która jak twierdzi mój mąż jest niezrównoważona emocjonalnie (bo np. maturą się tak zestresowała, ze zemdlała, a jak ją facet zostawił dla najlepszej przyjaciółki to przed 2 miesiące ryczała i nie mogła się pozbierać)…
Strasznie mnie denerwuje ta niewiedza. Z córką chrzestnego wybraliśmy w 2gim miesiącu, chrzestną w 4tym, a imię w 5tym.
Teraz za tydzień zaczynam 7 miesiąc, a tu ani chrzestnego, ani imienia, ani chrzestnej i chyba mnie jakaś kur.wica trafi przez to w końcu…
Doti, grzybka warto wyleczyć, ja np. nie mogłam, bo uczuliłam się na antybiotyk…Lekarz liczył, że przez 4 tygodnie (tyle miałam do porodu) samo się jakoś wyleczy, ale niestety okazało się, że nie i potem rana krocza i dokuczała jeszcze 2 lata po porodzie
Mika 28, Zaczarowana lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHeh, a wiecie, że jak mąż powiedział Kajetan i Florian to aż mi się wesoło zrobiło na serduszku
? I chyba mąż to zauważył, bo stwierdził, że gdybyśmy żyli 50 lat temu to by się nie zastanawiał, a tak to pewnie będą się rówieśnicy w podstawówce i gimnazjum z niego śmiać
Także imię dalej nie wybrane
A co do diety matki karmiącej. Nie mam pojęcia dlaczego wszyscy pozwalają jeść brzoskwinie. Dziewczyny, wszystkie pestkowce są wzdymające! Nieważne czy to śliwki czy brzoskwinie czy czereśnie!
Wiem, bo sama się przekonałam o brzoskwiniach na własnej i córki skórze.
Ja uważałam co jadłam i mała miała 2 razy kolki - po kapuście gotowanej i właśnie po brzoskwiniach, bo wyczytałam gdzieś, że można, mimo, że wszyscy wokół radzili, żebym nie jadła, bo są wzdymająceWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 10:10
-
Witam
U nas ciągle zimno, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Dobrze, że już zaraz weekend i mąż trochę czasu w domu spędzi z nami.
Stardust - ja też dostałam skierowanie na glukozę. Moja gin powiedziała, że to bzdura z tym, że nie wolno dawać cytryny. Jak jej powiedziałam, że w naszym laboratorium nie pozwalają to kazała mi przemycić i wypić glukozę po wyjsciu z pokoju, albo wprost powiedzieć, że ona mi pozwoliła i tyle.
No i dowiedziałam się też wczoraj, że moje łożysko nigdzie sobie nie przewędrowało i dalej jest na dnie i na tylnej ścianie. W opisie z badań połówkowych jest błąd. Podobno to niemozliwe, żeby zmieniło ścianę. Teraz się martwię, że skoro pomylili się z tym gdzie jest łożysko to jaką mam gwarancję, że reszta jest zrobiona ok? -
Stardust ja z babydream kuoilam wlasnie ten plyn z pompka, kremik do twarzy i mleczko na rozstepy dla mnie
A z hippa mam balsamik i oliwke
No to kark juz wszystko odńosnie tsh piekńie wytlumaczylaja sie nagadalam ale nie wiem czy dobrze przekazalam swoje mysli haha
kark lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPaula55 wrote:No to kark juz wszystko odńosnie tsh piekńie wytlumaczyla
ja sie nagadalam ale nie wiem czy dobrze przekazalam swoje mysli haha
Paula55 lubi tę wiadomość
-
Migotka22 wrote:Dzień dobry mamusie
Nawet nie próbuje was nadrobić bo to graniczy z cudem
My mamy małą przeprowadzkę i przez to nie mam czasu na nic
A mam do was takie pytanie...jakiej firmy kosmetyki wybieracie na początek? Bo ja cały czas myślę i nie wiem na co się zdecydować
Mam dokładnie ten sam problem. Ja sie zastanawiam między Babaydream z rossmana a Nivea dla dzieci. I nie mam pojęcia. Chyba zapach u mnie zdecyduje -
A ja kupiłam tylko Oilatum, bo wyczytałam, że chociaż jest trochę droższy, to ta emulsja starcza za wszystkie kosmetyki
No i jest mega polecana.
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Tak polecana ale tylko przy problemach skornych...
To emolient czyli nawet bardzoej pod lek. I powinno sie go stosowac np u wczesniakow od poczatku ktore maja bardzo szorstka skore. U zdrowych dzieci lepiej zaczac od zwyklych kosmetykow
I napewno przy AZSWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 10:43
madiiiii lubi tę wiadomość
-
Z tym polecaniem to jest niestety tak, że jeden poleca a drugi odradza. Ja też planowałam kupić Oilatum, ale moje położna go zdecydowanie odradziła. Odradza wszystko co ma w sobie parafinę. A Oilatum to głównie parafina. Na mamazone o parafinie piszą tak:
Podstawą wszystkich oliwek oraz większości kremów jest olej mineralny (czyli parafina - produkt ropopochodny) - niektórym skórom to nie przeszkadza, ale inne zapycha i powoduje powstawanie różnych wyprysków i podrażnień. Jeśli więc dziecko źle reaguje na oliwki i kremy z olejem mineralnym (mineral oil, petrolatum, paraffin oil, paraffinum liquidum), lepiej się zdecydować na oliwki naturalne, np. oliwę z oliwek, lub jakikolwiek olej nierafinowany.
Z emolientów to chyba tylko Oillan nie zawiera parafiny i chyba właśnie jego kupię. -
iwo_na wrote:Mam dokładnie ten sam problem. Ja sie zastanawiam między Babaydream z rossmana a Nivea dla dzieci. I nie mam pojęcia. Chyba zapach u mnie zdecyduje
Mnie dziewczyny trochę olśniły i właśnie doczytałam w necie, że jednak Nivea jest odradzane, za to Babydream jak najbardziej jest polecane
-
Ktoś pytał o kocyki z biedronki. Wczoraj nabyłam takowy drogą kupna. Kosztuje 15 zł i jak dla mnie jest faniutki. Jest mięciutki, milusi, fajne wzorki do wyboru. Ja jestem bardzo zadowolona, bo kocyki podobnej jakości kosztują więcej w innych sklepach. Nie jest on zbyt gruby, raczej średni ale też nie tandetnie cienki. Ojjj, zachwaliłam go, ale za tą cene myśle że warto
Paula55 lubi tę wiadomość
-
Migotka22 wrote:Mnie dziewczyny trochę olśniły i właśnie doczytałam w necie, że jednak Nivea jest odradzane, za to Babydream jak najbardziej jest polecane
Wczoraj w rossmanie widziałam Babydream w promocji, cała seria chyba jest. Zresztą one i bez promocji są taniutkie. Kurde mogłam je powąchac
Ja wiem, że na pewno nie bede używała żadnej oliwki. Mam w rodzinie pare dzieciaków i wszystkie po oliwce mają szarstką skórkę, a po balsamikach ta skórka jest ładnie nawilżona i mięciutka. Olwika chyba jest dobra jedynie na ciemieniuchę a i to nie zawsze