X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie jest siostra (ktora nie ma bierzmowania) i z tego co wiem za bardzo nie chce byc chrzestna.. mam dwojke braci z tym ze z jednym moze raz w roku sie widuje a drugi jest schorowany wiec tez odpada niestety za ich zonami nie przepadam a poza tym jedna i tak nie ma bierzmowania a druga ma juz 2jke chrześniaków a co do strony Meza to ma On tylko jedna siostre i Ona ze swoim partnerem jest niewierzaca wiec u Nas rowniez straszna lipa;/

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika 28 wrote:

A jeśli masz skurcze to kup magnez który ma dużo mg Ja biorę ostatnio 1 lub 2 MGb6 i jem pestki dyni bo mają magnezu w 100g 500mg a nasza dawka to 350mg wiec jak wtrabisz trochę pestek i magnez w tabsach powinno pomóc ale też trzeba pamiętać o tym żeby jeść przetwory mleczne albo coś co ma wapń
    jem dużo kefirów i jogurtów. Dziś nawet na obiad mam chłodnik litewski :) chociaż podobno botwinka wypłukuje wapń z org. ale trudno, nie mogłam się powstrzymać :P

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do chrzestnych to my też mamy bardzo duży problem. Bo i ja i mąż mamy tylko braci. I każde z nas się uparło, że chce swojego brata na chrzestnego. Więc teraz unikamy tematu chrzcin tak długo jak się da, żeby się nie kłócić..

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust nie unikaj tylko bierz na litość od razu bo teraz masz wytłumaczenie że jesteś w ciąży więc mąż ulegnie a później będzie większy zgrzyt hehe
    A ten magnez co Ty masz też mi kiedyś wdusił jakiś farmaceuta i ma małą dawkę a teraz kupiłam nie dawno z większą dawką 60mg MgB6 i te pestki wciągam i jest oki :)

kark lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na szczęście problemu chrzestnych nie mam :P
    Mój brat i siostra M, obydwoje mają po 19 lat i szaleją na punkcie swojego chrześniaka :D

kark lubi tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka u mnie bedzie identyko z chrzestnymi :)
    Ja mam tylko jednego brata a moj T tylko jedna siostre (i braci) wiec problem z glowy :)
    Za to gorzej bo nie mam zadnej kobitki na swiadkowa i na starsza druchne na moj slub :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Migotka u mnie bedzie identyko z chrzestnymi :)
    Ja mam tylko jednego brata a moj T tylko jedna siostre (i braci) wiec problem z glowy :)
    Za to gorzej bo nie mam zadnej kobitki na swiadkowa i na starsza druchne na moj slub :/
    To weź dwóch świadków Ja się obstawiłam fajnymi facetami a nie tam babami hehe :)

betina89 lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny! Nie moge odnależć przepisu do ciasta z owocami które podała któraś ostatnio. niech mnie ktos poratuje i powie którego dnia to było :-) (chodzi mi o ten ostatni przepis)

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiesz... Ja chce kogos kto mi pomoze duzo spraw zalatwic bo jestem za granica :/ pomoge w kiblu jak pojde siusiu itp... Musi byc babka :) poza tym u nas nigdy nie bylo swiatkow tej samej plci... Jakos sobie tego nie wyobrazam :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• AniaDS Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    A ile on ma magnezu? Bo mi farmaceutka dała jakiś Magne b6 firmy Sanofi i tu jest aż 48mg w 1 tab, a piszą, żeby brać aż 6-8 szt. No i tyle biorę, a mam wrażenie że w ogóle nie działa. Wcześniej brałam taki co kupiłam w rossmannie firmy Uniphar, ma 75 mg, każą brać 1 ale ja brałam 2 dziennie i wydawało mi się, że działa lepiej niż ta duża dawka tego nowego :|
    Chciałam w aptece jakiś helat albo cytrynian, a farmaceutka powiedziała, że mi nie da, bo one nie są przebadane - że są to suplementy diety i nie wie jak na moją dzidzie wpłyną. A ten co mi dała to niby jest lek więc go badali.

Witam wszystkich,

Stardust87, mi właśnie moja gin każe brać magneB6 tej firmy, co najmniej 2X3, pomimo, że w zestawie witamin też jest magnez, ale ona twierdzi, że to za mało.

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam dwóch facetów za świadków. A ze ślubem pomagała mi przyjaciółka.

• AniaDS Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak poza tym, to powinnam dzisiaj zrobić krzywą cukrową, ale tak masakrycznie się dzisiaj czułam, że nie poszłam; w ogóle do południa nie mogłam się z łóżka zwlec; nie cierpię takiej smętnej pogody...

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ja pierwszy raz slysze zeby na slubie bylo dwoch swiadkow... Powaznie :P
    Nigdy sie z tym ńie spotkalam :) i moze dlatego to takie dziwne dla mnie :P

A powiedzcie mi... W kosciele obaj stali za wami? Jak para???

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę :)
    http://bajkorada.blogspot.com/2013/04/ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami.html
    tylko w moim przepisie jest pół szklanki oleju a nie cała
    assantea wrote:
    Witajcie Dziewczyny! Nie moge odnależć przepisu do ciasta z owocami które podała któraś ostatnio. niech mnie ktos poratuje i powie którego dnia to było :-) (chodzi mi o ten ostatni przepis)

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Właśnie wróciłam do domu. Na szczęście szyjka się nie skraca. Ma 4 cm. Mam wrócić do większej dawki luteiny i dzwonić gdyby coś się działo. Uspokoiłam się.

Potem pojechałam do moich rodziców bo się martwili. Moja siostra chyba z godzinę spędziła obmacując brzuch i ciesząc się z każdego kopniaka. Mama ciągle marudziła, że przeziębię dziecko bo podwinęłam koszulkę i leżałam z odkrytym brzuchem. :p Za to Kuba nie chciał za żadne skarby kopnąć dziadka więc siedziałam u rodziców dwie godziny aż mojemu tacie udało się trafić na kopniaczka :P

No i doszła moja koszulka z allegro. Jest świetna!

Co do chrzestnych to my nie mamy problemu bo mąż ma brata a ja siostrę.

moja szyjka na ostatniej wizycie miała 2,9 cm i lekarz mówił że jest wporządku

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi jak para nie :P ale jeden stał za mężem a drugi za mną :)
    No dla mnie to zadne zaskoczenie dużo kumpeli miało własnie 2 świadków bo fajnie kiedy koło Ciebie stoją tacy przystojniacy a nie tam baby :) Ale oczywiście można mieć 2 babki albo babkę i faceta jak Ci pasuje u nas to normalka ale z chrzestnymi tak się nie da hehe...

betina89 lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Z tym polecaniem to jest niestety tak, że jeden poleca a drugi odradza. Ja też planowałam kupić Oilatum, ale moje położna go zdecydowanie odradziła. Odradza wszystko co ma w sobie parafinę. A Oilatum to głównie parafina. Na mamazone o parafinie piszą tak:

Podstawą wszystkich oliwek oraz większości kremów jest olej mineralny (czyli parafina - produkt ropopochodny) - niektórym skórom to nie przeszkadza, ale inne zapycha i powoduje powstawanie różnych wyprysków i podrażnień. Jeśli więc dziecko źle reaguje na oliwki i kremy z olejem mineralnym (mineral oil, petrolatum, paraffin oil, paraffinum liquidum), lepiej się zdecydować na oliwki naturalne, np. oliwę z oliwek, lub jakikolwiek olej nierafinowany.

Z emolientów to chyba tylko Oillan nie zawiera parafiny i chyba właśnie jego kupię.

Witam popołudniowo (jestem po wizycie u okulisty i dopiero zaczynam coś widzieć, już się nie mogłam doczekać co tam u Was:))!

Ja się jednak zdecydowałam na Vitella Oilbath. Jest dość drogi i trudnodostępny, ale jego skład jest cudowny. Tam nie ma co uczulić ani 'zakleić' maluszka (a i dla nas po dolaniu do kąpieli zostawia niesamowitą skórę!). Skład: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, witamina A, witamina E. Trudno go dostać, więc jak znalazłam na Cefarm24, to zamówiłam 3 butelki po 125ml hurtem, teraz tylko czekam na dostawę ;)

Paula55, Io lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No czyli jak para hehe ;)
    U nas jest tak wszedzie ze na pierwszych krzeslach w kosciele siedza mlodzi a za nimi swiadkowie jako druga para. Dlatego ja sobie nie wyobrazam zeby miec dwoch facetow :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• dba Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    u mnie jest siostra (ktora nie ma bierzmowania) i z tego co wiem za bardzo nie chce byc chrzestna.. mam dwojke braci z tym ze z jednym moze raz w roku sie widuje a drugi jest schorowany wiec tez odpada niestety za ich zonami nie przepadam a poza tym jedna i tak nie ma bierzmowania a druga ma juz 2jke chrześniaków a co do strony Meza to ma On tylko jedna siostre i Ona ze swoim partnerem jest niewierzaca wiec u Nas rowniez straszna lipa;/
    wiadomo, że osoby na bakier z kościołem nie będą chrzestnymi... można to obejść i zaproponować takiej osobie byciem świadkiem chrztu, możesz na wujku google sobie o tym poczytać :) jest to ułatwienie dla ludzi którzy nie chodzą do kościoła i nie chcą iść do spowiedzi (bo chrzestny musi jednak mieć takie zaświadczenie- przynajmniej u nas).

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    hej mamusie:) mam pytanko do was. Czy ktoras z was ma czasem takie spinania podbrzusza?kurcze...wczoraj sie strasznie przestraszylam, caly dzien bylo wporzadku a wieczorem brzuch jakby twardnial(takie dziwne uczucie) nie moglam sie wyprostowac. Polozylam sie i przeszlo, ale jak wstawalam to znow to czulam:( dzis jest ok, narazie ale strasznie sie tego boje. Jestem u meza w uk, a tutaj wiadomo opieka jest jaka jest, we wtorek mam polozna dopiero. Moze brak mi magnezu???hmm faktycznie nie biore dodatkowej dawki tylko to co mam w zestawie witamin. Hmmm.. wczoraj zmienilam zestaw witamin bo nie mam do swoich dostepu a bralam od poczatku centrum materna dha a wczoraj pierwszy raz wzielam Doppel herz akciv mama. Mozliwe zeby od tego???Doradzcie cos bo sie boje

skurcze b-h to są krótkie skurcze, niebolesne które mijają samoistnie. Ja mam od 2 dni tak jak napisałaś - jak stoję i czuję, że mam twardy brzuch to się kładę i od razu przechodzi. Wstaję i od nowa to samo. Byłam dziś u położnej i powiedziała, że to albo przeciążeniowe moje albo małej. W sensie, albo ja za dużo robię, bieganie, sprzątanie itd. (raczej nie, bo po zawodach tak nie miałam, a w deszcz leżałam dużo i się pojawiło) albo (co podejrzewam u siebie) macica ma dosyć ciągłego kopania i chce odpocząć ;)
    Mówiła, żeby więcej leżeć, i zacząć się martwić jak na leżąco nie przejdzie. Wtedy na izbę jechać.

a test glukozowy nie taki straszny jak malujecie. nagadałyście, że paskudztwo okropne do zrzygania, a to zwykła przesłodzona woda. Dolałam cytryny, to aż za kwaśne dla mnie. Mdliło mnie później, ale z głodu.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ