X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Gabrysia84 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzoewczyny ja soe z takimi glutami bujam od srody. Maja tez nitki krwi i w szpitalu powiedzieli ze tal moze byc chociaz niepewjie soe z tym czuje

1usagu9rsccneye4.png[/ur
    n59yk6nl5mxiew0c.png
    f2wliei305fu0jmo.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza ogromne gratulacje!! <3

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Dziewczyny, a obwiniecia pepowina nie widac na usg? Byłam pewna, ze to jest widoczne ;( teraz boje sie jeszcze bardziej porodu sn.
    Iza na szczescie jest wszystko w porzadku i tylko cieszyć sie tym przecudnym Skarbem.

To prawda Cameline, wszystkie tylr piszecie, ze ciezko jest Was nadrobic. Dlatego ciagle mialam tyly i przez kilka tygodni walczylam. Postaram sie zagladac czesciej zeby nie być kilka-kilkanascie stron do tylu. Bo zawsze chce nadrobic i zanim dobije to aktualnego dnia to mija za duzo czasu. Moze rozwiazaniem byloby jednak dolaczanie do biezacych dyskusji, a nie nadganianie starych tematow.

3jgx9jcg88a7v963.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula876 wrote:
    Iza gratulacje :) szybkiego powrotu do formy.

Czytała może któraś z Was książkę " Najszczesliwsze niemowlę w okolicy" polecacie? Warto?
    Ja czytałam. Jeżeli przytrafi mi się dziecko wymagające lub kolkowe to ta książka bardzo mi pomoże. W ogóle jak ktoś się boi kolek to ta książka może Cię uspokoić i wiele wyjaśnić. Uważam że warto ją poznać:)

paula876, baassiia, Annie1981 lubią tę wiadomość

• miffy Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza gratulacje! Cudownie że masz swoją kruszynkę już przy sobie :)

Ja też czytałam "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" i polecam zdecydowanie. Ja na przykład, jako totalny świeżak, nie miałam pojęcia o czymś takim jak czwarty trymestr i dopiero ta książka otworzyła mi oczy na potrzeby takiego maluszka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2017, 09:15

paula876 lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czytam "Najszczęśliwsze...". I jestem zachwycona. Najbardziej ciekawi mnie, że dr Karp mówi, że stosując tę metodę wybiórczo, czyli otulając, ale niedokładnie, można jeszcze bardziej zaszkodzić. Więc polecam przeczytać cała książka. ;-)

paula876 lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, Gratulacje!!! :D Zazdroszczę takiego ekspresu. Dobrze, że z córeczką wszystko ok. Czekamy na szczegółowy opis. :)

paula876 wrote:
    Czytała może któraś z Was książkę " Najszczesliwsze niemowlę w okolicy" polecacie? Warto?
    Tak, ja uważam że to powinna być obowiązkowa, najważniejsza książka na początek.
    Bardzo pomaga spojrzeć na świat z perspektywy noworodka i zrozumieć go.
    Mnie jedynie trochę denerwowała forma. Jest napisana w taki "amerykański" sposób, "jak dla debili" , wszystko powtórzone i tłumaczone po 15 razy. ;) No ale treść sama w sobie jest bardzo słuszna, naprawdę warto przeczytać i stosować.

rzepakowepole wrote:
    Ja też czytam "Najszczęśliwsze...". I jestem zachwycona. Najbardziej ciekawi mnie, że dr Karp mówi, że stosując tę metodę wybiórczo, czyli otulając, ale niedokładnie, można jeszcze bardziej zaszkodzić. Więc polecam przeczytać cała książka. ;-)
    Nie do końca się z tym zgodzę. Ze swojego doświadczenia wiem, że jak najbardziej można stosować wybiórczo (i miliony ludzi na świecie to robi nawet nie wiedząc, że jakiś Karp to zebrał w "5S" i ponazywał, czyli np. tylko kołysze albo tylko szumi).
    Natomiast co do spowijania konkretnie, to zgadzam się.
    Może być tak, że to zadziała wyłącznie jak się spowije "porządnie", ciasno. Widziałam na własne oczy jak była sąsiadka twierdziła, że na jej dziecko to nie działa, że nie lubi... A okazało się, że jak ja jej synka spowiłam jak należy, to nagle magicznie zapadła cisza i błogo zasnał. :)
    Tak więc otulacze Woombie itp. to nie jest to samo i mogą się pod tym względem nie sprawdzić. Są fajne, na pewno przydadzą się później, ale na początku, w tzw. 4 trymestrze wiele dzieci lubi (gdy potrzebuje uspokojenia) naprawdę ciasne spowicie.

Kto akceptuje prośby na fb?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2017, 09:30

baassiia lubi tę wiadomość

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny.

Ale Wy piszecie
    Zostawilam stronke po 22 i teraz chyba z 4 strony musialam.nadrobic!

Iza wielkie gratulujacje! Dobrze ze wszystko tak sie skonczylo:) zazdroszcze tak krotkiego porodu:)

Nie wiem.jak to z tym usg ale ja mialam 3.dni przed terminem a corka byla 2 razy owinieta pepowina wokol szyi i byla sinawa juz. Ale w tym szpitalu co rodzilam to usg dziadoskie, malo co bylo widac. Wiec pewnie to tez od sprzetu i fachu lekarza zalezy czy to zauwazy

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, gratulacje! Czekamy na kolejne wieści od Ciebie.

Ja dziś źle spalam, bo śniły mi się porody... Np. że rodził mój mąż...

I tak mnie wzięło na refleksje... Chyba Zubi o tym pisała, że warto poczytać o tym jak wygląda CC i jakie mamy prawa (chyba napiszę alternatywny plan porodu) żeby w razie czego się przygotować, gdyby coś nie poszło jak chce.

zubii lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    Kurcze Dziewczyny, a obwiniecia pepowina nie widac na usg? Byłam pewna, ze to jest widoczne ;( teraz boje sie jeszcze bardziej porodu sn.
    Iza na szczescie jest wszystko w porzadku i tylko cieszyć sie tym przecudnym Skarbem.

To prawda Cameline, wszystkie tylr piszecie, ze ciezko jest Was nadrobic. Dlatego ciagle mialam tyly i przez kilka tygodni walczylam. Postaram sie zagladac czesciej zeby nie być kilka-kilkanascie stron do tylu. Bo zawsze chce nadrobic i zanim dobije to aktualnego dnia to mija za duzo czasu. Moze rozwiazaniem byloby jednak dolaczanie do biezacych dyskusji, a nie nadganianie starych tematow.

Jest widoczne ale większość lekarzy o tym nie mówi żeby się nie martwic. Bo większość dzieci jest okręcona pępowina.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Tak, ja uważam że to powinna być obowiązkowa, najważniejsza książka.
    Mnie jedynie trochę denerwowała forma. Jest napisana w taki "amerykański" sposób, "jak dla debili" , wszystko powtórzone i tłumaczone po 15 razy. ;) No ale treść sama w sobie jest bardzo słuszna, naprawdę warto przeczytać i stosować.

Oj zgadzam się odnośnie formy - chociaż teraz czytam Księgę Rodzicielstwa Bliskości i tam jest jeszcze gorzej :D

Matka Rocku lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Iza, Gratulacje!!! :D Zazdroszczę takiego ekspresu. Dobrze, że z córeczką wszystko ok. Czekamy na szczegółowy opis. :)

Tak, ja uważam że to powinna być obowiązkowa, najważniejsza książka.

Kto akceptuje prośby na fb?
    Haha, mnie też zdziwiło że coś co można super opisać w jednym rozdziale rozciągnięto na całą książkę :D

• zubii Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie mamusie przed CC macie przykładowy plan porodu ?

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zubii ja nie robię planu. Szpital ma swoje zasady i taki tu nawał porodów że wątpie by zwracali tak uwagę na mój plan.
    Zresztą jak zrobię plan to się nastawię że będzie tak jak ja chcę a cżycie pokaże coś innego i szkoda się rozczarować później.

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, przeogromne gratulacje! Niby poród 1 godzina ale swoje w szpitalu przeżyłaś;) mam nadzieję że Twój profesor się już Tobą dobrze zaopiekował. Wracajcie do sił aby jak najszybciej wyjść do domku:)

• Cameline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie leżę pod ktg, większość wykresu na poziomie 30, kilka skurczy powyżej 100 bo brakło wykresu. A ogólnie rano nie jrst źle, gorzej mam wieczorami i w nocy, pewnie gdybym wtedt miała ktg to nie wypuściliby mnie z porodówki :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza ogromne gratulacje!☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2017, 09:35

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • paula876 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie zabieram się za czytanie jak tam polecacie, i na pewno chciałabym jeszcze przeczytać przed porodem "Po prostu piersią ".
    Polecacie jeszcze jakieś książki lub artykuły dla niedoswiadczonej mamy ?

A co do cesarskiego cięcia mamaginekolog opisuje jak to mnie więcej wygląda https://mamaginekolog.pl/cesarskie-ciecie-bez-tajemnic/

zubii lubi tę wiadomość

👩🏽‍💼 27l. 🙋🏽‍♂️35l. 👧🏼 4l.

f2w3csqv213i3mbp.png
  • julitk4 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie jak to jest z pępowiną?Ponoć prawie każde dziecko jest owinięte na jakimś etapie i faktycznie o tym się nie mówi żeby nie martwić.Większość dzieci się odplątuję bardzo szybko.Dziewczyna co ze mną leżała mówiła że sprawdzają przed porodem czy nie jest owinięte ale kurde nie chce mi się wierzyć..Nieraz słyszałam że dziecko było owinięte i potem jakieś komplikacje..I szczerze to mnie najbardziej przeraża przy porodzie.Dlatego mimo wszystkich powikłań chciałam cc.Mała już w kanale ułożona więc mogę sobie pomarzyć...Czuje jak zmienia miejsce raz jest po prawej raz po lewej i przeraża mnie to że się tak wierci..

Agaciora lubi tę wiadomość

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula czytalam ten artykul na stronce mamyginekolog
    Lubie ja czytac. Ale po tym co przeczytalam ona jest bardzo za porodem sn a nie za cc.

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
‹‹ 1116 1117 1118 1119 1120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ