Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dziś zrobiłam sobie pizamowy dzień,nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taki. Wszystko ogarnial mój mąż, i zakupy i synka i posiłki a ja sobie leżę i leżę.
Jem co chwila po troszku ale to faktycznie pomaga, mdłości mniejsze i nie przytulalam porcelany już 3 dnibrzuch wielki ale to raczej nie od tej ciąży tylko flak po poprzedniej
smeg, Kimmy, shelby*, Dreamy, ⚘Kwiatuszek, buka03, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny,witam,chcialabym dolaczyc do was,najpierw chcialam czekac do 12 tyg ale jednak chyba tu bedzie mi razniej z wami.w poniedzialek zaczyna sie 7tydz,termin mam na 23/09.w skrocie o mnie: mamy 15stomiesieczna coreczka Olivke,dlugo sie o nia staralismy w koncu byl zabieg IVF i udalo sie za pierwszym razem
.potem jak mala miala 10mies,odkrylam ze jestem w ciazy,bylismy w szoku i bardzo szczesliwi,niestety od 7tyg zaczely sie plamienia i w 11stym stracilismy dzidzie,bardzo to przezylam,bylam w duzym dolku dlugo,ale postanowilismy sie jeszcze jeden rok starac,i wyszlo w 3cim cyklu po poronieniu.narazie po prostu przyjelam to do wiadomosci,traktuje ciaze jako stan,niepo trafie sie jeszcze bardzo cieszyc,bo wciaz sie boje ze cos sie stanie,po usg prenatalnym jesli wszystko bedzie ok zaczne sie cieszyc i oglosimy nowine.Narazie wie moja starsza corka,ma 22 lata i syneczka starszego o pol roku od naszej malej,i powiedzialam w pracy bo mam ciezka,i potrzebuje pomocy od kolezanek.mieszkamy w UK.narazie to by bylo na tyle,poznamy sie lepiej z biegiem czasu
smeg, Dreamy, justa., zubii, ⚘Kwiatuszek, Bacardi90, Gosia1989, Kamelkowo, Leonore, 0202oliwcia, buka03, Annie1981, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
To pewnie zależy jaką masz normalnie temp i jak organizm reaguje. Ja mam od początku ciąży ok.37,5-37,8, chora nie jestem. Pamiętam w poprzedniej też miałampowyżej 37 cały czas.
Ale pewnie dużo ma 36,6 i też jest dobrze
Wspomagaj się naturalnie jak Cie cos bierze, dziewczyny już nie raz pisały o naturalnych domowych sposobach. I wygrzej się w łóżeczku -
AsiaPOli witaj
rozumiem twój lek bo też się bardzo martwiłam dopóki nie minęła ta granicą w której poronilam. Życzę pozytywnego myślenia od samego początku. Myślę też, że jak zobaczysz serduszko i minie ten tydzień w którym to się stało będziesz już mogła całkiem odetchnąć.
-
A mnie właśnie martwi obniżona temperatura
Rano ledwie dociągam do 36 (czasem 35,7), w czasie największej aktywności w ciągu dnia rzadko dochodzę do 36,3. W sumie zawsze byłam niskotemperaturowcem (Hashi, niedoczynność tarczycy, anemia), ale myślałam, że w ciąży się to zmieni. Ciąża(poza plamieniami w 5-6 tyg) rozwija się dobrze, gin-endo nie widzi problemu.
Chyba żadna z Was nie ma tak niskiej (?)
Co do brzuszka - u mnie koszmarne wzdęcia robią swoje - wieczorem wyglądam na 5-6 miesiąc. O ile podbrzusze się tylko lekko zaokrągliło, wieczorem wywala mnie na maxa. Ostatnio sięgnęłam po patent frytkowy na mdłości - to rzeczywiście działa! 3 dni temu zaczęły mnie po 2-tygodniowej z powrotem nawiedzać - przez 2dni robiłam na obiad fryty z piekarnika +surówka - pomagało.
Co do obawy przed ponownym poronieniem - chyba każda,która ma stratę na koncie, nie może się do końca pozbyć lęku... Ja poprzednią ciążę straciłam ostatniego dnia pierwszego trymestru (z niewiadomych przyczyn). Teraz staram się myśleć pozytywnie i cieszyć naszym szczęsciem, ale rodzinie i znajomym powiemy dopiero po pierwszym genetycznym (będę wtedy w 12+0) robionym prywatnie u super specjalisty z mojego regionu. Kolejne będę miała wykonane w 13+1 na NFZ (z racji wieku) w klinice, gdzie pracuje mój gin-endo prowadzący ciążę (do tego mam zlecony test PAPPA).
Jeśli chodzi o zdjęcia z usg - chodzę na NFZ i za każdym razem (do tej pory 3) dostawałam "na pamiątkę" wydruk zdjęcia z odręcznym opisem lekarza na odwrocie i parametrami. Za to kartę ciąży będę miała założoną dopiero na następnej wizycie -
nick nieaktualnyJusta przy poprzednich ciążach nie sprawdzałam, czy lekarz ma FMF. Teraz chodzę do innego, bo bliżej mam
i z ciekawości sprawdziłam i ma. A to nie jest częste, że położnicy je mają?
Verka witaj
MrsKiss trzymam kciuki.
Biedronka tak jak pisze justa inhalacje i sól mrska i spróbuj płukania zatok
AsiaPoli witaj
Mdłości w ciąży nie miałam przy poprzednich żadnych, a dziś mnie tak żołądek bolał, że szok. Przy mdłościach też Was żołądek boli?MrsKiss lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry, życzę wszystkim leniwej niedzieli!
U mnie w pierwszej ciąży brzuszek był widoczny ok 16 tyg. W tej już mam zaokrąglony ale nie wiem czy to nie efekt wzdęcia.
Kjeach, nie wszyscy położnicy mają certyfikat FMF. Np. w przychodni do której chodzę pracują ginekolodzy z najlepszych warszawskich szpitali, a certyfikat ma mniej niż połowa z nich. -
Azorczynka, ostatnio zgłębiałam temat temp. w ciąży w necie. Wyszło mi, że podwyższona temperatura utrzymuje się od owu do końca I trymestru. Później spada. Ponoć związane jest to z rozpoczęciem pracy przez łożysko. Tak więc w 9 mc, temp. powinna być już jak przed ciążą.
zubii lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
shelby* wrote:Witam! Ja jutro jadę na pierwsze USG, tak bardzo się martwię ze cos będzie nie tak... czuje ze kolejna nocą z głowy
-
nick nieaktualnyshelby* wrote:Witam! Ja jutro jadę na pierwsze USG, tak bardzo się martwię ze cos będzie nie tak... czuje ze kolejna nocą z głowy
Jak to powiedział pewien mądry ktoś " bądź dobrej myśli, bo po co być złej"
Także nie martw się na zapas i postaraj zająć czymś głowęAnnie1981 lubi tę wiadomość