Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a co sądzicie o częstym usg w ciąży? Bo tak sobie myślę, zaczynam 11 tydz a mam już za sobą 5 USG a tu jeszcze trzeba zrobić 2 ( genetyczne u lekarza i w klinice gdzie mam skierowanie )..trochę mnie to martwi , co prawda te usg były dość krótkie bo na NFZ tylko żeby zerknąć czy jest ok i jedno na sorze ale naczyyalam się teraz trochę w internecie że 4 usg w czasie całej ciąży to max,a ja już bd miała 7 w 1 trymestrze :o
-
Weal,jak dotąd żadne badania nie wykazały szkodliwego wpływu usg na zarodek/płód. Dziewczyny w szpitalu na podtrzymaniu ciąży mają robione usg b. często nawet co drugi dzień. Tak więc moim zdaniem nie ma się czym stresować.
Spokojnej nocy wszystkim.weal lubi tę wiadomość
-
A bo moja koleżanka mi mowila ostatnio, że jej gin stwierdził, że powinno się brać datę ostatniego dnia krwawieni, co mnie bardzo zdziwiło, bo przecież to od razu inaczej tygodnie oblicza... Moj gin liczy tylko skończone tygodnie, a nie tak jak kalendarzyk pokazuje.
Aha a wiecie coś na temat opryszczki u partnera? Mój mąż ciagle ma i nie wiem czy mam go z domu wygonić -
mkl wrote:Proszę o poradę jaki krem kupić na rozstępy? Macie jakieś sprawdzone?💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
weal wrote:Dziewczyny, a co sądzicie o częstym usg w ciąży? Bo tak sobie myślę, zaczynam 11 tydz a mam już za sobą 5 USG a tu jeszcze trzeba zrobić 2 ( genetyczne u lekarza i w klinice gdzie mam skierowanie )..trochę mnie to martwi , co prawda te usg były dość krótkie bo na NFZ tylko żeby zerknąć czy jest ok i jedno na sorze ale naczyyalam się teraz trochę w internecie że 4 usg w czasie całej ciąży to max,a ja już bd miała 7 w 1 trymestrze :o
weal ja dziś zaczynam 13 tc i mam za sobą 7 usg- no ale fakt pierwsze to były dosłownie sekundy żeby tylko dostrzec pęcherzyk.
Każde inne miałam ze wzgl. na krwiaka i własne przewrażliwienie.
Kolejne mam genetyczne 20.02.
W ciąży bliźniaczej usg standardowo robi się co 2 tygodnie w 2 trymestrez a w 3 nawet częściej więc nie jest ono szkodliwe bo pytałam o to drweal lubi tę wiadomość
-
Kochane witam się w 13 tc!!!
Muszę przyznać że wczoraj było tu średnio przyjemnie- a szkoda bo niestety niechętnie czyta się takie dyskusje. Pamiętajmy po co tu jesteśmy i nie czepiajmy się słówek, szanujmy swoje zdania i poglądy...
Co do brzuszka, mojego nie da się już ukryć a na początku 9 tc nad spojeniem łonowym wybił mi się już taki mały bębenek
Jeśli chodzio o poduszkę ciążową, mam i polecamnowamamusia lubi tę wiadomość
-
kama333 wrote:Zczyna mnie to martwic bo czemu akurat tylko z lewej strony? Miala któraz z was tak?
Miałam tak na początku teraz prawie wcale mnie nie boli ale w pierwszej ciąży było inaczej bo bolało mnie cały czas i dość mocno więc jak widać ciąża ciąży nie równa. -
Sciagnijcie sobie aplikacje na telefon Cosmetic scan. Ja dzięki niej dowiedziałam się że pierwszy krem na rozstępy, który kupiłam (dobra firma ale nie pamiętam. Nie najtańszy bo 40zl) miał składnik uważany jako rakotworczy... także słabo smarować się przez 9 miesięcy... wylądował w koszu...
zubii, nowamamusia lubią tę wiadomość