X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Molyx Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Kochane :)
    ja po usg prenatalnym <3 maleństwo zdrowe, rozbrykane. Wszystko na swoim miejscu, serduszko jak dzwon. Między nózkami mała wypustka, ale jeszcze cięzko stanowczo stwierdzić, ze to bedzie syn ;) Junior tak wywijał koziołki, że cięzko było pobrać wymiary ;)

Maleństwo od glowy do pupki ma 7 cm, zas z nózkami blisko 10 <3

od kilku dni wrociło mi złe samopoczucie i wymioty, ale żyje nadzieją, ze to minie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 14:21

Cameline, Dreamy, Ylya, Karolka12345, Bąbelek1980, Annie1981, aswalda, justa., zubii, Bacardi90, Lisa85, Gdziejestmieszko, nowamamusia, Emila92, Ja86, 0202oliwcia, Kimmy, bizona, joaska1985, Maja83, falka lubią tę wiadomość

Marzę. A marzenia się spełniają.
    Córcia 08.2011 <3
    xrotugpjr97fwzji.png

5767bfd8e8d9c8ca7f55e88c370d74ee.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam do lekarza ale trochę tu posiedzę bo kolejka jest. Miałam iść na wizytę w środę z wynikami ale z powodu tych nerek idę dziś.
    Natomiast odebrałam wyniki i staram się nie panikować, choć to trudne - wyszły wyniki dodatnie na toxo, w klasie igg i igm :( oprócz tego nadczynność tarczycy.
    w pierwszej ciąży mimo że zagrożona skurczami zasze wszystkie wyniki idealne, w tej oprócz tego że bardzo źle się czuję to problemy od początku, a mówią że druga przechodzi się łatwiej, nie ma to chyba znaczenua, każda jest inna.
    teraz się martwię co lekarz zobaczy na usg albo czego nie zovaczy przy takich wynikach toxo :(

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U mnie już jest lepiej z tym samopoczuciem, zawroty ustaly.

Karola niestety nie zgodzę się z tobą. Nie wiem skąd masz takie informacje, że pappa w 60% wychodzi fałszywie pozytywny? Możesz podaj jakieś źródło? :O

Ja będę robiła bo każdy ginekolog u którego byłam w tej ciąży a byłam u 3 różnych mówił, że warto robić usg + pappe. Obecnie już chodzę tylko do jednego.jak na usg wyjdzie wam coś źle to pappa już wam nic nie da. Właśnie przy dobrym usg powinno się zrobić pappe.
    W niektórych krajach ten test jest obowiązkowy.
    To nie jest tak że z usg wyjdzie wszystko dobrze a pappa zawsze podwyższy ryzyko.

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molyx, gratulacjusz! Ja też takie wiadomości chce :-)
    Idę w czwartek na usg i pappę ale mam jeszcze drugi termin 1 marca, oba na nfz, bo mnie też prowadzi dwóch lekarzy, więc kombinuję jak koń pod górkę, ale wolę tak, niż zaufac jednemu.

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamy:

http://badaniaprenatalne.pl/test_pappa/

i fragment:

informacja Ważne! Oceny wyników testu PAPP-a oraz innych badań prenatalnych powinien dokonać lekarz genetyk. Tylko on jest w stanie prawidłowo zakwalifikować pacjentkę do dalszej diagnostyki. Około 70% ciężarnych wykonujących zabieg amniopunkcji czy biopsji kosmówki rodzi dzieci zdrowe. Oznacza to, że tylko 30% wyników testu PAPP-a zaklasyfikowanych jako „nieprawidłowe” czy „dodatnie” potwierdza się w badaniach rozstrzygających. Duże znaczenie przy obliczaniu ryzyka urodzenia chorego dziecka ma wiek matki. Stąd też starsze kobiety często mają gorsze wyniki badań przesiewowych

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wątpliwości odnośnie Pappa... W środę mam wizytę u lekarza, zapytam go i zobaczymy.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A 60% skąd?

Z tymi 30% to chodzi o to że u kobiet którym wyszedł fałszywie dodatni wynik to u tej liczby kobiet tylko w 30% sprawdzi się, że rzeczywiście jest problem

Bo ja znalazłam na kilku stronach m.in mamy ginekolog że test pappa u 5% kobiet będzie fałszywie dodatni.
    Tak też mi mówił ginekolog ale to już swoją drogą

Czułość badania USG + pappy to ok 90-95%.

Absolutnie się nie kloce, żeby nie było znowu spiny na forum ;)

Myślę, że ten test ma taką zła renomę dlatego że głównie rozzaleni rodzice piszą tylko o tych fałszywie dodatnich wynikach i tak opinia przenosi się wśród ludzi którzy to czytają

http://www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm
    Statystycznie u około 5% kobiet, które poddały się testowi PAPP-A, ryzyko choroby płodu będzie przekraczało wartość graniczną, zazwyczaj określaną jako 1:300.

Ale wybór należy do każdej z nas.
    Tylko nie mówcie tak, że jak lekarz proponuję i namawia na pappe to naciągane was na kasę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 14:47

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Dzwonilam wlasnie do mojej przychodni ginekologicznej i tak troche tam na kombinowali
    Wizyta kontrolna 10 marca
    USG genetyczne 25 marca
    Pełna diagnostyka genetyczna z krwi pappa i cos tam jeszcze 24 marca

Powiedzcie mi kochane robicie te wszystkie badania genetyczne ???

stwierdziliśmy z mężem że robimy tylko usg prenatalne, bo test PAPPA i tak nic nie zmieni:)

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie o to mi chodzi tylko nie 60%, a 70%.

Jeżeli 30% się potwierdza, to 70% jest fałszywie dodatnich.

Dreamy ja tak to odebrałam - bo jeżeli lekarz mówi, że nie ma innej możliwości,a wiem że jest to jak byś to nazwała jak nie naciąganiem?n Jeszcze dokładając do tego milionowe pokazywanie ulotek z Nifty...

zadzwoniłam do innej placówki i dowiedziałam się, że wybór należy do mnie :) A to chyba najważniejsze :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline. Wyszlo Ci, ze masz przeciwciala na toxo, bo juz ja przechodzilas. Ten drugi dodatni wskaznik nie jest katastrofa, bo juz masz przeciwciala, wiec organizm sobie poradzi. Jakos tak tlumaczyla mi to gin takze sie nie martw.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja umawiając się na USG prenatalne też dostałam wybór. Powiedziano mi, że USG 250 zł i jeśli po nim chciałabym zrobić pappa to wtedy dodatkowo 250, ale o tym, czy chcę je zrobić mogę zadecydować po USG. Także na razie się nie nastawiam na zrobienie tego testu. W moim otoczeniu jeszcze nie słyszałam aby którakolwiek mamusia robiła.

Czy są tu jakieś ciężarne nauczycielki?

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niee. Fałszywie dodatnich jest statystycznie 5% ( mówi o tym nawet broszura wydana przez polskie Towarzystwo Ginekologiczne o fałszywie dodatnich wynikach badań prenatalnych dostępna jest w internecie).

I w tych 5% fałszywie dodatnich po dodatkowych badaniach 70 % będzie fałszywie dodatnich a 30% się potwierdzi.

"o 30% wyników testu PAPP-a zaklasyfikowanych jako „nieprawidłowe” czy „dodatnie” (czyli fałszywie dodatni wynik) potwierdza się w badaniach rozstrzygających.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 15:00

Nasz okruszek
    IruBp2.png

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Około jedna na 20 kobiet, które poddały się testowi PAPP-A znajdzie się w grupie podwyższonego ryzyka. Większość kobiet z grupy podwyższonego ryzyka rodzi zdrowe dzieci. Średnio około jedna na 50 kobiet, które uzyskały wynik dodatni testu ma rzeczywiście płód z zespołem Downa.

Dlatego MY zrezygnowalismy, żeby się dodatkowo nie stresować...
    Ale wiadomo, każdy zrobi jak uważa:) Nie jestem przeciwniczka takich testów, każdy ma wolny wybór:)

zubii, Lisa85 lubią tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka90 wrote:
    Ja umawiając się na USG prenatalne też dostałam wybór. Powiedziano mi, że USG 250 zł i jeśli po nim chciałabym zrobić pappa to wtedy dodatkowo 250, ale o tym, czy chcę je zrobić mogę zadecydować po USG. Także na razie się nie nastawiam na zrobienie tego testu. W moim otoczeniu jeszcze nie słyszałam aby którakolwiek mamusia robiła.

Czy są tu jakieś ciężarne nauczycielki?
    Ja jestem :)

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Ja jestem :)

Ja też jestem nauczycielką:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 15:01

natty85 lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majju ale duży już maluszek.:) A płci się nie udało podejrzeć?

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Długo się nie odzywałam, ale urlopowałam sie w Polsce.

Testu PAPPA nie nazwałabym naciąganiem, no bo np w Szwajcarii nikt sie mnie nie pyta czy chce robić, tylko przed USG prenatalnym mam pobieraną krew ;) i całość jest pokrywana przez ubezpieczenie i tego co wiem, to w wielu krajach tak jest.
    Pewnie jakbym w labie powiedziala, ze nie chce to by popatrzyli na mnie jak na wariatkę ;), bo dla nich zrobienie tego testu jest tak samo oczywiste jak zrobienie morfologii.

Dreamy lubi tę wiadomość

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zorganizowana:) wrote:
    Około jedna na 20 kobiet, które poddały się testowi PAPP-A znajdzie się w grupie podwyższonego ryzyka. Większość kobiet z grupy podwyższonego ryzyka rodzi zdrowe dzieci. Średnio około jedna na 50 kobiet, które uzyskały wynik dodatni testu ma rzeczywiście płód z zespołem Downa.
    No właśnie. 20 kobiet to 100%. 1 na 20 to 5 %. I średnio jedna kobiet na 50 kobiet z tych 5% ma faktycznie chore dziecko. Czyli to samo co pisałam wcześniej

Według mnie nie ma tu żadnego naciagania. Gdyby Nifty i inne testy tego typu były tańsze już dawno nie robiono by pappy. Lekarz polecają bo każdy wie, że mają znacznie większą czułość a o to chyba głównie chodzi rodzicom żeby uzyskać wynik z jak najlepszą czułością. No ale Nifty i inne testy Nipt są po prostu drogie żeby każdy mógł sobie pozwolić. To jest ich główna wada. My ot tak Nifty też nie będziemy robić, dopiero gdyby po pappie wyszło podwyższone ryzyko

Justaw, justa. lubią tę wiadomość

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikogo z Was nie namawiam do pappy żeby było jasne. Każda zrobi jak chce. Chciałam tylko sprostowac bo cześć chyba źle interpretuje to co pisze o ryzyku fałszywie dodatniego wyniku

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natty, zorganizowana czego uczycie?

Ja uczę w podstawówce, obecnie mam klasę 3.

Powiedziałyście już dyrektorom?

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
‹‹ 395 396 397 398 399 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ