X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2017, 11:13

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam w książce, że ryzyko jest większe że dziecko będzie miało zespół Downa u kobiet po 35 roku życia, ale statystycznie to więcej dzieci urodziło się z tym zespołem u młodszych kobiet.

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Cameline Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to statystyki. Ja znam osobiście 3 dziwciaczków z ZD i wszystkie urodziły w przedziale 21-25 lat, drugie dzieci rodziły po 30.i zdrowe. To tylko statystyki.

Wróciłam od lekarza ze skierowaniem do szpitala, jutro rano idę na patologię.

Annie nie do końca toxo wytworzyła już przeciwciała i teraz się broni. W poprzedniej ciąży robiłam badania i nie miałam żadnych przeciwciał, nie przechodziłam toxo. Teraz mam oba dodatnie więc świeża choroba. Za 3 tyg.powtórka badań

ckaidqk39a8l7x61.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co się naczytałam, myślę że ja tego testu papp-a robić nie będę. wystraczy mi usg prenatalne:)

zubii lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka niechcący polubiłam. Ja jestem za testem pappa bardziej die zastanawiam ze względów finansowych..

Cos mnie dzis podbrzusze boli :/ chciala bym juz czwartek i wizyte

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wyniki pappa jutro i obiecalam sobie ze bez wzgledu na wynik zadnych inwazyjnych badan robic nie bede.
    Mnie namowil na te badanie po trosze maz po trosze lekarka bo jestem po ICSI i z tego tez wzgledu ryzyko podstawowe mam na dzien dobry podzwyzszone

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 17:52

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym też się może zastanawiała, gdybym miała płacić za badania, ale z racji wieku mam na NFZ, więc zrobię tak jak lekarze uznają za stosowne po usg prenatalnym.

Dziewczyny, jaki poziom glukozy według was/ według waszych lekarzy jest uznawany za OK?
    Mi niecałe dwa tygodnie temu, zanim się rozchorowałam, wyszła 98 mg/dl
    Zakres referencyjny jest podany 70,00 — 99,00, myślałam więc, że to 98 jest na górnej granicy OK.
    Ale mój gin do którego chodzę na NFZ powiedział, że to nie jest ok, że powinno być maksymalnie 92.
    Dziś powtórzyłam badanie i wyszło 93.
    Przyznam, że nie obcięłam cukru i produktów o wysokim indeksie glikemicznym jakoś drastycznie. Tylko zmniejszyłam ich spożycie do minimum.
    Przejmować się? Nie przejmować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 18:02

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 81 mg/ dl ale zakres referencyjny 74-106

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku ja w 1 ciąży miałam glukozę 98 (norma do 99), nikt nie kazał stosować mi diety, ani nie mówił o złych wymikach. Gdy za jakiś czas robiłam z obciążeniem było ok, wyniki w środku normy choć na czczo w górnej granicy. Lekarz stwierdził że bardzo dobre bo po obciążeniu wynik jest ważniejszy.
    pewnie co lekarz to nieco inaczej się wypowie

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie wkrótce robisz z obciążeniem, wyjdzoe wynik dokładniejszy.
    Ja bym się bardzo nie przejęła, ale nie konieczmie bym zjadała batony :) ale ja to ja, nie szukam raczej problemów gdzie ich nie ma.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ten test pappa od lat wprowadza zamieszanie, przez to, że opiera się na statystykach. Uważam, że nifty powinny być refundowane a nie pappa. o wiele dokładniejsze i sensowne i nieinwazyjne badanie, którego jedyną wadą jest cena. Ostatnio przechodziłam z koleżanką 40-letnią stres po fatalnym wyniku pappa (ryzyko ZD 1: 8 ), zrobiła nifty i dziecko zdrowe. Ale te 9 dni czekania to jakiś koszmar. Aż mnie się udzieliło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 18:46

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Another Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Czytałam w książce, że ryzyko jest większe że dziecko będzie miało zespół Downa u kobiet po 35 roku życia, ale statystycznie to więcej dzieci urodziło się z tym zespołem u młodszych kobiet.
    Dlatego, że młode kobiety nie czują zagrożenia z racji wieku i nie robią pełnych badań (czasem w ogóle nie robią badan prenatalnych) i nie mają świadomości o ZD u dziecka (na usg często nie widać markerów jeśli usg nie jest robione w odpowiednim czasie), a kobiety starsze z obawy przed ZD badają się dokładnie i te, które czują, że nie dadzą rady dokonują terminacji ciąży. Stąd większa ilość urodzeń wśród młodych kobiet. To też w wielu artykułach jest opisane :)

Pozdrawiam wrześnióweczki i trzymam kciuki za Was wszystkie :)

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny pozniej Was nadrobie. Ja juz po usg +krew. Wszystko dobrze dzieciaczki zdrowe:)
    W szoku bylam ze krew nie namieszala bo ha tez po icsi, ciaza mnoga, progesteron i krwiak..ale wszystko w jaknajlepszym porzadku.
    No jaram sie niesamowicie!

zubii, MrsKiss, Cameline, Bąbelek1980, aswalda, mkl, Annie1981, Ylya, Karolka12345, Brave, Kimmy, ⚘Kwiatuszek, Ja86, Gdziejestmieszko, Lisa85, Kasia02, 0202oliwcia, falka, Suri_, lucytom, nowamamusia, Leonore, Dreamy lubią tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw ja to właśnie tak rozumiem - 70% z 5%, a nie ze 100 :P

Ty sądzisz, że mało, a ja uważam, że przeokropnie dużo! 100 mln testów, 5 mln pozytywnych, a aż 3,5 mln fałszywie dodatnich (70% z 5mln czyli 5%).

70% kobiet z dodatnim wynikiem martwi się niepotrzebnie. Uważam, że to cholernie dużo.
    Dokładność testu jest słaba.

Czytałam ostatnio parę historii - gdzie kobiety z perspektywy czasu czuły, ze chodziło, a to o zrobienie testu nifty,a to o zrobienie amniopunkcji, a to wiadomo kosztuje...Nie wiem czy nie popłynęły w swoich podejrzeniach, ale ziarenko niepewności może to zasiać...

Abstrahując od tego (od samej ilości błędnych wyników) to tylko statystyka. Jakoś nie mogę przemóc się, by opierać życie moje, mojego dziecka na statystyce..Stąd taka, a nie inna decyzja :)

Ja właśnie wróciłam po 12h pracy do domu...padam na twarz...

Gratuluję wszystkich dzisiejszych dobrych nowin :)

lucytom lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline. Moja gin tłumaczyła, że jeden wskaźnik mówi o przebytej chorobie i przeciwciałach a drugi o aktualnej chorobie (nie pamiętam który jest który). Mówiła, ze groźna jest tylko sytuacja jak jeden jest ujemny a drugi dodatni (ten o aktualnej). No ale się nie kłócę, bo się nie znam ;)

Ja nie byłam zdecydowana na test Pappa, ale otworzyłam dziś artykuł mamy ginekolog na ten temat i przekonałam się, że zrobię.
    Oto kilka cytatów:

„test pappa pomaga nam zidentyfikować te chore dzieci, które w USG wyglądały PRAWIDŁOWO. Dlatego test pappa na świecie np. w UK czy Niemczech jest refundowany u każdej kobiety”

„Jest to badanie wskazane właśnie wtedy jeżeli w USG wszystko jest dobrze. Jeżeli w USG widzimy wady lub podejrzewany zespoły genetyczne to test pappa nie będzie raczej pomocy.”

„Test pappa z założenia ma za zadanie nad interpretować nieprawidłowe wyniki i u 5% kobiet będzie fałszywie dodatni– czyli to co wiele z was pisze. Jesteście rozżalone, że test był zły a dziecko zdrowe. Musicie zrozumieć, że to jest jego zadanie: znalezienie kobiet u których łożyska wysyłają nieprawidłowe sygnały. Może tak być w ciąży zdrowej też. Ale już bardzo rzadko test pappa będzie- dobry- a dziecko chore”.

I link do artykułu
    http://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Princesska, smeg, Dreamy lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki :)

a ja mam pytanie do tych pappa. Mam już skierowanie na pobranie krwi, prenatalne usg mam wyznaczone na 03.03. Czy juz teraz mogę oddać krew a 03-03 iść na usg?

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane ja też juz po wizycie i też dobre wieści :)

Pierwszy maluch 70,5 mm, wymiar dwuciemieniowy 20,4, czynność serca 153, NT- 1,5, kość nosowa 2,7;
    Drugi maluch 76,5 mm, wymiar dwuciemieiowy 23,4, czynność serca 155, NT- 1,3, kość nosowa 2,8;
    Tak więc kamień z serca bo dr nie miał do czego się przyczepić! Następna wizyta za dwa tygodnie.
    Testu PAPPA nie robiłam.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ce441c02b91f.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b488fbb2cef.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/058a86704c4c.jpg

smeg, Cameline, Kimmy, Brave, ⚘Kwiatuszek, Bąbelek1980, Ja86, mkl, zubii, aswalda, Rusałka*, natty85, różowo, Zorganizowana:), Lisa85, 0202oliwcia, Maja83, joaska1985, Suri_, lucytom, nowamamusia, Leonore, Dreamy lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś przechodziła toksoplazmozę w ciąży? Były dodatkowe badania, jakieś powikłania?
    Czy niska wartość w klasie IGM (aktualnej) świadczy o całkiem niedawnym czy dawniejszym (do 6m-cy) zakażeniu? Nie mogę doszukać się informacji o zależności wartości a odległością w czasie zakażenia

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A poza tym to jutro szpital a nie jestem spakowana i bardzo chce mi się już spać. Nigdy nie rozstawałam się z dzieckiem na kilka dni i to mnie najbardziej stresuje :(

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooolcia :) Mamaginekolog napisała, ze pappa można robić pomiędzy skończonym 8 tc a 13+6. Można zrobić wcześniej, żeby na USG już mieć wynik.

MoNaKo. Wspaniałe informacje i śliczne fotki :)

Cameline. Moja koleżanka miała toxo w ciąży. Nie znam szczegółów jak ją leczyli ale dziecko urodziło się zdrowe :)

Cameline, smeg lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ