X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Bizona ja nie poradzę ale czy nie miałaś zawsze stałej premii albo jakiś dodatków? Na l4 nawet w ciąży jest tylko pensja podstawowa + wysługa lat, dodatki i premie nie są wliczane, przynajmniej ja tak miałam kilka lat temu
    Wręcz przeciwnie, dzis rozmawialam ze swoja kadrowa i wyoytalam o to co sie wlicza z racji tego ze pracuje w sprzedaży mam system premiowy tez i wlicza sie wszystko doslownie jak w pit czyli premie, nadgodziny, dodatki, wczasy ppd grusza itd;)

Bąbelek1980 lubi tę wiadomość

16udvfxmplx8ab54.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlicza sie wszystko za co sa odprowadzane skladki. U mnie te premie to zwykle podwyzki..stymze jako aneks do podstawowej uumowy. W 2016 roku dostalam 2 podwyzki razem jakies 450 zeta..jak sobie rozpisalam 12 mc to niby tak wychodzi jak mi przelali...ale i tak to sprawdze i niech mi wytlumaczy kadrowa.
    Ogolnie uwazam ze to slabe jest z ta srednia..w przypadku wlasnie jak ktps ma podwyzki..umowa jaka mam teraz jest o 750 zeta wieksza..netto ;)
    juz mi pierwszy wkurw przeszedl...nie moge sie denerwowac. Najwazniejsze ze jestem w ciazy..tyle czasu o to walczylam..

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brave wrote:
    Justa a może troszkę za wcześnie jest i stąd te problemy techniczne?Ja mojego angela w zeszłym tyg rozpakowałam i miałam cholerne problemy,żeby dziecko ze 100 % pewnością zlokalizować...Dopiero teraz zajmuje mi to kilka sekund,więc cierpliwości dziewczyno ;)
    Moze tak byc...ale ja panikara w tej ciazy jestem,za duzo za mna zeby teraz czekac spokojnie na kolejna wizyte i cieszyc sie z ciazy.Moze po prenatalnych choc chwile bede spokojniejsza.

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Wlicza sie wszystko za co sa odprowadzane skladki. U mnie te premie to zwykle podwyzki..stymze jako aneks do podstawowej uumowy. W 2016 roku dostalam 2 podwyzki razem jakies 450 zeta..jak sobie rozpisalam 12 mc to niby tak wychodzi jak mi przelali...ale i tak to sprawdze i niech mi wytlumaczy kadrowa.
    Ogolnie uwazam ze to slabe jest z ta srednia..w przypadku wlasnie jak ktps ma podwyzki..umowa jaka mam teraz jest o 750 zeta wieksza..netto ;)
    juz mi pierwszy wkurw przeszedl...nie moge sie denerwowac. Najwazniejsze ze jestem w ciazy..tyle czasu o to walczylam..
    Wiesz zalezy od ktorego msca masz te podwyżki, ile mscy z większą wyplata wlicza Ci sjs di średniej, bo jesli od niedawna to wiadomo, ze średnia bedzie nizsza niestety.. akurat w Twoim przypadku gorzej finansowo, w moim lepiej bo z premiami ze wszystkom bexe miala więcej niz podstawy.

16udvfxmplx8ab54.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucytom wrote:
    Mój gin to pokeca sport w ciąży z całego serca :) i seks ;) no ja codziennie gonię z wózkiem z 2 godziny to mam trochę ruchu :) i jeszcze czasem basen, ale teraz mam zamiar regularnie chodzić 2 razy w tyg i sama bez dziecka ;) No i jeszcze joga dla ciężarnych, robiłam w tamtej ciąży i jest suuuuuper, polecam każdemu :) suoer zrównoważony wysiłek, rozciąganie i relaks... no i ćwiczenia oddechowe tak ważne przy porodzie. Ja też wcześniej biegałam ale nie wiem czy teraz się skuszę, na razie wieczorami jestem taka dętka że padam na kanapie przed telewizorem ;) ale to moje jedyne chwile odpoczynku przez cały dzień, bo tak to ciągle gotowanie, karmienie, pranie, sprzątanie, latanie za szogunem co by krzywdy sobie nie zrobił, spacery, zabawy... gimnastyka przez cały dzień ;)
    Zazdro, też liczylam że w tej ciąży będe mogla byc od początku w pelni aktywna, a tu jak w poprzedniej, musze sie oszczędzac, niektóre kobiety wspaniale wspominają ciąże, a moje skojarzenia to aby wieczne oszczędzanie sie... jak pomysle że niektóre kobiety całą ciąże leżą to na prawde im współczuje, ten czas wlecze sie w nieskończoność jak sie leży, o tyle dobrze że moge takie lekkie rzeczy wykonywac sama no i chodzic :-O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 07:25

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona a ja cię zmartwie bo musisz wrócić na 3 pełne miesiące żeby je wzięli pod uwagę w wyliczaniu średniej ( przynajmniej tak w 2015 roku było) i jestem tego pewna bo miałam taką samą sytuację i wracałam na 3 miesiące drugiego trymestru do pracy :(
    Ogólnie przez ten system ja miałam na zwolnieniu jakieś 1800 zł mniej niż jak pracowałam, bo miałam dużą podwyżkę właśnie pod koniec roku, tuż przed ciążą :/
    Teraz jestem na wychowawczym i też nie wiem do końca jak to będzie bo chyba muszę wrócić do pracy na min 1 dzień i dać L4... Ale jak policza mi średnią to dla mnie zagadka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 08:03

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Dziewczyny ktoras z Was pracuje w kadrach? Mam dwie rozkimnki:
    Od stycznia jestem na l4 wiec skladka wyliczana jest ze sredniej z 12 miesiecy do grudnia 2016- tak?
    - w 2016 dostawalam 2 podwyzki..pensja jaka teraz dostalam czyli ta srednia jest o wiele nizsza niz mam na umowie. To kumam. Ale czy jesli wroce na jeden miesiac do pracy i przepracuje jeden pelen miesiac, to zmueni to moja srednia? Bo cos czytalam, ze musialabym przepracowac 3 pelne miesiace..
    - drugie pytanie..skoro jestem od stycznia na l4 i oblicza sie to skladke z 12 miesiecy..co w przypadku jesli w ktoryms z 3 poprzedzajacych miesiecy zanim poszlam na l4 ciazowe bylam na l4? Czyli np w listopadzie bylam 2 dni na l4 zwyklym a od stycznia na ciazowym..to skladka liczy mi sie 12 do grudnia czy 12 miesiecy do pazdziernika?

Kurde mam takie rozkminki bo wlasnie spojzalam ze dostalam pensje o prawie 700 zeta mniejsza..i rozkminiam czy wrocic na jeden pelny miesiac do pracy, czy to cos zmieni..
    Może nie dostałaś za pełny miesiąc tylko za okres zwolnienia. ZUS wypłaca pieniądze za okres zwolnienia a nie za miesiąc.

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) proszę za 2h trzymajcie za mojego Bąbla kciuki i powodzenia dla reszty :)

Emila92, Justa87, joaska1985, Bacardi90, aswalda, Rusałka*, Zorganizowana:), zubii, Bąbelek1980, Maja83, perfectangel85, Kimmy, Leonore lubią tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Emila92 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) chciałam się Wam pochwalić że mieliśmy wizytę we wtorek:) Z Dzidziusiem jest wszystko ok, kość nosowa jest, przezierność 1,5 czyli w normie:) tylko ten mój maluch jest już dwa tygodnie do przodu z wzrostem, ma 8,2cm czyli 14 tydzień a w rzeczywistości to był 12,3 dni:) jestem w niezłym szoku, bo chyba Mały wielkoludek przyjdzie na świat:)

mkl, mika1987, Cameline, aswalda, zubii, Bąbelek1980, Rusałka*, Maja83, Ja86, Suri_, nowamamusia, Leonore lubią tę wiadomość

3jvzi09kj5du0dsk.png
    zi13dqk3zbt7s260.png
  • mika1987 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie:)co do wyplat itp wiem tylko ze to od czego sie odprowadza skladki sie nalicza..a w pl bardzo lubi sie dawac podwyzki i nie wliczac ich do podstawy wynagrodzenia:/

iv09krhme1fe56cn.png

f2w3rjjgc0akmsfq.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w 14 tygodniu i II trymestrze :)
    Dziś pogoda w Poznaniu do dupy. Pada i szaro buro.

Ja w poprzedniej pracy na L4 wyszłam lepiej. Raz, że wszystkie premie mi się wliczyly, a dwa jak jest ciągłość L4 to wchodzą tez sobote i niedziele :)także jakby 8 dni dodatkowych. W sumie byłam o 800 zł do przodu także z racji tej ze nie lubiłam tamtej pracy w ogóle nie miałam wyrzutów sumienia ;)

Ja czekam właśnie pod laboratorium. Robie posiew moczu i cmv i HIV bo moja wspaniała ginekolog na te dwa ostatnie mnie nie wysłała :/

Miłego dnia :)

zubii, Bąbelek1980, Kasia02 lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emila92 wrote:
    Cześć dziewczyny:) chciałam się Wam pochwalić że mieliśmy wizytę we wtorek:) Z Dzidziusiem jest wszystko ok, kość nosowa jest, przezierność 1,5 czyli w normie:) tylko ten mój maluch jest już dwa tygodnie do przodu z wzrostem, ma 8,2cm czyli 14 tydzień a w rzeczywistości to był 12,3 dni:) jestem w niezłym szoku, bo chyba Mały wielkoludek przyjdzie na świat:)
    To faktycznie rośnie jak na drożdżach :D co Ty jesz?? :D

• Cameline Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia jestes pewna ze trzeba wrocic na 1 dzien do pracy po wychowawczym?
    Jestem w podobnej sytuacji, z tym że nie jestem w stanie fizycznie wrocic do pracy bo jestem wciaz zatrudniona we Wroclawiu (ponad 200km ode mnie). Bedac na poczatku pierwszej ciazy poszlam na l4, potem wychowawczy i tak mija 7 rok (dodatkowy wychowawczy na dziecko niepelnosprawne).
    Nie wiesz z jakim wyprzedzeniem trzeba zlozyc wniosek o rezygnacje z wychowawczego by przeskoczyc na l4? Musze zadzwonic do kadr a to zawsze stres dla mnie w takiej sytuacji

ckaidqk39a8l7x61.png
  • falka Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem ciekawa jak bedzie wygladala moja wypłata na zwolnieniu... Jak to licza? Skoro za 33dni zwolnienia placi jeszcze pracodawca a za reszte juz ZUS to co dostane 2 przelewy? Jestem na zwolnieniu od 20.01...hmmm
    Ale mnie zaklul brzuch przy spontanicznym kichnieciu, nie zdazylam sie skulic...tez tak mialyscie?

0d1y43r877gkl2tf.png
    PCOs Starania od 2013
    2 ivf Novum 11 2016 transfer 17.12 i... ❤ :)))
  • zubii Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 13tc czyli za tydzień II trym :D

Gratuluję udanych wizyty i trzymam kciuki za dzisiejsze :)

Ale wam zazdroszczę wybierania wózka :) my mamy już po córce a teraz tak bardzo podobają mi się inne...Moje marzenie to quinny moodd...

buka03, Kimmy lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Niesia jestes pewna ze trzeba wrocic na 1 dzien do pracy po wychowawczym?
    Jestem w podobnej sytuacji, z tym że nie jestem w stanie fizycznie wrocic do pracy bo jestem wciaz zatrudniona we Wroclawiu (ponad 200km ode mnie). Bedac na poczatku pierwszej ciazy poszlam na l4, potem wychowawczy i tak mija 7 rok (dodatkowy wychowawczy na dziecko niepelnosprawne).
    Nie wiesz z jakim wyprzedzeniem trzeba zlozyc wniosek o rezygnacje z wychowawczego by przeskoczyc na l4? Musze zadzwonic do kadr a to zawsze stres dla mnie w takiej sytuacji
    Nie jestem pewna, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak to wygląda a o tym dniu gdzieś w necie znalazłam... póki co czekam na prenatalne więc jeszcze nie chce dzwonić do księgowej. Jak myślę o reakcji szefa to już mi słabo ;)

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) co do wypłaty to np. U mnie od wszystkich premii itp odprowadzane sa składki i podatki wiec mi się to wliczy :) teraz bede miała wieksza pensje niżbym pracowała hehe

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Witam się w 13tc czyli za tydzień II trym :D

Gratuluję udanych wizyty i trzymam kciuki za dzisiejsze :)

Ale wam zazdroszczę wybierania wózka :) my mamy już po córce a teraz tak bardzo podobają mi się inne...Moje marzenie to quinny moodd...
    My wozek tez mamy, ciesze się że wtefy zdecydowalam sie wydac więcej i kupic taki z białą ramą i zaokrągloną gondolą od dołu, mamy zielony, szkoda mi aby że nie wybralam szarego lub beżowego :-P

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Emila92 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    To faktycznie rośnie jak na drożdżach :D co Ty jesz?? :D
    Bacardi nic nadzywczajnego:) Dzidziuś będzie taki jak braciszek prawdopodobnie, bo Synek ważył 3900 jak się urodził. Niby to nie jest aż tak dużo, ale biorąc pod uwagę moją postawę czyli raczej filigranową to było bardzo dużo:)

3jvzi09kj5du0dsk.png
    zi13dqk3zbt7s260.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko wrote:
    Dzień dobry :) proszę za 2h trzymajcie za mojego Bąbla kciuki i powodzenia dla reszty :)

Ja dopiero prenatalne na 15. W nocy tak mnie brzuch bolał (nie podbrzusze), że myślałam, że na IP Pojadę , plus wymioty. Tak jakbym się struła czymś :/ dalej boli, ale nie aż tak. No nic, czekam na wizytę, mam nadzieję, że u bąbla wszystko ok.

f2wl4z17q60magcw.png
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ