Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja chyba wlasnie kupie pojedynczy wózek, F we wrześniu będzie miał 2 lata... już teraz woli chodzić na nóżkach niż w wózku czasem robi taka awanturę jak go wsadzam bo np chce gdzieś szybko dotrzeć ze głową mała... więc kupię pojedynczy plus taka dostawke na kółkach. Ceny podwójnych wózków mnie przerażają
-
Dziewczyny tak rozkminiacie te zwolnienia..
O wyliczaniu średniej z 12 miesięcy słyszałam, ale o macierzyńskim. Gdzieś na jakimś forum prawnym z kolei gościu tłumaczył, że pójście na l4 czy praca do samego końca nie wpływają na wysokość macierzyńskiego (z tego wykalkulowałam, że L4 = pensja i wlicza się to w podstawę macierzyńskiego), ale żeby liczyły się podwyżki do L4 trzeba przepracować 3 pełne miesiące na nowej stawce.
Ja jestem zatrudniona od 14.11, a od 01.01 mam podwyżkę pensji. Chcę pracować, ale teraz miałam 2 tygodnie zwolnienia przez grypę, więc nie wiem jak z tymi 3 miesiącami.
Dawno temu wczytywałam się w te przepisy i dowiedziałam się, że generalnie chorobowe nie należy się od samego początku (jakiś okres trzeba przepracować), chyba, że jest się w ciąży - wówczas można z niego skorzystać od 1 dnia pracy. Wydaje mi się, że wyliczanie jakiś średnich byłoby trochę w sprzeczności z takim udogodnieniem, bo co z tego, że mi się należy od razu, jak to mój 1 dzień pracy i nie mam żadnej średniej! No ale wiadomo, w jakim kraju żyjemy i teraz poważnie zwątpiłam w to jak wygląda to na serio...08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga13 wrote:Dziewczyny tak rozkminiacie te zwolnienia..
O wyliczaniu średniej z 12 miesięcy słyszałam, ale o macierzyńskim. Gdzieś na jakimś forum prawnym z kolei gościu tłumaczył, że pójście na l4 czy praca do samego końca nie wpływają na wysokość macierzyńskiego (z tego wykalkulowałam, że L4 = pensja i wlicza się to w podstawę macierzyńskiego), ale żeby liczyły się podwyżki do L4 trzeba przepracować 3 pełne miesiące na nowej stawce.
Ja jestem zatrudniona od 14.11, a od 01.01 mam podwyżkę pensji. Chcę pracować, ale teraz miałam 2 tygodnie zwolnienia przez grypę, więc nie wiem jak z tymi 3 miesiącami.
Dawno temu wczytywałam się w te przepisy i dowiedziałam się, że generalnie chorobowe nie należy się od samego początku (jakiś okres trzeba przepracować), chyba, że jest się w ciąży - wówczas można z niego skorzystać od 1 dnia pracy. Wydaje mi się, że wyliczanie jakiś średnich byłoby trochę w sprzeczności z takim udogodnieniem, bo co z tego, że mi się należy od razu, jak to mój 1 dzień pracy i nie mam żadnej średniej! No ale wiadomo, w jakim kraju żyjemy i teraz poważnie zwątpiłam w to jak wygląda to na serio...
Wylicza sie ze sredniej z 12 mc. Jesli w nowej pracy pracujesz krocej, wylicza sie tylko z przepracowanych miesiecy.
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!Dziewczynka i chlopiec
-
Cameline wrote:Dziewczyny ktore maja teraz roczne dzieci, zastanowcie sie na spokojnie nad tymi wozkami rok po roku czy ma to sens. Jesienia bedziecie miec juz dzieci 1,5-2 letnie, krotko wyjdziecie na spacery bo pogoda rozna jesienia a potem zima, wiosna te starsze dzieci juz powoli nie beda chcialy byc w wozkach a malutkie beda wyrastać z gondolki.
Nie jestem przeciwna ale moje dziecko w wieku lekko ponad 2 latka nie chcialo do wozka, potem ok.3 wozila trochę tyłek ale to różnie bywa a koszt wozka jest nie mały.
Dokładnie zamiast wózka rok po roku można kupić dostawke. Moja ma 2,8l wózka nie używamy od lata teraz ma biegowe i na niej śmiga.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 13:17
buka03, Cameline lubią tę wiadomość
-
Niesia86 wrote:Mkl, Zorganizowana,
Teraz nie możecie się doczekać a latem będziecie marzyć żeby był mniejszywiem co mówię, to moja druga ciąża na wrzesień
Oby lato nie było upalne w tym roku
Ja też się boję najbardziej upałówrodziłam na koniec czerwca a wtedy były okropne upały było ciezko.
-
Kobietki powiedzcie mi jak Wasi lekarze, Wy same zapatrujecie się na farbowanie włosów w ciąży? Ostatni raz farbowałam włosy w listopadzie, przed ślubem. Miałam taki zamiar i postanowienie, że teraz korzystając z tego, że jestem w ciąży powrócę do naturalnego koloru. Jednak co tu dużo ukrywać, no mój odrost już nie wygląda hollywodzko
Będzie trzeba to przepękam oczywiście ale jak Wy widziecie kwestie farbowania włosów w ciąży?
-
Agaciora wrote:Kobietki powiedzcie mi jak Wasi lekarze, Wy same zapatrujecie się na farbowanie włosów w ciąży? Ostatni raz farbowałam włosy w listopadzie, przed ślubem. Miałam taki zamiar i postanowienie, że teraz korzystając z tego, że jestem w ciąży powrócę do naturalnego koloru. Jednak co tu dużo ukrywać, no mój odrost już nie wygląda hollywodzko
Będzie trzeba to przepękam oczywiście ale jak Wy widziecie kwestie farbowania włosów w ciąży?
W pierwszej ciąży mamuśki czekały do II trym i farbowanych także śmiało możesz farbować. -
Ja w życiu nie farbowałam, ale to już podobno nie jest problem, kiedyś farby były inne, bardziej toksyczne, mogły zaszkodzić dziecku. Ale przesąd to przesąd, jedna wierzy inna olewa ;P
Kurczę, martwi mnie to L4 ;(08.09.2017 - Staś
Cameline wrote:Dziewczyny ktore maja teraz roczne dzieci, zastanowcie sie na spokojnie nad tymi wozkami rok po roku czy ma to sens. Jesienia bedziecie miec juz dzieci 1,5-2 letnie, krotko wyjdziecie na spacery bo pogoda rozna jesienia a potem zima, wiosna te starsze dzieci juz powoli nie beda chcialy byc w wozkach a malutkie beda wyrastać z gondolki.
Nie jestem przeciwna ale moje dziecko w wieku lekko ponad 2 latka nie chcialo do wozka, potem ok.3 wozila trochę tyłek ale to różnie bywa a koszt wozka jest nie mały.
Tu gdzie mieszkam temperatura raczej nigdy nie spada poniżej -5 stopni, wiec zimą tez zamierzam duzo spacerowac. W weekendy zawsze jeździmy na jakieś dłuższe wycieczki i naprawde nie wyobrażam sobie nie mieć wtedy wózka dla 1,5-2 letniego dziecka dziecka, szczególnie, ze będę po CC, także noszenie z 10kg dziecka raczej będzie odpadać. No każdy musi przeanalizwać tę kwestię indywidualnieDla mnie taki wózek ma wiecej plusów niż minusów . Jak starsza córka zrezygnuje z wózka to maluch przesiadzię się do pojedynczej spacerówki, bo nie zamierzam się jej pozbywać.
espoir lubi tę wiadomość
-
Niesia86 wrote:Mkl, Zorganizowana,
Teraz nie możecie się doczekać a latem będziecie marzyć żeby był mniejszywiem co mówię, to moja druga ciąża na wrzesień
Oby lato nie było upalne w tym roku
wiadomo:) Pamiętam moja siostrę w zaawansowanej ciąży w upałach 30 stopniowych.. ale chciałabym żeby było chociaż trochę widaćna razie jak ktoś ogląda moje usg, na którym już jest dzidziuś piękny
a potem parzy na mój brzuch to mówią ze bez USG by nie uwierzyli;)
-
Dziewczyny, a jak rozumieć ten zapis?
Podstawa wynagrodzenia chorobowego nie może być niższa od kwoty najniższego wynagrodzenia ustalanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, po potrąceniu składek ZUS czyli 13,71%.08.09.2017 - Staś
Dziewczyny mam wyniki pappy:
Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:532 skorygowane 1:10634
Trisomia 18 1:1267 1:12958
Trisomia 13 1:3984 <1:20000
Także widzicie tak psioczyłam, a jednak ta pappa trochę mnie uspokoiła
Oczywiście idę we wtorek na drugie USG - z tym, że będzie to 13t5d i mam nadzieję, że Fasolka nie przerośnie odpowiedniej do badania długościzubii, iza776, perfectangel85, bizona, Cameline, aswalda, Kimmy, Suri_, Kasia02, falka, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Agaciora wrote:Kobietki powiedzcie mi jak Wasi lekarze, Wy same zapatrujecie się na farbowanie włosów w ciąży? Ostatni raz farbowałam włosy w listopadzie, przed ślubem. Miałam taki zamiar i postanowienie, że teraz korzystając z tego, że jestem w ciąży powrócę do naturalnego koloru. Jednak co tu dużo ukrywać, no mój odrost już nie wygląda hollywodzko
Ja farbowałam teraz parę dni temukupiłam tylko farbę bez amoniaku
-
ja farbowałam włosy przed samym zapłodnieniem w grudniu i robiłam ombree. wiec nie mam zamiaru farbować włosow, dopiero po porodzie:) w pierwszej ciazy rozjasniałam ale w II trymestrze;]
-
Justaw wrote:Hmm, ale czemu krótko na spacery? Moja córka urodzila sie na poczatku lutego i odkąd skonczyła 2 tygodnie spacerowałysmy codziennie i to naprawdę sporo. Nie sądze żeby 1,5 roczne dziecko dało rade sama przejść na nogach więcej niż kilometr. No ale dostawki jakoś do mnie nie przemawiaja, no bo przewaznie sa bez budki, dziecko nie bardzo może się zdrzemnać, no chyba, ze jest inaczej, nie wiem, nie mam doświadczenia
Tu gdzie mieszkam temperatura raczej nigdy nie spada poniżej -5 stopni, wiec zimą tez zamierzam duzo spacerowac. W weekendy zawsze jeździmy na jakieś dłuższe wycieczki i naprawde nie wyobrażam sobie nie mieć wtedy wózka dla 1,5-2 letniego dziecka dziecka, szczególnie, ze będę po CC, także noszenie z 10kg dziecka raczej będzie odpadać. No każdy musi przeanalizwać tę kwestię indywidualnieDla mnie taki wózek ma wiecej plusów niż minusów . Jak starsza córka zrezygnuje z wózka to maluch przesiadzię się do pojedynczej spacerówki, bo nie zamierzam się jej pozbywać.
od kiedy synek skonczyl rok bralam go za rączke i czlapaliśmy do sklepu, potem po jakims czasie do tesciow (do nich mamy 1 km) przed swoimi drugimi urodzunami robilam juz z nim trasy po 2-3 km
mi sie już czasem nie chce a ten do domu nie chce wracac, z tym że teraz jestem uziemiona i aby króciutkie spacery moge z nim robic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 14:02
zubii lubi tę wiadomość
-
buka03 wrote:Niekoniecznie
od kiedy synek skonczyl rok bralam go za rączke i czlapaliśmy do sklepu, potem po jakims czasie do tesciow (do nich mamy 1 km) przed swoimi drugimi urodzunami robilam juz z nim trasy po 2-3 km
mi sie już czasem nie chce a ten do domu nie chce wracac, z tym że teraz jestem uziemiona i aby króciutkie spacery moge z nim robic
Za rączkę to bym szła pól dnia
+ drugie dziecko w wózku, no nie ma opcji dla mnie
Każdy musi wybrać co dla niego wygodne
-
Ja już po i wszystko jest cacy, Bąbel ma 61,5mm co odpowiada 12+5 ( muszę zaktualizować suwaczek), przezierność 1,4, termin porodu przesunął się na 09.09
dzisiaj maluch był zdecydowanie bardziej aktywny, mogłabym patrzeć na to cały dzień, no i w weekend w końcu powiemy rodzinie
iza776, Bąbelek1980, zubii, buka03, Cameline, Maja83, Ja86, aswalda, Kimmy, Suri_, joaska1985, falka, Annie1981, nowamamusia, Leonore lubią tę wiadomość
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*]