X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba wlasnie kupie pojedynczy wózek, F we wrześniu będzie miał 2 lata... już teraz woli chodzić na nóżkach niż w wózku czasem robi taka awanturę jak go wsadzam bo np chce gdzieś szybko dotrzeć ze głową mała... więc kupię pojedynczy plus taka dostawke na kółkach. Ceny podwójnych wózków mnie przerażają

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak rozkminiacie te zwolnienia..
    O wyliczaniu średniej z 12 miesięcy słyszałam, ale o macierzyńskim. Gdzieś na jakimś forum prawnym z kolei gościu tłumaczył, że pójście na l4 czy praca do samego końca nie wpływają na wysokość macierzyńskiego (z tego wykalkulowałam, że L4 = pensja i wlicza się to w podstawę macierzyńskiego), ale żeby liczyły się podwyżki do L4 trzeba przepracować 3 pełne miesiące na nowej stawce.
    Ja jestem zatrudniona od 14.11, a od 01.01 mam podwyżkę pensji. Chcę pracować, ale teraz miałam 2 tygodnie zwolnienia przez grypę, więc nie wiem jak z tymi 3 miesiącami.

Dawno temu wczytywałam się w te przepisy i dowiedziałam się, że generalnie chorobowe nie należy się od samego początku (jakiś okres trzeba przepracować), chyba, że jest się w ciąży - wówczas można z niego skorzystać od 1 dnia pracy. Wydaje mi się, że wyliczanie jakiś średnich byłoby trochę w sprzeczności z takim udogodnieniem, bo co z tego, że mi się należy od razu, jak to mój 1 dzień pracy i nie mam żadnej średniej! No ale wiadomo, w jakim kraju żyjemy i teraz poważnie zwątpiłam w to jak wygląda to na serio...

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mkl, Zorganizowana,
    Teraz nie możecie się doczekać a latem będziecie marzyć żeby był mniejszy ;) wiem co mówię, to moja druga ciąża na wrzesień :)
    Oby lato nie było upalne w tym roku :)

zubii, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Dziewczyny tak rozkminiacie te zwolnienia..
    O wyliczaniu średniej z 12 miesięcy słyszałam, ale o macierzyńskim. Gdzieś na jakimś forum prawnym z kolei gościu tłumaczył, że pójście na l4 czy praca do samego końca nie wpływają na wysokość macierzyńskiego (z tego wykalkulowałam, że L4 = pensja i wlicza się to w podstawę macierzyńskiego), ale żeby liczyły się podwyżki do L4 trzeba przepracować 3 pełne miesiące na nowej stawce.
    Ja jestem zatrudniona od 14.11, a od 01.01 mam podwyżkę pensji. Chcę pracować, ale teraz miałam 2 tygodnie zwolnienia przez grypę, więc nie wiem jak z tymi 3 miesiącami.

Dawno temu wczytywałam się w te przepisy i dowiedziałam się, że generalnie chorobowe nie należy się od samego początku (jakiś okres trzeba przepracować), chyba, że jest się w ciąży - wówczas można z niego skorzystać od 1 dnia pracy. Wydaje mi się, że wyliczanie jakiś średnich byłoby trochę w sprzeczności z takim udogodnieniem, bo co z tego, że mi się należy od razu, jak to mój 1 dzień pracy i nie mam żadnej średniej! No ale wiadomo, w jakim kraju żyjemy i teraz poważnie zwątpiłam w to jak wygląda to na serio...

Wylicza sie ze sredniej z 12 mc. Jesli w nowej pracy pracujesz krocej, wylicza sie tylko z przepracowanych miesiecy.

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • zubii Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Dziewczyny ktore maja teraz roczne dzieci, zastanowcie sie na spokojnie nad tymi wozkami rok po roku czy ma to sens. Jesienia bedziecie miec juz dzieci 1,5-2 letnie, krotko wyjdziecie na spacery bo pogoda rozna jesienia a potem zima, wiosna te starsze dzieci juz powoli nie beda chcialy byc w wozkach a malutkie beda wyrastać z gondolki.
    Nie jestem przeciwna ale moje dziecko w wieku lekko ponad 2 latka nie chcialo do wozka, potem ok.3 wozila trochę tyłek ale to różnie bywa a koszt wozka jest nie mały.

Dokładnie zamiast wózka rok po roku można kupić dostawke. Moja ma 2,8l wózka nie używamy od lata teraz ma biegowe i na niej śmiga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 13:17

buka03, Cameline lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia86 wrote:
    Mkl, Zorganizowana,
    Teraz nie możecie się doczekać a latem będziecie marzyć żeby był mniejszy ;) wiem co mówię, to moja druga ciąża na wrzesień :)

Ja też się boję najbardziej upałów :/ rodziłam na koniec czerwca a wtedy były okropne upały było ciezko.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki powiedzcie mi jak Wasi lekarze, Wy same zapatrujecie się na farbowanie włosów w ciąży? Ostatni raz farbowałam włosy w listopadzie, przed ślubem. Miałam taki zamiar i postanowienie, że teraz korzystając z tego, że jestem w ciąży powrócę do naturalnego koloru. Jednak co tu dużo ukrywać, no mój odrost już nie wygląda hollywodzko :D Będzie trzeba to przepękam oczywiście ale jak Wy widziecie kwestie farbowania włosów w ciąży?

7u22s65gu3gutoef.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Kobietki powiedzcie mi jak Wasi lekarze, Wy same zapatrujecie się na farbowanie włosów w ciąży? Ostatni raz farbowałam włosy w listopadzie, przed ślubem. Miałam taki zamiar i postanowienie, że teraz korzystając z tego, że jestem w ciąży powrócę do naturalnego koloru. Jednak co tu dużo ukrywać, no mój odrost już nie wygląda hollywodzko :D Będzie trzeba to przepękam oczywiście ale jak Wy widziecie kwestie farbowania włosów w ciąży?

W pierwszej ciąży mamuśki czekały do II trym i farbowanych także śmiało możesz farbować.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w życiu nie farbowałam, ale to już podobno nie jest problem, kiedyś farby były inne, bardziej toksyczne, mogły zaszkodzić dziecku. Ale przesąd to przesąd, jedna wierzy inna olewa ;P

Kurczę, martwi mnie to L4 ;(

08.09.2017 - Staś <3

• Justaw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Dziewczyny ktore maja teraz roczne dzieci, zastanowcie sie na spokojnie nad tymi wozkami rok po roku czy ma to sens. Jesienia bedziecie miec juz dzieci 1,5-2 letnie, krotko wyjdziecie na spacery bo pogoda rozna jesienia a potem zima, wiosna te starsze dzieci juz powoli nie beda chcialy byc w wozkach a malutkie beda wyrastać z gondolki.
    Nie jestem przeciwna ale moje dziecko w wieku lekko ponad 2 latka nie chcialo do wozka, potem ok.3 wozila trochę tyłek ale to różnie bywa a koszt wozka jest nie mały.
    Hmm, ale czemu krótko na spacery? Moja córka urodzila sie na poczatku lutego i odkąd skonczyła 2 tygodnie spacerowałysmy codziennie i to naprawdę sporo. Nie sądze żeby 1,5 roczne dziecko dało rade sama przejść na nogach więcej niż kilometr. No ale dostawki jakoś do mnie nie przemawiaja, no bo przewaznie sa bez budki, dziecko nie bardzo może się zdrzemnać, no chyba, ze jest inaczej, nie wiem, nie mam doświadczenia :D
    Tu gdzie mieszkam temperatura raczej nigdy nie spada poniżej -5 stopni, wiec zimą tez zamierzam duzo spacerowac. W weekendy zawsze jeździmy na jakieś dłuższe wycieczki i naprawde nie wyobrażam sobie nie mieć wtedy wózka dla 1,5-2 letniego dziecka dziecka, szczególnie, ze będę po CC, także noszenie z 10kg dziecka raczej będzie odpadać. No każdy musi przeanalizwać tę kwestię indywidualnie :) Dla mnie taki wózek ma wiecej plusów niż minusów . Jak starsza córka zrezygnuje z wózka to maluch przesiadzię się do pojedynczej spacerówki, bo nie zamierzam się jej pozbywać.

espoir lubi tę wiadomość

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno wyliczają średnią, bo już w styczniu dostałam nieco pomniejszona wypłatę, z uwagi na to, że podwyżka była we wrześniu, więc niestety tracę.

http://www.ofeminin.pl/ciaza/wszystko-o-zwolnieniach-w-ciazy-s609607.html

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia86 wrote:
    Mkl, Zorganizowana,

wiadomo:) Pamiętam moja siostrę w zaawansowanej ciąży w upałach 30 stopniowych.. ale chciałabym żeby było chociaż trochę widać:) na razie jak ktoś ogląda moje usg, na którym już jest dzidziuś piękny <3 a potem parzy na mój brzuch to mówią ze bez USG by nie uwierzyli;)

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak rozumieć ten zapis?

Podstawa wynagrodzenia chorobowego nie może być niższa od kwoty najniższego wynagrodzenia ustalanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, po potrąceniu składek ZUS czyli 13,71%.

08.09.2017 - Staś <3

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wyniki pappy:

Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:532 skorygowane 1:10634
    Trisomia 18 1:1267 1:12958
    Trisomia 13 1:3984 <1:20000

Także widzicie tak psioczyłam, a jednak ta pappa trochę mnie uspokoiła :)

Oczywiście idę we wtorek na drugie USG - z tym, że będzie to 13t5d i mam nadzieję, że Fasolka nie przerośnie odpowiedniej do badania długości :)

zubii, iza776, perfectangel85, bizona, Cameline, aswalda, Kimmy, Suri_, Kasia02, falka, nowamamusia lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:

Ja farbowałam teraz parę dni temu ;) kupiłam tylko farbę bez amoniaku ;)

hchys65gxvlp3h6f.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:

ja farbowałam włosy przed samym zapłodnieniem w grudniu i robiłam ombree. wiec nie mam zamiaru farbować włosow, dopiero po porodzie:) w pierwszej ciazy rozjasniałam ale w II trymestrze;]

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw wrote:
    Hmm, ale czemu krótko na spacery? Moja córka urodzila sie na poczatku lutego i odkąd skonczyła 2 tygodnie spacerowałysmy codziennie i to naprawdę sporo. Nie sądze żeby 1,5 roczne dziecko dało rade sama przejść na nogach więcej niż kilometr. No ale dostawki jakoś do mnie nie przemawiaja, no bo przewaznie sa bez budki, dziecko nie bardzo może się zdrzemnać, no chyba, ze jest inaczej, nie wiem, nie mam doświadczenia :D
    Tu gdzie mieszkam temperatura raczej nigdy nie spada poniżej -5 stopni, wiec zimą tez zamierzam duzo spacerowac. W weekendy zawsze jeździmy na jakieś dłuższe wycieczki i naprawde nie wyobrażam sobie nie mieć wtedy wózka dla 1,5-2 letniego dziecka dziecka, szczególnie, ze będę po CC, także noszenie z 10kg dziecka raczej będzie odpadać. No każdy musi przeanalizwać tę kwestię indywidualnie :) Dla mnie taki wózek ma wiecej plusów niż minusów . Jak starsza córka zrezygnuje z wózka to maluch przesiadzię się do pojedynczej spacerówki, bo nie zamierzam się jej pozbywać.
    Niekoniecznie ;-) od kiedy synek skonczyl rok bralam go za rączke i czlapaliśmy do sklepu, potem po jakims czasie do tesciow (do nich mamy 1 km) przed swoimi drugimi urodzunami robilam juz z nim trasy po 2-3 km :-) mi sie już czasem nie chce a ten do domu nie chce wracac, z tym że teraz jestem uziemiona i aby króciutkie spacery moge z nim robic :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 14:02

zubii lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Niekoniecznie ;-) od kiedy synek skonczyl rok bralam go za rączke i czlapaliśmy do sklepu, potem po jakims czasie do tesciow (do nich mamy 1 km) przed swoimi drugimi urodzunami robilam juz z nim trasy po 2-3 km :-) mi sie już czasem nie chce a ten do domu nie chce wracac, z tym że teraz jestem uziemiona i aby króciutkie spacery moge z nim robic :-(
    Ja mieszkam na szwajcarskiej wsi, do najbliższego sklepu mam 4km :D Za rączkę to bym szła pól dnia :D + drugie dziecko w wózku, no nie ma opcji dla mnie :P Każdy musi wybrać co dla niego wygodne :)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po i wszystko jest cacy, Bąbel ma 61,5mm co odpowiada 12+5 ( muszę zaktualizować suwaczek), przezierność 1,4, termin porodu przesunął się na 09.09 ;) dzisiaj maluch był zdecydowanie bardziej aktywny, mogłabym patrzeć na to cały dzień, no i w weekend w końcu powiemy rodzinie :D

iza776, Bąbelek1980, zubii, buka03, Cameline, Maja83, Ja86, aswalda, Kimmy, Suri_, joaska1985, falka, Annie1981, nowamamusia, Leonore lubią tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Następny skan 01.04, wtedy poznamy płeć :)

zubii, Princesska lubią tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ