X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • espoir Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze raz napiszę - w razie wątpliwości pytajcie gina, tutaj zawsze będą zdania podzielone :)
    tak jak z tym rowerem...
    chociaż ja przyznam szczerze, że słyszałam o odradzaniu jazdy przez mikrowstrząsy (siodełko miedzy nogami jest i coś tam zawsze telepie), a nie upadki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 20:21

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Z blizniacza mamy szybciej wieksza macice jak normalnie. Pamietam ze w 10 tc lekarz po badaniu powiedzial ze jest jak w 16 tc;)
    Dobrze ze opisujecie tu co znaczy twardy vrzuch..ja tez czasem czułam ze jest twardy..ale kamieniem na bank nie byl. Syjka moja ma 5cm ;)
    Bizona co do macicy to lekarz mi tego nie powiedział ale coś tam zawsze wpisywał w kartę czego nie mogłam rozszyfrować. Było tam że coś odpowiada np 14 tc ale nie wiedziałam co więc może właśnie macica :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Bizona co do macicy to lekarz mi tego nie powiedział ale coś tam zawsze wpisywał w kartę czego nie mogłam rozszyfrować. Było tam że coś odpowiada np 14 tc ale nie wiedziałam co więc może właśnie macica :)
    Może wielkość dna macicy?

MoNaKo lubi tę wiadomość

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • martaf Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj po wizycie. Maluszek ma 4,6 cm, wszystko ma na swoim miejscu. 17 marca badanie przezierności a 31 kolejna wizyta. Poproszę o zmianę terminu porodu na 15.09. bo taki mam wpisany w kartę ciąży.

lucytom, MrsKiss, Bąbelek1980, aswalda, Kimmy, falka, joaska1985, 0202oliwcia, Ja86, Zorganizowana:), Emila92, zubii, Annie1981, nowamamusia lubią tę wiadomość

cd9bskjo828h76lm.png
    jbr6arz.png
    Adaś [*] 18.11.2019 tc. 9+4
    Aniołek 25.05.2019 tc. 7+3
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzuch musi się trochę pospinać żeby szyjka się skrocila. Ja twardnienia miałam od 16 tc , szyjka 4,5 cm. Dopiero od 23 tyg kiedy już główka napierala na szyjke podczas spinania zaczęła się skracać. Mam nadzieję że nikt na tym wątku tego nie doswiadczy ☺

Kasia02 lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin to pokeca sport w ciąży z całego serca :) i seks ;) no ja codziennie gonię z wózkiem z 2 godziny to mam trochę ruchu :) i jeszcze czasem basen, ale teraz mam zamiar regularnie chodzić 2 razy w tyg i sama bez dziecka ;) No i jeszcze joga dla ciężarnych, robiłam w tamtej ciąży i jest suuuuuper, polecam każdemu :) suoer zrównoważony wysiłek, rozciąganie i relaks... no i ćwiczenia oddechowe tak ważne przy porodzie. Ja też wcześniej biegałam ale nie wiem czy teraz się skuszę, na razie wieczorami jestem taka dętka że padam na kanapie przed telewizorem ;) ale to moje jedyne chwile odpoczynku przez cały dzień, bo tak to ciągle gotowanie, karmienie, pranie, sprzątanie, latanie za szogunem co by krzywdy sobie nie zrobił, spacery, zabawy... gimnastyka przez cały dzień ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 21:28

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro mam prenatalne a bardziej stresuję się tym jak teściowa sobie poradzi z małym bo jeszcze nigdy z nią sam nie został ;) mogłabym go wziąć ze sobą ale to chyba jeszcze większy stres dla niego i dla mnie, więc zobaczymy...

Dziś byliśmy w żłobku na rozmowie z dyrektorką i po Wielkanocy zaczynamy adaptację... no zobaczymy czy się przekona bo to taka przylepa że hej ;) ale kontakt z dziećmi mu się przyda bo bardzo lubi i zawsze je zaczepia na placu zabaw.

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Justa87 jak tam tętno? Znalazłaś jak myślę?
    nie znalazłam i nie będę szukać już przez kilka dni. W niedz tez nie było w pon miałam wizyte i na usg 166...wiec sama nie wiem:/

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    nie znalazłam i nie będę szukać już przez kilka dni. W niedz tez nie było w pon miałam wizyte i na usg 166...wiec sama nie wiem:/
    heheh wkurzyłam się ze g... kupiłam i tylko wydałam kase i zaczałam przed chwila szukac i jest!!! znalazłam:p

⚘Kwiatuszek, aswalda, Viriki, Gdziejestmieszko, 0202oliwcia, Karolka12345, MoNaKo, Maja83 lubią tę wiadomość

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakich firm macie detektory?

Jw wpadlam w szał oglądania wózków na allegro :)

zubii lubi tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    Jakich firm macie detektory?

Jw wpadlam w szał oglądania wózków na allegro :)

Mam AngelSounds, jestem zadowolona, dobrze słychać, bez większych zakłóceń.
    Za wózkami i ubrankami też powoli zaczynam się rozglądać, trzeba sprawdzić rynek :)

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam angel sounds ale moze u mnie np.lozysko inaczej ulozone jest...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 23:23

CORCIA 06.09.17r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa a może troszkę za wcześnie jest i stąd te problemy techniczne?Ja mojego angela w zeszłym tyg rozpakowałam i miałam cholerne problemy,żeby dziecko ze 100 % pewnością zlokalizować...Dopiero teraz zajmuje mi to kilka sekund,więc cierpliwości dziewczyno ;)

• Gdziejestmieszko Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    heheh wkurzyłam się ze g... kupiłam i tylko wydałam kase i zaczałam przed chwila szukac i jest!!! znalazłam:p

Mój Grochu też się w chowanego lubi bawić, tak głęboko siedzi skubany, że się nieźle muszę nagimnastykować żeby go namierzyć

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • aleksandrazz Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ogólnie bolą was brzuchy ? Ja czuje jakby takie...rozpieranie? Napinanie to nie jest. Właśnie nie pamiętam czy z córką tak było

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 23:27

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    A ogólnie bolą was brzuchy ? Ja czuje jakby takie...rozpieranie? Napinanie to nie jest. Właśnie nie pamiętam czy z córką tak było

Mnie właśnie dzisiaj zaczął boleć brzuch, plus taki ucisk nad pępkiem i czuję twardość :/

f2wl4z17q60magcw.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktoras z Was pracuje w kadrach? Mam dwie rozkimnki:
    Od stycznia jestem na l4 wiec skladka wyliczana jest ze sredniej z 12 miesiecy do grudnia 2016- tak?
    - w 2016 dostawalam 2 podwyzki..pensja jaka teraz dostalam czyli ta srednia jest o wiele nizsza niz mam na umowie. To kumam. Ale czy jesli wroce na jeden miesiac do pracy i przepracuje jeden pelen miesiac, to zmueni to moja srednia? Bo cos czytalam, ze musialabym przepracowac 3 pelne miesiace..
    - drugie pytanie..skoro jestem od stycznia na l4 i oblicza sie to skladke z 12 miesiecy..co w przypadku jesli w ktoryms z 3 poprzedzajacych miesiecy zanim poszlam na l4 ciazowe bylam na l4? Czyli np w listopadzie bylam 2 dni na l4 zwyklym a od stycznia na ciazowym..to skladka liczy mi sie 12 do grudnia czy 12 miesiecy do pazdziernika?

Kurde mam takie rozkminki bo wlasnie spojzalam ze dostalam pensje o prawie 700 zeta mniejsza..i rozkminiam czy wrocic na jeden pelny miesiac do pracy, czy to cos zmieni..

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona ja nie poradzę ale czy nie miałaś zawsze stałej premii albo jakiś dodatków? Na l4 nawet w ciąży jest tylko pensja podstawowa + wysługa lat, dodatki i premie nie są wliczane, przynajmniej ja tak miałam kilka lat temu

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Dziewczyny ktoras z Was pracuje w kadrach? Mam dwie rozkimnki:
    Od stycznia jestem na l4 wiec skladka wyliczana jest ze sredniej z 12 miesiecy do grudnia 2016- tak?
    - w 2016 dostawalam 2 podwyzki..pensja jaka teraz dostalam czyli ta srednia jest o wiele nizsza niz mam na umowie. To kumam. Ale czy jesli wroce na jeden miesiac do pracy i przepracuje jeden pelen miesiac, to zmueni to moja srednia? Bo cos czytalam, ze musialabym przepracowac 3 pelne miesiace..
    - drugie pytanie..skoro jestem od stycznia na l4 i oblicza sie to skladke z 12 miesiecy..co w przypadku jesli w ktoryms z 3 poprzedzajacych miesiecy zanim poszlam na l4 ciazowe bylam na l4? Czyli np w listopadzie bylam 2 dni na l4 zwyklym a od stycznia na ciazowym..to skladka liczy mi sie 12 do grudnia czy 12 miesiecy do pazdziernika?

Kurde mam takie rozkminki bo wlasnie spojzalam ze dostalam pensje o prawie 700 zeta mniejsza..i rozkminiam czy wrocic na jeden pelny miesiac do pracy, czy to cos zmieni..
    Nie słyszałam o tych pelnych 3 przepracowanych mscach.. zawsze liczy sie do dnia czy tam msca w którym położylas l4 ciazowe. Tak mi sie wydaje, bynajmiej dzis to skonsultowalam ze swoja kadrowa bo np ja dostałam nawet nie polowe swojej wyplaty za kawalek lutego ktory przepracowalam bo moja ekipa wyslala l4 za pozno;) i wyrównanie dopiero w marcowej wyplacie, aleee 700 zl u Cb to dużo, najlepiej wyjasni Ci to Pani z twoich kadr, jak masz możliwość to zadzwoń, o swoje trzeba walczyć; )

16udvfxmplx8ab54.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje rozpieranie się wyjaśniło po wizycie w wc ;d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 00:18

Justa87, Zorganizowana:), shelby*, Karolka12345, MoNaKo lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
‹‹ 445 446 447 448 449 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ