Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny,
Belly pokazało mi 7. miesiąc! (rozpoczety 27. tydzień, czyli 26+0) To standardowe wyliczenia czy Belly przyspiesza?
Moja pannica waży już całe 860 g. Lekarz zachwycony, że pomimo moich problemów z ciśnieniem i cukrzycą Tośka rozwija się harmonijnie i adekwatnie do wieku ciąży. Ja też łapię coraz większy spokój w miarę upływu kolejnych tygodni...
Zubii, Buka,Kinga - jak ja Wam zazdroszczę zdolności manualnych! Też bym chętnie Ptysi coś uszyła, wydziergała, ale nawet nie wiem, jak się za to zabrać.
Póki co zamówiłam ubranka z Endo (czekam na przesyłkę) i Pinokio.
Muszę zacząć rozglądać się za wózkiem (szukam używanej gondoli na poczatek).
W ogóle się nie orientuję w temacie-może Wy podpowiecie, za czym się rozglądać? Mieszkam pod miastem, wokół polne drogi. Przyda się coś z dużymi kołami, ale jednocześnie nie wagi słoniowej, tak bym mogla w razie potrzeby samodzielnie spakować wózek do auta, żeby uderzyc "do miasta". W jakie marki celować? Macie rozeznanie?majju, Bąbelek1980, Ja86, Lisa85, Brave, Annie1981, aswalda lubią tę wiadomość
-
Rusałka* wrote:Dziewczyny,
Belly pokazało mi 7. miesiąc! (rozpoczety 27. tydzień, czyli 26+0) To standardowe wyliczenia czy Belly przyspiesza?
Moja pannica waży już całe 860 g. Lekarz zachwycony, że pomimo moich problemów z ciśnieniem i cukrzycą Tośka rozwija się harmonijnie i adekwatnie do wieku ciąży. Ja też łapię coraz większy spokój w miarę upływu kolejnych tygodni...
Zubii, Buka,Kinga - jak ja Wam zazdroszczę zdolności manualnych! Też bym chętnie Ptysi coś uszyła, wydziergała, ale nawet nie wiem, jak się za to zabrać.
Muszę zacząć rozglądać się za wózkiem (szukam używanej gondoli na poczatek).
W ogóle się nie orientuję w temacie-może Wy podpowiecie, za czym się rozglądać? Mieszkam pod miastem, wokół polne drogi. Przyda się coś z dużymi kołami, ale jednocześnie nie wagi słoniowej, tak bym mogla w razie potrzeby samodzielnie spakować wózek do auta, żeby uderzyc "do miasta". W jakie marki celować? Macie rozeznanie?
Tu jest fajny kalkulator wpisz om to ci pokażę miesiąc ale wygląda na to że 7 miesiąc masz za tydzień
http://m.mjakmama24.pl/kalkulatory/kalkulator-ciazy/ -
Rusałka super, że wszystko ok u Twojej córeczki a Twój spokój na pewno jeszcze jej pomoże I mam tak samo jak Ty, że pomimo wielkich chęci brak zdolności manualnych nie pozwala na samodzielne zrobienie czegoś dla Malucha. Chociaż mam zamiar wykleić Młodemu na drzwi monogram z guzików, wycięłam już nawet szablon i zaczęłam przyklejać guziki ale niestety skończyły mi się zapasy guzików Ale jeszcze 3 miesiące, może zdążę
Rusałka* lubi tę wiadomość
-
Rusałka* wrote:
W necie jest masa kursów szydełkowych jakbyś chciała spróbować Ja miałam o tyle łatwiej, że jak byłam dzieckiem to jakieś podstawy dały mi babcie, a potem ciocia, która po wypadku zarabiała szydełkiem na życie nauczyła mnie czytać schematy... Ale można się sporo z netu nauczyć, ja teraz też dużo doczytuję... Jakbyś chciała bawić się szydełkiem to możesz zawsze uderzać do mnieRusałka* lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Emila92 wrote:Dzięki Karolkaa, czyli aż tak wyrodną matką to nie jestem:) nie skrzywdziłam mocno dziecka:)
Ja z ziajki kupowałam tylko płyn do kąpieli, bo fajnie natłuszcza, a Jasiek ma suchą skórę.
Ale ogólnie ja się zawiodłam, bo wydawało mi się, że ziajka będzie miała lepszy skład -
Emila92 wrote:Dzięki Karolkaa, czyli aż tak wyrodną matką to nie jestem:) nie skrzywdziłam mocno dziecka:)
Kochana gdybym nie udzielała się w klubie 3 lata temu to uwierz mi też bym nie pomyślała żeby sprawdzić skład kosmetyków takie skupiska mam to świetna sprawa można się dużo dowiedzieć ważnych rzeczy także nawet tak o sobie nie myśl ! -
Kinga, moja mama robi na szydełku cuda, może dlatego nie mam wystarczającej motywacji,żeby się nauczyć, bo wiem, że sama mi zrobi
Majuu, pokaż, proszę, jak ma docelowo wyglądać taki monogram. Ciekawy pomysł!
Zubii, wg tego podlinkowanego kalendarza, trwa jeszcze 6. miesiąc. Tak mi się właśnie wydawało, że Belly ma tendencję do przyspieszania. Choć brzuch mam jak na dobry ósmy miesiąc, więc w sumie nie miałabym nic przeciwko, żeby formalnie zaczął się siódmy -
http://zszywka.pl/p/litera-c-guziki-18519988.html Rusałka coś takiego, tylko ja będę robiła M jak Maciek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 15:11
Rusałka*, zubii, Bacardi90 lubią tę wiadomość
-
iza776 wrote:Wczoraj miałam zajęcia z fizjoterapeutkana szkole rodzenia. Chciałam kupić owulacz, ale jej opinie są złe. Krepowanie ruchów, dziecko ma machać rękami, nogami, ćwiczyć. Ok uspokaja się, przypomina mi się brzuch ale jednak w brzuchu już nie jest. I teraz nie wiem co robić.
Chciałabym zapytać tą Panią osobiście.
Ja jestem pewna słuszności tak zwanego "czwartego trymestru", w czasie którego między innymi spowijanie może pomóc noworodkowi przez ten etap przejść.
Proszę, do przeczytania jeśli ktoś ma wątpliwości o co chodzi:
http://mamadu.pl/123343,teoria-czwartego-trymestru-czyli-jak-przetrwac-pierwsze-trzy-miesiace-z-dzieckiem
Generalnie spowijanie/otulanie ma na celu pomóc dziecku się wyciszyć i zasnąć. Takim maluszkom często latają kończyny zupełnie bezwiednie, poza ich kontrolą i wręcz przeszkadza. To zanika po kilku tygodniach i do tego momentu kocyki do spowijania czy otulacze są pomocne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 15:39
zubii lubi tę wiadomość
-
Matka Rocku wrote:W czasie usypiania i przez sen dziecko też ma ćwiczyć i machać kończynami?
Chciałabym zapytać tą Panią osobiście.
Ja jestem pewna słuszności tak zwanego "czwartego trymestru", w czasie którego między innymi spowijanie może pomóc noworodkowi przez ten etap przejść.
Spowijanie/otulanie ma na celu pomóc dziecku się wyciszyć i zasnąć. Takim maluszkom często latają kończyny zupełnie bezwiednie, poza ich kontrolą i wręcz przeszkadza. To zanika po kilku tygodniach i do tego momentu kocyki do spowijania czy otulacze są pomocne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 15:40