X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaW, ja w pierwszej ciąży z niefajnych rzeczy miałam tylko permanentnie zatkany nos, przez napuchniętą śluzówkę. Ale chyba od końca drugiego trymestru miałam na to krople, które pomagały.

• mnk Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    ciekawe jakbyśmy zrobiły ankietę, to czy znalazlaby się tu w ogole jakaś dziewczyna której nie stawia się brzuch i nie ma twardnień :D Mi ostatnio lekarz na wizycie badał w ten sposób szyjkę że "wciskał" ją jakby do środka i podobno to sprawdza jej wytrzymałość :D nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. ale powiedzial ze 3cm ekstra i w ogole nie ma zagrożenia przedwczesnym porodem. Mimo, że wspominałam też o dziwnym uczuciu ciągłego parcia na odbyt i uczuciu ciężaru w brzuchu.

Ja :D nie wiem co to stawianie macicy, twardnienia brzucha, nawet nie wiem co to skurcze przepowiadajace. Tak, jestem po jednym porodzie xD

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój brzuch się stawia mniej więcej 3 razy w tygodniu...dostałam już na to magnez. Lekarka mówi, że na razie nie mamy się czym przejmować bo szyjka długa i twarda(nie wiem jaką mam długość bo bada mi szyjkę tylko palpacyjnie), a takie skurcze są jak najbardziej normalne:)

Łącze się z Wami w bólu dziewczyny co do wyprawki...już bym wszystko kupiła, ale nie mam gdzie tego trzymać;/ mieszkamy na razie w małej kawalerce i czekamy na odbiór naszego wymarzonego M! a to dopiero jakoś w czerwcu, potem remont i tak dalej...a jeszcze muszę skończyć pisanie pracy dyplomowej i obrona na głowie...

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Ja :D nie wiem co to stawianie macicy, twardnienia brzucha, nawet nie wiem co to skurcze przepowiadajace. Tak, jestem po jednym porodzie xD

Tylko pozazdroscic !:) matwien chociaz odeszlo

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka Mamuśki :)

Cameline dobrze, że u Ciebie wszystko ok :)

Stay zaglądasz tu jeszcze?

Dziś w końcu chłodniej :) Nie wiem jak Wam, ale mi już nogi puchną od temperatury...

Mi też macica nie twardnieje. Szyjka niby się skróciła. Choć też nie jestem pewna - najpierw 37mm, potem 25, a na końcu 34mm - mierzone przez tego samego lekarza, a przecież nie może się wydłużyć jak raz się skróci. Także może jakiś błąd pomiaru tego na 25 mm. W każdym razie jest twarda zamknięta i zwrócona w stronę krzyżową także lekarz mówił, że żadnej interwencji nie potrzeba :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mam twardnienia macicy, cały brzuch mi się spina, czasem to aż boli. Lekarz twierdzi, że ten ból, taki jakby kolkowy, to prawdopodobnie jelita. Szyjkę mam długą i twardą, więc mam się nie niepokoić.

We wtorek mam kolejną wizytę, prawdopodobnie będę rozmawiała o L4. Nie wiem, czy od razu je wezmę. Niby obiektywnie nic mi nie jest, nie mam poważnych dolegliwości, ale po prostu czuję się zmęczona. W pracy taki czas, że nie bardzo jest sens, żebym zaczynała nowe projekty, bo i tak ich nie dokończę, ale zawsze jest coś do zrobienia. Nie wiem, może pora odpocząć, zwłaszcza, że zbliżają się upały i po prostu się boję, że któregoś dnia mnie położy konkretnie.

A jutro chcę w końcu iść na krzywą cukrową. Zobaczymy, jak przeżyję to badanie.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • ⚘Kwiatuszek Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robicie glukoza 50ke czy 75ke??

f2w3rjjg6yok4fb8.png
    <3
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ⚘Kwiatuszek wrote:
    75 g. Nie wiem nic, żeby można było zrobić 50. Jak poprosiłam w aptece o glukozę do krzywej, to dwa razy dostałam bez pytania 75 g. A kupowałam w dwóch - raz zwykłą, drugi raz cytrynową.

⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie siedzę na badaniu z glukozą, 75 g i pobranie przed podaniem i następne po dwóch godzinach. Nie było takie złe do wypicia, przyniosłam sobie cytrynę. Szkoda tylko, że przez te dwie godziny tu nie ma się gdzie zdrzemnąć :P

shelby* lubi tę wiadomość

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 07:17

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • majju Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam w zeszły weekend krzywą z obciążeniem 75 g glukozy. Dla mnie w smaku nie była taka zła, najgorzej mi przeszkadzał jej zapach. Wyniki chyba ok z tego co skonsultowałam z wujkiem Google ;)
    Udało mi się wczoraj na olx wyhaczyć lezaczek tiny love 3w1za 150 zł, chyba dobra cena?
    Rozumiem Cię Karolka bo w weekend miałam po przebywaniu na upale tak spuchniete palce od rąk, że musiałam zdjac obrączkę więc też się cieszę z ochlodzenia.

qdkkqps67blqh0e0.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcebycdobramama mi brzuch twardnieje praktycznie za każdym razem jak wstaje. A skurcze czasem czuje, nie bolą ale czuje jak ten brzuch się napina.

Poczytałam was i chociaż tyle dobrze z tego co piszecie ze szyjka musi być twarda bo moja właśnie taka jest mimo ze krótka.

Majju dobra cena :) z tego co się orientuje one chodzą w okolicach 200 zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2017, 09:24

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś znalazłam tiny z daszkiem i przesylka za 210:) tez chyba jest ok,patrze ze nowe chodza za 400-450 zl!
    Do tego przewijak za 150zl, nowy w ikea 280:P uwielbiam olx:P

Proszę przypomnijcie jakie wozki macie:) albo planujecie, zaczelam czytac i jestem glupia! jeden chce kupic tani, malutki, składany np x lander fix, ale boje się ze 3 kołowiec będzie na codzien beznadziejny...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2017, 09:38

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    ciekawe jakbyśmy zrobiły ankietę, to czy znalazlaby się tu w ogole jakaś dziewczyna której nie stawia się brzuch i nie ma twardnień :D Mi ostatnio lekarz na wizycie badał w ten sposób szyjkę że "wciskał" ją jakby do środka i podobno to sprawdza jej wytrzymałość :D nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. ale powiedzial ze 3cm ekstra i w ogole nie ma zagrożenia przedwczesnym porodem. Mimo, że wspominałam też o dziwnym uczuciu ciągłego parcia na odbyt i uczuciu ciężaru w brzuchu.

Mi sie nic nie stawia,nie mam zadnych skurczy itp.Za to nabawilam sie zespolu ciesni nadgarstka.Mam nadzieje ze po ciazy przejdzie

010idqk3hkbcgs9f.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie dziewczyny czy ta cytryna przy glukozie nie zaburzy jakos pomiarow?

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Miałam ostatnio zalatane kilka dni, chyba już nie dam rady nadrobić... Raz weszłam to mignęło mi tylko info od Dreamy, że nadal walczą.

Cytryna raczej nie powinna zaburzać pomiarów... Pamiętajmy o tym, że to badanie ma jakby odtworzyć coś co odbywa się u nas kilka razy w ciągu dnia. Wypicie glukozy to jakby posiłek, po nim cukier powinien być bardzo wysoki i z czasem spadać - organizm wydziela insulinę, glukoza wchodzi do komórek i tam nasz organizm ją wykorzystuje. Po 2h poziom powinien spaść do odpowiedniego poziomu. Nie sądzę, żeby ta cytryna wciśnięta do kubeczka miała aż takie znaczenie, przecież codziennie jadamy różne rzeczy, a organizm ma sobie z tym radzić. Ważne żeby przyjść na czczo i czekając na kolejne pobrania nie dokramiać się przekąskami ani słodkimi napojami. Ja byłam wczoraj, pozwolili wcisnąć bez problemu. Nie było tragedii, mega kolejka, ale podeszłam do okienka bez kolejki, bo dojeżdżam na badania i już źle się czułam z głodu. Starsze panie na końcu kolejki chciały zjeść mnie wzrokiem, ale w sumie w nosie to mam, one oddadzą krew i pójdą do domku, a ja jeszcze 2h w poczekalni... Tylko nikt mi nie powiedział, że glukozę trzeba mieć swoją xD ale panie pożyczyły i skoczyłam im odkupić :P

Mignęło mi, że gadacie o Aliexpress :P Można zamawiać spokojnie, jeśli coś nie przyjdzie to zwracają kasę na konto. Co do jakości to kupuję tylko z aukcji z feedbackami, często są tam zdjęcia co ludziom przyszło. Raczej szukam rzeczy, które mają ponad 100 opinii. Włóczki na sweter Staśka też mam z Aliexpress i są ok. Jeśli nie odpowiada Wam coś z paczką to piszcie do "MyFrienda", Chińczycy są w stanie zrobić wiele dla pięciu gwiazdek. Mój tata zamówił spodnie na motor i przyszły za małe, mąż do nich napisał i dostał odpowiedź, że mamy potraktować jako prezent, a on wyśle drugie xD przyszły bez problemu. Paczki idą długo, ale jak codziennie coś się zamówi to potem codziennie coś przychodzi xD mój mąż nawet linijkę ma z Aliexpress, wyniosła nas całe 90gr. Nie przychodzą raczej tzw. Cebula Deals, czyli rzeczy, które ktoś wystawił omyłkowo za centa. Wtedy zwykle piszą, że mają na utrzymaniu 17 dzieci i żeby anulować zakup, bo to był błąd, a jak się uprzesz to zamykają sklep. Wtedy oczywiście masz zwrot na konto tych 4gr. Aliexpress generalnie ich tam piłuje ostro, jak ktoś chce uniknąć odpowiedzialności to tylko może zamknąć sklep, a jeśli mają dobre opinie to im się to nie opłaca :P

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 07:18

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,

wlasnie przeszedl do mnie otulacz SwaddleMe z Alibaby i nawet recenzję wrzuciłam na fejsunia, incognito bo nie chwalę się ciążą na fb :P
    ale jakbyście były zainteresowane to wrzucam wam link do aukcji, 6 dolców mnie kosztował

https://pl.aliexpress.com/item/summer-newborn-baby-swaddleme-parisarc-100-cotton-soft-infant-newborn-baby-parisarc-Blanket-Swaddling-Wrap-Blanket/1765731701.html

Karolna bo pytałaś o kocyki muślinowe - mają metki z napisem 100% muslin cotton to zakladam, że to prawda ;)

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Viriki Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze się pochwalę Danonkiem, 25tc :)
    już chyba nie oszukam, ze to spożywcza

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aa64ce8906d2.jpg

Lisa85, Zorganizowana:), ⚘Kwiatuszek, Justaw, Bacardi90, Princesska, Bąbelek1980, mkl, perfectangel85, Annie1981, aswalda lubią tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• zubii Autorytet

Wysłany: 31 maja 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ⚘Kwiatuszek wrote:

Robiłam dzisiaj 75g

A wynik to na czczo 89 po 1h 100 po 2h 89 :)

⚘Kwiatuszek, perfectangel85, aswalda lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
‹‹ 771 772 773 774 775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ