X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prenatalnych podają płeć ? Mam za tydzień pierwsze prenatalne ale to chyba za wcześnie żeby poznać płeć.🤔

👱‍♀️28 👱‍♂️32

Choroba Gravesa-Basedova, niedczynność tarczycy po terapii jodem radioaktywnym, letrox 175

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸
    15.02 1,3 cm człowieczka z ❤

preg.png
  • Layla205 Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2024, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poznałam na prenatalnych płeć, parę dni później miałam usg u prowadzącej i potwierdziła. Ale też myślę, że to dość wcześnie i jeszcze się nie nastawiam na 100%. Za dwa tygodnie mam wizytę i jak mi znowu potwierdzi to już będę myślę pewna 😁

Berry123 lubi tę wiadomość

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    Na prenatalnych podają płeć ? Mam za tydzień pierwsze prenatalne ale to chyba za wcześnie żeby poznać płeć.🤔
    Z synem mi powiedziała już i się sprawdziło, a teraz na początku powiedziała, że tak się ułożył bejbik, że nie powie, a na sam koniec, że rozwijeje nasze wątpliwości i że raczej dziewczynka. Czekam na potwierdzenie bo z chłopcami mniej pomyłek

Layla205, Berry123, Juliakk lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dzisiaj bekałam jak głupia po shaku z maka.
    Co do jeansów to już nie noszę bo wszystko mi się wrzyna w brzuch, jest mi ciasno i czuję się jak szynka w siatce do wędzenia.
    Chodzę w getrach, spódniczkach, spodniach w gumkę itp. nie planuję kupować typowo ciążowych spodni, bo mi się nie podobają. W pierwszej ciąży nie miałam żadnych. Chodziłam w spódniczkach, sukienkach i właśnie legginsach czy spodniach sportowych.

Oela91, Juliakk, marti lubią tę wiadomość

1;20716;93
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    Jeśli ma dobre usg to poznasz :)
    Mi lekarz określił płeć w 11 tygodniu 😲

Berry123, Layla205, nutella_, Juliakk, Oela91 lubią tę wiadomość

1;20716;93
  • Fomyart Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2024, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to pomimo rzygania dość częstego ,na wadzę mam + 3 kg i ogromne rozstępy na bebzonie, czyli ogólnie moich fałdach kochanego ciałka 🤣🤣
    Ja to nie wiem czy nie zacznę sobie tak z ciekawości mierzyć obwodu raz na tydzień i nie notować w aplikacji tak z ciekawości ☺️

Jeśli chodzi o ubrania to chodzę tylko w spodniach na gumkę a jak będzie cieplej oraz jak wyzdrowieje ( narazie takie przeziębienie mnie wzięło że jestem na antybiotyku) to będę zakładać sukienki
    W swoje wcześniejsze spodnie wogóle się nie mieszczę,mogę pomarzyć o ich domknięciu,a jeszcze miesiąc temu to mi spadały 🤣🤣🤣
    Jeszcze wspomnę o tym że nie mieszczę się w moje staniki i muszę kupić w większym rozmiarze.

Wczoraj przyszedł mi detektor tętna( kupiłam dla testów za 20 zł tak o ) ,ale nie było dane mi go sprawdzić bo nie miałam pasujących baterii więc muszę kupić na tygodniu

Co do bekania i gazowania starego pod kołdrą narazie jestem mistrzem,wyprzedzam nawet go w ten ciężkiej dziedzinie sportu🤣🤣 ,tak samo jak w czasie spędzonym na kibelku

Oela91, Juliakk, kleopatr4, Aaga lubią tę wiadomość

🤱19 lat🧑‍🍼24 lat
    Starania od 5 maja 2023
    7. Lutego 2024⏸️
    8 lutego 2024 USG o dwa maluszki 5 tygodni
    👶1.35 cm
    👶1.52cm
    23.02 USG ,maluszki 7 tygodni,dwa bijące serduszka ❤️❤️
    15.03 USG
    👶4.33 cm
    👶4.10cm
    03.04 USG
    Znamy płeć 🩵🩵
    Termin porodu 15-17 września 🥹
    preg.png
  • marti Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna mi po 12 tyg przeszło i jest okej, teraz częściej czuje podbrzusze.

Ostatnio pies mi zrobił niespodzianke i przy sprzątaniu 💩 zrobiło mi się naprawdę niedobrze, ale tak mocno mocno, że już byłam w drodze do łazienki a nigdy mnie to nie ruszało...

Ogólnie też mam wzdęcia i gazy, z załatwianiem nie mam większych problemów albo normalnie albo biegunka xD
    przed ciążą kichałam tylko na chorobę albo jak spojrzałam na słońce a teraz praktycznie codziennie po kilka razy

U mnie już jeansy odpadają (a tylko 2kg na plusie), pojechaliśmy do galerii na zakupy, ja z zamiarem obkupienia się a stary stwierdził że nic nie potrzebuje i skończyło się tak że on ma ciuchów na rok a ja płaszcz i t-shirt 😂
    Okazało się że we wszystkich sklepach zlikwidowali działy ciążowe...

U mnie dobrze leżą leginsy z Gym Glamour, nie cisną i wgl ale do pracy ich nie założę a na sukienki jednak nie codziennie jeszcze jest pogoda więc zostaje mi zamówić jakieś jeansy na necie, zobaczymy czy to wygodne, myślę że jedna para i jakieś leginsy wystarczą żeby przechodzić do lepszej pogody

Powiem wam że gdzieś tam czekałam na ten brzuszek i wgl ale jak przymierzam ciuchy i na siebie patrzę.... radości nie czuje a potem mam wyrzuty sumienia, że się nie cieszę, nie wiem, któraś z was też tak ma?

Co do cery to jest różnie, czasem coś wyskoczy ale z cery mieszanej zrobiła się sucha, najgorzej jest na ramionach, tam to nie wiem co dzieje 😆

Oela91, Nowanna, Juliakk, kleopatr4 lubią tę wiadomość

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • domi88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królowo, proszę o zmianę na pierwszej stronie terminu 15.09 oraz wpisanie 🩵
    Czekamy na Synka 🥰

marti, Layla205, nutella_, Puszek♡, Królowa_Śniegu, bonassola, Oela91, lady_in_black, Anuszka28, MariMari, Fomyart, Juliakk, Kapa, Kira, karola_b, kleopatr4, Inhabituel, Kil lubią tę wiadomość

👩🏼35🧑38
    12.01.2024 ⏸️🥰

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko jest bardzo punktualne, od tygodnia o 17 zaczynam wymiotować🤦‍♀️

Aaga lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, mnie też podbrzusze boli gdzieś od 5 dni. Trochę się wystraszyłam, ale to pewnie normalne.

Dziś pobolewa mnie głowa, ale poza tym wszystko okej 🫣.

I tak, rzeczywiście to USG to się prenatalne nazywa 😅. Za dużo tych nazw dla mnie 😃.

Berry123 lubi tę wiadomość

preg.png
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    Czasem się uda podejrzeć 🙂 łatwiej na tym etapie ustalić chłopca. U mnie nie było widać. Płeć znam z sanco.

Takie rozpierające bóle podbrzusza, szczególnie trochę po bokach są normalne 🙂 czasem też pobolewa od jelit 🙄
    Żeby sobie pomóc można łykać magnez codziennie i nospę doraźnie (ja się staram nie brać, ale raz wjechała).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2024, 18:48

Berry123, Nowanna, Juliakk lubią tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie boli mnie gardło i mam stan podgorączkowy. 😔Już wiem czemu wczoraj byłam taka wykończona, coś mnie już brało. Mam nadzieję, że to tylko przeziębienie i szybko minie.

👱‍♀️28 👱‍♂️32

Choroba Gravesa-Basedova, niedczynność tarczycy po terapii jodem radioaktywnym, letrox 175

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti wrote:
    Nowanna mi po 12 tyg przeszło i jest okej, teraz częściej czuje podbrzusze.

Ostatnio pies mi zrobił niespodzianke i przy sprzątaniu 💩 zrobiło mi się naprawdę niedobrze, ale tak mocno mocno, że już byłam w drodze do łazienki a nigdy mnie to nie ruszało...

Ogólnie też mam wzdęcia i gazy, z załatwianiem nie mam większych problemów albo normalnie albo biegunka xD
    przed ciążą kichałam tylko na chorobę albo jak spojrzałam na słońce a teraz praktycznie codziennie po kilka razy

U mnie już jeansy odpadają (a tylko 2kg na plusie), pojechaliśmy do galerii na zakupy, ja z zamiarem obkupienia się a stary stwierdził że nic nie potrzebuje i skończyło się tak że on ma ciuchów na rok a ja płaszcz i t-shirt 😂
    Okazało się że we wszystkich sklepach zlikwidowali działy ciążowe...

U mnie dobrze leżą leginsy z Gym Glamour, nie cisną i wgl ale do pracy ich nie założę a na sukienki jednak nie codziennie jeszcze jest pogoda więc zostaje mi zamówić jakieś jeansy na necie, zobaczymy czy to wygodne, myślę że jedna para i jakieś leginsy wystarczą żeby przechodzić do lepszej pogody

Powiem wam że gdzieś tam czekałam na ten brzuszek i wgl ale jak przymierzam ciuchy i na siebie patrzę.... radości nie czuje a potem mam wyrzuty sumienia, że się nie cieszę, nie wiem, któraś z was też tak ma?

Co do cery to jest różnie, czasem coś wyskoczy ale z cery mieszanej zrobiła się sucha, najgorzej jest na ramionach, tam to nie wiem co dzieje 😆
    Ciekawe czemu nie ma już działów ciążowych w sklepach. Może tak mało kobiet zachodzi w ciążę. 😆

Ja jeszcze nie przytyłam nic ale trochę się obawiam, że dużo przytyję jakoś tak podświadomie szczególnie, że mam już nadwagę.

👱‍♀️28 👱‍♂️32

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety mam ogromne problemy z zaparciami i wzdęciami. W tym tygodniu na tyle mi się polepszyło, że chociaż bąki zaczęły wychodzić, ale też nie bezproblemowo🫤
    Wczoraj rano po czopku się załatwiłam i opróżniłam brzuch i okazało się, że mam oficjalny ciążowy brzuszek😳 nie spożywczy, nie wzdęciowy. Brzuch u mnie był mały, nie mam dużo tłuszczu, ale mięśnie słabe. Teraz ewidentnie piłeczka.
    No wygląda jak 4-miesięczny🤷🏼‍♀️
    Ja już od miesiąca niestety nie chodzę w spodniach tylko rajtki+spódnice. Dostałam od mamy spodnie 2 rozmiar ry większe niż ja noszę na codzień i one są zapinane na 5 guzików prawie pod cycki i są zajebiste. Do roboty przeważnie w nich chodzę bo inaczej nie mogę wytrzymać.
    W domu w samych gaciach bo tak jak piszecie nie znalazłam stacjonarnie działów z ciążową odzieżą i nic nie psuje po prostu nawet dresy.

Cieszy mnie to z jednej strony, ale niestety skóra może nie nadążyć z regeneracją a tego się nie spodziewałam… mogą się pojawić rozstępy jak w takim tempie będę rosła.
    Ogólnie na wadze -400g chociaż nie wymiotowałam, nie jadłam mniej.

Juliakk lubi tę wiadomość

Baby #1 Wrzesień 2024
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Marti, mnie też podbrzusze boli gdzieś od 5 dni. Trochę się wystraszyłam, ale to pewnie normalne.

Dziś pobolewa mnie głowa, ale poza tym wszystko okej 🫣.

I tak, rzeczywiście to USG to się prenatalne nazywa 😅. Za dużo tych nazw dla mnie 😃.

Też na tym etapie bolał mnie brzuch, dość mocno. Ale już się uspokoiło, więc chyba faktycznie to normalne.

I od kilku dni czuje ruchy, systematycznie. Oczywiście nie są to jeszcze kopniaki. Bardziej określiłabym to uczucie jak przemieszczenie się sporego robaka🤣 nie trzepot skrzydeł motyla jak to zwykle się określa😍

Juliakk, Layla205, WeraAnna, marti lubią tę wiadomość

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

kleopatr4 - na tym etapie to nie tyle ciążowy a wnętrzności się przesunęły a jak masz słabe mięśnie to tym bardziej widać, sama macice masz wielkości pięści i siedzi w spojeniu łonowym ;-)

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż zrobił pinse na kolacje. Dlaczego taką pyszną...?! Zaraz pękne...

Berry123, Juliakk lubią tę wiadomość

1;20716;93
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi_m wrote:
    kleopatr4 - na tym etapie to nie tyle ciążowy a wnętrzności się przesunęły a jak masz słabe mięśnie to tym bardziej widać, sama macice masz wielkości pięści i siedzi w spojeniu łonowym ;-)
    To już można podpiąć pod ciążowe sprawy, więc i tak całkiem ok.
    Swoją droga wybieram się do fizjo uroginekologicznej, bo odczuwam ból spojenia. Może to być również od więzadeł, jednak czasem przy wstawaniu lub obróceniu się w łóżku czuję jakby zrywało mi cokolwiek tam jest w środku. I unieruchamia mi nagle dalszy ruch🫤

Baby #1 Wrzesień 2024
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno się nie odzywałam ;) dostałam już wyniki prenatalnych po pappie, wszystkie ryzyka bardzo niskie ❤️ weszliśmy już spokojni w drugi trymestr ❤️
    Co do problemów gastrycznych - przed ciążą NIGDY nie bekałam, mówię to z ręką na sercu. Dlatego nie mogłam np pić gazowanych napoi w dużej ilości, niestety miałam po nich straszne duszności. A teraz? Bekam jak stary chłop po golonce przepitej piwem 😅 mąż się ze mnie, ale ja przez to dostałam małej traumy i boję się jeść przy innych... Ogólnie czuję się ostatnio bardzo ciężko. Póki co jest mnie 5kg mniej, a czuję się jakbym była 10kg cięższa. Mdłości zmniejszyły się już 2 tygodnie temu, był problem z apetytem, ale już jest co raz lepiej. Póki co staram się jeść zdrowo, ale różnie z tym bywa 😅
    No i już nie wchodzę we wszystkie spodnie 😅 mam jedne ciążowe z vinted, i jedne jeansy które były na mnie za duże, czekam już na cieplejsze dni żeby przerzucić się w pełni na sukienki :) ogólnie 2 dni temu chyba pojawił się faktycznie ciążowy brzuszek, bo był już z rana na czczo, a jak jeszcze coś zjem to już wgl, w tym tygodniu muszę już sobie dać spokój z ukrywaniem go i się pochwalić współpracownikom ;)

Oela91, marti, Layla205, Juliakk lubią tę wiadomość

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w szpitalu, po 19 poczułam jakbym się zesikała, leci ze mnie dużo różowego płynu, mam dużego krwiaka 5x4, w tamtym tyg. Byłam na dwóch usg, nie było mowy o żadnym krwiaku... poinformuję Was gdy będę wiedziała co dalej ale póki co znikam

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ