🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Mami36 wrote:W środę miałam robione badania prenatarne i teraz się zastanawiam czy o tej glukozie nie powinnam była powiedzieć lekarzowi wykonującemu badanie, czy ma to jakoś wpływ na wyniki? Z drugiej strony cukrzyca nie jest potwierdzona, więc liczę na go że był to jakiś jednorazowy wybryk.
Mami36 lubi tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
mimi_m wrote:Justinka1986 - Nifty bada wolne dna dziecka a nie statystykę jak papa ale wyniki nie będzie w 100% tylko np. 1:100 000 czyli jakiś promil procenta zostanie bo to badanie też możne mieć fałszywy negatywny i fałszywy pozytywny.
100% da CI amniopunkcja z macierzami
Papa jest do wyłapania, przesiania osób z podwyższonym ryzykiem. Masz młoda ciąże zanim amino będzie możliwe zrób nifty a potem zdecydujesz.
Osobiście poszłabym na nifty i jakby wyszłyby niskie ryzyka odpuściłabym dalsza diagnostykę
Justyna 38 lat Bartosz 35 lat Nadia 3,5 roku- starania ponad dwa lata
AMH -072
II kreseczki - 11.01.2024 - prawie 2 lata starań (stymulacja lametta)
Beta 11.01.2024 - 54 Progesteron 49,60
Beta 13.01 -155 Progesteron 56
Beta 15.01 377 Progesterin 58,6
Odstawienie Duphaston Progesteron 17.01-37,6
18.01.2024 - wizyta wg kalendarzyka 4w5 wg usg 5w0 widoczny tylko pecherzyk ciązowy 4 mm
22.01.2024- pęcherzyk ciążowy 7,5mm, pęchezryk żółtkowy 1,7mm i gdzies chyba błąkał się przy nim zarodek ale lekarz nie mógł go nawet uchwycic . Napisał pojedyńczy pęcherzyk ciążowy z echem pęchezryka żółtkowego i zarodka -
mimi_m wrote:kleopatr4 - o matko! Czy ty kupiłaś już nocnik no mam w koszyku allegro trochę rzeczy ale wyklinam gdzieś w czerwcu, a jak coś trafie to puki co spontanicznie
mimi_m lubi tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 wrote:Wydał mi się dość nowoczesny i prosty w formie i za 35 zł chyba no to wzięłam. Z resztą ja będę od urodzenia trenować CE więc to potrzeba na równi z butelkami.
-
Berry123 wrote:A co to jest CE? Tak z ciekawości.🤔
Celem jest po prostu nauczenie się dziecka i sygnałów od niego, że ma potrzebę załatwić się. Będziemy używać oczywiście pieluch, choć wielorazowych, ale zależy mi na wyłapaniu sygnałów od dziecka i żeby ono też czuło, że załatwiamy się z gołą pupką na nocnik, czy do umywalki.
A w ogóle… tak jak wspominałam byłam na organizowanym przez powiat dniu wizyt ginekologicznych i załapałam się na usg 4D i doktor (z certyfikatem!) wykonał przy okazji USG prenatalne.
Mamy 2 rączki i 2 nóżki, kość nosową i prawidłowe NT, prawidłowe organy iiiii spanko było nic się nie ruszało ani nie przeszkadzało.
Misio starszy o 2 dni💪🏼, więc datę porodu wyznaczono na 26 września juhuu (tak jak mamusia przeczuwała)
Doktor poprosił jeszcze o wysłanie wyników pappy jak dostanę to wyliczy ryzyka. Niesamowite! Ale się super trafiło☺️
https://www.transfernow.net/dl/kleopatr4-12t1dlady_in_black, Berry123, Layla205, blador2, Oela91, Puszek♡, Akczi, Nowanna, marti lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 wrote:Liczę na drugie w tym czasie więc nie byłoby potrzeby oddawać obcym
Z jednej strony wiem, ze to po prostu fatalne zrządzenie losu, z drugiej strony wciąż myśle „gdybym wtedy nie zrobiła tego, nie poszła tam…”
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2024, 23:21
-
kleopatr4 wrote:Liczę na drugie w tym czasie więc nie byłoby potrzeby oddawać obcym
blador2, Królowa_Śniegu, Nowanna, mm02, bonassola lubią tę wiadomość
-
We wzruszeniem wspominam mojego przedszkolaka. Piękny etap w życiu dziecka i rodzica. Beztroska nauka i zabawa pół dnia.
Poza tym sory, ale nie rozumiem osób, które obarczają babcie wychowaniem i opieką swoich dzieci. Babcie powinny mieć swoje życie.
mm02 lubi tę wiadomość
-
Oela91 wrote:Tez mam plan od razu za drugie się zabierać 😅 ale zobaczymy jak to będzie po porodzie.
Mama do mnie dzwoniła, dzisiaj odwiedził ja brat z narzeczona, maja termin na maj i moja mama opowiadała jak ta narzeczona się cieszy, ze nie ma już kota bo ma czysto i nie ma groźby toksoplazmozy 😪
Chcieliśmy dzisiaj powiedziec rodzicom, ale jestem na l4 do końca przyszłego tygodnia, dlatego powiemy w kolejny weekend. Chciałabym moc powiedziec im o wszystkich problemach i tokso i się wygadać, ale moja mama na pewno będzie mnie obwiniać i mówić „po co był ci ten kot, wiedziałaś czym to grozi”.
Ja i tak sama się już obwiniam, nie tylko o tokso, teraz tez o grypę…
Z jednej strony wiem, ze to po prostu fatalne zrządzenie losu, z drugiej strony wciąż myśle „gdybym wtedy nie zrobiła tego, nie poszła tam…”
Sama już nic nie zmienisz. Podjęto szybko leczenie i będzie dobrze!Oela91, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 - przedszkole to nie obcy to rozwój dziecka w wielu sferach czego nie zapewni najlepsza babcia, niania. Moje dzieci akurat żłobkowe - przedszkolne, pierwsze kolonie 6lat. Są mega samodzielni, otwarci, bardzo szybko się odnajdują w nowych środowiskach a jednocześnie są bardzo blisko nas.
A ten malutki dzidziuś pewnego dni ma być samodzielnym szczęśliwym dorosłym czego nadmierna opieka nawet w dobrej wierze może mocno zaszkodzić.
Jesteś młodziutka i jak każdy możesz robić po swojemu, czasem życie weryfikuje plany ale ważne by być otwartym i elastycznym
No i ja to nie wyobrażam sobie całego życia pod dzieci dostosować, każdy z domowników ma swój kawałek świata
Klarara - są tacy co i 19 lat maja dziecko w domu bo potem edukacja domowaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2024, 21:00
mm02 lubi tę wiadomość
-
WeraAnna wrote:A przypomniało mi się czego mi bardzo brakowało po porodzie w szpitalu - malutkiej lampki przy łóżku.
Ja mam zapisane małe lampeczki ala choinkowe, takie na baterie bo wyczytałam gdzieś że są pomocne kiedy w nocy chcesz np nakarmić dziecko i nie chcesz palić wielkiego światła 😊.
Kleopatr4, szacun za listę! Jak tak patrzę to ja zielona jestem 😃. My najpierw myślimy o wymianie sofy w salonie, później o komodzie na ciuchy młodego, łóżeczku, a raczej dostawce i wózku 😃.
Wózek już chyba wybrany, ale udamy się jeszcze do sklepu i pojeździmy. Widziałam, że w Warszawie jest fajny sklep z różnymi nawierzchniami na których testuję się wózki, ale z Trójmiasta trochę daleko 😅.
Dziewczyny, a czy któraś z Was celuje w dostawkę do łóżka Chicco NEXT2ME magic/forever/Air albo coś podobnego?
Zastanawiam się też nad Chicco Baby Hug, ale to teoretycznie tylko na kilka miesięcy, natomiast tych kluczowych, pierwszych gdzie maleństwo będzie drobne i po mieszkaniu łatwiej z tym się przemieszczać.
A czy któraś z Was jest tak odważna i planuje wyjazd na L4 😄? My się ciągle zastanawiamy 🙁. Chcieliśmy pojechać na wakacje gdzieś, teraz to raczej „last minute”. Boję się trochę, jeśli nie zagraniczny wyjazd to pojedziemy w Polskę. Zastanawiam się też jak to jest jeśli płaci mi pracodawca, to czy ZUS może mnie skontrolować czy pracodawca?