🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Zazuzi nie ja poza tymi kilkoma ubrankami nie mam nic. Nawet w nocy patrzyłam na pieluszki, smoczki i tego typu rzeczy, no ale ciężko tak o neutralne. Niby 3 lekarzy powiedziało, że dziewczynka, ale nie na 100%, z czego 1 tylko po 16 tc więc poczekam z jeszcze do następnej wizyty.👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Ja już powoli będę się brała za wyprawkę, łóżeczko jeszcze rodzice podobno trzymają po mnie a wcześniej nawet moja mama w nim spała, na dniach idziemy zobaczyć w jakim jest stanie😊
Dziś ładna pogoda i spacer w lesie już zaliczony ale niestety ze słabym humorem bo okazało się że auto znowu nam się zepsuło i czeka nas nieplanowany spory wydatek 😕kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Ja zaczynam od szafy z IKEA "chudy" PAX z granatowymi drzwiami , może dziś wiklikam
Jak będzie szafa to wszystko co mam pochowane wyjedzie tam, potem łóżeczko i fotelik (wózek mam). I kolejno tekstylia, apteka myślę że przez czerwiec ogarnę 99% przez netaNowanna lubi tę wiadomość
-
mimi_m wrote:Ja zaczynam od szafy z IKEA "chudy" PAX z granatowymi drzwiami , może dziś wiklikam
Jak będzie szafa to wszystko co mam pochowane wyjedzie tam, potem łóżeczko i fotelik (wózek mam). I kolejno tekstylia, apteka myślę że przez czerwiec ogarnę 99% przez neta
A jak te szafy? Nie miałam nigdy żadnych mebli z Ikei.
Muszę kupić jakąś szafę i komodę do pokoju dzieci i nie mam pomysłu jak to zrobić żeby wpasowało się w pokój córki i jej mebli🤦
Na razie Mały będzie z nami w sypialni, ale meble na jego ubranka już chcę wstawić do pokoju docelowego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2024, 13:30
-
Ja zamówiłam póki co kilka rzeczy takich jak kokon, rożek, kocyki, bardzo te zakupy cieszą i rozczulają 😊 i rozumiem to, że czekacie na potwierdzenie płci, bo ja to wszystko kupuję z myślą o synku i dopasowuję pod to jak sobie go wybrażam
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Klarara wrote:A jak te szafy? Nie miałam nigdy żadnych mebli z Ikei.
Muszę kupić jakąś szafę i komodę do pokoju dzieci i nie mam pomysłu jak to zrobić żeby wpasowało się w pokój córki i jej mebli🤦
Na razie Mały będzie z nami w sypialni, ale meble na jego ubranka już chcę wstawić do pokoju docelowego. -
domi88 wrote:Ja zamówiłam póki co kilka rzeczy takich jak kokon, rożek, kocyki, bardzo te zakupy cieszą i rozczulają 😊 i rozumiem to, że czekacie na potwierdzenie płci, bo ja to wszystko kupuję z myślą o synku i dopasowuję pod to jak sobie go wybrażam
domi88, lady_in_black, marti lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Akczi wrote:Ja już powoli będę się brała za wyprawkę, łóżeczko jeszcze rodzice podobno trzymają po mnie a wcześniej nawet moja mama w nim spała, na dniach idziemy zobaczyć w jakim jest stanie😊
Dziś ładna pogoda i spacer w lesie już zaliczony ale niestety ze słabym humorem bo okazało się że auto znowu nam się zepsuło i czeka nas nieplanowany spory wydatek 😕
Akczi, rozumiem co czujesz. My kilka dni temu dowiedzieliśmy się że „naprawa” naszego auta będzie wynosić 8 tysięcy 😢. Planowo miało być 5, więc też nie mało. Już przetrawiliśmy, ale no kasa mogła pójść na wyprawkę, połowę byśmy mieli… mnie cały czas to jakoś „boli”.
Mimi_m, my też PAXa planujemy kupić do pokoju dziecka ☺️. Czekam na promocję 🙈, nie wiem czy się doczekam. W sypialni planuje tylko dostawkę i przewijak wolnostojący mały.
My ciągle odkładamy wszystkie wydatki 😫. Nie wiem czy to dobry pomysł, czy powinnam już wszystko kompletować.
A powiedzcie mi, czy zaopatrujecie się w podgrzewacz ze sterylizatorem? Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że używała czajnika z opcją podgrzewania wody do konkretnej temperatury, a butelki myła i wyparzyła wrzątkiem przy drugim dziecku i żyje, przy pierwszym inaczej wiadomo. No i teraz się zastanawiam 😅. -
@Akczi u nas to samo. 4,5 tysiąca nagle trzeba wyrzucić na męża naprawę auta. A mieliśmy u mnie wymienić wreszcie (planowo) oleje itd. I dupa...
Coś mnie trafia jak słyszę o mechaniku.
@Nowanna - W planach jest kp, ale zaopatrzymy się w podgrzewacz. Zwykły, standardowy. Pewnie używka. Kiedyś kiedyś wrzątkiem ogarnialiśmy sprawę. Teraz pewnie też. Ewentualnie rzuciły się w oczy woreczki do sterylizacji do mikrofali (nie wiem jak działają - chyba kiedyś tego nie było 😅). Ale to jeszcze nie wiem czy jestem gotowa na takie cuda 🤭
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Nowanna wrote:Akczi, rozumiem co czujesz. My kilka dni temu dowiedzieliśmy się że „naprawa” naszego auta będzie wynosić 8 tysięcy 😢. Planowo miało być 5, więc też nie mało. Już przetrawiliśmy, ale no kasa mogła pójść na wyprawkę, połowę byśmy mieli… mnie cały czas to jakoś „boli”.
Mimi_m, my też PAXa planujemy kupić do pokoju dziecka ☺️. Czekam na promocję 🙈, nie wiem czy się doczekam. W sypialni planuje tylko dostawkę i przewijak wolnostojący mały.
My ciągle odkładamy wszystkie wydatki 😫. Nie wiem czy to dobry pomysł, czy powinnam już wszystko kompletować.
A powiedzcie mi, czy zaopatrujecie się w podgrzewacz ze sterylizatorem? Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że używała czajnika z opcją podgrzewania wody do konkretnej temperatury, a butelki myła i wyparzyła wrzątkiem przy drugim dziecku i żyje, przy pierwszym inaczej wiadomo. No i teraz się zastanawiam 😅.
Podgrzewacz polecam, super sprawa jak szybko trzeba zrobić mleko. Miałam ustawioną wodę na 40 stopni i w razie potrzeby wsypywałam mleko. Pół minuty i gotowe. Sterylizator moim zdaniem to zbędny wydatek i dodatkowy gadżet, który zabiera miejsce-wyparzałam smoczki i butelki wrzątkiem.Klarara lubi tę wiadomość
-
Ja przy pierwszym dziecku właśnie nie miałam sterylizatora, przy drugim już miałam a teraz chyba nie potrzebuje, wrzątek robi robotę, a nie chce się zawalać gadżetami. Podgrzewacz dla mnie must have, zawsze wstawiałam wodę do niego i miałam gotową na każde karmienie , niektórzy woleli termos z wrzątkiem a mi jakoś ten sposób się nie sprawdził. Ja też na wszystkie zakupy czekam aż poznam płeć.... 22.04. Mam wizytę i wtedy będę się umawiać na połówkowe więc niedługo się może dowiemy... Dzisiaj założyłam spodnie ciążowe bo mnie już wszystko ciśnie ale taki robią mi brzuch duży, że się dziwnie czuje, bo taki tłusty, nie ciążowy 🤦
Z tymi samochodami to już tak jest. Mąż swoje auto naprawiał tydzień temu, a w moim trzeba wymienić w maju amortyzatory, klocki i tarcze, a w czerwcu mam przegląd i ubezpieczenie... Czyli dwa miesiące wydatków większych....
Mam pytanie do dziewczyn, które pracują na etacie i są na L4. Chodzi mi o wysokości waszego wynagrodzenia. Ja za luty miałam mniejszy przelew niż za marzec, różnica jak dla mnie duża bo ponad 700 zł. Dzwoniłam do firmy zapytać czy się nie pomylili ale powiedziała mi kadrowa, że od 5 marca przeszłam na zasiłek i nie odbijają mi składki zdrowotnej/(albo chorobowej) plus na zasiłku liczy się każdy dzień łącznie z weekendem, stąd taka różnica. Wszyscy z którymi rozmawiam dostawali na L4 takie same pieniądze jak zarabiali a u mnie jest kilkaset zł więcej... Dziwi mnie to bardzo... -
Puszek♡ wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które pracują na etacie i są na L4. Chodzi mi o wysokości waszego wynagrodzenia. Ja za luty miałam mniejszy przelew niż za marzec, różnica jak dla mnie duża bo ponad 700 zł. Dzwoniłam do firmy zapytać czy się nie pomylili ale powiedziała mi kadrowa, że od 5 marca przeszłam na zasiłek i nie odbijają mi składki zdrowotnej/(albo chorobowej) plus na zasiłku liczy się każdy dzień łącznie z weekendem, stąd taka różnica. Wszyscy z którymi rozmawiam dostawali na L4 takie same pieniądze jak zarabiali a u mnie jest kilkaset zł więcej... Dziwi mnie to bardzo...
Dla mnie te wyliczenia to czarna magia, nigdy tego nie rozumiem. W zeszłym roku byłam dwa dni w szpitalu dostałam L4 na 5 dni łącznie - moje pierwsze zwolnienie lekarskie w życiu. Jakże byłam niemiło zdziwiona, jak „zabrali” mi 1/4 mojej wypłaty… gdzie przypominam zwykłe L4 jest płatne 80 procent… Jakbym w mordę dostała. Wyszła taka kwota, że mogłabym jechać na tydzień do senatorium, albo skorzystać z prywatnej kliniki, a nie na NFZ. Wyszło bardzo drogo.. Dlatego teraz chcę pracować do końca ile wlezie, bo nie chcę czuć się okradziona z własnych pieniędzy.
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF
17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy
05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔
27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
23.02 - 4,2cm ❤️
4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.02 - 4,2cm ❤️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
Klarara - ja lubię PAX - tam możesz ja dowolnie skonfigurować i na głębokość i na wysokość no i środek, a jak się zmieni koncepcja przebudować teraz biorę głęboka na ok 40cm z drzwiami granatowymi śliczna będzie i mega pojemna
Nowanna- nawet nie wiedziałam ze na PAX robią promocja
Podgrzewacz nie widzę sensu ale ja na cycku planuje, a sterylizator to jak już dajesz trochę wody i do mikrofali tez wysterylizujesz. Ale jak dziecko na mm to ponoć super się sprawdza express do mleka
Puszek♡ - na L4 masz średnia z 12m, jam masz czasem premie, inne dodatki o zusowane, nagrody itp to może tak być ze na L4 jest więcej niż w normalnym miesiącu.
Jak na L4 jesteś od lutego (a styczeń nie było L4) to w dużym uproszczeniu weź przelewy z pracy Luty 2023 - Styczeń 2024 dodaj do siebie, podziel na 12, potem podziel na 30 i to będzie Twoja podstawa za L4 za dzień.
To co CI wyjdzie w kwietniu x30 a w maju x31 (na macierzyńskim x0,815) - jeśli płaci CI pracodawca.
Jak mniej niż 20 osób i wypłaca bezpośrednio ZUS to tak samo się liczy ale oni płaca za każde L4 osobno nie za cały miesiąc kalendarzowy.
W razie pytań piszPuszek♡, Nowanna lubią tę wiadomość
-
Puszek♡ wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które pracują na etacie i są na L4. Chodzi mi o wysokości waszego wynagrodzenia. Ja za luty miałam mniejszy przelew niż za marzec, różnica jak dla mnie duża bo ponad 700 zł.
Puszek♡ lubi tę wiadomość
-
My już mamy pokoik pod remont przygotowany
Kolor będzie oliwkowy i na ścianie dinozaury ( zadanie malowania ich pada na mnie )
Ubranek mamy już dwie szuflady nakupowane , jedna szuflada rozmiar 50, druga 62 i kolejna szuflada w pieluchach cała ,a trzecia w zabawkach
Jeszcze tylko wszystko pomalować, łóżeczkach rozłożyć, szafę i gotowe wszystko będzie
Akurat taka się składa że Castoramę i ikee 10 km dalej odemnie otwierają w środę, więc ładnie się składaPuszek♡, Nowanna, kleopatr4, lady_in_black, marti lubią tę wiadomość
-
Mimi dziękuję za pomoc odp, ja właśnie tak liczyłam wszystko i mi wychodzi, że powinnam mieć o 700 zł mniej 😅 u mnie premia jest stała więc każda wypłata wyglądała tak samo, jedynie za styczeń większa bo mieliśmy podwyżki od nowego roku. Może coś się w przepisach zmieniło, sama nie wiem. Firma zatrudnia 200 osób więc oni mi przelewają pieniądze. Zobaczę jak będzie za kwiecień. Zadzwoniłam do firmy i powiedziałam, że mam nadzieję że za miesiąc nie będą mi kazali tego zwracać😅
-
Obiecałam plik - dotrzymuję słowa. Zapraszam wszystkie dziewczyny, które mają już wybrane imię dla swojego maluszka o wpisanie się:
https://docs.google.com/presentation/d/1-An9h7Fv8iSILnQBkwZ2E81azVBpuM8NmAR9Z_HOCts/edit
Nowanna, kleopatr4, lady_in_black lubią tę wiadomość
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.02 - 4,2cm ❤️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
Na co ja jej odpowiedziałam, że nie wiem w czym niby rodzice mają nam pomagać? Jeszcze umiem sobie sama poradzić z własnym dzieckiem i rodzice to mogą co jedynie odwiedzić wnuki a poza tym jej córeczka miała niepracującą teściową na każde zawołanie a moi rodzice pracują 😅
Pominęłam już to, że mojej kuzynki mąż np był w domu, ale jego mamusia już biegła dzieci odebrać z przedszkola żeby on mógł się wyspać po nocce 🤦😂 no tak, ale nikt nie ma tak ciężko z dziećmi jak oni. Ja pierdl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2024, 22:26
-
Królowa_Śniegu wrote:Obiecałam plik - dotrzymuję słowa. Zapraszam wszystkie dziewczyny, które mają już wybrane imię dla swojego maluszka o wpisanie się:
https://docs.google.com/presentation/d/1-An9h7Fv8iSILnQBkwZ2E81azVBpuM8NmAR9Z_HOCts/edit
Dopisane 🥰
Mimi, czasami są promocje na meble w IKEA, że za każdy wydany 1000zł, albo 500zł otrzymujesz na kartę podarunkową 50 lub 100zł. Zawsze coś 😊. Ja mam upatrzony tam ręcznik dla dzidziutka, może dokupiłabym jakieś pierdółki do domu za to 😌.Królowa_Śniegu lubi tę wiadomość