🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
lady_in_black wrote:Masz prawo do wizyty na USG poza kolejnością 🙂 upominaj się 🙂 ja tak sobie wywalczyłam w poprzedniej ciąży fizjoterapię 🙂
Blador mam dni że piję jak oszalała. A wczoraj mi się tak zachciało piwa jakbym była w cugu alkoholowym😛blador2, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość
-
bonassola wrote:Ja miałam krzywą robioną jakoś w 13tc, miałam wyniki: na czczo 102 (pierwszy raz tak wysoki wynik), potem 142, 140. Od diabetologa co mnie prowadził przed ciążą dostałam insulinę na noc, a ostatnio na spotkaniu z przedstawicielem sensor do mierzenia cukru. Niby fajna sprawa, ale jakoś nie umiem się z nim dogadać 🤨 w nocy wychodzi hipoglikemia (50-60), a wystarczy że ruszę ręką czy wstanę to nagle jest w normie w aplikacji(80), na glukometrze 90. Rano na czczo pokazuje 70, a na glukometrze 85 -95. Więc czym mam się sugerować? 🤷🏻♀️ granicą dla mnie jest 90, jak przekroczy na czczo to mam zwiększać dawkę insuliny. No wg sensora nie muszę, a wg glukometru różnie...
Ja rano zawsze mierze glukometrem (btw na różnych gluko też wychodzą różne wyniki 😉) i tym się sugeruje 🙂 przy czym jeśli jest jakieś 93 a na sensorze (któremu akurat ufam) jest np. 85 nie podnoszę insulinyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2024, 13:09
bonassola lubi tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66/09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Ja bym nie powiedziała, że nonsens z tym wybudzaniem skoro takie są zalecenia. Na jakiejś podstawie lekarze je stworzyli 😉
Nie chcesz nie wybudzaj wiadomo decyzja należy do każdej z nas 😉
Natomiast ja uważam, że szczególnie na początku trzeba poznać swoje nowe dziecko i warto je obserwować baczniej przez ten „regulaminowy” czas. Ja swojego nie musiałam wybudzac, bo raczej często się budził sam. Profilaktycznie nastawiałam budzik co 4h, bo wiedziałam ze raczej sam wcześniej zapłacze ale jednak czułam się spokojna, że czuwam 😁
mm02, Królowa_Śniegu, nutella_, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość
-
Mami36 wrote:Jeżeli ruszysz ręką i zmienia się wynik to ja bym się nie sugerowała sensorem. Czemu masz insulinę? Dietą nie dało się wyrównać?
Od ponad pół roku brałam metformax + dieta z niskim ig, po odstawieniu metforminy miałam krzywą i wyszła jak wyszła. Na początku wizyty diabetolog nie chciała mi dawać insuliny, na razie miałam mierzyć cukier. Ale jak powiedziałam że już od ginekologa dostałam glukometr i na czczo cukier jest raczej powyżej 90, to dostałam. Zaczęłam od 6 jednostek, teraz jestem na 11 j i jest w miarę stabilnie. No tylko te różnice między sensorem a glukometrem...😅
Tak, wiem ze to są pomiary z różnych tkanek i przesunięcie czasowe jest około 15min, ale biorę to pod uwagę. Do tego mam dwa różne glukometry, i wychodzą cuda wianki 🙃♀️32
PCOS
Endometrioza I stopnia + podejrzenie adenomiozy
Zespół androgenny
Stan przedcukrzycowy
Metformax 2x500
Letrox 25mg
Start: 06.22
Ovitrelle:
09.09.23❌
09.10.23❌
06.11.23❌
IUI 30.11.23 ❌...
⏸ 11.01.2024 beta-HCG 37,81 - naturalny cud ❤
13.01.2024 beta-HCG 120.13
17.01.2024 beta-HCG 803.38 🙏 dwa pęcherzyki 🥺
29.01 👩⚕ jeden zarodek z bijącym serduszkiem ❤
18.03 pappa niskie ryzyka - dziewczynka 💓
10.06 połówkowe - wszystko ok, echo serduszka w normie ❤
🤰02.09 indukcja -
blador2 wrote:Czy Wy też pijecie jak smoki? Bo mi już chlupie w brzuchu ale nadal piję... napiłabym się czegoś pysznego ale nie wiem co to ma być, na bank nie może być słodkie
U mnie glukoza była z palca 110 a z żyły 90 także te glukometry to takie no nie do końca
Co do wybudzania to też właśnie ostatnio czytałam że kogoś dziecko po 6 godzinach nie dało się obudzić, do 6 tygodnia podobno trzeba wybudzać potem ta gospodarka chyba się już normuje powoli i cukier tak nie spada ale tu się akurat nie znam☺️mm02 lubi tę wiadomość
-
😉
Nie wiedziałam, że w ciąży mamy wizyty w pierwszej kolejności, kurde to może mi się też uda skorzystać 😅 no ta moja ginekolozka naprawdę spoko kobieta, dała mi swój nr telefonu i kazała dzwonić o każdej porze gdyby coś się działo jak byłam w szpitalu przez to odowodnienie to mnie opierdzieliła, że ona o niczym nie wiedziała 😅 a ja nawet nie pomyślałam żeby jej zawracać głowę. Wcześniej chodziłam prywatnie i nie powiem, żebym była jakoś lepiej zaopiekowana. Myślę, że dobrze trafiłam. No i oczywiście z nią będę się umawiać na cc. Powiedziała, że w przypadkach planowych cięć tak distasowuje swoje urlopy, żeby "obsłużyć" swoje pacjentki 😍
u mnie glukoza w 10 tyg na czczo była 70 więc martwili się że za niska bo na granicy normy ale jak przestałam wymiotować to mam 85, więc już bliżej tej granicy górnej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2024, 18:50
blador2, Kira lubią tę wiadomość
-
Puszek♡ wrote:Blador to nawet nie miasto, mieszkam na wsi 15 pod Rzeszowem 😉
Nie wiedziałam, że w ciąży mamy wizyty w pierwszej kolejności, kurde to może mi się też uda skorzystać 😅 no ta moja ginekolozka naprawdę spoko kobieta, dała mi swój nr telefonu i kazała dzwonić o każdej porze gdyby coś się działo jak byłam w szpitalu przez to odowodnienie to mnie opierdzieliła, że ona o niczym nie wiedziała 😅 a ja nawet nie pomyślałam żeby jej zawracać głowę. Wcześniej chodziłam prywatnie i nie powiem, żebym była jakoś lepiej zaopiekowana. Myślę, że dobrze trafiłam. No i oczywiście z nią będę się umawiać na cc. Powiedziała, że w przypadkach planowych cięć tak distasowuje swoje urlopy, żeby "obsłużyć" swoje pacjentki 😍
u mnie glukoza w 10 tyg na czczo była 70 więc martwili się że za niska bo na granicy normy ale jak przestałam wymiotować to mam 85, więc już bliżej tej granicy górnej..
Ooo, ja też z podobnych okolicTwoja lekarka przyjmuje w Rzeszowie?
-
Puszek♡ wrote:Blador to nawet nie miasto, mieszkam na wsi 15 pod Rzeszowem 😉
u mnie glukoza w 10 tyg na czczo była 70 więc martwili się że za niska bo na granicy normy ale jak przestałam wymiotować to mam 85, więc już bliżej tej granicy górnej.. -
Puszek, Ojejku ja też z okolic! 🙂
Ojejku, Puszek♡ lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66/09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
WeraAnna ja od początku ciąży mam taką wizję siebie, że jest gorągo a ja piję piwo 0, zmrożone z lodem, w kieliszku od wina jak Madzia Gessler🤣 ale jeszcze nie nastąpił ten dzień, że się zdecydowałam na to plus ja nigdy nie wypiłam żadnego piwa 0, wiem tylko jak smakuje karmi🤦♀️
Puszek♡, Kira lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
blador2 wrote:WeraAnna ja od początku ciąży mam taką wizję siebie, że jest gorągo a ja piję piwo 0, zmrożone z lodem, w kieliszku od wina jak Madzia Gessler🤣 ale jeszcze nie nastąpił ten dzień, że się zdecydowałam na to plus ja nigdy nie wypiłam żadnego piwa 0, wiem tylko jak smakuje karmi🤦♀️
blador2 lubi tę wiadomość
-
Ojejku wrote:A ja w weekend piłam pyszną zerówkę
Żywiec - miętaż z nutą bergamotki
nie za słodka i meega orzeźwiająca
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Ja, w poprzedniej ciąży zadzwoniłam żeby umowic się do kardiologa termin na listopad, mówię pani że potrzebuję wizyty przed porodem a to za tydzień pasuje pani 😁
-
blador2 wrote:Już zrobiłam zdjęcie smaku, ale żeby nie popsuć wizji to kupię chyba kilka różnych smaków😆 właśnie mężu idzie do biedry, kazałam.mu kupić coś pysznego do picia, pyta się czy sok pomarańczowy czy colę zero, a ja nie że coś co nie jest słodkie, śmieje się, że mi tonic kupi. Kurde też sto lat nie piłam i nie pamiętam jak smakuje nawet🤔
domi88 lubi tę wiadomość
-
Rany człowiek nawet nie wie ilu rzeczy nie można jeść/pić, ja się połowy rzeczy od Was dowiedziałam odnośnie np hibiskus, ten słodzik, itd.... wszystkie infekcje są niebezpieczne itp...
Ja miałam takie zderzenie z rzeczywistością jak się dowiedziałam, że chodziki są złe, skoczki są złe, buty tylko te powyżej 200zł dają radę, nosidła są złe... nie wiem jak się uchowaliśmy w latach 80'-90' 😅mimi_m, Adek2, marti lubią tę wiadomość
-
Aaga - no niby człowiek ma 2 dzieci a okazuje się że wszytko robił źle choć zgodnie z trendem na wtedy, to śmie twierdzić ze dzisiejszy tred będzie mocno zjechany za 10 lat;).
Do wszystkiego trzeba z głową i rozsądkiem podchodzić, dziecka nie da się tak ławo uszkodzić bo 3/4 ludzi by do przedszkola nie dożyłaPuszek♡, bonassola, marti lubią tę wiadomość
-
Ja też się dowiaduje co chwile że czegoś nie można, u mnie połowa herbat z szafy odpada, ostatnio kupiłam melisę z truskawką w Lidlu i taka miałam ochotę ale w domu sprawdziłam sklad i korzeń lukrecji ma a podobno nie można