X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • domi88 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia03 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    dołączam do Was i ja :)
    Po trudach starania w grudniu zobaczyłam || :)
    Dziś u nas 8tydzień i 6 dzień :) maleństwo ma 22mm :) termin mamy na 4.09.
    No ale żeby nie było tak kolorowo, to dziś podczas USG lekarz zobaczył torbiel w pępowinie :(
    Podobno jest szansa, że się wchłonie ale ja jestem przerażona :(

Witaj 🌷
    Po pierwsze gratuluję ciąży!
    A kiedy sprawdzenie czy się wchłania? Masz jakiś plan działania? Trzymam kciuki, żeby było dobrze ✊️

👩🏼35🧑38
    12.01.2024 ⏸️🥰

preg.png
  • Marysia03 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi88 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn po wizytach serduszkowych, czy dostałyście skierowania na badania (krwi, moczu i inne)? Bo ja ostatnio robiłam jeszcze przed ciążą i zastanawiam się kiedy teraz 🤔

Ja dostałam skierowanie na badania na pierwszej wizycie potwierdzającej ciążę.

domi88 lubi tę wiadomość

• Marysia03 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi88 wrote:
    Witaj 🌷
    Po pierwsze gratuluję ciąży!
    A kiedy sprawdzenie czy się wchłania? Masz jakiś plan działania? Trzymam kciuki, żeby było dobrze ✊️

To badanie robił lekarz, tylko od usg. W luxmedzie mają coś takiego jak badania do karty ciąży i m.in. usg przed 10 tygodniem. Dostałam navto skierowanie od lekarza prowadzącego.
    Więc w sumie to tyle się dowiedziałam, że ta torbiel pępowiny może się wchłonąć. Wizytę u mojego lekarza mam dopiero 5 lutego wiec dopiero pewnie wtedy coś mi powie. I nie wiem czy czekać czy probować wcześniej gdzieś się dostać :(
    Tylko co oni mogą zrobić na takim początku ciąży? :(

• domi88 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia03 wrote:
    To badanie robił lekarz, tylko od usg. W luxmedzie mają coś takiego jak badania do karty ciąży i m.in. usg przed 10 tygodniem. Dostałam navto skierowanie od lekarza prowadzącego.
    Więc w sumie to tyle się dowiedziałam, że ta torbiel pępowiny może się wchłonąć. Wizytę u mojego lekarza mam dopiero 5 lutego wiec dopiero pewnie wtedy coś mi powie. I nie wiem czy czekać czy probować wcześniej gdzieś się dostać :(

Ja skonsultowałabym to jeszcze na innej wizycie z usg ❤️ jeżeli masz możliwość to może poszukaj jakiegoś specjalisty z dobrym sprzętem usg i postaraj się umówić na wizytę? Bo jak się domyślam to na tej wizycie 5.02 nie będziesz miała kolejnego usg tylko omówienie tego ktore już masz? Wiec na jakiej podstawie lekarz uzna, że się wchłania? 🤔

👩🏼35🧑38
    12.01.2024 ⏸️🥰

preg.png
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi88 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn po wizytach serduszkowych, czy dostałyście skierowania na badania (krwi, moczu i inne)? Bo ja ostatnio robiłam jeszcze przed ciążą i zastanawiam się kiedy teraz 🤔

Są zalecenia w tym zakresie. Do 10 TC powinno się wykonać mocz, morfologię, glukozę, TSH (najlepiej z ft3 i 4) i choroby zakaźne. Ja nie dostałam skierowania na NFZ (bo lekarz nie dostrzegl zarodka 🤦), ale prywatnie mam zalecenie, żeby mieć na następną wizytę. W ciąży robi się takie badania systematycznie.

domi88 lubi tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Domi_56 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariMari wrote:
    Ja się bardzo cieszę, że się Wam udało.
    My wydaliśmy na invitro 80 000 i co i nic:(
    I jest tyle takich par kończących invitro bez dzidzi, a z dziurą w budżecie. Nikt tego pragnienia nie zrozumie, kto tego nie przeszedł. Bardzo się cieszę, że transfer się udal😍😍😍

Mari, widzę ile przeszłaś i ciężko mi sobie nawet wyobrazić skale tego. Mimo tego, że musiałam podchodzić do invitro to uważam się za szczęściarę, bo póki co jest ciąża już po 2 transferze. Wiem jak wygląda to u innych.
    Ja się bardzo cieszę z Twojego naturalnego cudu, to niesamowite, że po takiej walce zaskakuje naturalna ciąża 😊

20.12.2023- Transfer 6 dniowej blastocysty
    17.01- ❤️

preg.png
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia03 wrote:
    Zrobić może niewiele się da, ale może warto skonsultować się z kimś jeszcze, kto dobrze umie w USG. Dziwne, że lekarz prowadzący sam nie wykonuje USG. To pozwala wg mnie na lepszą ocenę sytuacji.

Może to zupełnie nic groźnego? 🙂 Nie stresuj się na zapas. Jeśli sytaucja byłaby trudna pewnie dostałbyś info, żeby na cito wybrać się do lekarza lub szpitala 🙂

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Domi_56 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi88, Ja po wizycie serduszkowej miałam zalecenie, żeby na następną wizytę mieć badania. Będę wtedy 9+0. Badania dokładnie te które wymieniła już Lady_in_black

domi88 lubi tę wiadomość

17.01- ❤️

preg.png
  • Marysia03 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady_in_black wrote:
    Zrobić może niewiele się da, ale może warto skonsultować się z kimś jeszcze, kto dobrze umie w USG. Dziwne, że lekarz prowadzący sam nie wykonuje USG. To pozwala wg mnie na lepszą ocenę sytuacji.

Może to zupełnie nic groźnego? 🙂 Nie stresuj się na zapas. Jeśli sytaucja byłaby trudna pewnie dostałbyś info, żeby na cito wybrać się do lekarza lub szpitala 🙂

Dzięki za wsparcie :)
    No właśnie lekarz wykonuje usg, ma nawet w gabinecie sprzęt i na pierwszej wizycie sprawdzał czy wszystko ok z maleństwem. Podobno było. Też się zdziwiłam, jak dał mi skierowanie na to kolejne usg ale jak go o to zapytałam dlaczego nie on, to powiedział że taką ma politykę.
    Zastanawiam się czy nie poczekać do tego 5.02, licząc że może jednak lekarz zrobi kontrolne usg i wtedy można by zobaczyć czy coś się wchłania bądź zmienia. Ale nie wiem czy nerwowo wytrzymam :/

• marti Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja robiłam krew, glukozę, tsh i mocz przed pierwszą wizytą (6+1) a wczoraj robiłam zakaźne już na następną wizytę która będzie 07.02

Widzę, że niektórym płeć z kalkulatora się zgadza w poprzednich ciążach, zobaczymy za parę miesięcy jak te chińskie przepowiednie się sprawdzą w naszych przypadkach 😃

domi88 lubi tę wiadomość

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • Marysia03 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi88 wrote:
    Ja skonsultowałabym to jeszcze na innej wizycie z usg ❤️ jeżeli masz możliwość to może poszukaj jakiegoś specjalisty z dobrym sprzętem usg i postaraj się umówić na wizytę? Bo jak się domyślam to na tej wizycie 5.02 nie będziesz miała kolejnego usg tylko omówienie tego ktore już masz? Wiec na jakiej podstawie lekarz uzna, że się wchłania? 🤔

No właśnie zastanawiam się czy czekać do tego 5.02. Czy wytrzymam nerwowo :) Lekarz ma u siebie w gabinecie sprzęt do usg i na pierwszej oglądaliśmy maleństwo. Podobno wszystko było ok. No ale usg do 10 tygodnia miałam zrobić w luxmedzie u innego lekarza. Podobno taką ma politykę. Chyba jak wytrzymam nerwowo to poczekam do tego 5 i zobaczę czy zrobi to usg. Jak nie to będę szła gdzieś indziej je wykonać :/

domi88 lubi tę wiadomość

• Zazuzi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erdene wrote:
    Kiedy zaczęły się u Was zachcianki czy awersje do jakiegoś jedzenia? U mnie póki co nic a nic i zastanawiam się, czy jeszcze ma szansę się to u mnie uruchomić.

Jeszcze przed testem. W święta zajadalam się śledziami, za którymi nie przepadam. W pierwszej ciąży od samego początku nie potrafiłam funkcjonować bez soku marchewkowego. W drugiej ciąży, która poroniłam kakao musiało być non stop.

Obecnie zachcianki mam różne. Raz na słodkie, raz na słone a innym razem na kwaśne. Jabłka muszą być, choć ogólnie nie przepadam za owocami a jabłek to wogle nie jem. Pije soki ostatnio, najlepsze są pomarańczowe. W wcześniej tylko woda i czarna herbata. No pizza najlepiej z pikantną papryczka, choć raczej wolę mało doprawione, pikantne to już wogle niejadalne.

Co do płci to na początku byłam pewna że syn. Od jakiegoś czasu czuje, że córka. Z tego kalendarza wychodzi dziewczynka. No zobaczymy.. ja i córka bardzo liczymy na córkę. Starsza siostra już imię wybrała😉 natomiast mąż liczy na syna..

Co do samopoczucia to od wczoraj czuje się rewelacyjnie. Aż chętnie do pracy bym wróciła, bo to siedzenie w domu mnie dobija. Jedynie piersi są nadal tkliwe i pobolewaja. Nie pogniewała bym się , gdyby tak do końca ciąży zostało😁

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kira - ja to wiem ze dziewczynka jak jeszcze w ciąży nie byłam;) nawet kupiłam już jakiś ciuszek na wyprzedaży ;-)

Marysia03 - witaj, mamy prawie identyczny czas

domi88 - w piątek dostałam skierowanie na wszystko z krwi i na prenatalne - mam 35+

domi88, Kira lubią tę wiadomość

preg.png
  • KarolinaJ0702 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi z tego kalkulatora wyszła dziewczynka, podchodzę do tego z duuuużym dystansem😅 na razie nie obstawiam żadnej płci, nie mam pojęcia co tam się kryje, oby tylko dzidzia zdrowo się rozwijała😊

👩2001
    🧔‍♂️1993
    8 cs
    12.01.2024 ⏸️
    24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
    07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
    Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży
  • Anuszka28 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o kalkulator trójka dzieci i za każdym razem się sprawdził.
    Teraz pokazuje, że ma być chłopak 🙂więc zobaczymy czy teraz znowu się sprawdzi.

Kira lubi tę wiadomość

😇02.02.2015💔
    😇 08.07.2015💔
    🧑 31.10.2016 ❤
    👱‍♀️ 30.05.2018 ❤
    👱‍♀️ 09.08.2022 -27.06.2023😇💔💔
    🩵 czekamy na Ciebie 🩵2024r.

preg.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam wczoraj na przyspieszonej wizycie bo pojawiły siė plamienia :/
    Serduszka jeszcze się nie udało zobaczyć mam przyjść za 2 tygodnie no i duphaston 2x1.
    W pierwszej ciąży też miałam w pierwszych tygodniach plamienia, ale mimo wszystko dodatkowy stres jest :(
    Dolaczam do grona przyjaciół wiszących nqd toaletą...

• Nina777 Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten kalkulator jest świetny :P Z kalkulatora chłopak, z moich przeczuć będzie dziewczynka. A że jestem trochę intuicyjną czarownicą, to może się sprawdzi? :)
    Co do zachcianek i smaków, to słodkie mogłoby nie istnieć, mam ochotę na bardziej wytrawne smaki, ogólnie pieczywo (które w zasadzie przed ciążą rzadko jadłam) plus mandarynki :P Odkryłam ostatnio, że w drodze do pracy dwa trzy łyki tymbarka arbuzowego pomagają przetrwać jazdę autem ;)

Miłego dnia dziewczyny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 06:53

Starania od marca 2023r.

08/23 poronienie zatrzymane 9 tc
    ponowne starania od listopada zakończone II w grudniu <3
    30.12 beta 136,8
    02.01 beta 534,9
    16.01 pierwsza wizyta CRL 5,6mm i FHR + <3
    13.02 wizyta

Dodatkowo: mięśniak podsurowicówkowy, mutacja hetero MTHFR , diagnostyka nadpłytkowości samoistnej
  • Domi_56 Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie do końca rozumiem ten kalkulator. Jeśli ktoś miał invitro i np. udało uzyskać się 4 zarodki to według kalendarza musiałyby być wszystkie tej samej płci? 🙂
    Chyba, że to tylko kalkulator dla naturalnych ciąż 😉

W poprzedniej krótkiej ciąży, miałam przeczucie co do płci, teraz też mam. Jestem ciekawa czy się sprawdzi, bo mam inny typ niż ostatnio. Całe szczęście istnieją badania genetyczne, bo z moją cierpliwością bym nie doczekała 😀

Nowanna, lady_in_black, Królowa_Śniegu lubią tę wiadomość

17.01- ❤️

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Domi_56 - to raczej z przymrożeniem oka lub zakładamy ze liczą się to zarodki które się zagnieżdża;)
    Ja pleć poznam w lutym robię nifty po skończonym 10tc

Nowanna lubi tę wiadomość

preg.png
  • Domi_56 Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi_m, oczywiście, że z przymrużeniem oka 🙂 Jak z wszystkimi tego typu przewidywaniami 😀
    U mnie też będzie nifty, oczekiwanie na wynik będzie stresujące, na szczęście są szybko.

17.01- ❤️

preg.png
‹‹ 50 51 52 53 54 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ