X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 03:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam siku i już nie mogę zasnąć 🙃 przynajmniej zdam relację z dzisiejszej wizyty - u bobaski wszystko w porządku ale nie jestem zadowolona z wizyty. Musiałam iść do innego ginekologa, jako że moja prowadząca poszła na urlop… i o ile ten doktorek pracuje z moją prowadzącą i się znają, tak miałam odczucie jakby całe spotkanie miał wyrzut, że co ja u niego robię skoro to nie on prowadził moją ciążę 🙄 badania na fotelu nie robił, bo nie widzi sensu skoro zaraz jadę wywoływać poród, ktg mi nie zrobił bo w sumie też nie widzi sensu skoro zrobią mi w szpitalu, jedynie zrobił usg. Według jego wyliczeń młoda ma 3300 gr i jest już nisko (tyle mogłam się sama domyślić, nie mogę chodzić przez jej głowę w kroczu 🫣), na szczęście przepływy są dobre, a łożysko jest w dobrym stanie. ✊🏻
    Cóż, odbębnione, teraz czekam na poród. Jeśli samo się nie zacznie to 26 mam pojawić się w szpitalu 😄

sarenka95, Majka92, Azalea 🌸, Abby10, purplerain, Amandi, Szosz, aglo, Filcek, LauraTomek, bellA, Engel, Deyansu, Jusia 82, Agusia246, PaulinaLexi lubią tę wiadomość

• Hajkonk Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 03:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    Ja byłam siku i już nie mogę zasnąć 🙃 przynajmniej zdam relację z dzisiejszej wizyty - u bobaski wszystko w porządku ale nie jestem zadowolona z wizyty. Musiałam iść do innego ginekologa, jako że moja prowadząca poszła na urlop… i o ile ten doktorek pracuje z moją prowadzącą i się znają, tak miałam odczucie jakby całe spotkanie miał wyrzut, że co ja u niego robię skoro to nie on prowadził moją ciążę 🙄 badania na fotelu nie robił, bo nie widzi sensu skoro zaraz jadę wywoływać poród, ktg mi nie zrobił bo w sumie też nie widzi sensu skoro zrobią mi w szpitalu, jedynie zrobił usg. Według jego wyliczeń młoda ma 3300 gr i jest już nisko (tyle mogłam się sama domyślić, nie mogę chodzić przez jej głowę w kroczu 🫣), na szczęście przepływy są dobre, a łożysko jest w dobrym stanie. ✊🏻
    Cóż, odbębnione, teraz czekam na poród. Jeśli samo się nie zacznie to 26 mam pojawić się w szpitalu 😄
    Takie wizyty są super …. Czekasz jak na szpilkach zobaczysz co u bobaski a tam takie coś 🙄

Moja prowadząca od razu zaznaczyła, że nie da się zmierzyć już główki dokładnie wlasnie przez to że główka jest nisko no i znowu jej dotykała.

Życzę Ci żeby wszystko zaczelo sie samo!! 🤭
    Będziesz popróbowała jakies domowe sposoby?

Na pamiątkę 🥹

04.01.2025 ⏸️ 🍀
    15.01.2025 ❤️
    26.03.2025 🎀
    30.08.2025 K. 💖✨
  • Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 04:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Takie wizyty są super …. Czekasz jak na szpilkach zobaczysz co u bobaski a tam takie coś 🙄

Moja prowadząca od razu zaznaczyła, że nie da się zmierzyć już główki dokładnie wlasnie przez to że główka jest nisko no i znowu jej dotykała.

Życzę Ci żeby wszystko zaczelo sie samo!! 🤭
    Będziesz popróbowała jakies domowe sposoby?

To u mnie dziś miał największy problem żeby zmierzyć brzuch, ponieważ mała zakrywała się rękami i nogami 😅 tak czy siak spodziewam się raczej max. 3500 gr dziecka 😂
    Z „domowych” sposobów myślałam, żeby w niedzielę wykorzystać męża 😂 ale przed niedzielą nic nie próbuje, bo mam jeszcze trochę spraw do ogarnięcia i nie ma kto zostać z synem 😅 zobaczymy, tak szczerze to już się nie łudzę że samo się zacznie, przerabiałam to samo ostatnio, czop odpadł, ja chodzę z rozwarciem a młodego nic nie chciało wykurzyć 🤣

• Majka92 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 04:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    A dajesz mu mleko w butelce? Próbujesz go przystawić? (Ja strasznie się boję że nie załapie tak szybko cycka i będę się dalej bujać z tym laktatorem…) kpi jest bardzo wymagające.

Ja to chyba też z rąk nie wypuszczę jutro Stasia 🥹
    Tak my cały czas tylko butelka nie załapał cycka mimo prób w szpitalu 😔 męczące jest kpi, mnie do tego bolały sutki mimo zmian lejka itp i odciągałam tyle żeby starczyło dla Filipa czyli ok 3-4 razy dziennie. Ostatnio pokarmu mam coraz mniej plus już cycki zrobiły mi się prawie normalne. Wprowadzam mu już mm.
    Hajkonk ja dziś równo 6 tygodni po porodzie (jakby dziś się urodził to byłby donoszony) 😱 i się nawet śmiałam do męża że ostatnio mi pryszcze wyszły jak na okres 😅 mi bardzo mało leciało odchodów pologowych i ostatni czas miałam już zwykły śluz. Wizytę chciałam zrobić w przyszłym tygodniu a teraz najwyżej zagadam do położnej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2025, 04:32

⏸️ 08.01.2025
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, CRL 6cm
    🩺 24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025 318g 💙
    🩺 12.05.2025 USG II trymestru zdrowy 504g 👶💙
    🩺 20.05.2025 632g 💙
    🩺 09.06.2025 1065g👶
    🩺 30.06.2025 USG III trymestru OK 1600g 👶
    ❤️ 11.07.2025 Filip 1620g, 46cm pPROM 31+0
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 04:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    To u mnie dziś miał największy problem żeby zmierzyć brzuch, ponieważ mała zakrywała się rękami i nogami 😅 tak czy siak spodziewam się raczej max. 3500 gr dziecka 😂
    Z „domowych” sposobów myślałam, żeby w niedzielę wykorzystać męża 😂 ale przed niedzielą nic nie próbuje, bo mam jeszcze trochę spraw do ogarnięcia i nie ma kto zostać z synem 😅 zobaczymy, tak szczerze to już się nie łudzę że samo się zacznie, przerabiałam to samo ostatnio, czop odpadł, ja chodzę z rozwarciem a młodego nic nie chciało wykurzyć 🤣
    Uparciuchy te bobasy 🙈
    Zaraz wyjdzie na to, że połowa będzie sierpniowa 🫣
    Ja mam w zapasie drugie skierowanie na oddział na 28.08 więc jeszcze po cichu liczę że jutro okaże się inaczej niż u niej na usg ale skoro mierzyła 3 razy? I brzuch ładnie było widać na usg no bo rączki miała przy buzi🫣 afirmuje dobrych indukcji dla wszystkich które ją mają mieć…
    Ja nawet zawsze po badaniu tej szyjki miałam lekkie skurcze a po tej wizycie nic a nic, nawet czop przestał odchodzić

LauraTomek, Engel, Deyansu lubią tę wiadomość

Na pamiątkę 🥹

04.01.2025 ⏸️ 🍀
    15.01.2025 ❤️
    26.03.2025 🎀
    30.08.2025 K. 💖✨
  • Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 04:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Uparciuchy te bobasy 🙈
    Zaraz wyjdzie na to, że połowa będzie sierpniowa 🫣
    Ja mam w zapasie drugie skierowanie na oddział na 28.08 więc jeszcze po cichu liczę że jutro okaże się inaczej niż u niej na usg ale skoro mierzyła 3 razy? I brzuch ładnie było widać na usg no bo rączki miała przy buzi🫣 afirmuje dobrych indukcji dla wszystkich które ją mają mieć…
    Ja nawet zawsze po badaniu tej szyjki miałam lekkie skurcze a po tej wizycie nic a nic, nawet czop przestał odchodzić

Widzę że bezsenność cię nie oszczędza, a powinnaś zbierać siły przed jutrem 😥
    A na ostatnim usg jak wypadał ten brzuszek? Też był znacznie mniejszy? Bo to serio aż dziwne żeby nagle tak wyszło 🤔

• Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Tak my cały czas tylko butelka nie załapał cycka mimo prób w szpitalu 😔 męczące jest kpi, mnie do tego bolały sutki mimo zmian lejka itp i odciągałam tyle żeby starczyło dla Filipa czyli ok 3-4 razy dziennie. Ostatnio pokarmu mam coraz mniej plus już cycki zrobiły mi się prawie normalne. Wprowadzam mu już mm.
    Hajkonk ja dziś równo 6 tygodni po porodzie (jakby dziś się urodził to byłby donoszony) 😱 i się nawet śmiałam do męża że ostatnio mi pryszcze wyszły jak na okres 😅 mi bardzo mało leciało odchodów pologowych i ostatni czas miałam już zwykły śluz. Wizytę chciałam zrobić w przyszłym tygodniu a teraz najwyżej zagadam do położnej.

Kpi to koszmar, naprawdę super sobie dajesz radę ✊🏻❤️ zastanawiam się czy po 6 tygodniach nie przychodzi jakiś kryzys laktacyjny, ja co prawda z synem odciągałam mleko właśnie tylko te 6 tygodni ale pamiętam, że na końcu miałam Saharę w cyckach co wcześniej pół żłobka bym wykarmiła 🤔

Majka92 lubi tę wiadomość

• Majka92 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    Kpi to koszmar, naprawdę super sobie dajesz radę ✊🏻❤️ zastanawiam się czy po 6 tygodniach nie przychodzi jakiś kryzys laktacyjny, ja co prawda z synem odciągałam mleko właśnie tylko te 6 tygodni ale pamiętam, że na końcu miałam Saharę w cyckach co wcześniej pół żłobka bym wykarmiła 🤔
    Też uważam że kpi ciężkie i gdyby Filip nie był wczesniakiem i nie był w szpitalu myślę że dużo szybciej bym zrezygnowała. Ja w sumie to aż tak mocno nigdy nie rozkręciłam w szczytowych momentach miałam po ok 150-160ml po nocy (w nocy nie odciągałam). A teraz jak jest w domu to jest naprawdę masa roboty plus to odciąganie to ja pierwsze 48h to spałam jedynie 7h z tego najdłużej to 2h ciągiem. Liczę że jak już maluch pięknie pije z butelki mąż się przełamie i przejmie co drugie karmienie w nocy 🤞

Kotciara, aglo, Moirane, Filcek lubią tę wiadomość

⏸️ 08.01.2025
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, CRL 6cm
    🩺 24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025 318g 💙
    🩺 12.05.2025 USG II trymestru zdrowy 504g 👶💙
    🩺 20.05.2025 632g 💙
    🩺 09.06.2025 1065g👶
    🩺 30.06.2025 USG III trymestru OK 1600g 👶
    ❤️ 11.07.2025 Filip 1620g, 46cm pPROM 31+0
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    Widzę że bezsenność cię nie oszczędza, a powinnaś zbierać siły przed jutrem 😥
    A na ostatnim usg jak wypadał ten brzuszek? Też był znacznie mniejszy? Bo to serio aż dziwne żeby nagle tak wyszło 🤔
    Raz kiedyś po USG 2 trymestru jak byłam na IP z szyjka to coś doktor wspominał o tym brzuszku żeby pilnować i później co wizytę jej się pytałam i było okej aż przestałam pytać …

Na pamiątkę 🥹

04.01.2025 ⏸️ 🍀
    15.01.2025 ❤️
    26.03.2025 🎀
    30.08.2025 K. 💖✨
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączyłam dziś do grona bezsennych 😴 od 4 nie mogę już zasnąć 🙄

Hajkonk, myślami jestem z Tobą, dawaj znać co i jak 🙂🤞
    Aglo, czekam na wieści o Stasiu 💙
    Majka92, KPI do kawał ciężkiej pracy. No i faktycznie szybki powrót miesiączki u Ciebie,ale bywa i tak 🤷 daj znać po wizycie u położnej/ginekolog 🙂
    Kotciara, takie wizyty są najgorsze,ale dobrze że wszystko w porządku 🤞🌸 ostatni tydzień przed Tobą 🥹

Hajkonk, Kotciara lubią tę wiadomość

2020 💙👦
    2025 🩷👧
  • CieplaHerbata Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej ojej się dzieje!

Hajkonk mam nadzieję, że Klary brzusio jednak będzie większy aniżeli ginekolog zmierzyła, a jeśli zdecydują, że indukcja będzie wskazana to mocno trzymam kciuki abyś to przetrwała z dobrymi wspomnieniami 🤞🤞🤞 to już tak blisko, dziś jesteśmy wszystkie z Tobą!

Majka aż się popłakałam ze względu na kołki Filipka, oby jak najszybciej przeszły.

Algo ależ się przeeeeogromnie cieszę, Staś prawie już w domku! Cudownie!! Jeszcze raz dużo, duża zdrówka dla Stasia!

Gratulacje za udane obroty akrobatek i akrobatów 😍

Twilight, Hajkonk, aglo, Deyansu lubią tę wiadomość

👩 35 👨 45
    Starania od 7/2024
    09/2024 (2 cs) 7 tc💔 poronienie zatrzymane
    20.01 5sc ⏸️
    21.01 4 +4
    13.02 7+6 0,11 mm Dzieciątka ❤️
    07.03 11+0 3,7 cm Dzieciątka
    19.03 12+5 🧬 6,2 cm Dzieciątka
    07.04 15+3 12 cm Córci _ Lenka 💖
    05.05 połówkowe

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk, baaaardzo mocne kciuki 🤞🤞 Mam nadzieję, że choć na moment udało Ci się zasnąć ♥️ Dawaj znać, może się okaże, że będzie kolejny zwrot akcji i to jednak jeszcze nie dziś 😘

Majka, brzmi to bardzo ciężko, może ten cały stres trochę przyhamował laktację i uda się jeszcze coś podziałać? A jeśli nie to ostatecznie i tak najważniejsze, żeby Filipek był spokojny i najedzony, a w jakiej formie i jakim pokarmem to sprawa drugorzędna 😘 Kolki u takich maluszków muszą być bardzo męczące dla nich samych, a patrzenie na takiego bidusia tym bardziej 😞 Ja mam kupiony termoforek z pestkami wiśni, nie wiem, czy to będzie faktycznie pomocne 🧐

Aglo, wielki dzień! 🥳 Tulcie się dużo i cieszcie się sobą😘

Ja dzisiaj idę do labu zbadać te wszystkie HIVy, kiły i mogiły 😅 założyłam we wtorek te beżowe taśmy i znowu zaczyna mnie swędzieć brzuch od wczoraj, nie wiem, czy nie będę musiała już zrezygnować z nich do końca ciąży, pytanie tylko co wtedy z tym rozejściem…🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2025, 06:53

Hajkonk, Szosz, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
  • Agaxyz00 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk, trzymam kciuki 🤞

preg.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Też uważam że kpi ciężkie i gdyby Filip nie był wczesniakiem i nie był w szpitalu myślę że dużo szybciej bym zrezygnowała. Ja w sumie to aż tak mocno nigdy nie rozkręciłam w szczytowych momentach miałam po ok 150-160ml po nocy (w nocy nie odciągałam). A teraz jak jest w domu to jest naprawdę masa roboty plus to odciąganie to ja pierwsze 48h to spałam jedynie 7h z tego najdłużej to 2h ciągiem. Liczę że jak już maluch pięknie pije z butelki mąż się przełamie i przejmie co drugie karmienie w nocy 🤞

Ja z tego co mam doświadczenie z synem pierwszym i teraz Staszkiem (narazie małe) ale widzę że takie dzieciaki wcześniaki i maluszki <3kg mają takie małe te buzie że im ciężko złapać brodawkę i ten proces przejścia z butelki jest utrudniony. Ale nie przejmuj się niczym Dałaś wspaniale radę! 🩵 i tak jak ktoś pisał już w okolicach 6tyg jest kryzys laktacyjny - stabilizacja więc wydaje się że mleka jest mniej

Co do połogu to ja tydzień mam za sobą i podpaska mi wystarczy i czasem jest pusta a czasem parę kropel tylko 🤐

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Oliwia88888 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:

Ja dzisiaj idę do labu zbadać te wszystkie HIVy, kiły i mogiły 😅 założyłam we wtorek te beżowe taśmy i znowu zaczyna mnie swędzieć brzuch od wczoraj, nie wiem, czy nie będę musiała już zrezygnować z nich do końca ciąży, pytanie tylko co wtedy z tym rozejściem…🫣

Ja właśnie musiałam zrezygnować z tejpowania juz od początku 3 trym bo mnie tak swędział brzuch ze myślałam ze zwariuje. Fizjo powiedziała ze w ciazy często skóra robi sie nadwrażliwa i wychodzą takie alergie na klej od taśm nawet jeśli wcześniej wszystko było ok.

Ja po dzisiejszej wizycie kontrolnej i ktg jestem w mega dylemacie. Moja lekarka prowadząca jest moją kuzynką, bardzo jej ufam. Rodzę w szpitalu gdzie ona pracuje na oddziale. Jest teraz na urlopie i wraca 3 wrzesnia. Dziś na wizycie kontrolnej u innej lekarki wyszło ze Synek waży już 3400g, i ona sugeruje żeby indukowac poród w 39+0 czyli to wychodzi za tydzień 28.08. I nie wiem teraz co mam robić, czy godzić sie na indukcje zanim moja lekarka wróci z urlopu czy jednak na nią poczekać tydzień dłużej. Wiem ze przy samym porodzie głównie obecna jest polozna a nie lekarz, ale jakoś świadomość ze moja lekarka czuwa nad wszystkim byłaby dla mnie sporym wsparciem emocjonalnym. Z drugiej strony boję sie ze syneczek będzie ten tydzień później juz taki duży ze to utrudni poród. leżałam w tym szpitalu juz ze 3 razy poznalam polozne i mam jak najlepsze zdanie o tym miejscu i o personelu.
    W poniedziałek mam kolejna wizytę i ktg. muszę wtedy zdecydować. Macie jakies sugestie?

purplerain, Engel, Szosz, sarenka95, Deyansu, Venus lubią tę wiadomość

preg.png
    👩36 🧔‍♂️40
    05.2024- poronienie zatrzymane w 9tc
    Wigilia 2024-II Kreski na teście. Czekamy na 🩵
    28.04. 2025- połówkowe 🩵 550g
    30.06.2025- usg III trym, 2000g
    6.08 2025- usg, 3000g
  • LauraTomek Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Hajkonk, oby wszystko poszło po Twojej myśli ❤✊✊💪💪
    @purplerain, ja nie mam taśm, a tez mnie brzuch ostatnio swędzi. 😄 Pomimo nawilżania jest chyba bardziej wysuszony.
    @promykk, tulę Cię mocno i chyba potrafię zjednoczyć się w Twoich odczuciach. Mój mąż jest zawsze wspierający, ale też mi jest czasem przykro w tej ciąży i mam wrażenie, że mógłby okazać trochę więcej empatii. Jak go coś gryzie, to ode mnie też się odcina i wtedy wszyscy jesteśmy "w sosie".

Hajkonk lubi tę wiadomość

👱‍♀️32 🧔33
    I ciąża
    ⏸ 31.12.2024
    4.03. - genetyczne
    4.04. - 180 g dzidzi
    28.04. - połówkowe - 327 g synusia 😭😍👣
    8.05. - 468 g 👣
    31.05. - 816 g 👣
    4.07. - 1360 g 👣
    11.07. - 1600 g 👣
    25.07. - niecałe 2 kg szczęścia 👣
    30.07.- brzuszek w siatce ❤👣
    13.08.-2200 g 👣
    20.08.-2460 g 👣
    29.08. - ostatnia wizyta 🥺
    3.09. godz. 8:06 - Tomuś jest z nami ❤🐣 - 3,040 kg i 52 cm - (planowe CC - 38+5)

age.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Ja właśnie musiałam zrezygnować z tejpowania juz od początku 3 trym bo mnie tak swędział brzuch ze myślałam ze zwariuje. Fizjo powiedziała ze w ciazy często skóra robi sie nadwrażliwa i wychodzą takie alergie na klej od taśm nawet jeśli wcześniej wszystko było ok.

Ja po dzisiejszej wizycie kontrolnej i ktg jestem w mega dylemacie. Moja lekarka prowadząca jest moją kuzynką, bardzo jej ufam. Rodzę w szpitalu gdzie ona pracuje na oddziale. Jest teraz na urlopie i wraca 3 wrzesnia. Dziś na wizycie kontrolnej u innej lekarki wyszło ze Synek waży już 3400g, i ona sugeruje żeby indukowac poród w 39+0 czyli to wychodzi za tydzień 28.08. I nie wiem teraz co mam robić, czy godzić sie na indukcje zanim moja lekarka wróci z urlopu czy jednak na nią poczekać tydzień dłużej. Wiem ze przy samym porodzie głównie obecna jest polozna a nie lekarz, ale jakoś świadomość ze moja lekarka czuwa nad wszystkim byłaby dla mnie sporym wsparciem emocjonalnym. Z drugiej strony boję sie ze syneczek będzie ten tydzień później juz taki duży ze to utrudni poród. leżałam w tym szpitalu juz ze 3 razy poznalam polozne i mam jak najlepsze zdanie o tym miejscu i o personelu.
    W poniedziałek mam kolejna wizytę i ktg. muszę wtedy zdecydować. Macie jakies sugestie?
    A możesz zadzwonić do kuzynki i zapytać jakie wg niej powinno być postępowanie przy takiej masie ciała na tym etapie? Może ona powie to samo, że lepsza ta wcześniejsza indukcja mimo wszystko i pozbędziesz się dylematu?

Joa.szym, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonik 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

Hajkonk lubi tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    A możesz zadzwonić do kuzynki i zapytać jakie wg niej powinno być postępowanie przy takiej masie ciała na tym etapie? Może ona powie to samo, że lepsza ta wcześniejsza indukcja mimo wszystko i pozbędziesz się dylematu?

Ja bym chyba zrobiła to samo, zapytałabym się kuzynki jak ona to widzi

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Ja z tego co mam doświadczenie z synem pierwszym i teraz Staszkiem (narazie małe) ale widzę że takie dzieciaki wcześniaki i maluszki <3kg mają takie małe te buzie że im ciężko złapać brodawkę i ten proces przejścia z butelki jest utrudniony. Ale nie przejmuj się niczym Dałaś wspaniale radę! 🩵 i tak jak ktoś pisał już w okolicach 6tyg jest kryzys laktacyjny - stabilizacja więc wydaje się że mleka jest mniej

Co do połogu to ja tydzień mam za sobą i podpaska mi wystarczy i czasem jest pusta a czasem parę kropel tylko 🤐

Potwierdzam ! Nam na KP pomogły nakładki z medeli- karmiłam w nich córkę prawie 2 miesiące jak nie lepiej. Zeszłyśmy z nich stopniowo..

Kpi mega trudne i wymagające, jesli chcesz Majka jeszcze karmić to sprobuj dolozyc jedno odciąganie w nocy gdzies pomiędzy 1 a 4 - ogolnie takie 8 sesji na poczatku to minimum, inaczej laktacja faktycznie moze hamować. Jest tez kryzys laktacyjny, natomiast nie pamietam juz kiedy co i jak 😅 a jeśli nie to mm, butla i gotowe :)

Izi lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 1011 1012 1013 1014 1015 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ