X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk, całym serduchem z Tobą. Oby jednak 28 był Wasz :)

Oliwia- ja bym się chyba wstrzymała na Twoim miejscu. Zobaczymy co w poniedziałek.

Szosz- może rzeczywiście stres (współczuję), bo rozumiem że dziś ok? Generalnie to my w zeszłym tyg mieliśmy tą jelitówkę i przy tym właśnie było takie koszmarne pieczenie żołądka

Ja dzisiaj wizytuję, ale dopiero o 15.40. Ciekawa jestem czy moją Mała w ogóle rośnie, bo ten brzuch to mi się taki malutki wydaje :) Wczoraj porobiłam wirusówki, dziś GBS więc od tej strony przygotowana. Natomiast dalej nawet szlafroka ani kapci do szpitala nie mam :D Nie mówiąc o spakowaniu :D

Hajkonk, Szosz, LauraTomek, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
    9.07- USG III trymestru- 1134 g.
    17.09 planowane cc
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na przyjęcie, tzn teoretycznie jestem już przyjęta tylko czekam nie wiem na co 🤣
    Chyba kwestia tego, że byłam w szpitalu innym niż ten kombinują żebym była na sali sama. No i dziś dzień planowanych cięć więc latają „jak ze sraczką” a ja zaraz chyba dostanę z nerwów 🤣 i już nie wiem czy ze stresu czy coś się dzieje ale nie czuję ruchów… pewnie stres.

Właśnie, @azalea jak Twoje skurcze ?

LauraTomek lubi tę wiadomość

Na pamiątkę 🥹

👩‍💼29l🤵‍♂️35l + 🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

04.01 ⏸️ 🍀
    07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    15.01 6+5 CRL 0,53cm i mamy ❤️ !
    24.01 8+0 CRL 1,6cm.
    26.02 12+5 USG I trym. CRL 5,93cm
    26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
    23.04 20+5 USG II trym. 343g 🩷
    21.05 24+5 637g 🩷
    18.06 28+5 1310g 🩷
    09.07 31+5 1700g 🩷
    21.07 33+3 2000g 💪
    06.08 35+5 2493g 🩷
    13.08 36+5 rozwarcie 4cm 🫣
    20.08 37+5 2700g
    30.08 39+1 Dzień Dobry kochanie 🥰

K. 💖 - g. 22:26 2900g 55cm 🥹
  • Izi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Pytanie jaka ta waga jest faktycznie, bo to jest zawsze +/-, ale tego nie dowiemy się aż do finału😬 Jeśli jest 3400 no to w tydzień nie dobije raczej więcej niż do 3600, więc wydaje się to jeszcze ok… Pogadaj z nią na pewno, no i też słuchaj swojej intuicji 🫶

Dokładnie Ja mam w karcie ciąży pierwszej ostatnie usg 3900g z wykrzyknikami i że mam na IP dopilnować pomiaru, tam im wyszło 4000 też, a urodziłam 3400 xd wszędzie mówili, że mam super specjalistkę od usg i mało zwykle się myli więc byłam przerażona porodem

Co do kpi to ciężki kawałek chleba ale jak ktoś się decyduje polecam grupę na fb związaną z kpi jako skarbnicę wiedzy jak działać i rozkręcać. Ja odciągałam nawet w nocy co 3h jak zaczęły ilości mi siadać, jak już się dobrze rozkręci to aż tak nie trzeba się orać nocnymi, na wyjściach też torba termiczna i laktator zawsze ale początek do rozkręcenia jest cięższy i trzeba mieć świadomość tego, że odciągnięcie 3 razy dziennie to za mało i zaczną się ilości naturalnie zmniejszać.
    MM to też dobre rozwiązanie więc działajcie tak dziewczyny jak najlepiej dla Waszej głowy i fizyczności 😉

amamamam, Jusia 82, purplerain, Abby10, Szosz lubią tę wiadomość

♥ staraczka z 2021 - córka '22, wracam do starań
    ♥ ja - niedawno stwierdzona adenomioza
    ♥ mąż stwierdzona przy poprzednich staraniach teratozoospermia, powtórka badań w 2025

♥11.08.21 beta 137,70 - 13.08.21 beta 446,20. Poród 04.2022

♥ 31.12 II beta 52.64. 02.01 beta 203.32 04.01 beta 584.08

preg.png
  • Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:
    U mnie z kolei na odwrót 😣 u lekarza wyszło 2900 a za 4 dni na IP 3300 i duża główka... niemożliwe żeby w 4 dni przykoksił 400g... a wiadomym jest, że jak się zacznie to raczej będą patrzyć na wagę tą co wychodzi na IP niż tą co u lekarza. Wiem, że to waga orientacyjna, ale trochę się tego właśnie boję, że przekreśli to szansę na próbę SN... bo prowadzący mówi że wszystko jest idealnie, a tu na IP się okaże duża waga i od razu skierują na CC.
    Dzisiaj z nim to przedyskutuję 🤞

W razie czego miej przy sobie kartę z wizyty u prowadzącej, aby im pokazać że przecież waga była mniejsza, w normie. Ja miałam taką sytuację na IP jak rodziłam syna i przyjmowali mnie na wywoływanie, że lekarka bardzo długo robiła usg aż w końcu spytała: „Czy zdaje sobie Pani sprawę, że Pani syn ma malutką głowę? Dlaczego nikt tego wcześniej nie wyłapał?”. Na co ja wielkie oczy i mówię, że wszystkie pomiary zawsze były w normie i pokazałam im kartę ze wcześniejszej wizyty. Nie wiem o co chodziło, ale syn urodził się z normalną głową, a jego waga różniła się o 100 gr w porównaniu do wyliczeń prowadzącej 😄

Amandi, Hajkonk, Szosz lubią tę wiadomość

• Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Czekam na przyjęcie, tzn teoretycznie jestem już przyjęta tylko czekam nie wiem na co 🤣
    Chyba kwestia tego, że byłam w szpitalu innym niż ten kombinują żebym była na sali sama. No i dziś dzień planowanych cięć więc latają „jak ze sraczką” a ja zaraz chyba dostanę z nerwów 🤣 i już nie wiem czy ze stresu czy coś się dzieje ale nie czuję ruchów… pewnie stres.

Właśnie, @azalea jak Twoje skurcze ?

Pewnie ze stresu, a i tak na pewno zaraz ci zrobią ktg ✊🏻 a robił ci już ktoś usg?

Izi lubi tę wiadomość

• Agusia246 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaraz uciekam na ponowne pobieranie krwi.

Hajkonk, kciuki!

Majka, co by nie było, dałaś Filipkowi wszystko co najlepsze, a nie ma co się męczyć. Mi po pierwszym porodzie też szybko wrócił okres, ale nie miało to wpływu na laktację. Oskarżała bym prędzej odciąganie o fakt zmniejszonej ilości, albo faktycznie kryzys laktacyjny.

Natomiast z mojego doświadczenia, wielkość dziecka jest nieważna, ważna jest moc odruchu ssania i kompatybilność z sutkiem. Moje 2300 i 2800 załapaly natychmiast, przyjaciółki synek 2700 nie umiał w ogóle złapać przez długi czas i ona się biedna męczyła z nakładkami i odciaganiem też. A potem córka bez żadnych problemów.

W ogóle powiem Wam, że strasznie mnie szokuje jak co chwilę ktoś pisze, że indukcja. Trzaskają tym teraz na prawo i lewo, nie pamiętam żeby przy poprzednich ciążach tak było. Raczej się rozkładało pół na pół sn i cc planowe. A indukcja jak już ktoś przeskoczył 41tc. I moze że dwie dziewczyny z powodu nadciśnienia czy cukrzycy.

age.png
  • aglo Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava wrote:
    Hajkonk dawaj znaka jak u ciebie. Powodzenia☺️

Aglo jak emocje przed odbiorem Stasia?

Mnie dziś w nocy obudził mega ból jak na okres, ale że chciało mi się mega spać a podobno porodu nie da się przespać to po godzinie udało się zasnąć 😅 teraz czuję że Zuzka zeszła już nisko. Pod piersi mogę rękę włożyć normalnie i jeszcze jej nie czuje.

Ale u mnie przyjemna pogoda. W nocy było niby 7 stopni ale przez to tak mi się mieszkanie wychodziło że nareszcie mogę funkcjonować normalnie.

Powodzenia na wizytach i gratulacje donoszonych ciąż 🎉

Emocje są ogromne! Właśnie za chwilkę o 10 wjeżdża laktator i jedziemy, wypisy są po 12 🥺 mam nadzieję że już będzie na nas czekać, nakarmimy go i przebierzemy🥹 no i droga do domu 🫣

Co do laktacji to ja właśnie odciągam regularnie co 3h w nocy też mi wypada np dziś było 22-1-4-7-10.

Zeszłam teraz tylko z czasu zamiast 15min na pierś to mam jakieś 7min na jedną 🫣 bo mi się w tyle czasu butelka napełnia na dwie porcje dla dziecka 🫢 a nie chce robić jakiś wielkich zapasów. Trochę mi twardnieją wlasnie piersi więc też wjechały mrożone kompresy (mega polecam- ja kupiłam te z canpol)

Jusia 82, purplerain, Nava, Izi, Moirane, bellA, Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 35+2tc
    2025.08 - syn 🩵 37+2tc

age.png

age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia246 wrote:
    Ja zaraz uciekam na ponowne pobieranie krwi.

Hajkonk, kciuki!

Majka, co by nie było, dałaś Filipkowi wszystko co najlepsze, a nie ma co się męczyć. Mi po pierwszym porodzie też szybko wrócił okres, ale nie miało to wpływu na laktację. Oskarżała bym prędzej odciąganie o fakt zmniejszonej ilości, albo faktycznie kryzys laktacyjny.

Natomiast z mojego doświadczenia, wielkość dziecka jest nieważna, ważna jest moc odruchu ssania i kompatybilność z sutkiem. Moje 2300 i 2800 załapaly natychmiast, przyjaciółki synek 2700 nie umiał w ogóle złapać przez długi czas i ona się biedna męczyła z nakładkami i odciaganiem też. A potem córka bez żadnych problemów.

W ogóle powiem Wam, że strasznie mnie szokuje jak co chwilę ktoś pisze, że indukcja. Trzaskają tym teraz na prawo i lewo, nie pamiętam żeby przy poprzednich ciążach tak było. Raczej się rozkładało pół na pół sn i cc planowe. A indukcja jak już ktoś przeskoczył 41tc. I moze że dwie dziewczyny z powodu nadciśnienia czy cukrzycy.

Ja jak nie byłam w ciąży to myślałam, że oprócz CC to większość porodów się sama zaczyna, a indukcja jest dopiero wtedy gdy jest dużo po terminie i nic się nie dzieje. A teraz widzę, że większość ma widmo indukcji i to nawet wcześniej albo w dniu terminu 🫠

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    W razie czego miej przy sobie kartę z wizyty u prowadzącej, aby im pokazać że przecież waga była mniejsza, w normie. Ja miałam taką sytuację na IP jak rodziłam syna i przyjmowali mnie na wywoływanie, że lekarka bardzo długo robiła usg aż w końcu spytała: „Czy zdaje sobie Pani sprawę, że Pani syn ma malutką głowę? Dlaczego nikt tego wcześniej nie wyłapał?”. Na co ja wielkie oczy i mówię, że wszystkie pomiary zawsze były w normie i pokazałam im kartę ze wcześniejszej wizyty. Nie wiem o co chodziło, ale syn urodził się z normalną głową, a jego waga różniła się o 100 gr w porównaniu do wyliczeń prowadzącej 😄

Problem w tym, że nie dostaję od niego pomiarów na piśmie 😅😅

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

12.09.2025r. 4600g 60cm misiaka🧸

age.png
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:
    To tak jak ja…
    Pierwszy raz dopiero podała mi w jakim percentylu jest Klara a jak wcześniej pytałam o ten brzuszek to było wszystko okej.

Na pamiątkę 🥹

👩‍💼29l🤵‍♂️35l + 🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

04.01 ⏸️ 🍀
    07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    15.01 6+5 CRL 0,53cm i mamy ❤️ !
    24.01 8+0 CRL 1,6cm.
    26.02 12+5 USG I trym. CRL 5,93cm
    26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
    23.04 20+5 USG II trym. 343g 🩷
    21.05 24+5 637g 🩷
    18.06 28+5 1310g 🩷
    09.07 31+5 1700g 🩷
    21.07 33+3 2000g 💪
    06.08 35+5 2493g 🩷
    13.08 36+5 rozwarcie 4cm 🫣
    20.08 37+5 2700g
    30.08 39+1 Dzień Dobry kochanie 🥰

K. 💖 - g. 22:26 2900g 55cm 🥹
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    To tak jak ja…
    Pierwszy raz dopiero podała mi w jakim percentylu jest Klara a jak wcześniej pytałam o ten brzuszek to było wszystko okej.

Więc dzisiaj mam misję, poproszę go o wymiary na piśmie w razie czego żebym miała 💪dzięki za podpowiedź, tym bardziej, że idzie na urlop od dzisiaj do 1 września 😁

Hajkonk, Szosz, Filcek lubią tę wiadomość

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

age.png
  • Paulines Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:
    U mnie z kolei na odwrót 😣 u lekarza wyszło 2900 a za 4 dni na IP 3300 i duża główka... niemożliwe żeby w 4 dni przykoksił 400g... a wiadomym jest, że jak się zacznie to raczej będą patrzyć na wagę tą co wychodzi na IP niż tą co u lekarza. Wiem, że to waga orientacyjna, ale trochę się tego właśnie boję, że przekreśli to szansę na próbę SN... bo prowadzący mówi że wszystko jest idealnie, a tu na IP się okaże duża waga i od razu skierują na CC.
    Dzisiaj z nim to przedyskutuję 🤞

Daj znać co ci powie :)
    Mnie trochę ta wizja zasmuciła ,chciałabym żeby mały sam zdecydował kiedy się pojawić jakoś nie spodziewałam się że może być taki „problem”, tym bardziej że te indukcje często kończą się i tak cc i jest taki poród 2w1 umęczenie i próby SN a potem i tak nic z tego. Ale właśnie tak jak piszecie tych indukcji jest ostatnio mnóstwo, mam wrażenie że rzadko kiedy porody zaczynają się same.

Z czego to może wynikać ? Może wbrew pozorom przy tych porodach SN z właśnie dużą wagą dziecka czy innymi kwestiami dochodziło do jakiś komplikacji i teraz lekarze decydują się na wywoływanie porodów niż czekanie aż samo się zacznie 🤷‍♀️

02.01.2025 🩷⏸️

28,31🐶🩷
  • Kotciara Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amandi wrote:

A nie dostajesz żadnych zdjęć z USG? Ja zawsze na pierwszej stronie USG mam całą tabele z wymiarami 🤔

• Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Ale wieści trzymam kciuki Hajkonk żeby wszystko było ok i Klara 10/10 pkt Apgar jutro a Tobie poszło 🤞
    Aglo widziałam że ze Stasiem wszystko ok mega się cieszę ❤️
    My dziś turbo ciężko dzień straszne kolki ja aż płakałam razem z Filipkiem 😔 winne chyba okazało się to że nie dostał mieszanki fosforanowej bo czekaliśmy na zrobienie w aptece. O 21 dałam mu już mleko z mieszanka i przetrzymalismt go prawie do 1 z karmieniem bo w końcu zasnął i poszło to karmienie i potem spanie o wiele lepiej oby się utrzymało i wszystko wróciło do normy.
    Ja zauważyłam ostatnio że mam coraz mniej mleka i wyszły mi pryszcze na okres i chyba od wieczora mi się zaczyna okres 😱 albo jakieś dziwnie plamienie bo może się przedzwigalam Filipka biedak dziś prawie cały dzień na rękach i nie spał.
    Gratuluję udanych wizyt, donoszonch ciąż! Czekam na kolejne mamusie!
    Jak zobaczycie Wasze bobaski to będziecie najszczęśliwsze na świecie. Ja dziś jak z nim płakałam na tych kółkach to dopiero sobie uświadomiłam jak instynkt macierzyński jest mocny i co to znaczy❤️

Współczuję tych problemów brzuszkowych :( ja też początki to pamiętam już jak przez mgle 🙈 co to jest za mieszanka? Coś specjalnego dla wcześniaków? Podajcie mi wit Do - jaka? W szpitalu też coś położne mówiły o problemach brzuszkowych? Nie wiem czy macie ale są takie termofory z pestek wiśni (na allegro za dosłownie pare złotych) , podgrzewa się to chwilkę w mikrofali i kładzie na brzuszek przez pieluszkę / ubranko tylko nie za ciepłe żeby byłk.

Raz na jakiś czas, zwłaszcza w tym pierwszym półroczu przychodzą różne kryzysy laktacyjne, że wydaje się że mleka nie ma, ja robiłam sesje laktatorem na sucho, 30 min łącznie i ani kropli. Potem ten okres minął i już było ok.

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka92 wrote:
    Też uważam że kpi ciężkie i gdyby Filip nie był wczesniakiem i nie był w szpitalu myślę że dużo szybciej bym zrezygnowała. Ja w sumie to aż tak mocno nigdy nie rozkręciłam w szczytowych momentach miałam po ok 150-160ml po nocy (w nocy nie odciągałam). A teraz jak jest w domu to jest naprawdę masa roboty plus to odciąganie to ja pierwsze 48h to spałam jedynie 7h z tego najdłużej to 2h ciągiem. Liczę że jak już maluch pięknie pije z butelki mąż się przełamie i przejmie co drugie karmienie w nocy 🤞

Teraz doczytałam dalej, nie ma się co męczyć i katować. Mleko mm jest bardzo dobre, przebadane , a to co najlepsze to już tak naprawdę Filipek wypił :) z tego co pamiętam najbardziej zbliżone składem do mleka mamy jest Capri care ale nie wiem jak to jest w przypadku wczesniaczkow, czy mogą "wszystko" , ale to jest na bazie mleka koziego.

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888, też bym zaczekała a najlepiej zadzwoniła do kuzynki i rozwiała wątpliwości.

Kładłam się ze skurczami, ale zasnęłam i noc była spokojna. Rano ogarnęłam córkę do żłobka i zaczęły się na nowo, więc jak mąż z córką wyszli to znowu się położyłam i tak sobie cały czas są. W dalszym ciągu miesiączkowe i nieregularne więc póki co na luzie 😅 mały ruchliwy ale coraz bardziej napiera mi na szyjkę co powoduje ogromny ból. Po 12 mam wizytę u rodzinnego w związku z leczeniem tego tętna, i niby do przychodni mam 5 minut pieszo ale boje się wyjść z domu 🤣

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Ja właśnie musiałam zrezygnować z tejpowania juz od początku 3 trym bo mnie tak swędział brzuch ze myślałam ze zwariuje. Fizjo powiedziała ze w ciazy często skóra robi sie nadwrażliwa i wychodzą takie alergie na klej od taśm nawet jeśli wcześniej wszystko było ok.

Ja po dzisiejszej wizycie kontrolnej i ktg jestem w mega dylemacie. Moja lekarka prowadząca jest moją kuzynką, bardzo jej ufam. Rodzę w szpitalu gdzie ona pracuje na oddziale. Jest teraz na urlopie i wraca 3 wrzesnia. Dziś na wizycie kontrolnej u innej lekarki wyszło ze Synek waży już 3400g, i ona sugeruje żeby indukowac poród w 39+0 czyli to wychodzi za tydzień 28.08. I nie wiem teraz co mam robić, czy godzić sie na indukcje zanim moja lekarka wróci z urlopu czy jednak na nią poczekać tydzień dłużej. Wiem ze przy samym porodzie głównie obecna jest polozna a nie lekarz, ale jakoś świadomość ze moja lekarka czuwa nad wszystkim byłaby dla mnie sporym wsparciem emocjonalnym. Z drugiej strony boję sie ze syneczek będzie ten tydzień później juz taki duży ze to utrudni poród. leżałam w tym szpitalu juz ze 3 razy poznalam polozne i mam jak najlepsze zdanie o tym miejscu i o personelu.
    W poniedziałek mam kolejna wizytę i ktg. muszę wtedy zdecydować. Macie jakies sugestie?

Hmm a możesz do niej napisać i zapytać co ona myśli o tym? Za parę dni zobaczysz czy faktycznie tak waga się zgadza 🤔 No i jesli masz możliwość to może warto podjechać zmierzyć maluszka raz jeszcze do kogoś innego , chociaż zawsze i tak wymierza na IP.

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Oliwia88888 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    A skoro twoja prowadząca jest twoją kuzynką, to nie masz możliwości żeby tego z nią skonsultować pomimo urlopu?

Tak naprawdę powinnaś zrobić to co sama czujesz i uważasz, ale gdybym ja była w twojej sytuacji to poczekałabym. Jeśli nie miałabym żadnego wskazania do wcześniejszego wywoływania porodu, takiego jak nadciśnienie czy cukrzyca to wolałabym dać szansę organizmowi aby sam się rozpoczął poród ☺️

U mnie to wskazanie do indukcji jest ze względu na dużą masę dziecka. Mam też cukrzycę ciazowa ale dobrze wyregulowaną dietą. Diabetolog twierdzi ze taka duza waga dziecka nie jest związana z moją glikemią bo brzuszek jest mniejszy niż głowa. Po prostu taki byczek nam sie wylosował.
    Dzięki dziewczyny za wszystkie sugestie😘

purplerain lubi tę wiadomość

preg.png
    👩36 🧔‍♂️40
    05.2024- poronienie zatrzymane w 9tc
    Wigilia 2024-II Kreski na teście. Czekamy na 🩵
    28.04. 2025- połówkowe 🩵 550g
    30.06.2025- usg III trym, 2000g
    6.08 2025- usg, 3000g
  • Amandi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    A nie dostajesz żadnych zdjęć z USG? Ja zawsze na pierwszej stronie USG mam całą tabele z wymiarami 🤔

Odkąd jest duży, że nie mieści się na jednym zdjęciu to nie dostaję 😅 mierzy tylko podczas usg i pokazuje na monitorze ile wychodzi. Lekarz z bardzo dobrą renomą na całe województwo 🤫🤫 trochę szkoda, że nie dostaję takich zapisów jak większość z Was, ale co zrobić 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 10:31

🙋‍♀️28 🙋‍♂️29

age.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulines wrote:
    Daj znać co ci powie :)
    Mnie trochę ta wizja zasmuciła ,chciałabym żeby mały sam zdecydował kiedy się pojawić jakoś nie spodziewałam się że może być taki „problem”, tym bardziej że te indukcje często kończą się i tak cc i jest taki poród 2w1 umęczenie i próby SN a potem i tak nic z tego. Ale właśnie tak jak piszecie tych indukcji jest ostatnio mnóstwo, mam wrażenie że rzadko kiedy porody zaczynają się same.

Z czego to może wynikać ? Może wbrew pozorom przy tych porodach SN z właśnie dużą wagą dziecka czy innymi kwestiami dochodziło do jakiś komplikacji i teraz lekarze decydują się na wywoływanie porodów niż czekanie aż samo się zacznie 🤷‍♀️
    Nie straszmy tak niepotrzebnie 😉 Ze wszystkich moich koleżanek, które miał indukowane porody, tylko 1 zakończył się cc i była to ciąża 41+ tc, co może też ma jakieś znaczenie. I patrząc na dane, więcej porodów samoistnych kończy się cc niż tych indukowanych (przynajmniej w Polsce).

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
‹‹ 1013 1014 1015 1016 1017 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ