Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Paluszek007 wrote:Hej
Witam się choć jeszcze niepewnie
Test 29.12 bladzioch ale widoczny, 30.12 beta 54, 02.01 beta 197 przyrost ok 133%. Dla samej siebie idę 9go.
Obecnie wg OM 5+1.
Wizyta 17.01 czyli niby w 6+4.
Moje pytanko... Czy macie jakieś objawy? Ja mdłości nie mam ani nic ale mniej jem w sumie niedużo jakoś jak na mnie i częściej korzystam z WC ale nie na siku
I wklejam tutaj artykuł (krótki) który wg mnie jest mega pomocny. Opisuje mniej więcej co kiedy widać i jak widać
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/
Ja miałam od soboty takie bóle okresowe, ale słabsze. Tętno mi szaleje przy wysiłku ostatnio. No i odbijało mi się w pierwszej połowie dnia. Dzisiaj mam "tylko" częste parcie na 💩.Paluszek007 lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
📆 Kalendarz wizyt
04/02 - badania krwi
10/02 - ginekolog
18/02 - endokrynolog
03/03 - prenatalne 🧬
-
Ja miałam mieć powtórkę krzywej w czerwcu. Cóż 🫣👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ jajowody drożne
⏸️05/01 🥰
📆 Kalendarz wizyt
04/02 - badania krwi
10/02 - ginekolog
18/02 - endokrynolog
03/03 - prenatalne 🧬
-
Paluszek007 wrote:@Hajkonk
Ja w pierwszej ciąży poszłam za szybko i miałam niepotrzebne 2 lub 3 wizyty. A wystarczylo poczekać 2tyg. Wiem wszystkie chciałybyśmy odrazu zobaczyć czy to jest naprawdę
W tym artykule co wysłałam wyżej ginekolog pisze od kiedy widać coś.
Teraz czekam 2tyg choć to się ciągnie przeokrutnie
Kurczę, chyba niepotrzebnie czytałam ten artykuł 🙈.
„ Około 5 tygodnia 5 dni pojawia się tętno u zarodka – ma on wtedy zazwyczaj około 3 mm długości CRL (crown rump length). Tętno musi się pojawić do czasu jak zarodek ma 6 mm (czyli ok 6 tyg +1 dzień) – jeżeli u zarodka 6 mm nie ma tętna to znaczy to niestety, że ciąża się nie rozwija.”
U mnie crl jest 5mm. Więc dość cienka granica do tych 6mm. Niezbyt to optymistyczne.2022👧🏼
18.12 ⏸
27.12 beta 1600
07.01 crl 0.5cm om 5+6
15.01 następna wizyta -
kolorlila wrote:Kurczę, chyba niepotrzebnie czytałam ten artykuł 🙈.
„ Około 5 tygodnia 5 dni pojawia się tętno u zarodka – ma on wtedy zazwyczaj około 3 mm długości CRL (crown rump length). Tętno musi się pojawić do czasu jak zarodek ma 6 mm (czyli ok 6 tyg +1 dzień) – jeżeli u zarodka 6 mm nie ma tętna to znaczy to niestety, że ciąża się nie rozwija.”
U mnie crl jest 5mm. Więc dość cienka granica do tych 6mm. Niezbyt to optymistyczne.
Kiedy masz kolejną wizytę? Możliwe że jutro już byłby coś widaćPaluszek007 lubi tę wiadomość
-
Sartw wrote:Jestem 4 dni przed okresem, ostatnia miesiączka 🩸 była 8.12 czy te 25 mlU to nie za mało 🙄 ?
Nie znam się na tym bo w pierwszej ciąży zrobiłam testy i na betę już nie szłam 😅Sartw lubi tę wiadomość
Starania od 2022 🍼
👩🏽 33 08/23 usunięto część lewego jajnika z torbielą s.
🧔🏻♂️ 33 Obniżone parametry
1️⃣04/24 CS ❌
2️⃣06/24 CS ❌
🏥 07/24 Zmiana kliniki
🧫AMH 1.03🫥 (HyCoSy)✅
3️⃣10/24 CS/🧪 1 IUI ❌
4️⃣11/24 CS/🧪 2 IUI ❌
5️⃣12/24 CS /🧪 3 IUI ⏸️ 🥹 🤍
27.01. 8t 💔 -
Deyansu wrote:Nie ma za co ❤️ ostatecznie udało mi się dostać do ginekologa na NFZ i zupełnie przypadkiem bingo, czasem ma się trochę szczęścia w nieszczęściu - super starszy lekarz, kumaty, bardzo chętnie dał receptę na 2 opakowania, pytał czy nie potrzebuję od razu duphastonu. I od razu zaproponował, żeby część badań robić na NFZ bo po co przepłacać. Od razu zrobili mi cytologię i dostałam skierowanie na mocz ogólny, morfologię, cukier i przeciwciała na toksoplazmozę 😂🤯 jestem nieco zszokowana 😅
I co najbardziej mnie rozwaliło - gadam mu i gadam, co i jak, że ciąża, wiek, endometrioza i że nie mam leku. A on pierwsze pytanie "no ale jak się Pani czuje?' niby sensowne, ale w tym wszystkim to było mega miłe i wyrwało mnie z tego dzisiejszego kołowrotka 😍
Dzięki za wsparcie Dziewczyny 😍 potem nadrobię wątek jeszcze
No i czekam na wyniki wciąż....
Super, że tak w tym wszystkim trafiłaś ♥️ -
Szosz wrote:Mnie diagnostyka trzymała z betą w Sylwestra do 20.00 😂 ale może to przypadek 😁
Szosz lubi tę wiadomość
-
Twilight wrote:Hej, widzę, że ten sam rocznik (jeśli to rocznik w nicku 😁) I u mnie też prawie dwulatek 😊
A powiedzcie mi mamy dwulatków I mniejszych dzieciaków jak to u Was wygląda z braniem na ręce, wkładaniem do krzesełka czy fotelika? Robicie to normalnie czy macie jakieś obawy?
Ja mam prawie 3 latkę i póki nie mam zabronionego z jakichś powodów to robię wszystko normalnie i póki mogę bo nie mam innego wyjścia jak idę czy zostaję sama albo jak mnie woła bo jest mamoza to jej nie odrtącę, a o dzidziusiu nie wie bo papla rozgada poza tym przeżyłaby stratę bardziej niż my. -
Suzie wrote:Ja miałam od soboty takie bóle okresowe, ale słabsze. Tętno mi szaleje przy wysiłku ostatnio. No i odbijało mi się w pierwszej połowie dnia. Dzisiaj mam "tylko" częste parcie na 💩.
Objawy mam prawie żadne, czułabym się lepiej psychicznie jakby były mocniejsze
Czuję że mam nabrzmiałe i tkliwe piersi, też chodzę częściej do toalety, kilka razy dziennie mam takie uczucie mega ssania że muszę coś szybko zjeść i czuję też zdecydowanie bardziej zmęczenie. Mdłości nie mam, chociaż czasem lekko mnie zmuli jak się zginam. Czuję czasami takie prądy- ciągniecie w podbrzuszu / pachwinach. No i już mam widoczny brzuszek, ciężko jest mi dopiąć spodnieSuzie lubi tę wiadomość
-
U mnie crl jest 5mm. Więc dość cienka granica do tych 6mm. Niezbyt to optymistyczne.
Spokojnie, po 1 już na starcie przyzwyczaj się do błędów w pomiarze bo usg nie jest idealne zależy od lekarza, sprzętu i malucha. Może mieć 5, a może i 4. Nie patrz tak pesymistycznie, że cienka granica w górę bo i cienka w dół.
I później będzie jeszcze ciekawiej bo waga z usg jak będziesz robiła przed porodem, a urodzeniowa mogą się i 500g różnić od siebie.
(Ogólnie usg przy późniejszych pomoarach zakłada błąd pomiarowy plus/minus 5-10%)
Po drugie często lekarz nie będąc pewnym czy nie słysząc dokładnie nie puszcza nic na 1 wizycie mamie żeby się nie martwiła.
Te artykuły są pomocne i super ale trzeba pamiętać, że organizmy i ciążę lubią się od siebie różnić i że te pomiary są wykonywane przez omylne osoby nieidealnym sprzętem i nie przywiązywać się przy tak małej jednostce co do mm.
Będzie dobrze i tego się trzymaj 😀aglo, Paluszek007, Karolcia2905, kolorlila, Suzie, promykk, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Izi wrote:Spokojnie, po 1 już na starcie przyzwyczaj się do błędów w pomiarze bo usg nie jest idealne zależy od lekarza, sprzętu i malucha. Może mieć 5, a może i 4. Nie patrz tak pesymistycznie, że cienka granica w górę bo i cienka w dół.
I później będzie jeszcze ciekawiej bo waga z usg jak będziesz robiła przed porodem, a urodzeniowa mogą się i 500g różnić od siebie.
(Ogólnie usg przy późniejszych pomoarach zakłada błąd pomiarowy plus/minus 5-10%)
Po drugie często lekarz nie będąc pewnym czy nie słysząc dokładnie nie puszcza nic na 1 wizycie mamie żeby się nie martwiła.
Te artykuły są pomocne i super ale trzeba pamiętać, że organizmy i ciążę lubią się od siebie różnić i że te pomiary są wykonywane przez omylne osoby nieidealnym sprzętem i nie przywiązywać się przy tak małej jednostce co do mm.
Będzie dobrze i tego się trzymaj 😀
Oczywiście zgadzam się z Tb. Artykuł jest tylko pomocny a nie proroczy🧔 35 🧑🦱 35
👶 2022 (4cs)
08.2024 początek starań o rodzeństwo
09.2024 CB 💔 (5t)
4cs
29.12.24 ⏸️ (12DPO) https://ibb.co/yh2F0nk
✅30.12.24 TSH 1.65 ulU/ml 🆗
✅30.12.24 (4+0) Beta 54 mlU/ml
✅02.01 (4+3) Beta 197 mlU/ml
✅09.01 (5+3) Beta 4513 mlU/ml
🩺13.01 endokrynolog 🆗
🩺15.01 (6+1) wizyta CRL 4.8mm + ❤️
🩺05.02 wizyta
01.2025 cytologia 🆗
11.2024 USG piersi 🆗
Niedoczynność tarczycy
Pregna start
Euthyrox
-
Dziewczyny u większości na mdłości jest jeszcze dosyć wcześnie i cieszcie się jak Was ominą serio nie ma czego wypatrywać, a modlić się, żeby
akurat Was ominęły. Dużo kobiet nie ma wcale objawów albo ma delikatne czy nieznaczne i one nie są wyznaczniem ani tego czy ciąża się dobrze rozwija ani czy dziecko jest zdrowe to jedynie reakcja organizmu na zmiany w naszym ciele i zmiany hormonów. 😉 -
Suzie wrote:Hej dziewczyny, chyba pora się już ujawnić. Chciałam czekać do wizyty, ale co będzie to będzie.
W niedzielę dowiedziałam się o ciąży. Moja historia jest w stopce. W skrócie PCOS, brak samodzielnych owulacji, klinika od sierpnia. Teraz pierwszy raz coś zaskoczyło. Mam ogromną nadzieję, że będzie wszystko dobrze. 🥹
witam koleżankę z PCOS, u mnie bez kliniki ale też owulacja wywoływana, stąd moje ogromne obawy czy wszystko przebiegnie dobrze
w którym tygodniu jesteś ?
Widzę, że piszecie tu o swoich pociechach i ich podnoszeniu, ja mam ten problem w pracy, że nie da się tego uniknąć i dźwigam codziennie dość duże ciężkie kartony i też się zastanawiam czy to dobrze czy nie bo po takim wysiłku dość mocno ciągnie mnie podbrzusze Nie jestem w stanie jeszcze w pracy powiedzieć , muszę zaczekać do wizyty i jakiegoś potwierdzenia, ale obawiam się ewentualnego tłumaczenie w razie gdyby coś poszło nie tak
ach te rozterki
cieszę się, że udaje Wam się już robić obiecujące badania Każda wiadomość dodaje trochę optymizmu i miWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 21:44
-
@Azalea 🌸 zapomniałam wspomnieć że wg OM termin powinien być na 8.09
@Izi ja w pierwszej ciąży nie miałam żadnych objawów aż do kilku dni przed porodem jak nieco spuchłam. A tak to gdyby nie brzuch nie wiedziałabym że jestem w ciąży 🤣🤣
Obecnie modlę się żeby było podobnie choć coś czuję że chyba bedzie ciut gorzej. Piersi przeżyje że bolą lekko i są ciężkie. Ale te problemy gastryczne mnie dobijają. Małe porcje jem a mój organizm się zachowuje jakbym się mocno przejadala masakra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 21:42
Margolcia94, aglo, Azalea 🌸, Szosz lubią tę wiadomość
🧔 35 🧑🦱 35
👶 2022 (4cs)
09.2024 CB 💔 (5t)
4cs
🩺13.01 endokrynolog 🆗
🩺05.02 wizyta
01.2025 cytologia 🆗
11.2024 USG piersi 🆗
Niedoczynność tarczycy
Pregna start
Euthyrox
-
Margolcia94 wrote:witam koleżankę z PCOS, u mnie bez kliniki ale też owulacja wywoływana, stąd moje ogromne obawy czy wszystko przebiegnie dobrze
Widzę, że piszecie tu o swoich pociechach i ich podnoszeniu, ja mam ten problem w pracy, że nie da się tego uniknąć i dźwigam codziennie dość duże ciężkie kartony i też się zastanawiam czy to dobrze czy nie bo po takim wysiłku dość mocno ciągnie mnie podbrzusze Nie jestem w stanie jeszcze w pracy powiedzieć , muszę zaczekać do wizyty i jakiegoś potwierdzenia, ale obawiam się ewentualnego tłumaczenie w razie gdyby coś poszło nie tak
ach te rozterki
cieszę się, że udaje Wam się już robić obiecujące badania Każda wiadomość dodaje trochę optymizmu i mi
Póki co wychodzi u mnie 4+3 ☺️
Ja trafiłam do kliniki, bo znalazłam lekarza od PCOS i w trakcie się okazało, że tam przyjmuje i ma więcej terminów. Tak tam trafiłamDeyansu lubi tę wiadomość
👩29👨30
❌ hiperinsulinizm
✅ jajowody drożne
⏸️05/01 🥰
📆 Kalendarz wizyt
04/02 - badania krwi
10/02 - ginekolog
18/02 - endokrynolog
03/03 - prenatalne 🧬
-
Margolcia94 wrote:witam koleżankę z PCOS, u mnie bez kliniki ale też owulacja wywoływana, stąd moje ogromne obawy czy wszystko przebiegnie dobrze
ach te rozterki
cieszę się, że udaje Wam się już robić obiecujące badania Każda wiadomość dodaje trochę optymizmu i mi
Ja 5+3 beta obiecująca, ciąża potwierdzona ale jeszcze bez bicia ♥️ powiedziałam dziś w pracy i wzięłam zwolnienie ze względu właśnie na dźwiganie i ból brzucha. Wszyscy przyjęli to serdecznie i ze zrozumieniem. Jeśli nie chcesz mówic w pracy o ciąży weź zwolnienie od lekarza rodzinnego on na pewno zrozumie ewentualnie jest jeszcze opcja l4 online. -
Twilight wrote:Hej, widzę, że ten sam rocznik (jeśli to rocznik w nicku 😁) I u mnie też prawie dwulatek 😊
A powiedzcie mi mamy dwulatków I mniejszych dzieciaków jak to u Was wygląda z braniem na ręce, wkładaniem do krzesełka czy fotelika? Robicie to normalnie czy macie jakieś obawy?Twilight lubi tę wiadomość
-
No właśnie, czasem te artykuły, zamiast uspokoić, tylko zestresują. Tętno może pojawić się jutro, pojutrze, akurat jeszcze dziś nie było, ale to przecież może być spokojnie młodsza ciąża, niedokładnie zmierzona długość albo po prostu artykuł artykułem, a życie życiem - wytrzymaj do kolejnej wizyty, głowa do góry!
Hajkonk, Deyansu, Izi lubią tę wiadomość
-
u mnie dzisiaj 5+1, jutro idę na betę a w czwartek mam wizytę, mam nadzieję że będzie chociaż wiadomo, że wszystko jest ok, serduszka się nie spodziewam jeszcze
wtedy chyba powiem w pracy, będę liczyła że mnie trochę oszczędza, mam w miarę dobre stosunki z ekipą i nieobecność nagła jednej osoby już robi duże roszady więc nie chce ich tez tak od razu zostawić, jestem też na stanowisku kierowniczym więc konieczne będzie znalezienie zastępstwa.
Teraz liczy się tylko pozytywna wizyta i lekarza i ograniczenie stresu, który mi ciągle towarzyszy a o reszcie będę myślała później
Hajkonk, Izi, Marcysia1990 lubią tę wiadomość
-
Margolcia94 wrote:u mnie dzisiaj 5+1, jutro idę na betę a w czwartek mam wizytę, mam nadzieję że będzie chociaż wiadomo, że wszystko jest ok, serduszka się nie spodziewam jeszcze
wtedy chyba powiem w pracy, będę liczyła że mnie trochę oszczędza, mam w miarę dobre stosunki z ekipą i nieobecność nagła jednej osoby już robi duże roszady więc nie chce ich tez tak od razu zostawić, jestem też na stanowisku kierowniczym więc konieczne będzie znalezienie zastępstwa.
Teraz liczy się tylko pozytywna wizyta i lekarza i ograniczenie stresu, który mi ciągle towarzyszy a o reszcie będę myślała późniejMargolcia94 lubi tę wiadomość
🧔 35 🧑🦱 35
👶 2022 (4cs)
09.2024 CB 💔 (5t)
4cs
🩺13.01 endokrynolog 🆗