Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Jako hodowca potwierdzam, że to mit. Kot musiałby mieć już toxo w sobie a żeby zarazić się z kuwety musiałaby nie być sprzątana przez kilka dni i właściwie to musiałybyśmy tą kupę zjeść żeby się zarazić więc większe ryzyko jest zarazić się z warzyw owoców czy mięsa, ale wiadomo ostrożności nigdy za wiele. U mnie niestety kuwety są w moim obowiązku bo mąż ciągle wyjeżdża, ba! nie załapie się nawet na ewentualny poród we wrześniu 🤡 wiec spotka już około 3 miesięcznego bobasa. Używam rękawiczek jednorazowych do sprzątania kuwet właściwie zawsze, to samo dezynfekcja więc tu jestem ostrożna nie tylko w ciąży ale i zawsze.
A tak z innej beczki dziewczyny, jak u was tam na dole ? Bo słyszałam że na początku ciąży mogą pojawić się upławy lub zwiększona ilość śluzu a u mnie właściwie sachara… jedynie przy badaniu szyjki widzę że jest w środku ale poza tym bielizna sucha.Martynka.98 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, przenoszę się do was z wątku sierpniowych mam bo po dzisiejszym USG okazało się że ciąża jest młodsza. Mimo to było widać już serduszko. Jest ze mną 0.56cm bobasa.😊
Planowy termin porodu to 2.09 i można mnie już wpisać.
Jak sobie radzicie z nudnościami? Macie wgl? Ja osobiście umieram. Pomagają jedynie jabłka, a dziś ginekolog dała mi tabletki xonvea zobaczymy czy się sprawdza. 😁Hajkonk, Deyansu, hakorośl, Azalea 🌸, Szosz, Marcysia1990 lubią tę wiadomość
👧28 👨29 🐈🐈⬛
5cs z pomiarami
starania 'na luźno' ok 2 lata
30.09 badania 4dc
LH- 3,3mlU/ml
FSH- 7,05 mlU/ml
Prolaktyna 478,2mlU/l
Estradiol 50pg/ml
19.09.24 USG piersi ok
11.2024 TSH 3.64 -
Deyansu wrote:Promykk trzymam mocno kciuki
Hakorośl - dzięki za wsparcie 😘; strasznie mnie cieszy pobyt tu na forum, bo nie muszę stulać, udawać a tu się dobrze rozumiemy
Niestety jestem typem 'naukowca', zawsze szukam wiedzy... możliwe, że trochę wynika to z faktu, że daje mi (złudne) poczucie bezpieczeństwa, panowania nad wydarzeniami. A tu za rogiem (oby!) macierzyństwo pełne niepewności i lęku... heh ;>Deyansu lubi tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Hajkonk wrote:Jako hodowca potwierdzam, że to mit. Kot musiałby mieć już toxo w sobie a żeby zarazić się z kuwety musiałaby nie być sprzątana przez kilka dni i właściwie to musiałybyśmy tą kupę zjeść żeby się zarazić więc większe ryzyko jest zarazić się z warzyw owoców czy mięsa, ale wiadomo ostrożności nigdy za wiele. U mnie niestety kuwety są w moim obowiązku bo mąż ciągle wyjeżdża, ba! nie załapie się nawet na ewentualny poród we wrześniu 🤡 wiec spotka już około 3 miesięcznego bobasa. Używam rękawiczek jednorazowych do sprzątania kuwet właściwie zawsze, to samo dezynfekcja więc tu jestem ostrożna nie tylko w ciąży ale i zawsze.
A tak z innej beczki dziewczyny, jak u was tam na dole ? Bo słyszałam że na początku ciąży mogą pojawić się upławy lub zwiększona ilość śluzu a u mnie właściwie sachara… jedynie przy badaniu szyjki widzę że jest w środku ale poza tym bielizna sucha.
Mam trochę śluzu, na pewno więcej niż normalnie w fazie lutealnej, ale też bez przesady. Czasami pojawi się jakaś rozciągająca się nitka.
Nava - serdecznie witamy w najbardziej popularnym miesiącu Gratulacje za
Ja jestem chyba w zbyt wczesnej, żeby mieć ten objawy.. Podobno pomaga imbir i witamina B6. Akurat tej witaminy przyjmuję dużo, bo jest w składzie zarówno MagneB6 Forte, jak i PrenaCare start.
Na razie jeśli chodzi o jedzenie, to mam chyba większy apetyt niż normalnie ;>
Trzymam kciuki, żeby lek Ci pomógł
Hajkonk, Nava lubią tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9 -> 07.01 beta 485,6, ,prog 37,90 -> 09.01 beta 976,3 prog 34,00 -> 13.01. beta 3307,5 prog 37,10 -> 16.01. beta 7108,4 prog 39,00
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ -
hakorośl wrote:To tym bardziej jak jesteś typem rozkminiacza naukowca, to bardzo dobrze. Zamiast rozkminiać choroby, wady i inne niepowodzenia, to zacznij na spokojnie zapoznawać się z tematem laktacji jeśli planujesz karmić piersią, szkoła rodzenia online, szczepienia(wiem, kontrowersyjny temat 🫣), z rozszerzaniem diety, bezpiecznymi fotelikami samochodowymi, zaplanuj kurs pierwszej pomocy dla noworodków. Nie mówię, ze już teraz dzisiaj, ale po wizycie. Taki aktywny pozytywny plan wyprzedzania lękow 😉 będzie w co się wgryzać, ale nie w negatywny sposob. A poza tym zadbaj o swój relaks, bo szczęśliwa mama, to szczęśliwe dziecko. A macierzyństwo to przede wszystkim ocean milosci, który Cię zaleje z każdej strony i mała mżawka lęku😜
Super podejście 👍 Dzięki, to jest pomysł warty uwagi i już się zaciekawiłam
A czy ktoś Ci kiedyś powiedział, że pięknie i poetycko piszesz? 😉
Wczoraj coś mnie tknęło i zaczęłam patrzeć, ile kosztują wózki i 😲szybko wyszłam z netu 💸💸💸. A przy okazji- jak podchodzicie do zakupów używanych rzeczy, ubrań, akcesoriów dla dziecka? Bo szczerze - z jednej strony trochę strach o higienę (?), a z drugiej - nowe rzeczy są cholernie drogie, a i tak używa się ich tylko jakiś ograniczony czas...🤔👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9 -> 07.01 beta 485,6, ,prog 37,90 -> 09.01 beta 976,3 prog 34,00 -> 13.01. beta 3307,5 prog 37,10 -> 16.01. beta 7108,4 prog 39,00
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ -
Nava wrote:Hej dziewczyny, przenoszę się do was z wątku sierpniowych mam bo po dzisiejszym USG okazało się że ciąża jest młodsza. Mimo to było widać już serduszko. Jest ze mną 0.56cm bobasa.😊
Jak sobie radzicie z nudnościami? Macie wgl? Ja osobiście umieram. Pomagają jedynie jabłka, a dziś ginekolog dała mi tabletki xonvea zobaczymy czy się sprawdza. 😁
Teraz mam zbyt wczesną ciążę na mdłości, ale w każdej wcześniejszej ciąży były ogromne do połowy drugiego trymestru. Mi pomagało żucie miętowej gumy orbit tej zielonej. A przerobiłam już imbiry, migdały itp. Oczywiście to nie likwidowało całkowicie mdłości, ale pomagało jakoś przeżyć.
Nava lubi tę wiadomość
*biochem (luty 2024)
Mam już wyniki, nie wiem, co myśleć, bo beta urosła, ale już nie tyle (przyrost o 101%, wiem, że to w normie) 🤔, a progesteron mimo brania luteiny - trochę spadł
Beta 976,3
Prog 34
Miałam nadzieję na nieco spokojniejszy weekend, a tu .... ehhh👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ -
Nava wrote:Hej dziewczyny, przenoszę się do was z wątku sierpniowych mam bo po dzisiejszym USG okazało się że ciąża jest młodsza. Mimo to było widać już serduszko. Jest ze mną 0.56cm bobasa.😊
Jak sobie radzicie z nudnościami? Macie wgl? Ja osobiście umieram. Pomagają jedynie jabłka, a dziś ginekolog dała mi tabletki xonvea zobaczymy czy się sprawdza. 😁
Dopisałam
Co do mdłości to ja mam w sumie tylko jak doprowadzę do uczucia głodu. W poprzedniej ciąży też nie miałam. Oby i ta ciąża była łaskawa pod względem objawówDeyansu, Nava lubią tę wiadomość
-
Deyansu wrote:Mam już wyniki, nie wiem, co myśleć, bo beta urosła, ale już nie tyle (przyrost o 101%, wiem, że to w normie) 🤔, a progesteron mimo brania luteiny - trochę spadł
Beta 976,3
Prog 34
Miałam nadzieję na nieco spokojniejszy weekend, a tu .... ehhh
No to skoro przyrost jest w normie, a progesteron nadal wysoki... to ja bym myślała tylko pozytywnie.
Serio dziewczyny,przyciągacie to o czym myślicie. Wiem, że nie jest łatwo się nie martwić ale takie zamartwianie na zaś nic Wam nie da...
Cieszcie się z tych ciąż, bo stracicie na zamartwianiu się najpiękniejszy czas.Deyansu, Hajkonk, Fabregasowa lubią tę wiadomość
-
Deyansu wrote:Super podejście 👍 Dzięki, to jest pomysł warty uwagi i już się zaciekawiłam
Wczoraj coś mnie tknęło i zaczęłam patrzeć, ile kosztują wózki i 😲szybko wyszłam z netu 💸💸💸. A przy okazji- jak podchodzicie do zakupów używanych rzeczy, ubrań, akcesoriów dla dziecka? Bo szczerze - z jednej strony trochę strach o higienę (?), a z drugiej - nowe rzeczy są cholernie drogie, a i tak używa się ich tylko jakiś ograniczony czas...🤔
Używane rzeczy dla dzieci są super. Jeśli chodzi o ubranka to do drugiego roku życia, a nawet później nie ma sensu kupować nowych, używane są w świetnym stanie, bo dzieci szybko rosną. Ja uwielbiam vinted i bardzo polecam zakupy tam wszystkich ubranek, otulaczy do fotelika i wózka, śpiworków. Ustawiam sobie filtry na nowy bez metki, lub stan bardzo dobry i wybieram rzeczy bez zniszczeń, plam, dziurek i jestem bardzo zadowolona. Można kupić bardzo dobre jakościowo ubranka merino w dobrych cenach. Dodatkowo na vinted można negocjować ceny😁
Przerobiłam również sporo wózków. Miałam nowe, ale tez zdarzyły się używane. Tu już zależy od Ciebie, jeśli masz jakiś wymarzony model, wzór, to możesz sobie sprawić tą przyjemność i kupić nowy, natomiast jeśli nie masz ciśnienia na nowy, to używane można kupić dużo taniej w naprawdę świetnej cenie. Inną opcją jest polowanie na nowy wózek w promocji w okolicy dnia matki/dziecka.Deyansu lubi tę wiadomość
*biochem (luty 2024)
Dokładnie, za dużo czarnych myśli tutaj..
Co do rzeczy używanych ja prawie wszystko dostałam od siostry (ma 2 synów), wózek, ubranka, dostawkę, fotelik, zabawki.. mało co kupowałam, chyba tylko przewijak ale też używany z olx 😅 dużo też fajnych rzeczy dostałam w prezencie..
A co do mdłości - ja odczuwam ale bardzo delikatne więc narazie nic z tym nie robię, w pierwszej ciąży też miałam, na szczęście bez wymiotów i nic mi nie pomagało, gumy i imbir tylko pogarszały sprawę..👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta -
Dzień dobry!
Witam się i ja po wizycie, u mnie dziś 6+4 i podobnie jak Nava, termin na 2.09 (apka mi niby wyznacza 1.09, ale różnica niewielka). Wcześniej miałam być z Aglo, też 1.09, ginka mówi, że dzień później, choć obraz z usg zgodny z wiekiem z om. No nie wiem
Szłam ze złymi przeczuciami, ale okazuje się, że jednak mieszka tam jakiś lokator z widocznym serduszkiem! 😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 13:51
Azalea 🌸, Deyansu, hakorośl, Kotciara, Alexis1719, Nava lubią tę wiadomość
-
Deyansu imbiru próbowałam wczoraj i tak mnie wzięło 😂 ale zrobię jeszcze kilka podejść bo może to jednak od czegoś co zjadłam, a b6 mam w prenacaps. Trzymam kciuki za wyniki. Skoro są w normie to nie ma co się przejmować. Kropek rośnie ❤️
Hatorośl gum jeszcze nie próbowałam ale sprawdzę może akurat 😁
Jeśli chodzi o rzeczy dla bo to wózek chyba kupię nowy no może będzie jeszcze dla następnego dziecka 😅 a ubranka używane jak najbardziej. Też myslalm o vinted. Nie ukrywam że nowe pewnie też kupię bo już zasypują mnie reklamami tych słodkich ubranek 😂Deyansu, hakorośl lubią tę wiadomość
👧28 👨29 🐈🐈⬛
5cs z pomiarami
starania 'na luźno' ok 2 lata
30.09 badania 4dc
LH- 3,3mlU/ml
FSH- 7,05 mlU/ml
Prolaktyna 478,2mlU/l
Estradiol 50pg/ml
19.09.24 USG piersi ok
11.2024 TSH 3.64 -
Deyansu wrote:Super podejście 👍 Dzięki, to jest pomysł warty uwagi i już się zaciekawiłam
Wczoraj coś mnie tknęło i zaczęłam patrzeć, ile kosztują wózki i 😲szybko wyszłam z netu 💸💸💸. A przy okazji- jak podchodzicie do zakupów używanych rzeczy, ubrań, akcesoriów dla dziecka? Bo szczerze - z jednej strony trochę strach o higienę (?), a z drugiej - nowe rzeczy są cholernie drogie, a i tak używa się ich tylko jakiś ograniczony czas...🤔
Ja w pierwszej ciąży większość ubranek kupiłam używanych, na Vinted. Nigdy nie miałam przykrych sytuacji, nie trafiłam na rzeczy w fatalnym stanie. Wszystko przychodziło super. Pierwszy wózek mieliśmy nowy, ale drugą spacerówkę kupiliśmy przez olx i jest super. Tym razem, jeśli wszystko dalej będzie okej, też będę kupować używki, jeśli chodzi o ubranka. Zachowałam wszystko po synku, ale nie wszystko da się ponownie wykorzystać, bo syn z lutego i pogodowo może być spore rozminięcieDeyansu, hakorośl lubią tę wiadomość
-
W pierwszej ciąży z nowych rzeczy mieliśmy fotelik z bazą i ciuszki. Choć dostała też kilka używanych. Wózek i łóżeczko mieliśmy używane, wymieniłam tylko materace na nowe i lepsze. Dużo zabawek dostała po rodzeństwie mojego męża bo jest między nimi duża różnica wieku. Ciuszki teraz przekazaliśmy szwagierce, która na dniach rodzi ale dopóki nie poznam płci to odłożonych obecnie kartonów nie wywożę bo może się trafi druga dziewczynka Wózek i fotelik zostawiliśmy, chociaż wózek marzy mi się inny, więc go wystawię na sprzedaż, jak się sprzeda to super a jak nie to wymęczę gondolę a później już przejdziemy na nową spacerówkę, którą teraz wymieniliśmy córce
Deyansu lubi tę wiadomość
-
Ja jestem za kupowaniem używanych rzeczy 😉 wózek na pewno kupimy na olx. Syna wózek kupilismy markowy za pół ceny sklepowej w super stanie, moje dziecko w nim przejeździło i jeszcze go odsprzedałam dalej 😂 bo nic go nie zniszczyliśmy i dalej był super.
Potem spacerówkę kupiliśmy nową na szybko w sklepie ( valco snap 4 ) dzien przed wyjazdem nad morze bo nam się w bagażnik nie zmieściła ta „stara”, potem tylko go używaliśmy do końca wozkowania, dojechaliśmy go mega ale myślę że nada się dalej. Mój syn jeszcze w zeszłym roku w nim jeździł 🤭
Ubrania i buty ja akurat kupuje nowe a potem je odsprzedaje na vinted:) Ale wszelkie chusty, bujaczki, łóżeczko itd to wszystko kupowałam używane.
Cały sprzęt typu laktator, niania elektroniczna, detektor itp mam po synu, bo to akurat zostawiłam. A to kupowaliśmy nowe. Teraz myślę że moja wyprawka na początek będzie o wiele skromniejsza.Deyansu lubi tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn ❤️ (pPROM nagłe cc - wcześniak 35tc)
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
Cytologia ✅
Badania do 10tc ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
21.12.2024 betaHCG 47.4 mlU/ml
23.12.2024 betaHCG 178.5 mlU/ml
30.12.2024 betaHCG 8544 mlU/ml
07.01.2025 6+1 pestka o CRL 3.2mm z bijącym ❤️
28.01.2025 9+1 żelka z rączkami i nóżkami o CRL 2.6cm ❤️
17.02.2025 ➡️ 12+0 usg prenatalne 🧬
20.02.2025 ➡️ 12+3 usg 1 trymestru 🩺
18.03.2025 ➡️ 16+1 wizyta 🩺 -
O tak, foteliki też nowe kupujemy. Ja łupinę akurat odsprzedałam sąsiadce, więc będziemy teraz musieli znowu nową kupić 😳
Deyansu lubi tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn ❤️ (pPROM nagłe cc - wcześniak 35tc)
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
Cytologia ✅
Badania do 10tc ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
21.12.2024 betaHCG 47.4 mlU/ml
23.12.2024 betaHCG 178.5 mlU/ml
30.12.2024 betaHCG 8544 mlU/ml
07.01.2025 6+1 pestka o CRL 3.2mm z bijącym ❤️
28.01.2025 9+1 żelka z rączkami i nóżkami o CRL 2.6cm ❤️
17.02.2025 ➡️ 12+0 usg prenatalne 🧬
20.02.2025 ➡️ 12+3 usg 1 trymestru 🩺
18.03.2025 ➡️ 16+1 wizyta 🩺 -
Dzięki za super dyskusję i dużo wiedzy Bo widzicie - ja tak świruję trochę, bo to moja pierwsza ciąża 🤷🏻♀️ (w wieku 38 lat) a w najbliższej rodzinie (przynajmniej geograficznie, bo kuzyn ma syna 7 lat i córkę ok. 3, ale mieszkają w Szwecji) nie ma żadnych maluchów i jestem totalnie, totalnie zielona we wszystkim 📗❔❔Nie mam rodzeństwa, Mąż ma młodszą siostrę, obecnie singielkę, więc perspektywy na przekazanie jakichś rzeczy czy wiedzy od rodziny - znikome.
Wszystko będzie po raz pierwszy A tu widzę stare (nie dosłownie! ) wyjadaczki tematuaglo, hakorośl lubią tę wiadomość
👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ -
Ja za to mam opór do używanych rzeczy, więc u nas 99% wyprawki to nówki 😅 tylko my od początku mieliśmy podejście że szybko chcemy się starać o drugiego maluszka, więc po prostu się przyda. I najprawdopodobniej mieliśmy rację, nie muszę się teraz martwić wyprawką, bo praktycznie wszystko mamy i to w super stanie. Jedynie przy tak małej różnicy wieku muszę pomyśleć co z wózkiem. 🤔
Szosz gratulacje ❤️ mamy kolejne serduszko 🥹Deyansu lubi tę wiadomość
04/23 💔💔💔
02/24 👶🏻
26.12 ⏸️