Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
🥰
Dziewczęta czytam forum "dorywczo", w miarę jak czas i siła pozwala i jestem pod wrażeniem różnorodności wątków i ogromu wiedzy jaki poruszacie (:
Mam termin porodu na 23 września, to będzie moje pierwsze dziecko i szczerze mówiąc nic jeszcze nie mam z "wyprawki" i nawet jeszcze o tym nie myślę. Cały czas normalne pracuje i kończę studia podyplomowe w połowie maja więc nie starcza mi póki co energii na nic więcej. U mnie z sampoczuem jest różnie - od rana i w ciągu dnia czuję się bardzo dobrze ale popołudniami i wieczorem jestem już mocno zmęczona 😉. Mamy w domu jeden pusty pokoik i tak sobie po cichu planuje, że w czerwcu przejdę na L4 i zajmę się wtedy urządzaniem pokoju dziecka i organizacją wyprawki ale jak będzie to wiadomo okaże się 😊.
I stąd moja propozycja i pomysł, nie wiem czy dobry ale może doświadczone mamy doradzą tym "zielonym" i zrobimy listę rzeczy totalnych "must have" dla noworodka? 😍
Życzę Wam Dziewczęta Dobrego Dnia dziś!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 09:40
Aliczee93, Deyansu lubią tę wiadomość
-
purplerain wrote:Dziewczyny, czy wiecie jakie powinny być przepływy w tętnicach macicznych? Przeczytałam na forum na fb, że jedna kobieta ma wartości zbliżone do moich i podobno one nie są najlepsze…Lekarz na prenatalnych nic więcej o tym nie mówił, a wizytę u mojej lekarki prowadzącej mam dopiero w poniedziałek. Kurczę, zmartwiło mnie to 😬 Jeśli one faktycznie są złe to jakie jest wtedy postępowanie i czym to grozi?
purplerain, Jusia 82, Deyansu lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
5.08 - 🩺 -
Szosz wrote:Nie mam pojęcia niestety, ja tylko zarejestrowałam, że mi lekarz powiedział, że w porządku, widełków nigdzie chyba nie mam podanych. Ale jeśli lekarz na prenatalnych nic nie mówił, to ja bym nie zakładała niczego złego i zaczekała do poniedziałku. Nie chciałabym bagatelizować, ale w necie wszystko można znaleźć, niekoniecznie „jej” lekarz ma rację, może ona coś pomyliła, może wartości są niby podobne, ale te małe różnice jednak są kluczowe… nie zamartwiaj się na podstawie tego, co ktoś napisał w necie 😘
Dziękuję ♥️🥹
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Wiecie co, każde dziecko jest inne, każda rodzina jest inna i to że coś jest sugerowane jako lepsze rozwiązanie nie znaczy że będzie lepsze dla nas.
Bo wiecie, najlepiej to SN, potem KP, spanie z dzieckiem, siedzenie z nim do 3r.ż., częste spacery, dużo warzyw.
A potem życie weryfikuje, bo w naszym przypadku SN może wcale nie być najlepszym wyjściem, KP może być drogą przez mękę, albo w ogóle niemożliwe, może nas być nie stać na życie żeby siedzieć z dzieckiem, na dworze może być super zła jakość powietrza.
Najważniejsze jest to żeby sobie tak poustawiać, żeby wszyscy byli zadowoleni i zadbani. I dziecko i rodzice. Biorąc pod uwagę tylko nasze własne potrzeby jako rodziny, a nie to co gadają ludzie.
Jeśli masz szczęśliwe, zdrowe dziecko to co z tego że odmawia jedzenia wszystkiego oprócz 5 wybranych potraw.
Jeśli dziecko przesypia spokojnie noc i wie że jak zawoła to mama natychmiast przyjdzie, to co z tego że śpi w innym pokoju.
Nie dajmy się zwariować, wiadomo że każdy chciałby zrobić wszystko idealnie, ale nakładamy na siebie za dużo presji.
I tak, ja też wyparzalam rzeczy, prasowalam ubranka namiętnie, trzymałam ścisły grafik. A potem dziecko szło, wylizalo kółka od wózka, wytarzalo się w błocie, odmówiło drzemki i tylko się niepotrzebnie stresowałam, bo przeżyła bez uszczerbkupurplerain, Domiś91, Aliczee93, Suzie, promykk, Azalea 🌸, aglo, Naya00, Jusia 82, Majka92, Engel, Onka, Deyansu, Hajkonk, Mischava, aneta.be, Venus, Joa.szym, Abby10, Filcek, Nava, Mruczka lubią tę wiadomość
-
Agusia246 wrote:Wiecie co, każde dziecko jest inne, każda rodzina jest inna i to że coś jest sugerowane jako lepsze rozwiązanie nie znaczy że będzie lepsze dla nas.
Bo wiecie, najlepiej to SN, potem KP, spanie z dzieckiem, siedzenie z nim do 3r.ż., częste spacery, dużo warzyw.
A potem życie weryfikuje, bo w naszym przypadku SN może wcale nie być najlepszym wyjściem, KP może być drogą przez mękę, albo w ogóle niemożliwe, może nas być nie stać na życie żeby siedzieć z dzieckiem, na dworze może być super zła jakość powietrza.
Najważniejsze jest to żeby sobie tak poustawiać, żeby wszyscy byli zadowoleni i zadbani. I dziecko i rodzice. Biorąc pod uwagę tylko nasze własne potrzeby jako rodziny, a nie to co gadają ludzie.
Jeśli masz szczęśliwe, zdrowe dziecko to co z tego że odmawia jedzenia wszystkiego oprócz 5 wybranych potraw.
Jeśli dziecko przesypia spokojnie noc i wie że jak zawoła to mama natychmiast przyjdzie, to co z tego że śpi w innym pokoju.
Nie dajmy się zwariować, wiadomo że każdy chciałby zrobić wszystko idealnie, ale nakładamy na siebie za dużo presji.
I tak, ja też wyparzalam rzeczy, prasowalam ubranka namiętnie, trzymałam ścisły grafik. A potem dziecko szło, wylizalo kółka od wózka, wytarzalo się w błocie, odmówiło drzemki i tylko się niepotrzebnie stresowałam, bo przeżyła bez uszczerbkuaglo lubi tę wiadomość
-
purplerain wrote:Dziewczyny, czy wiecie jakie powinny być przepływy w tętnicach macicznych? Przeczytałam na forum na fb, że jedna kobieta ma wartości zbliżone do moich i podobno one nie są najlepsze…Lekarz na prenatalnych nic więcej o tym nie mówił, a wizytę u mojej lekarki prowadzącej mam dopiero w poniedziałek. Kurczę, zmartwiło mnie to 😬 Jeśli one faktycznie są złe to jakie jest wtedy postępowanie i czym to grozi?
Edit: Nie dostałaś opisu z usg prenatalnego? Tam poza wartościami jak coś jest nie tak to wpisują i raczej by Ci od razu powiedział lekarz podczas tego USG. Jak przepływy słabe to acard, bez paniki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 10:03
purplerain, Szosz lubią tę wiadomość
-
Twilight wrote:My płacimy 1000 zł a 1500 zł dopłaca państwo na konto żłobka - program Aktywnie w żłobku, ale jak obydwoje pracujemy to na moim l4 I macierzyńskim te 1500 zł będą już przelewać na moje konto - program Aktywnie w pracy 😁
Też korzystamy z tego programu 😅 no i właśnie tu druga strona, u nas też fajnie jakby ta kaska wpływała na nasze konto 😅Twilight lubi tę wiadomość
-
editt018 wrote:🥰
Mamy w domu jeden pusty pokoik i tak sobie po cichu planuje, że w czerwcu przejdę na L4 i zajmę się wtedy urządzaniem pokoju dziecka i organizacją wyprawki ale jak będzie to wiadomo okaże się 😊.
I stąd moja propozycja i pomysł, nie wiem czy dobry ale może doświadczone mamy doradzą tym "zielonym" i zrobimy listę rzeczy totalnych "must have" dla noworodka? 😍
Życzę Wam Dziewczęta Dobrego Dnia dziś!
W poradni genetycznej jest opóźnienie, więc jeszcze jestem online. Też kiedyś miałam wyobrażenie, że dziecko będzie spało samo w pięknym pokoiku i będzie przesypiało całe noce 😂 niestety rzeczywistość okazała się inna. Dla tak małego dziecka kluczowa jest obecność mamy, a i Tobie będzie wygodniej jak dziecko będzie obok. Przed pierwszym dzieckiem miałam zupełnie inny obraz macierzyństwa i teraz śmieję się z tego.
Jak można wkleić tu zdjęcie? -
promykk wrote:
Ooo, jakie fajne, dziękuję ☺️ Z tego wynika, że w jednej mam za wysoką wartość, ale odrobinę, więc zamykam w głowie ten temat do poniedziałkowej wizyty i liczę, że wszystko będzie ok ☺️abrakadabra, promykk, Szosz, Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Dziewczyny, od 12 minut mamy astronomiczną wiosnę 🥳
Jusia 82, Aliczee93, Azalea 🌸, Agusia246, purplerain, Szosz, sarenka95, Nova37, Engel, Deyansu, Domiś91, aneta.be, Bella93, Abby10, Filcek lubią tę wiadomość
👩29👨31
👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy
❌ PCOS oraz bezowulacyjne cykle
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 👦
07/04 17+4, 223g 🐻
28/04 20+4, 397g potwierdzonego chłopaka 💙
05/05 21+4, 493g 😱
26/05 24+4, 791g gościa 🤗
23/06 28+4, 1223g kawalera 🕺
07/07 30+4, 1924g 🫣
📆 Kalendarz wizyt
28/7 - gin
29/7 - urofizjo
-
Agusia246 wrote:Wiecie co, każde dziecko jest inne, każda rodzina jest inna i to że coś jest sugerowane jako lepsze rozwiązanie nie znaczy że będzie lepsze dla nas.
I tak, ja też wyparzalam rzeczy, prasowalam ubranka namiętnie, trzymałam ścisły grafik. A potem dziecko szło, wylizalo kółka od wózka, wytarzalo się w błocie, odmówiło drzemki i tylko się niepotrzebnie stresowałam, bo przeżyła bez uszczerbku
Lepiej nie dało się napisać 😘❤️ nie dajmy się zwariować i róbmy to co uważamy za najlepsze dla naszego dziecka i dla nas samych. Bo nasze zdrowie psychiczne jest też ogromnie ważne 🥹Suzie, Domiś91 lubią tę wiadomość
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️
Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
9.07- USG III trymestru- 1134 g. -
nick nieaktualnyAgusia246 wrote:Wiecie co, każde dziecko jest inne, każda rodzina jest inna i to że coś jest sugerowane jako lepsze rozwiązanie nie znaczy że będzie lepsze dla nas.
I tak, ja też wyparzalam rzeczy, prasowalam ubranka namiętnie, trzymałam ścisły grafik. A potem dziecko szło, wylizalo kółka od wózka, wytarzalo się w błocie, odmówiło drzemki i tylko się niepotrzebnie stresowałam, bo przeżyła bez uszczerbku
Podpisuje się pod tym !
Każdy sam powinien decydować co jest najlepsze dla niego i dla dziecka. Opinie innych ludzi wsadzić sobie w kieszeń.
Ogólnie cieszę się, że jestem osobą bardzo asertywną, która nie patrzy na innych w tym kontekście. Jednym uchem wpada, drugim już wyleciało 🤣🤣 A uwierzcie, że milion "złotych rad" dostałam kiedyś 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 10:17
Suzie, Jusia 82, Deyansu, Domiś91 lubią tę wiadomość
-
Ja rozumiem że dla dziecka lepiej jeśli zostanie do danego wieku z rodzicami, zwłaszcza z mamą w domu i pewnie gdybym powiedziała mężowi że chce z nią siedzieć w domu to jakoś byśmy to pogodzili. Niestety realia są takie, że mimo że dobrze zarabiamy to o wiele łatwiej jest w gospodarstwie domowym jeśli wpływają dwie pensje niż jedna. Zwłaszcza mając z tyłu głowy zbliżającą się budowę. Moje dziecko zaadaptowało się w żłobku bardzo szybko i widzimy po przesyłanych relacjach że jest zadowolona.Gdybyśmy mieli możliwość zostawienia jej z kimś z rodziny, to byśmy zostawili. Niestety mimo że mamy 3 babcie to wszystkie są pracujące i nie mamy takiej możliwości. Może zmieni się przy drugim, bo moja mama w tym roku odchodzi na emeryturę, ale znając ją to i tak będzie sobie dorabiać 🙈😅
-
Dokładnie! Bardzo dobrze to podsumowałaś 😘
Świruje się, to normalne potem dopieroz każdym miesiącem/rokuem nabiera się doświadczenia i luzu
Polecę wam kreskówkę jeden odcinek jest na YT. Wrzucę na końcu link. Bo akurat u nas na topie jest ta bajka Bluey. Odcinek nazywa się : bobowyscig. Ja wzruszona jestem za każdym razem po stokroć go oglądamy. A bajka jest naprawdę super (ale to tak na przyszłość 🤪).
https://youtu.be/qQmx-zIht1Y?feature=shared
Szosz, Deyansu lubią tę wiadomość
34l. 👧 36l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
Cukrzyca ciążowa 🍫
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 181g 🐻
15.04.2025 20+1 385g 🐨
13.05.2025 24+1 713g 🦊
10.06.2025 28+1 1280g 🐼
01.07.2025 31+1 1853g 🐶
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
Mądre słowa napisałyście, podpisuje się pod waszymi słowami ❤️👩29👨31
👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
07/04 17+4, 223g 🐻
05/05 21+4, 493g 😱
07/07 30+4, 1924g 🫣
📆 Kalendarz wizyt
28/7 - gin
29/7 - urofizjo
-
aglo wrote:Dokładnie! Bardzo dobrze to podsumowałaś 😘
Świruje się, to normalne potem dopieroz każdym miesiącem/rokuem nabiera się doświadczenia i luzu
Polecę wam kreskówkę jeden odcinek jest na YT. Wrzucę na końcu link. Bo akurat u nas na topie jest ta bajka Bluey. Odcinek nazywa się : bobowyscig. Ja wzruszona jestem za każdym razem po stokroć go oglądamy. A bajka jest naprawdę super (ale to tak na przyszłość 🤪).
https://youtu.be/qQmx-zIht1Y?feature=shared
Uwielbiam tę bajkę, oglądaliśmy z siostrzeńcami męża 😍👩29👨31
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
❌IO u męża
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
07/04 17+4, 223g 🐻
05/05 21+4, 493g 😱
07/07 30+4, 1924g 🫣
📆 Kalendarz wizyt
28/7 - gin
29/7 - urofizjo
-
abrakadabra wrote:Oczywiście i niech każda robi tak jak sama czuję, a nie tak jak zalecają jacyś ludzie czy tak jak piszą w książkach bo można się później w tym wszystkim pogubić i tylko wyrzutów sumienia się nabawić, że ktoś coś źle robi
Oh dokładnie, moja teściowa to taki typ kobiety. Nie dałam rady karmić piersią więc na wieść o mm napisała mi "miejmy nadzieję że nic jej nie będzie", na szczepienia reaguje tak samo. Na żłobek stwierdziła że "jest szkodliwy i mała tam cierpi" ale przynajmniej "mamy ją z głowy" jakby to o to chodziło 🥺 bardzo bolą mnie jej słowa i zawsze mam przez to ogromne wyrzuty sumienia.