Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
LauraTomek wrote:Cześć, kochane! ❤❤
Nieśmiało dołączam i próbuję nadrobić
Jak się nauczę, to wszystko powypełniam.
Jestem przyszłą mamą w pierwszej ciąży z Krakowa z terminem na 12.09. Nie znamy jeszcze płci.
Od razu zapytam Was o zdanie, bo oczywiście wszystko mnie niepokoi. Czy bierze któraś z Was Acard? Mam zacząć i jakoś stresuję mnie przyjmowanie go. Ciśnienie ok, ze względu na dosyć wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego w I prenatalnym , mam zażywać już (jestem w 15 tyg.) do 36.tyg.
Cześć ☺️
Ja od wczoraj właśnie biorę Acard z tego powodu. Tez się obawiałam ze względu na krwiaka na początku ciąży. Z tego co czytałam to wygląda na to,że gdy odpowiednio wcześnie zacznie się brać to skutecznie zapobiega wystąpieniu stanu przedrzucawkowego, więc myślę że przy wskazaniach to trzeba zażywać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca, 13:57
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04
🩺 06.05 II USG prenatalne -
sarenka95 wrote:A ja mam pytanko do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży. Planujecie zapisać się do szkoły rodzenia? Ja się zastanawiam, koleżanka poleciła mi na NFZ u mnie w mieście. W pierwszej ciąży przez covid brałam udział tylko on line i jakieś to takie było nijakie 🤔
Jakie macie opinie/doświadczenia/plany? ☺️
Ja nie planuje
Sarenka a jak Twoje ryzyka? Już coś wiadomo? Chyba że coś przeoczylam to przepraszam -
Deyansu wrote:LauraTomek 🥰🤗 witaj ❤️ super że jest nas coraz więcej 😉
A propos Krakowa - jak oceniacie szpital na Siemiradzkiego??? Jestem z Tarnowa, ale moja położna dziś zastrzeliła mnie tym, że powinnam rodzić właśnie tam 🤯🫣 trochę daleko, mamy tu dwa szpitale, jeszcze jest w Tuchowie...
Szosz - dzięki 😍🙂↕️ ja piszę dużo i długo, więc staram się żeby przynajmniej nudy nie było 😅 a nasmędziłam już tu trochę wcześniej, więc czas wyrównać to optymizmem 😁
Ja bym się jeszcze zapytała prowadzącego i ewentualnie osób, które rodziły niedawno w okolicybo jak ciąża fizjologiczna to niekoniecznie jest sens jechać daleko. Nie znam krakowskich szpitali akurat ale u mnie było tak: nastawiłam się na poród w Warszawie, bo wiadomo super szpitale a godzina drogi do zniesienia. Ale moja prowadząca mówi do mnie, że nie widzi sensu jechać do Wawy, tylko, żebym została przy Nowym Dworze bo jest spoko i po remoncie. I teraz nie żałuję
teraz tam też zamierzam rodzic.
I też uwielbiam Twój styl pisania, od razu się buzia śmieje
Hej nowym dziewczynom!Deyansu lubi tę wiadomość
👰'94 Hashimoto - Euthyrox 137
🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
👰🤵08.09.2018
👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)
12.01.2025 ⏸️ 4cs
11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, wszystko ok!
-
Marcysia1990 wrote:Ja nie planuje
Sarenka a jak Twoje ryzyka? Już coś wiadomo? Chyba że coś przeoczylam to przepraszam
Odebrałam dzisiaj wyniki, ryzyka wad genetycznych niskie, natomiast ryzyko stanu przedrzucawkowego przed 37 tc wynosi 1:53 😒 więc wysoko.abrakadabra lubi tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 28.04
Ja po wizycie, jestem niezbyt usatysfakcjonowana.
Musze zrobić posiew moczu bo ciągle mam liczne bakterie, na początku doktor wystraszyła mnie mierząc główkę czy miałam jakieś rozbieżności z prenatalnych bo dziecko jej według niej za małe ale na szczęście jak zaczęła mierzyć tułów to powiedziała że jest okej. Tak więc ma 14,2cm waży 120g i tętno jest 155.
Księżniczka obróciła się, skrzyżowała nogi i na tym koniec oglądania było. 🙈
Na dzień dzisiejszy jest ułożona główka do góry ale może się to zmienić więc jeszcze nie przejmuje się tym za bardzo. I chyba tyle. Dopiero na kolejnej wizycie będę miała USG dopochwowo i badanie szyjki.abrakadabra, Mischava, AndunieAnzu, Majka92, Engel, Azalea 🌸, Deyansu, Marcysia1990, Bella93, Szosz, Filcek lubią tę wiadomość
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG prenatalne, ryzyka niskie 🩷 CRL 5,93cm
🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
🩺23.04 20+5 USG połówkowe -
sarenka95 wrote:Odebrałam dzisiaj wyniki, ryzyka wad genetycznych niskie, natomiast ryzyko stanu przedrzucawkowego przed 37 tc wynosi 1:53 😒 więc wysoko.
Super, że większość ryzyk niskaMam podobny wynik, głowa do góry, to jest prawdopodobieństwo rzędu 2%. Fajnie, że zostało to ryzyko oszacowane i można wdrożyć leczenie
sarenka95 lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
A ja dostałam info, że szwagierka odda nam wszystko co ma po swoich dzieciach. Zrobiła podział na płcie. I dziewczyńskie rzeczy na siłę też nam wciska... Po co mi to teraz...👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
❌ryzyko anemii ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
07/04 17+4, 223g synka 👦
📆 Kalendarz wizyt
28/04 - połówkowe
30/04 - badanie krwi
05/05 - ginekolog
06/05 - endokrynolog
03/06 - urofizjo
-
Suzie wrote:A ja dostałam info, że szwagierka odda nam wszystko co ma po swoich dzieciach. Zrobiła podział na płcie. I dziewczyńskie rzeczy na siłę też nam wciska... Po co mi to teraz...
Ależ ja nie lubię takich sytuacji. Moja teściowa taka jest, potrafiła organizować ubranka od swoich koleżanek,ale takie które później musieliśmy oddawać. Zamieszanie z tym było, bo mieliśmy też swoje rzeczy, musiałam pamiętać co komu oddawać i się stresowałam jak coś mi się nie doprało. Tym razem chcę być bardziej asertywna i po prostu powiem,że mamy sporo rzeczy po synku, sporo neutralnych,a resztę sobie dokupimy. Pewnie będzie kręcić nosem, bo gdy ostatnio powiedziałam,że na pewno nie wezmę wszystkich tych ubranek,bo to były ogromne ilości,bo po prostu nie mam ich gdzie trzymać to się bardzo dziwiła 🤪 a ja sobie powybierałam co było ładniejsze i w lepszym stanie,bo tam było dosłownie wszystko.Filcek lubi tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 28.04
sarenka95 wrote:Ależ ja nie lubię takich sytuacji. Moja teściowa taka jest, potrafiła organizować ubranka od swoich koleżanek,ale takie które później musieliśmy oddawać. Zamieszanie z tym było, bo mieliśmy też swoje rzeczy, musiałam pamiętać co komu oddawać i się stresowałam jak coś mi się nie doprało. Tym razem chcę być bardziej asertywna i po prostu powiem,że mamy sporo rzeczy po synku, sporo neutralnych,a resztę sobie dokupimy. Pewnie będzie kręcić nosem, bo gdy ostatnio powiedziałam,że na pewno nie wezmę wszystkich tych ubranek,bo to były ogromne ilości,bo po prostu nie mam ich gdzie trzymać to się bardzo dziwiła 🤪 a ja sobie powybierałam co było ładniejsze i w lepszym stanie,bo tam było dosłownie wszystko.
No ona chce oddać WSZYSTKO, bo zakończyła produkcję, a ma same córki. I jeszcze nie wierzy, że będziemy mieć syna, bo na pewno lekarz się pomylił, bo w 13/14tc nie da się ustalić płci. Powiedzieliśmy jej, że chcemy też sami rzeczy kupić, a ona wciska na siłę, bo dużo rzeczy będzie jeszcze do kupienia. Tak mnie jara kupowanie pampersów i smoczka, sama radość.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca, 15:14
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
❌ hiperinsulinizm
❌ryzyko anemii ciążowej
✅ jajowody drożne
❌IO u męża
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
07/04 17+4, 223g synka 👦
📆 Kalendarz wizyt
28/04 - połówkowe
30/04 - badanie krwi
05/05 - ginekolog
06/05 - endokrynolog
03/06 - urofizjo
-
Suzie wrote:No ona chcę oddać WSZYSTKO, bo zakończyła produkcję, a ma same córki. I jeszcze nie wierzy, że będziemy mieć syna, bo na pewno lekarz się pomylił, bo w 13/14tc nie da się ustalić płci. Powiedzieliśmy jej, że chcemy też sami rzeczy kupić, a ona wciska na siłę, bo dużo rzeczy będzie jeszcze do kupienia. Tak mnie jara kupowanie pampersów i smoczka, sama radość.
Jak Ci wepchnie na siłę to zawsze możesz oddac na jakiejś śmieciarce na fejsie, chetni na pewno się znajdą 🤪Engel, Deyansu lubią tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:Jak Ci wepchnie na siłę to zawsze możesz oddac na jakiejś śmieciarce na fejsie, chetni na pewno się znajdą 🤪
Szczerze mówiąc przeszło mi to przez myśl👩29👨30
❌ hiperinsulinizm
❌ryzyko anemii ciążowej
✅ jajowody drożne
❌IO u męża
⏸️05/01 🥰
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
07/04 17+4, 223g synka 👦
📆 Kalendarz wizyt
28/04 - połówkowe
30/04 - badanie krwi
05/05 - ginekolog
06/05 - endokrynolog
03/06 - urofizjo
-
Suzie wrote:Szczerze mówiąc przeszło mi to przez myśl
I widzisz, problem z głowy 😂 -
LauraTomek wrote:Cześć, kochane! ❤❤
Nieśmiało dołączam i próbuję nadrobić
Jak się nauczę, to wszystko powypełniam.
Jestem przyszłą mamą w pierwszej ciąży z Krakowa z terminem na 12.09. Nie znamy jeszcze płci.
Od razu zapytam Was o zdanie, bo oczywiście wszystko mnie niepokoi. Czy bierze któraś z Was Acard? Mam zacząć i jakoś stresuję mnie przyjmowanie go. Ciśnienie ok, ze względu na dosyć wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego w I prenatalnym , mam zażywać już (jestem w 15 tyg.) do 36.tyg.
Hej, dopisać Cię na pierwszą stronę? -
Hajkonk wrote:Ja po wizycie, jestem niezbyt usatysfakcjonowana.
Musze zrobić posiew moczu bo ciągle mam liczne bakterie, na początku doktor wystraszyła mnie mierząc główkę czy miałam jakieś rozbieżności z prenatalnych bo dziecko jej według niej za małe ale na szczęście jak zaczęła mierzyć tułów to powiedziała że jest okej. Tak więc ma 14,2cm waży 120g i tętno jest 155.
Księżniczka obróciła się, skrzyżowała nogi i na tym koniec oglądania było. 🙈
Na dzień dzisiejszy jest ułożona główka do góry ale może się to zmienić więc jeszcze nie przejmuje się tym za bardzo. I chyba tyle. Dopiero na kolejnej wizycie będę miała USG dopochwowo i badanie szyjki.
W badaniu wychodzą tylko liczne bakterie czy coś jeszcze? -
Mruczka wrote:Dziewczyny, zaczynam dzisiaj drugi trymestr a lekarz przepisał mi na ten miesiąc kolejny Utrogestan (progesteron). Serio to trzeba tak długo brać?
Odnośnie imion, my mamy imiona, które nawet nie wiemy czy przejdą w Urzędzie
Ja biorę cały czas, ale ze względu na niewydolność szyjkiMruczka lubi tę wiadomość
-
sarenka95 wrote:A ja mam pytanko do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży. Planujecie zapisać się do szkoły rodzenia? Ja się zastanawiam, koleżanka poleciła mi na NFZ u mnie w mieście. W pierwszej ciąży przez covid brałam udział tylko on line i jakieś to takie było nijakie 🤔
Jakie macie opinie/doświadczenia/plany? ☺️
Ja nie, wydaje mi się że wiem wszystko co powinnam już po 2 -
Nadrobiłam Was
jestem od 2 dni w Bukareszcie z pracy i powiem Wam pogoda bajka. Wczoraj było 25 stopni.
Odnośnie imion ma trochę rezerwy w dzieleniu się naszymi wyborami, bo kiedyś moja bliska przyjaciółka zżernęła za przeproszeniem. Jak była w ciąży z córeczką to napisała mi, że podoba jej się imię Sofia (mieszka w UK), ale mąż się nie zgadza. Powiedziałam jej wtedy jakie imiona mi się podobają. Jej córka nosi teraz mój wybór dla dziewczynki. Ostatnio spytałam mnie jak nazywamy chłopca i głupio było mi i odpowiedziałam im tym samym imieniem
, co 2 lata temu. Twierdzi, że to ona wymyśliła nam. Jezuspurplerain, AndunieAnzu lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Suzie wrote:No ona chce oddać WSZYSTKO, bo zakończyła produkcję, a ma same córki. I jeszcze nie wierzy, że będziemy mieć syna, bo na pewno lekarz się pomylił, bo w 13/14tc nie da się ustalić płci. Powiedzieliśmy jej, że chcemy też sami rzeczy kupić, a ona wciska na siłę, bo dużo rzeczy będzie jeszcze do kupienia. Tak mnie jara kupowanie pampersów i smoczka, sama radość.
Ja też nie lubię takiego wciskania 😛 tym bardziej że lubię kupować zestawami i podoba mi się styl na smutne beżowe dziecko , kolory są ale tylko przygaszone 😄 ale nauczyłam się odmawiać że już mam / dostałam etc
Ja imionami też nie lubię się chwalić po znajomych, ale jak już dziecko w drodze to inaczej bo raczej nikt nas nie dogoni 😂 ale raz była taka sytuacja że ja byłam w ciąży i tak wspomnieliśmy że może takie może takie (chociaż mieliśmy już wybrane) i mojego męża kuzyn powiedział że da jedno z tych imion ich dziecku , jego żona też była w ciąży. Generalnie niczego by to nie zmieniło bo i tak dałabym to imię. Ale powiedzieliśmy przy okazji że już zdecydowaliśmy 😄Filcek lubi tę wiadomość
-
Widzę,że dużo z nas nie lubi jak większa ilość dzieci nosi w otoczeniu nosi to wybrane przez nas imię 🤣 ja miałam chwilę "grozy", jak dowiedziałam się,że koleżanka też będzie miała córeczkę,ona dużo wyżej w ciąży niż ja i jakoś tak pomyślałam,że jak nazwą córkę tak jak my chcemy to chyba będzie trzeba wymyślić inne imię 😃 na szczęście okazało się,że u nich jest Tosia 🙂 my bliskim już napomknęliśmy,że chyba będzie dziewczynka i reakcje na imię były różne, szczególnie wśród starszego pokolenia 😃
Jestem ciekawa,czy w poniedziałek na wizycie pani doktor potwierdzi nam już płeć. Jeśli będzie dziewczynka to będzie mieć na imię Róża 🩷AndunieAnzu, Bella93, aglo, Engel, Azalea 🌸, promykk, Majka92, Deyansu, bellA, Filcek lubią tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 28.04
🩺 06.05 II USG prenatalne