X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cinka wrote:
    Nie powinno się łączyć metforminy z alkoholem, ze względu na możliwość wystąpienia kwasicy moczanowej. Tak mi lekarz tłumaczył

Dokładnie tak 👍🏻
    Mi lekarz pozwolił brać metforminę do -tylko i wyłącznie (potem nagłe cięcie) -13+6
    Ja powiem Rodzicom, bo u nas się dużo nie ukryje, już w sobotę po pierwszym USG, jakkolwiek by to badanie nie wyszło. Spróbuję przynajmniej dotrzymać do tego 14-15 tygodnia w pracy, ale to zależy od tego, jak się będę czuła 🤷🏻

truskawki981 lubi tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4 -> beta 86,4 prog 32,9 -> beta 485,6, ,prog 37,90 -> beta 976,3 prog 34,00 -> beta 3307,5 prog 37,10 -> beta 7108,4 prog 39,00 :)
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Kurde no nie lubię niedopowiedzeń i jestem typem detektywa 😆 aż mnie zainteresowało te 6 tyg. i postanowiłam przeczytać.

Jeśli komuś to pomoże to otworzyłam swój formularz zgody nifty pro i jest punkt w którym napisane jest jakie dane wraz z próbką są przesyłane do zbadania w laboratorium w Chorwacji.
    Dalej zdanie które mówi " w przypadku wystąpienia siły wyższej" próbka poddana pseudonimizacji wysyłana jest Hongkongu.
    Formularz podpisujemy więc koleżanka nie doczytała, a jaka siła wyższa wystąpiła nie wiem 🧐
    W święta? itp.laboratoria mają przerwy, pewnie różnie to wygląda w tych krajach, nie mam pojęcia.
    Czyli z testdna badają pierwotnie w Chorwacji.

Przepraszam Cię za nieścisłość, ale pisałam "chyba testdna". Oznacza to, że nie byłam pewna. Chciałam raczej zwrócić uwagę dziewczyn na fakt wysyłania próbek poza UE niż specjalnie piętnować jakieś laboratorium. Przyznaje, po prostu mogłam nie wymieniać żadnej nazwy.

Jak wskazałaś firmę pomyliłam. Koleżanka robiła u nich trombofilię, a nie NIFTY. NIFTY Pro zamówiła ze strony niftytest.pl i tak jak pisałam - nie przeczytała ona warunków, co skończyło się nieprzyjemnym zaskoczeniem. Stąd przestroga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 14:10

smoothie lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja metformine biorę dalej, endokrynolog kazała nie odstawiać. Jak długo mam ją brać to niestety nie wiem.

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹

📆 Kalendarz wizyt
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Przepraszam Cię za nieścisłość, ale pisałam "chyba testdna". Oznacza to, że nie byłam pewna. Chciałam raczej zwrócić uwagę dziewczyn na fakt wysyłania próbek poza UE niż specjalnie piętnować jakieś laboratorium. Przyznaje, po prostu mogłam nie wymieniać żadnej nazwy.

Jak wskazałaś firmę pomyliłam. Koleżanka robiła u nich trombofilię, a nie NIFTY. NIFTY Pro zamówiła ze strony niftytest.pl i tak jak pisałam - nie przeczytała ona warunków, co skończyło się nieprzyjemnym zaskoczeniem. Stąd przestroga.

Nie ma sprawy :) ile mogłam to wyjaśniłam.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Ja mam to szczęście z alkoholem, że karmię pierwszego synka piersią, więc u mnie totalnie wymówka jest, nikt nie namawia i to jest dla każdego normalne, że w takiej sytuacji u mnie zero alkoholu :D

A tak nawiązując do ukrywania się przed rodziną, kiedy planujecie powiedzieć najbliższym? Ja się zastanawiam nad dwoma terminami, albo po pierwszych prenatalnych w marcu, albo na roczku synka w lutym (to byłoby 9,5 tyg). W pierwszej ciąży powiedzieliśmy ok 11 tygodnia, a paru osobom nawet ok 6 tygodnia. Teraz jakoś spokojniej podchodzę do tego i jestem chyba skłonna do marca, ale mąż widzę bardziej do lutego.

Ja się zastanawiać czy mamie nie powiedzieć w okolicach Dnia Babci (to by był koniec 6 tygodnia) 😀 ale z zastrzeżeniem żeby nikomu nie mówiła, bo nigdy nie wiadomo... Szczególnie też że ostatnio miałam cb (o czym ona nie wie). Nie wiem jak z teściami, bo mieszkają dość daleko, a tak dziwnie o tym mówić przez telefon. Innym osobom chyba bym powiedziała po zakończeniu I trymestru chyba że byłoby ciężko z symptomami i musiałabym wziąć L4 z pracy.

@Deyansu widzę że mamy tego samego dnia badanie 😀 który jesteś tc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 14:15

Deyansu lubi tę wiadomość

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27

07.03 - prenatalne 🎈

preg.png
  • Cinka Koleżanka

Wysłany: 12 stycznia, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maddelainen wrote:
    Dzieki za odpowiedź, na szczęście ja praktycznie nie pije, ale może zdarzyło się, że wypiłam jedno piwko. Na szczęście nic się nie wydarzyło
    Wiadomo, od jednego czy dwóch razy nic się nie stanie ☺️

• Deyansu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Ja się zastanawiać czy mamie nie powiedzieć w okolicach Dnia Babci (to by był koniec 6 tygodnia) 😀 ale z zastrzeżeniem żeby nikomu nie mówiła, bo nigdy nie wiadomo... Szczególnie też że ostatnio miałam cb (o czym ona nie wie). Nie wiem jak z teściami, bo mieszkają dość daleko, a tak dziwnie o tym mówić przez telefon. Innym osobom chyba bym powiedziała po zakończeniu I trymestru chyba że byłoby ciężko z symptomami i musiałabym wziąć L4 z pracy.

@Deyansu widzę że mamy tego samego dnia badanie 😀 który jesteś tc?

Hej, dziś 5+1

Przyznaję że wizyta u Rodziców poszła źle... najpierw się okazało, że tam też jest sałatka grecka z jakąś fetą, przeszukiwałam kosz na śmieci. Ser z nieoznaczonego mleka, więc się wymowiłam, że ostatnio przejadła mi się i dałam sobie mnóstwo kapusty kiszonej na talerz. Nie koniec - sos do mięsa na białym winie, ale to chyba odparowane już raczej. Uff
    I na koniec przyszło najgorsze - poczęstowali mnie pysznym marcepankiem (takie talarki), które im sama dałam na święta. Przyjęłam, po czym w połowie pierwszego gryza zorientowałam się, że tam jest alkohol. Zapytałam, potwierdzili. I mimo tego.... zjadłam, bo zgłupiałam 😪 nie byłam w stanie im tego dziś powiedzieć. Tak naprawdę nawet za tydzień nie chcę, ale ... Sytuacja wygląda właśnie tak 🥺
    Czuję się jak kretyn, dzieciobójczyni, bo nie potrafiłam odmówić jednej czekoladki. Człowiek żre leki, suple, robi operacje, badania, a potem... Taki debilny błąd... Tylko dlatego że przez całą wizytę co chwilę wychodziło jakieś jedzenie, którego nie powinnam jeść 😫 policzyłam teoretyczną zawartość alkoholu... Ok 0,2-0,3 g w zależności od procentów likieru i rumu które są w takim talarki...
    Jestem roztrzęsiona 😥 wiem że to też nie ma dobrego wpływu, ale nie potrafię się uspokoić, wiedząc że mogłam zaszkodzić dziecku 😪

Aaa, i jeszcze jedząc kurczaka, wzięłam jak zwykle swoją ukochaną część z kręgosłupem i podrobami. Te podroby, chodzi o witaminę A. Zorientowałam się też w połowie jedzenia...co jest ze mną nie tak 😫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 16:00

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK

Starania na luzie - 2023
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4 -> beta 86,4 prog 32,9 -> beta 485,6, ,prog 37,90 -> beta 976,3 prog 34,00 -> beta 3307,5 prog 37,10 -> beta 7108,4 prog 39,00 :)
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Hej, dziś 5+1

Przyznaję że wizyta u Rodziców poszła źle... najpierw się okazało, że tam też jest sałatka grecka z jakąś fetą, przeszukiwałam kosz na śmieci. Ser z nieoznaczonego mleka, więc się wymowiłam, że ostatnio przejadła mi się i dałam sobie mnóstwo kapusty kiszonej na talerz. Nie koniec - sos do mięsa na białym winie, ale to chyba odparowane już raczej. Uff
    I na koniec przyszło najgorsze - poczęstowali mnie pysznym marcepankiem (takie talarki), które im sama dałam na święta. Przyjęłam, po czym w połowie pierwszego gryza zorientowałam się, że tam jest alkohol. Zapytałam, potwierdzili. I mimo tego.... zjadłam, bo zgłupiałam 😪 nie byłam w stanie im tego dziś powiedzieć. Tak naprawdę nawet za tydzień nie chcę, ale ... Sytuacja wygląda właśnie tak 🥺
    Czuję się jak kretyn, dzieciobójczyni, bo nie potrafiłam odmówić jednej czekoladki. Człowiek żre leki, suple, robi operacje, badania, a potem... Taki debilny błąd... Tylko dlatego że przez całą wizytę co chwilę wychodziło jakieś jedzenie, którego nie powinnam jeść 😫 policzyłam teoretyczną zawartość alkoholu... Ok 0,2-0,3 g w zależności od procentów likieru i rumu które są w takim talarki...
    Jestem roztrzęsiona 😥 wiem że to też nie ma dobrego wpływu, ale nie potrafię się uspokoić, wiedząc że mogłam zaszkodzić dziecku 😪

Aaa, i jeszcze jedząc kurczaka, wzięłam jak zwykle swoją ukochaną część z kręgosłupem i podrobami. Te podroby, chodzi o witaminę A. Zorientowałam się też w połowie jedzenia...co jest ze mną nie tak 😫

Hej, spokojnie. Jak pytałam różne kobiety o to czego nie jeść w ciąży to wszystkie mówiły, że nie jadły surowego mięsa i ryb, a tak to jadły wszystko. Niczym się nie przejmowały, a dzieci zdrowe. Będzie dobrze, spokojnie 🫂

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam bardzo duży suchy kaszel, mam coś z apteki, ale za dużego wyboru nie było. 🥲

Zastanawiam się czy jutro wziąć urlop na żądanie, bo przecież na zwykły kaszel L4 nikt mi nie da...

👩29👨30
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu: wczoraj u teściów jak już miałam w buzi pół jajka faszerowanego z łososiem wędzonym to stwierdziłam, że nie będę wypluwać, nie dajmy się zwariować. 🥴 Nawet, o zgrozo, zjadłam drugie pół. 😂

Suzie: myślę, że w ciąży to spokojnie dostaniesz, pytanie czy chcesz z kodem B to pracodawca widzi, że w ciąży, ale można poprosić bez, zdrówka!

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    21.02 NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋

cukrzyca ciążowa 🍬, letrox, acard
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Deyansu: wczoraj u teściów jak już miałam w buzi pół jajka faszerowanego z łososiem wędzonym to stwierdziłam, że nie będę wypluwać, nie dajmy się zwariować. 🥴 Nawet, o zgrozo, zjadłam drugie pół. 😂

Suzie: myślę, że w ciąży to spokojnie dostaniesz, pytanie czy chcesz z kodem B to pracodawca widzi, że w ciąży, ale można poprosić bez, zdrówka!

Na razie bym wolała bez tego kodu, ale myślę, że da się to załatwić ☺️

👩29👨30
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Kotciara Znajoma

Wysłany: 12 stycznia, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Hej, dziś 5+1

Naprawdę myślę że nie masz się czym zadręczać. :)

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻

26.12 ⏸️
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki 🥰 za dobre słowa 🥺 nie cieszę się z Waszych pomyłek, ale dobrze nie być samą 😘 i oczywiście Mąż mnie też pocieszał i to On zdecydował, żebyśmy się zdrzemnęli po obiedzie. Trochę się przespałam, jest nieco lepiej. Jutro z tego wszystkiego pójdę na betę i progesteron 🤷🏻🫣 wiem, że słaby wynik mnie dobije, a dobry doda minimum otuchy, ale wolę wiedzieć. Staram się ograniczyć bycie perfekcjonistką, nie przejmować się tak wszystkim, nie walczyć o kontrolę nad sytuacją... Ale ta ciąża to zupełnie nowy obszar poza kontrolą i zupełnie poza jakąkolwiek strefą komfortu psychicznego. Zwłaszcza że cały czas czuję się jak ślimak z tego żartu czy mema, że jak go przenosisz, to on wchodzi w nadświetlną 🫨

Suzie - trzymam kciuki, żeby udało się wziąć po prostu L4. Bez info, które na razie chcesz trzymać dla siebie 🥰🤞🏻 masz w ogóle coś w domu, co mogłoby Ci do tego czasu pomóc?❤️

👩🏻 38

👱🏻32

Starania na luzie - 2023
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Dzięki 🥰 za dobre słowa 🥺 nie cieszę się z Waszych pomyłek, ale dobrze nie być samą 😘 i oczywiście Mąż mnie też pocieszał i to On zdecydował, żebyśmy się zdrzemnęli po obiedzie. Trochę się przespałam, jest nieco lepiej. Jutro z tego wszystkiego pójdę na betę i progesteron 🤷🏻🫣 wiem, że słaby wynik mnie dobije, a dobry doda minimum otuchy, ale wolę wiedzieć. Staram się ograniczyć bycie perfekcjonistką, nie przejmować się tak wszystkim, nie walczyć o kontrolę nad sytuacją... Ale ta ciąża to zupełnie nowy obszar poza kontrolą i zupełnie poza jakąkolwiek strefą komfortu psychicznego. Zwłaszcza że cały czas czuję się jak ślimak z tego żartu czy mema, że jak go przenosisz, to on wchodzi w nadświetlną 🫨

Suzie - trzymam kciuki, żeby udało się wziąć po prostu L4. Bez info, które na razie chcesz trzymać dla siebie 🥰🤞🏻 masz w ogóle coś w domu, co mogłoby Ci do tego czasu pomóc?❤️

Byłam w aptece i dostałam tabletki do ssania, i jakiś syrop. To są jedyne rzeczy, które mogę brać w ciąży, farmaceutka powiedziała, że za dużego wyboru nie ma. 🫣 Wczoraj też dla świętego spokoju miałam teleporade w sprawie tej profilaktycznej dawki leku przeciwwilgociowego i w sumie lekarka potwierdziła moje przypuszczenia, póki nie mam stwierdzonej grypy mam absolutnie tego nie brać. W przypadku zachorowania wybiera się mniejsze zło.

No ale chyba ogarnę trochę wolnego, żeby się zregenerować, normalnie bym wzięła stos leków i vylvoy dobrze, a w takiej sytuacji to wolę odpocząć.

👩29👨30
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Chameleon_13 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    A ja mam bardzo duży suchy kaszel, mam coś z apteki, ale za dużego wyboru nie było. 🥲

Zastanawiam się czy jutro wziąć urlop na żądanie, bo przecież na zwykły kaszel L4 nikt mi nie da...
    Podobno syrop/kompot z gruszek 🍐 jest świetny na suchy kaszel.

Starania od 2022 🍼
    👩🏽 91 08/23 usunięto część lewego jajnika z torbielą s.
    🧔🏻‍♂️ 91 Obniżone parametry
    1️⃣04/24 CS ❌
    2️⃣06/24 CS ❌
    🏥 07/24 Zmiana kliniki
    🧫AMH 1.03🫥 (HyCoSy)✅
    3️⃣10/24 CS/🧪 1 IUI ❌
    4️⃣11/24 CS/🧪 2 IUI ❌
    5️⃣12/24 CS /🧪 3 IUI ⏸️ 🥹 🤍
    27.01.25 8t 👼🏼 2.02.25 💔

Czasami będziesz musiała zawalczyć o coś więcej niż jeden raz...
  • Cinka Koleżanka

Wysłany: 12 stycznia, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:

Głowa do góry, wyniki na pewno będą dobre! I dzisiejszy dzień w niczym Ci nie zaszkodził 🤗

Trzymam za nas jutro kciuki i za 17.01 - tez mam usg 🩷

Deyansu, truskawki981, Rybka94 lubią tę wiadomość

• Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wy wiecie że na tym etapie płód pobiera pokarm z woreczka żółtkowego, a dopiero później jak zaczyna się kształtować łożysko zaczyna pobierać pokarm od matki? Na tym etapie naprawdę nie ma czym się przejmować, tym bardziej znikomymi ilościami.

Nie mówię że teraz macie z tego powodu jeść wszystko to co zakazane w ciąży ale litości, nic temu dzieciaczkowi nie będzie bo zjadłyście trochę tego czy tego 🤦🏽‍♀️

Deyansu, Chameleon_13, Maddelainen, Martynka.98, Ww lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:

Kochana, na pewno wszystko będzie dobrze! Ja myślę, że nawet zjedzenie wędzonego łososia czy sera z niepasteryzowanego mleka... jakie jest prawdopodobieństwo że skoro przez 30 lat nie zaraziłam się tą bakterią (zapomniałam jak ona się nazywa 🙈) to nagle akurat się zarażę? Oczywiście, że lepiej ograniczać ryzyko i nie jeść codziennie, ale jeśli to jest jednorazowe to prawdopodobienstwo jest jednak po naszej stronie 😀 a wiecie że np. w Japonii kobiety normalnie jedzą sushi i uważają wręcz, że to zdrowy posiłek dla ciężarnej kobiety, bo zawiera dużo witamin? A we Francji to nadal normalne, że kobiety od czasu do czasu piją lampkę wina. Więc jeden cukierek z alkoholem nie powinien zaszkodzić 🙂

A myślałaś może żeby przegadać ten perfekcjonizm z psychologiem? Mnie ostatnio zasugerowano takie rozwiązanie (w głowie ciągle mi siedzi krytyk, który każdą pomyłkę wytyka) i ja się chyba zdecyduje.

Deyansu, Martynka.98, Szosz lubią tę wiadomość

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27

07.03 - prenatalne 🎈

preg.png
  • Ivka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dałam osobny wątek na pierwszy trymestr, ale nie wiem czy tam ktoś zagląda .. wkleję tutaj, może któraś pomoże 🙏🏻

Mam problem od kilku dni, ogólnie to gówniana sprawa 😂💩

Czy któraś może borykała się z problemem z zaparciami? Może jakieś wspomagacze, które zalecił ginekolog?
    Próbowałam już wszystkiego, od maślanki, suszonych śliwek, błonnika z colon C.. .
    Farmaceutka mi w aptece powiedziała, że raczej nic mi nie poleci, ze względu na wczesną ciążę 🤡
    Cierpię 😅

👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
    👨🏻87

21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
    Update: 17.01 - 5,7cm bobo

wynik nifty: zdrowy ziomuś na pokładzie 🐻
  • promykk Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie: można jeszcze inhalacje. Może jakiś nawilżacz powietrza? W sezonie grzewczym sucho tak. Mi się też pogorszyła alergia w ciąży, zdycham na koty i roztocza jak nigdy. 🥴

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    21.02 NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋

cukrzyca ciążowa 🍬, letrox, acard
    preg.png
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ