Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
aglo wrote:Hej 🙋♀️ nadrobiłam bo wypadłam trochę z neta 🤭 właśnie widzę że tematy na czasie bo moja nieobecność właśnie spowodowana jest tym że znaleźliśmy dom w odpowiadającej nam lokalizacji 🫣 z rynku wtórnego szeregowiec ale jest do wprowadzenia i nawet mi się podoba wykończenie więc na start nie będziemy musieli nic zmieniać ani remontować. Narazie mamy rezerwację więc to jeszcze nie jest zaklepany temat ale trzymajcie kciuki żeby nam się udało bo to jest to czego szukaliśmy od roku 🤭
Po drugie też byłam u fryzjera ostatnio ale tylko obcięcie bo właśnie ja mam rozjaśnione włosy i chciałam się pozbyć zniszczonych końcówek tak że ostatecznie jakieś 15cm poszło 🤭 ale mega zadowolona jestem bo odżyły 👍
Po trzecie kołdry to u nas każdy ma swoją 😅 mamy takie pojedyncze to chyba rozmiar 120x200 a łóżko 160 szerokości 😅
Gratki! U nas podobnieWłasnie za 2 tyg sie przeprowadzamy, can't wait
Też szeregowiec i też wtórny
Trzymam kciuki, żeby i Wam się udało!
P.S. Apropo spania to tez śpimy pod osobnymi - po prostu nidyrydy pod jedną bo jest walkaaglo, Abby10, Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość
-
Venus wrote:To ja chyba poszalałam najbardziej z wagą, bo na ten moment +8kg od początku ciąży 🙈 wiem, że dużo, ale siedzenie w domu nie pomaga, ciągle mam ochotę coś jeść 🙄 przed ciążą miałam wagę w normie 🤷♀️
Czasami w ciąży się po prostu puchnie, nie ważne ile się zje, woda się zatrzymuje i te kg idą. Moja koleżanka w pierwszej ciąży przytyła 30 kg, a w drugiej tylko 10. Szczuplutka dziewczyna . W tej pierwszej to od początku już czuła się taka spuchnięta. Więc czasami po prostu tak się dzieje i ciężko to jakoś unormować dietaFilcek lubi tę wiadomość
-
Gdzieś mi coś mignęło że pojawiają się u was jakieś problemy z żelazem i hemoglobiną. To tak tylko napiszę że przyjmowanie żelaza nie może iść w parze z wapniem (np jogurtami mlekiem etc) bo zaburza wchłanianie.
Sporo maluszków ma problemy z żelazem , ferrytyna przy rozszerzaniu diety więc znam temat 😄
Tu jest taka lista produktów które zawierają sporo żelaza. Niestety wątróbki w ciąży nie są zalecane.
https://rozszerzaniediety.pl/wp-content/uploads/2020/04/Najlepsze-zrodla-zelaza-lista-44-produktow.jpgSuzie, Mischava lubią tę wiadomość
-
Jeny, to ja mam ponad 180cm i 50 kg to ważyłam chyba w gimnazjum. 😂 Nie ma co się porównywać jak ktoś pisał.
A co do krzywej cukrowej to nikomu nie życzę tej cukrzycy, ale czuję się osamotniona tutaj. 😂AndunieAnzu lubi tę wiadomość
-
Co do wagi to ja sobie podglądam widełki na takiej stronce Omni calculator, dla mnie spoko, bo pokazuje dla bliźniaków. Mam nadzieję, że ktoś to w miarę merytorycznie zrobił
i mam +3/4 kg na teraz, ale ostatnio brzuch rośnie jak szalony.
A zakwas mogę polecić z Pasieki Sadowskich. Mają dużo różnych opcji. -
promykk wrote:Jeny, to ja mam ponad 180cm i 50 kg to ważyłam chyba w gimnazjum. 😂 Nie ma co się porównywać jak ktoś pisał.
A co do krzywej cukrowej to nikomu nie życzę tej cukrzycy, ale czuję się osamotniona tutaj. 😂
Piona! Mam identyczny wzrost i sytuację z wagą 😂cukrzycą wolałabym się nie częstować ale chociaż resztę mamy wspólnąpromykk lubi tę wiadomość
👰'94 Hashimoto - Euthyrox 150
🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
👰🤵08.09.2018
👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)
12.01.2025 ⏸️ 4cs
11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, ginekolog
-
promykk wrote:Jeny, to ja mam ponad 180cm i 50 kg to ważyłam chyba w gimnazjum. 😂 Nie ma co się porównywać jak ktoś pisał.
A co do krzywej cukrowej to nikomu nie życzę tej cukrzycy, ale czuję się osamotniona tutaj. 😂promykk lubi tę wiadomość
-
A co do krzywej cukrowej to nikomu nie życzę tej cukrzycy, ale czuję się osamotniona tutaj. 😂
Dziś cały dzień brzuch spięty, raz mniej a raz bardziej. nie wiem czy mam pierdolca czy faktycznie coś się dzieje. Chyba nie wytrzymam do poniedziałkowej wizyty...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia, 21:36
-
AndunieAnzu wrote:Piona! Mam identyczny wzrost i sytuację z wagą 😂cukrzycą wolałabym się nie częstować ale chociaż resztę mamy wspólną
-
A co do krzywej cukrowej to nikomu nie życzę tej cukrzycy, ale czuję się osamotniona tutaj. 😂2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
06.03 - jest serduszko!
05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
13.03 - prenatalne
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
Nova37 wrote:Któraś z was pisała o mobilnym łóżeczku, które rośnie wraz z dzieckiem?🤔 Gdybyś mogła napisać jeszcze raz co upolowałaś..😄
Jestem w trakcie szukania🙂Nova37 lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Co do ciuszkow to mój synek ważył 3180g i niby miał 55cm a w ubraniach 56 to się topił 🙈 pamiętam jak w szpitalu założyłam mu pampersa 1 i był ogromny, mąż na cito dokupywał zerówki 😄 pamiętajcie że 56 z HM wypada jak 62. Najlepiej tam na początek kupowowac 50
no i na mojego synka wszelkie spodenki, polspiochy były dość długo luźne w pasie i zwyczajnie mu spadały. Najbardziej nam się sprawdziły pajacyki w tych pierwszych tygodniach. Ale to była też zima więc też bardziej ubieraliśmy. Teraz planuje dokupić jakieś body i spodenki ale na pewno wezmę mniejsze spodnie żeby się trzymały. Także wszystko zależy od tego jakie dziecko się urodzi. Ale dla mnie zsuwajace się polspiochy to było wkurzające. Body to można zawsze podwinąć.
No to naprawdę pokazuje, że każde dziecko inne. Nasza też nie jakiś gigant, 3500 i 57 cm a 56 to od razu pielęgniarki mówiły, że niepieluch 1 też użyliśmy tylko paczkę, potem 2. Miała 2.5 miesiąca to nosiła już 68 ciuszki. Ale fakt faktem te rozmiarowki różnią się lekko w zależności od firmy, z tych co używałam to lidlowe są zdecydowanie największe. W sumie nie jest to regułą, ale często jak rodzice mniejsi to i dziecko powinno być mniejsze i mniejsze ubranka potrzebne albo na odwrót. Oczywiście przy założeniu urodzenia w okolicach terminu
👰🤵08.09.2018
12.01.2025 ⏸️ 4cs
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, ginekolog
-
promykk wrote:Jak znajdziesz jakąś koszulę do porodu/karmienia, która sięga dalej niż za poślad i nie kosztuje 160zł, żebym mogła kupić 2-3, to daj znać. 🙈💖
Mam chyba 3 z poprzedniej ciąży ale muszę je odszukać 😂 za to teraz marzy mi się taka piżamka, ja ogólnie nie znoszę spać w koszulach , niekomfortowo się czuje . Właśnie chyba przez wzrost po nocy świece tyłkiem albo majtkami. Ale jak coś się jednak trafi to dam znać!promykk lubi tę wiadomość
👰🤵08.09.2018
12.01.2025 ⏸️ 4cs
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, ginekolog
-
Ja mam cukrzycę 😄 praktycznie od samego początku. także łączę się z Tobą w bolu ❤️🥲 ja już mam insulinę na noc, używam sensora. Póki co cukry ok po posiłkach (po wszystkim).promykk lubi tę wiadomość
-
AndunieAnzu wrote:No to naprawdę pokazuje, że każde dziecko inne. Nasza też nie jakiś gigant, 3500 i 57 cm a 56 to od razu pielęgniarki mówiły, że nie
pieluch 1 też użyliśmy tylko paczkę, potem 2. Miała 2.5 miesiąca to nosiła już 68 ciuszki. Ale fakt faktem te rozmiarowki różnią się lekko w zależności od firmy, z tych co używałam to lidlowe są zdecydowanie największe. W sumie nie jest to regułą, ale często jak rodzice mniejsi to i dziecko powinno być mniejsze i mniejsze ubranka potrzebne albo na odwrót. Oczywiście przy założeniu urodzenia w okolicach terminu
Napisałam, że miał niby 55 cm bo jak byliśmy miesiąc później na wizycie u pediatry to miał nadal 55 😄 więc ten wynik z porodu był przestrzelony. Jak wychodziliśmy ze szpitala to ważył 2960 , dla mnie to był puszek okruszekchociaż 3500 ważył już jak miał 3 tyg. Wydaje mi się że tych zerówek to używaliśmy ze 2-3 tyg
a ubranka to niestety nie pamiętam jak długo co nosił. Ale fakt że rozmiar rozmiarowi nierówny. I też może budowa bąbelka to kwestia indywidualna.
Ale pamiętam że miałam trochę polspiochow z sinsaya to one były w pasie tak luźne że spadały, a na długość zrobiły się dość szybko krótkie. nie jestem fanką też marki dla maluszków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia, 22:20
-
Purplerain, polecam na początek kupić Ci pozostałą część wyprawki poza ubraniami.
Wybierz śpiworek, kocyk, prześcieradła do łóżeczka (jeśli planujesz kupić), prześcieradła do gondoli, niektóre mamy lubią kołderkę do wózka, pomyśl czy potrzebujesz kokon, wybierz matę na podłogę, pieluszki, ulewajki, poduszkę do karmienia.
Tak od siebie polecam Wam pamiętnik "oh baby", od czasów ciąży do bodajże 6urodzin. Nawet jak go przeglądam pustego (wczoraj przyszły dla bliźniaków) to mam mokre oczy od wzruszenia🥹
Gratuluję dzisiejszych wizyt🥰 jakie duże już te dzidziutki.promykk, purplerain, Szosz lubią tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Ja mam cukrzycę 😄 praktycznie od samego początku. także łączę się z Tobą w bolu ❤️🥲 ja już mam insulinę na noc, używam sensora. Póki co cukry ok po posiłkach (po wszystkim).
Ciekawe czy będzie się pogarszać z czasem, oby nie. 👎 💖 -
promykk wrote:Ooo, to mamy identycznie. U mnie po coli lepszy cukier niż na czczo. 🙈 Ale po tej insulinie git.
Ciekawe czy będzie się pogarszać z czasem, oby nie. 👎 💖
Moja diabetolog twierdzi, że są duże szanse na to, że z czasem się pogorszy 🙄 może właśnie po tym okresie kiedy standardowo mierzy się te cukry w ciąży.
Chociaż w ciąży z synkiem też miałam cukrzycę ciążową, jakoś od 26 tyg i po posiłkach też nie było tak źlejedynie na czczo cukry mega szalały w pewnym momencie miałam 20 parę jednostek , potem im bliżej porodu to z nich schodziłam. Za to po posiłkach były ok, aczkolwiek poprosiłam o insulinę doposiłkowa i chyba dwa razy jej użyłam po zjedzeniu sporej ilości pizzy, miałam cukier 150 więc wcale nie jakiś duży ale wtedy byłam jakaś taka zestresowana. Także nie taki diabeł straszny
damy radę
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:19
-
AndunieAnzu wrote:No to naprawdę pokazuje, że każde dziecko inne. Nasza też nie jakiś gigant, 3500 i 57 cm a 56 to od razu pielęgniarki mówiły, że nie
pieluch 1 też użyliśmy tylko paczkę, potem 2. Miała 2.5 miesiąca to nosiła już 68 ciuszki. Ale fakt faktem te rozmiarowki różnią się lekko w zależności od firmy, z tych co używałam to lidlowe są zdecydowanie największe. W sumie nie jest to regułą, ale często jak rodzice mniejsi to i dziecko powinno być mniejsze i mniejsze ubranka potrzebne albo na odwrót. Oczywiście przy założeniu urodzenia w okolicach terminu
To moja miała 3490 i 58 cm i 56 jeszcze nosiła jeszcze sporo, pieluch 1 tez sporo czasu używaliśmy