X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Mischava Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Polubiłam z rozpędu za życzenia miłego dnia, a za brak snu bardzo bardzo nie lubię 😔😘

Też się nie wysypiam, ale trochę z innego powodu 🫨 sny - są tak popierniczone, bez ładu i składu: praca, szefowa (ale w innym nieznanym budynku), mąż zakopujący odkurzacz w piasku w jaskini, jazda jakimiś pociągami, obieranie ziemniaków i wrzucanie do garnka, w którym przed chwilą był kompot z gruszek, jedzenie lodów na złamanym patyku, koncert, gdzie miało być śpiewane Ave Maria, a jest Linkin Park 😵😵 i wiele wiele innych. To są moje sny z ostatnich 3 dni. Budzę się taka zawsze WTF 😑🫣 i cieszą mnie pobudki na siku, bo przynajmniej na jawie odpocznę od tych bredni... 😂

LOL, grubo 😅 mi takie abstrakcje sniły sie w 1 trymestrze 🤣

Suplementujesz jakies magiczne grzyby 🍄? 😅🫣

Aliczee93, Deyansu lubią tę wiadomość

👧 👦 🐱 🐱
    08.2024 💔 9tc. (poronienie samoistne)

OM 04.12.24 ⏸️ 06.01 🥰
    06.09 💕 ⭐ 3120, 52cm
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Ja też nie wyspana 😒
    Za to trafiłam na fajną stronę w nocnych poszukiwaniach końca Internetu. Analizy składów kosmetyków dla dzieci różnych firm.
    Podrzucam link, może któraś z was zainteresuje albo @Azalea możesz dać na pierwszą stronę. 🙃
    https://www.srokao.pl/p/blog-page.html

To jeszcze polecam stronę pana tabletki :)

Ja dzisiaj też coś nie mogłam spać, zasnęłam dopiero koło 2, wzięłam się za porządki za małych ubranek synka 😄 a on jak na złość budził się co chwilę i mama mama , tatuś nie 🥴 na szczęście pospalismy prawie do 9

Miłego dnia wszystkim 🌷 u nas dziś słoneczko, idziemy zaraz na dwór , wyszaleć synka 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 10:46

Hajkonk lubi tę wiadomość

01.2023 🧒🏼🧸1cs
    age.png

09.2025 👶🏼🧸2cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mischava wrote:
    Tutaj chyba wszystkie mamuski sa z południa albo środka 🇵🇱, ale moze ktoras sie jeszcze ukrywa z 3city? 😅

Wybieram sie w piatek na ten event

BE MAMA NO DRAMA | GDYNIA 11.04.2025

Ja nie z 3city ale z Pomorza, godzinka drogi A1 do Gdańska 😅😅

👩🏽‍❤️‍👨🏽|28|31
    👶🏽|2023|🩷
    👶🏽|2025|🩵

age.png
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 19:47

2022 r. - córeczka 🩷

2025.r - synek 🩵
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam pogrzane sny, ale Deyansu zdecydowanie wygrała. :D

Deyansu lubi tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • PaulinaLexi Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Borowska też ma dosyć dobre opinie :) oba te szpitale są o III st referencyjnosci. A jaki ma związek z CC wybór szpitala? :) ja to się nawet nie zastanawiałam, koleżanki tam rodziły, moja siostra, były zadowolone to "brałam w ciemno" i pod tym względem wybrałam też lekarza z tego szpitala, chociaż nawet gdyby nie pracował w szpitalu to i tak byłabym jego pacjentka :)

Jakieś takie komentarze słyszałam, że Brochów lepiej sn, a Borowska CC.
    Ale jak pojadę na Brochów i nagle się okaże że i tak trzeba będzie zrobić CC to już wyjścia nie będzie :)

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne, 1284 g
    14.07 - 33+0, 2090 g
    22.07 - 34+1, 2300/2400 g
    04.08 - 36+0, 2880 g
    11.08 - 37+0, 3100 g
    02.09 - 40+1, 3470 g
    preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nava wrote:
    Hej, lecicie dziś ze stronami jak nie wiem 😅

U mnie prenatalne w czwartek i mam nadzieję że potwierdzi że będziemy mieć dziewczynkę bo w czerwcu planuje baby shower I chciałabym już zamawiać rzeczy do tego.

Dobrze że mówicie o tych sesjach bo też muszę się zapisać a myślałam że mam jeszcze czas😅

Powoli zaczyna się robić gorąco bo i zaraz szkoła rodzenia wejdzie i wizyty u gina, do urofizjo też muszę się zapisać, remont pokoju dla dzidzi. Fajnie lubię jak się dzieje a na tym L4 to jednak jest bardzo spokojnie.

Mi też w drugim trymestrze apetyt się poprawił i to znacznie, niestety na te bardziej niezdrowe rzeczy 😅

Dzidzia też zaczyna być bardzo aktywna. Nie wiem czy to możliwe ale wczoraj mąż miał rękę na brzuchu i poczułam jak córka się ruszyla na tyle mocno że i mąż to poczuł. Ciekawe czy to już możliwe.

Jasne że możliwe, ja teraz mam 17tc a tydzień temu młode moją córkę kopnęło jak mi siedziała na kolanach. Pokazała mi dokładnie w którym miejscu poczuła i idealnie w tym samym co ja, więc na pewno. A teraz to już w ogóle pod ręką czuć.

Filcek, Nava lubią tę wiadomość

age.png
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 19:47

2022 r. - córeczka 🩷

2025.r - synek 🩵
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mischava wrote:
    LOL, grubo 😅 mi takie abstrakcje sniły sie w 1 trymestrze 🤣

Suplementujesz jakies magiczne grzyby 🍄? 😅🫣

Tak 😵‍💫😅 na noc biorę acard 🤣

👩🏻 39
    💕
    👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022

02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻
    13.08. 2480 g, ułożenie główkowe 🤩
    22.08. 3200 g 💪🏻😳

01.09.2025 urodziło się ❤️🤱🏻 3200g, 54 cm naszego szczęścia 😘
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć po przerwie :)

Nie pisałam, bo ostatnie dni były fatalne. W sobotę dostałam skierowanie do szpitala na oddział, bo ambulatoryjnie wyczerpali możliwości leczenia moich zmian na skórze. (W zeszłym tygodniu ginekolog i dermatolog po dwie wizyty, więc codziennie coś plus seria badań). Nie spałam praktycznie przez tydzień. W szpitalu zrobili mi badania (głównie sprawdzali na ginekologii dzidziusia) i ogarnęli konsultację dermatologa w ten sam dzień więc nie musiałam zostawać, choć torba i wszystko było przygotowane. Nikomu nie życzę, żeby przechodził przez to co ja. Mdłości i wymioty to przy tym w moim odczuciu były całkiem przyjemne ... Tymczasem mam dwa sterydy do smarowania, leki antyhistaminowe, po tygodniu jak będzie poprawa zmiana na inny (lżejszy steryd) i dzisiaj mimo kilku pobudek w nocy spałam. Nie musiałam znieczulać skóry pudrem, nie rozdrapywałam do krwi także ulga niesamowita <3

Odnośnie dziewczyn z Krk - planuję rodzić teraz na Ujastku. Zaliczyłam już wizytę na Kopernika i mimo, że pięknie ogarnęli i mi pomogli, to nic się tam nie zmieniło. 6 pań czekających na przyjęcie, kolejne kilka na KTG, bałagan, ciasno, mało miejsc siedzących. Wychodzenie z izby przyjęć w szlafroku przez korytarz, gdzie normalnie siedzą inni pacjenci w rejestracjach - no nie. Nie piszę się na to. Plus wszędzie dużo studentów, nawet przy badaniach.

Ktoś wspominał o ciuszkach z NEXT - też polecam, kupuję przez zalando ze względu na łatwą możliwość zwrotu, zastanawiałam się czy kiedyś nie zaryzykować i nie zamówić przez ich stronę bezpośrednio. Ktoś próbował ?

Koty: Nevy - przepiękne <3 nie wszystkie zdjęcia się wyświetlają, ale te co są kradną serce ;)

Pisałyście też o przeglądaniu ciuchów - planuję się za to zabrać bliżej maja/czerwca. Wcześniej nie widzę sensu prania czy układania na półkach no i chciałabym potwierdzić, że w brzuchu na pewno mieszka córka :) pierwsze prenatalne mam 17.04 (po skończonym 19tc - tak mi doradzili w dobym USG) a drugie te z medicoveru 29.04 (są po 20 tygodniu) te mam w pakiecie więc zrobię :)

Z aktywności zostaje mi póki co tyle co nic, każda większa aktywność, która powoduje pocenie nawet minimalne jest niewskazana, ze względu na skórę. Liczę, że do weekendu choć trochę się zagoi i będę mogła wyjść na spacer. Oczywiście w filtrach, kapeluszu, długich ciuchach itp bo słońce póki co dla mnie zabójcze i płonę nawet jak jadę autem i przez szybę czuję :(

Chyba w większości nadrobiłam :)

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mischava wrote:
    Tutaj chyba wszystkie mamuski sa z południa albo środka 🇵🇱, ale moze ktoras sie jeszcze ukrywa z 3city? 😅

Wybieram sie w piatek na ten event

BE MAMA NO DRAMA | GDYNIA 11.04.2025

Ja co prawda nie z 3miasta, ale dość blisko, bo z pół godzinki mam 😁
    Na takie eventy nie mam czasu 😅 Praca, praca, praca 🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 11:29

• Deyansu Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra 😓 Filcek, to co teraz przechodzisz to aż niewyobrażalne dla mnie 🥺🙏🏻😍 mam nadzieję że faktycznie te leki dobrali Ci dobrze i wkrótce będziesz czuć się coraz lepiej. Dobrze że chociaż trochę pospałaś i nie masz odruchu drapania tego....
    ❤️❤️❤️

Filcek lubi tę wiadomość

👩🏻 39
    💕
    👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022

02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻
    13.08. 2480 g, ułożenie główkowe 🤩
    22.08. 3200 g 💪🏻😳

01.09.2025 urodziło się ❤️🤱🏻 3200g, 54 cm naszego szczęścia 😘
  • Joa.szym Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:

Nie pisałam, bo ostatnie dni były fatalne. W sobotę dostałam skierowanie do szpitala na oddział, bo ambulatoryjnie wyczerpali możliwości leczenia moich zmian na skórze. (W zeszłym tygodniu ginekolog i dermatolog po dwie wizyty, więc codziennie coś plus seria badań). Nie spałam praktycznie przez tydzień. W szpitalu zrobili mi badania (głównie sprawdzali na ginekologii dzidziusia) i ogarnęli konsultację dermatologa w ten sam dzień więc nie musiałam zostawać, choć torba i wszystko było przygotowane. Nikomu nie życzę, żeby przechodził przez to co ja. Mdłości i wymioty to przy tym w moim odczuciu były całkiem przyjemne ... Tymczasem mam dwa sterydy do smarowania, leki antyhistaminowe, po tygodniu jak będzie poprawa zmiana na inny (lżejszy steryd) i dzisiaj mimo kilku pobudek w nocy spałam. Nie musiałam znieczulać skóry pudrem, nie rozdrapywałam do krwi także ulga niesamowita <3

Odnośnie dziewczyn z Krk - planuję rodzić teraz na Ujastku. Zaliczyłam już wizytę na Kopernika i mimo, że pięknie ogarnęli i mi pomogli, to nic się tam nie zmieniło. 6 pań czekających na przyjęcie, kolejne kilka na KTG, bałagan, ciasno, mało miejsc siedzących. Wychodzenie z izby przyjęć w szlafroku przez korytarz, gdzie normalnie siedzą inni pacjenci w rejestracjach - no nie. Nie piszę się na to. Plus wszędzie dużo studentów, nawet przy badaniach.

Ktoś wspominał o ciuszkach z NEXT - też polecam, kupuję przez zalando ze względu na łatwą możliwość zwrotu, zastanawiałam się czy kiedyś nie zaryzykować i nie zamówić przez ich stronę bezpośrednio. Ktoś próbował ?

Koty: Nevy - przepiękne <3 nie wszystkie zdjęcia się wyświetlają, ale te co są kradną serce ;)

Pisałyście też o przeglądaniu ciuchów - planuję się za to zabrać bliżej maja/czerwca. Wcześniej nie widzę sensu prania czy układania na półkach no i chciałabym potwierdzić, że w brzuchu na pewno mieszka córka :) pierwsze prenatalne mam 17.04 (po skończonym 19tc - tak mi doradzili w dobym USG) a drugie te z medicoveru 29.04 (są po 20 tygodniu) te mam w pakiecie więc zrobię :)

Z aktywności zostaje mi póki co tyle co nic, każda większa aktywność, która powoduje pocenie nawet minimalne jest niewskazana, ze względu na skórę. Liczę, że do weekendu choć trochę się zagoi i będę mogła wyjść na spacer. Oczywiście w filtrach, kapeluszu, długich ciuchach itp bo słońce póki co dla mnie zabójcze i płonę nawet jak jadę autem i przez szybę czuję :(

Trzymam kciuki żeby teraz było już lepiej! I mamy razem prenatalne, ja też 17.04 :)

Filcek lubi tę wiadomość

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek, współczuję przeżyć! Oby już było lepiej. 🤞🤞

Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    04.08 2700g 🧁
    05.09 🎂🥳 3200g, 55cm, 10 pkt.

age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flicek, mam nadzieję, że już się poprawi <3

Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość

👩30👨31
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ stabilna niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    💙2025
    age.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Hej, witaj ❤️ Mam podobnie, zapewne będzie chłopak, ale nie mam pewności jeszcze, bo nie robiłam dodatkowych badań 😘 i czekam jak na szpilkach, bo mam polubione na Vinted jedno cudne żółte body z Batmanem 😅
    A tak mówił Ci że na ileś procent? Mi powiedział że 80% więc pewności nie mam😅 ja też oglądałam już chłopięce ubranka, miła odmiana będzie po różu i kwiatuszkach

preg.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:

O rany współczuję tego co przechodzisz, a to zaczęło się w ciąży od dawna już? Jakoś to diagnozują co to jest?

preg.png
  • Moirane Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😘
    Ja dzisiaj spałam jak zabita ale wstałam ze straszna migreną. Was też tak męczą bóle głowy?

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moirane wrote:
    O rany współczuję tego co przechodzisz, a to zaczęło się w ciąży od dawna już? Jakoś to diagnozują co to jest?

Tak, ostatecznie postawili na polimorficzne zmiany związane z AZS. Wykluczyli 4 inne choroby, osutkę, pokrzywkę itp. Dopiero jak się 3 dermatologów zebrało na tej konsultacji w szpitalu to coś sensownego podali i ustalili leczenie. Bo ogólnie leki są tylko cóż, większość lekarzy nie chce brać odpowiedzialności przepisać w ciąży i nie wiedzą które sterydy kiedy bezpieczne.

Zaczęło się na początku ciąży, bo pękała mi skóra i szczypała, szybko brzuszek zaczął być widoczny a progesteron i wzdęcia zrobiły swoje. Tylko, że na początku pomagały balsamy na AZS i problem był na brzuchu a teraz mam zajęte wszystko poza nogami choć i tam już się pokazało. I to dosłownie bo najgorzej pali szyja, dekolt i uszy. Twarz po części uratowana. Także dodatkowy problem jest taki że sterydy na tak dużą powierzchnię skóry nie są zalecane i nie wszystkie wolno :(

I jeśli chodzi o przyczynę to ogólnie mam można powiedzieć predyspozycje czytaj tzn suchą skórę, łatwo ją podrażnić aczkolwiek AZS nigdy nie stwierdzono. Więc przyczyna to uwaga ciąża :D a konkretnie sprawka hormonów w ciąży. Tłumaczyli mi to jakoś reakcjami zapalnymi w organizmie i autoagresją aczkolwiek nie zapamiętałam wszystkiego super dokładnie. Na pocieszenie dodam, że tak ostre objawy ma mniej 0,5% wszystkich ciężarnych. Więc szansa, że któraś z Was "trafi" jest naprawdę mała.

Moirane lubi tę wiadomość

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek, dużo, dużo siły <3

Ja dzisiaj akurat mam dość miły dzień, poszłam pobiegać, spotkałam po drodze panią o kulach, jak mnie zobaczyła to odłożyła je na bok i zaczęła mi klaskać :D To się nazywa support na trasie :D

Btw, słuchałam w trakcie biegania najnowszego podcastu Jacka Bilczyńskiego z położną Izabelą Dembińską o ciąży i polecam Wam ogromnie <3

Filcek, Marcysia1990, Szosz, iiyama lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
    🐣✨07.09.2025
‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ