Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Filcek, dużo, dużo siły
Ja dzisiaj akurat mam dość miły dzień, poszłam pobiegać, spotkałam po drodze panią o kulach, jak mnie zobaczyła to odłożyła je na bok i zaczęła mi klaskaćTo się nazywa support na trasie
Btw, słuchałam w trakcie biegania najnowszego podcastu Jacka Bilczyńskiego z położną Izabelą Dembińską o ciąży i polecam Wam ogromnieFilcek, Marcysia1990, Szosz, iiyama lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Moirane wrote:Dzień dobry 😘
Ja dzisiaj spałam jak zabita ale wstałam ze straszna migreną. Was też tak męczą bóle głowy?
Tak, zdarza się. Z migrenami walczę od kilku lat. Niestety z bezpiecznych leków zostaje paracetamol. Jak dostaniesz zgodę lekarza ginekologa to do 20 tc. można podać ibuprofen w małej dawce (200mg). Neurolog polecił mi paracetamol z kofeiną jako bezpieczny lek. Po paracetamolu i ibuprofenie zostaje już tylko 3 grupa leków - czyli wszystkie opioidowe. Oczywiście wtedy zgoda lekarza prowadzącego ciążę no i mogą powodować powikłania więc raczej nikt nie się nie decyduje.
To tak w skróciewybieram się na kolejną wizytę do neurologa w piątek stacjonarnie (jestem pod stałą kontrolą z racji DVA i właśnie tych migren). Jak charakter bólu Ci się zmienił np masz aurę a nigdy wcześniej nie miałaś to też zalecana jest wizyta, żeby posprawdzać czy coś się dodatkowo nie zmieniło.
Ze swoich rzeczy, które można zrobić poza wypiciem kawy do paracetamolu bądź leku z nimi, to polecam chłodny okład w cichym, spokojnym i zaciemnionym miejscu (jak masz możliwość poleżeć) plus wizyta u dobrego fizjoterapeuty. Czasem wystarczy rozluźnić mięśnie szyi i ból staje się lżejszy. Dodatkowy aspekt to sprawdzenie zębów u ortodonty - u mnie po aparacie i korekcie ustawienia (miałam zęby stłoczone a szczęka drobna) migreny są rzadszeMoirane lubi tę wiadomość
-
Mischava wrote:
Mogę zapytać z jakiej hodowli są ? ☺️👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 prenatalne, ryzyka niskie 🩷 CRL 5,93cm
🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
🩺23.04 20+4 USG połówkowe -
Filcek dużo zdrówka i sił, naprawdę miałaś ciężkie dni, przytulamy
Filcek lubi tę wiadomość
🙍♀️28 🙍♂️29
Starania od 08.2023r.
12.2023r. 1 strata-ciąża biochemiczna
09.2024r. 2 strata- 8 tydz 👼🏻💔
10.2024r. zmiana lekarza oraz zapisanie się do kliniki + szereg badań
11.2024r. stwierdzone MTHFR c.677 układ heterozygotyczny (clexane,acard, prenatal, acidum folicum richter, encorton, magnez)
26.12.2024r. dwie kreseczki 💌
08.01.2025r. pierwsza wizyta CRL 0,19
21.01.2025r. mamy serduszko i pierwszą w życiu kartę ciąży 🤍 CRL 1,35
31.01.2025r. 🧸 CRL 2,42
10.02.2025r. 🧸 CRL 4,11
28.02.2025r. prenatalne 🧸 CRL 6,96 znamy płeć 💙
03 03.2025r. 🧸💙
17.03.2025r. 🧸💙
14.04.2025r. 🧸💙320g
w oczekiwaniu na połówkowe 25.04.✨️
🩺12.05.
-
Filcek wrote:Cześć po przerwie
Nie pisałam, bo ostatnie dni były fatalne. W sobotę dostałam skierowanie do szpitala na oddział, bo ambulatoryjnie wyczerpali możliwości leczenia moich zmian na skórze. (W zeszłym tygodniu ginekolog i dermatolog po dwie wizyty, więc codziennie coś plus seria badań). Nie spałam praktycznie przez tydzień. W szpitalu zrobili mi badania (głównie sprawdzali na ginekologii dzidziusia) i ogarnęli konsultację dermatologa w ten sam dzień więc nie musiałam zostawać, choć torba i wszystko było przygotowane. Nikomu nie życzę, żeby przechodził przez to co ja. Mdłości i wymioty to przy tym w moim odczuciu były całkiem przyjemne ... Tymczasem mam dwa sterydy do smarowania, leki antyhistaminowe, po tygodniu jak będzie poprawa zmiana na inny (lżejszy steryd) i dzisiaj mimo kilku pobudek w nocy spałam. Nie musiałam znieczulać skóry pudrem, nie rozdrapywałam do krwi także ulga niesamowita
Odnośnie dziewczyn z Krk - planuję rodzić teraz na Ujastku. Zaliczyłam już wizytę na Kopernika i mimo, że pięknie ogarnęli i mi pomogli, to nic się tam nie zmieniło. 6 pań czekających na przyjęcie, kolejne kilka na KTG, bałagan, ciasno, mało miejsc siedzących. Wychodzenie z izby przyjęć w szlafroku przez korytarz, gdzie normalnie siedzą inni pacjenci w rejestracjach - no nie. Nie piszę się na to. Plus wszędzie dużo studentów, nawet przy badaniach.
Ktoś wspominał o ciuszkach z NEXT - też polecam, kupuję przez zalando ze względu na łatwą możliwość zwrotu, zastanawiałam się czy kiedyś nie zaryzykować i nie zamówić przez ich stronę bezpośrednio. Ktoś próbował ?
Koty: Nevy - przepięknenie wszystkie zdjęcia się wyświetlają, ale te co są kradną serce
Pisałyście też o przeglądaniu ciuchów - planuję się za to zabrać bliżej maja/czerwca. Wcześniej nie widzę sensu prania czy układania na półkach no i chciałabym potwierdzić, że w brzuchu na pewno mieszka córkapierwsze prenatalne mam 17.04 (po skończonym 19tc - tak mi doradzili w dobym USG) a drugie te z medicoveru 29.04 (są po 20 tygodniu) te mam w pakiecie więc zrobię
Z aktywności zostaje mi póki co tyle co nic, każda większa aktywność, która powoduje pocenie nawet minimalne jest niewskazana, ze względu na skórę. Liczę, że do weekendu choć trochę się zagoi i będę mogła wyjść na spacer. Oczywiście w filtrach, kapeluszu, długich ciuchach itp bo słońce póki co dla mnie zabójcze i płonę nawet jak jadę autem i przez szybę czuję
Chyba w większości nadrobiłam
Jejku Filcek to ta egzema o której pisałaś tak się rozniosła , że aż szpital? Wiadomo co to może być? Współczuję. Dobrze że jesteś zaopiekowana, mam nadzieję że szybko coś poradząFilcek lubi tę wiadomość
-
Filcek, dołączam się do dziewczyn z życzeniami lepszego samopoczucia i poprawy stanu skóry 🤞🌸 oby wszystko szło w dobrym kierunku!
Filcek lubi tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04
🩺 06.05 II USG prenatalne -
Deyansu wrote:Hej, witaj ❤️ Mam podobnie, zapewne będzie chłopak, ale nie mam pewności jeszcze, bo nie robiłam dodatkowych badań 😘 i czekam jak na szpilkach, bo mam polubione na Vinted jedno cudne żółte body z Batmanem 😅
Ja bym kupiła i tak i ubierala córę najwyżej. Moja młoda ma takie jedno zdjęcie jeszcze łysa, ale w koszulce MetallicaSzosz, Deyansu, Domiś91 lubią tę wiadomość
-
Filcek wrote:Cześć po przerwie
Nie pisałam, bo ostatnie dni były fatalne. W sobotę dostałam skierowanie do szpitala na oddział, bo ambulatoryjnie wyczerpali możliwości leczenia moich zmian na skórze. (W zeszłym tygodniu ginekolog i dermatolog po dwie wizyty, więc codziennie coś plus seria badań). Nie spałam praktycznie przez tydzień. W szpitalu zrobili mi badania (głównie sprawdzali na ginekologii dzidziusia) i ogarnęli konsultację dermatologa w ten sam dzień więc nie musiałam zostawać, choć torba i wszystko było przygotowane. Nikomu nie życzę, żeby przechodził przez to co ja. Mdłości i wymioty to przy tym w moim odczuciu były całkiem przyjemne ... Tymczasem mam dwa sterydy do smarowania, leki antyhistaminowe, po tygodniu jak będzie poprawa zmiana na inny (lżejszy steryd) i dzisiaj mimo kilku pobudek w nocy spałam. Nie musiałam znieczulać skóry pudrem, nie rozdrapywałam do krwi także ulga niesamowita
Odnośnie dziewczyn z Krk - planuję rodzić teraz na Ujastku. Zaliczyłam już wizytę na Kopernika i mimo, że pięknie ogarnęli i mi pomogli, to nic się tam nie zmieniło. 6 pań czekających na przyjęcie, kolejne kilka na KTG, bałagan, ciasno, mało miejsc siedzących. Wychodzenie z izby przyjęć w szlafroku przez korytarz, gdzie normalnie siedzą inni pacjenci w rejestracjach - no nie. Nie piszę się na to. Plus wszędzie dużo studentów, nawet przy badaniach.
Ktoś wspominał o ciuszkach z NEXT - też polecam, kupuję przez zalando ze względu na łatwą możliwość zwrotu, zastanawiałam się czy kiedyś nie zaryzykować i nie zamówić przez ich stronę bezpośrednio. Ktoś próbował ?
Koty: Nevy - przepięknenie wszystkie zdjęcia się wyświetlają, ale te co są kradną serce
Pisałyście też o przeglądaniu ciuchów - planuję się za to zabrać bliżej maja/czerwca. Wcześniej nie widzę sensu prania czy układania na półkach no i chciałabym potwierdzić, że w brzuchu na pewno mieszka córkapierwsze prenatalne mam 17.04 (po skończonym 19tc - tak mi doradzili w dobym USG) a drugie te z medicoveru 29.04 (są po 20 tygodniu) te mam w pakiecie więc zrobię
Z aktywności zostaje mi póki co tyle co nic, każda większa aktywność, która powoduje pocenie nawet minimalne jest niewskazana, ze względu na skórę. Liczę, że do weekendu choć trochę się zagoi i będę mogła wyjść na spacer. Oczywiście w filtrach, kapeluszu, długich ciuchach itp bo słońce póki co dla mnie zabójcze i płonę nawet jak jadę autem i przez szybę czuję
Chyba w większości nadrobiłamogromnie mi przykro, że tak się męczysz, oby do weekendu się troszeczkę wyciszyło i zagoiło. Trzymaj się!
Filcek lubi tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
17.04 - 🩺 połówkowe
8.05 - 🩺 -
abrakadabra wrote:Wypuścili Cię już ze szpitala?
Tak! Wypuścili mnie wczoraj. Z zakazem wszystkiego. Ale chociaż w końcu w miękkim łóżeczku sobie pospałam do 10, a nie że co chwilę ktoś wpada jak w pożar mierzyć ciśnienie albo sprzątać, z koleżanką dostawalysmy zawału 10 razy na dobęabrakadabra, Joa.szym, Filcek, truskawki981, Bella93, Szosz lubią tę wiadomość
-
Agusia246 wrote:Tak! Wypuścili mnie wczoraj. Z zakazem wszystkiego. Ale chociaż w końcu w miękkim łóżeczku sobie pospałam do 10, a nie że co chwilę ktoś wpada jak w pożar mierzyć ciśnienie albo sprzątać, z koleżanką dostawalysmy zawału 10 razy na dobę👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💫 31.01.2025
💗🎀 19.04.2025 -
Agusia246 wrote:Ja bym kupiła i tak i ubierala córę najwyżej. Moja młoda ma takie jedno zdjęcie jeszcze łysa, ale w koszulce Metallica
Kurcze, to jak moja mama kupiła naszej koszulkę Metallici jak byliśmy na koncercie to chyba założy ją jak będzie miała z 7 lat bo jest taka wielka. Super, że już jesteś w domu!
Filcek, też ściskam mocno i mam nadzieję, że problemy skórne szybko osłabną i miną!
Filcek lubi tę wiadomość
👰'94 Hashimoto - Euthyrox 137
🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
👰🤵08.09.2018
👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)
12.01.2025 ⏸️ 4cs
11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, wszystko ok!
-
Filcek wrote:Tak, zdarza się. Z migrenami walczę od kilku lat. Niestety z bezpiecznych leków zostaje paracetamol. Jak dostaniesz zgodę lekarza ginekologa to do 20 tc. można podać ibuprofen w małej dawce (200mg). Neurolog polecił mi paracetamol z kofeiną jako bezpieczny lek. Po paracetamolu i ibuprofenie zostaje już tylko 3 grupa leków - czyli wszystkie opioidowe. Oczywiście wtedy zgoda lekarza prowadzącego ciążę no i mogą powodować powikłania więc raczej nikt nie się nie decyduje.
To tak w skróciewybieram się na kolejną wizytę do neurologa w piątek stacjonarnie (jestem pod stałą kontrolą z racji DVA i właśnie tych migren). Jak charakter bólu Ci się zmienił np masz aurę a nigdy wcześniej nie miałaś to też zalecana jest wizyta, żeby posprawdzać czy coś się dodatkowo nie zmieniło.
Ze swoich rzeczy, które można zrobić poza wypiciem kawy do paracetamolu bądź leku z nimi, to polecam chłodny okład w cichym, spokojnym i zaciemnionym miejscu (jak masz możliwość poleżeć) plus wizyta u dobrego fizjoterapeuty. Czasem wystarczy rozluźnić mięśnie szyi i ból staje się lżejszy. Dodatkowy aspekt to sprawdzenie zębów u ortodonty - u mnie po aparacie i korekcie ustawienia (miałam zęby stłoczone a szczęka drobna) migreny są rzadsze
Mam nadzieję że Ci pomogą i wyjdziesz z tych zmian skórnych, właśnie to tak czasami jest że ciąża uderza na to co mamy słabsze 😔 -
Dzięki za wsparcie !
Ogólnie ulga jest naprawdę niesamowita po lekach. Zdiagnozowali polimorficzne zmiany związane z AZS. Niestety mocno zaognione przez to, że przez 2 tygodnie lekarze bali się podjąć co podać i szukali sposobu na ominięcie sterydów, które tak czy inaczej dostałam.
-
Trzymam kciuki za migreny, problemy skórne i inne, z którymi się borykacie. ❤
Moim przewlekłym kłopotem są słabe jelita i też kombinuję jak w ciąży pomóc sobie nieinwazyjnie. Lekarz gastrolog mówił, żebym nie brała probiotykówI nie wiem sama czy powinnam mu ufać.
Też jestem z Krakowa. Rozważałam na razie Ujastek lub Żeromskiego. Kurczę, jest szansa, że się gdzieś na salach spotkamy we wrześniu 😃🤭
P. S. Poleci któraś jakiś fajny kosmetyk do zapobiegania rozstępom? 🙏Filcek lubi tę wiadomość
-
LauraTomek wrote:P. S. Poleci któraś jakiś fajny kosmetyk do zapobiegania rozstępom? 🙏
to głównie genetyczne a kosmetyki tylko wspierają skórę
olej migdałowy się cudownie wchłania, o ten:
https://www.rossmann.pl/Produkt/Olejki-do-ciala/Botanicapharma-olej-migdalowy-do-twarzy-ciala-i-wlosow-100-czysty-250-ml,240225,13097Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 17:09
-
LauraTomek wrote:Trzymam kciuki za migreny, problemy skórne i inne, z którymi się borykacie. ❤
Moim przewlekłym kłopotem są słabe jelita i też kombinuję jak w ciąży pomóc sobie nieinwazyjnie. Lekarz gastrolog mówił, żebym nie brała probiotykówI nie wiem sama czy powinnam mu ufać.
Też jestem z Krakowa. Rozważałam na razie Ujastek lub Żeromskiego. Kurczę, jest szansa, że się gdzieś na salach spotkamy we wrześniu 😃🤭
P. S. Poleci któraś jakiś fajny kosmetyk do zapobiegania rozstępom? 🙏
Ja mam ibs i jak zaszłam w ciążę strasznie się nasilił, takie miałam ataki i bóle, że bałam się że nie utrzymam ciąży. Teraz biorę estabiom mama i jest ok
Przeciw rozstępom polecam olejki raczej, w 1 ciąży używałam eucerin, w 2 mustela i oba były ok 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 17:23
-
Filcek wrote:Dzięki za wsparcie !
Ogólnie ulga jest naprawdę niesamowita po lekach. Zdiagnozowali polimorficzne zmiany związane z AZS. Niestety mocno zaognione przez to, że przez 2 tygodnie lekarze bali się podjąć co podać i szukali sposobu na ominięcie sterydów, które tak czy inaczej dostałam.
Bardzo współczuję, trzymaj się jakoś 🫂Filcek lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, piszę to ...hmm...z jednej potężnej strony jako wyraz mojej złości na to, co się nieraz dzieje, o czym się czyta w wiadomościach (a co pewnie dzieje się też w wielu miejscach bez nagłośnienia przez media 🥺) i co dotyka bezbronne dzieciaczki, a z drugiej - mniejszej - jako "pocieszenie", że nie wszystko musi być na tip top, żeby maluszek przeżył... choć dyskusyjne jest pewnie w jakim stanie jest ten konkretny maluszek 😑 jest teraz chyba w szpitalu 😑
Do rzeczy: słyszałyście wczoraj o tym dwutygodniowym dzidziusiu w pustostanie w Płaszowie? Pijani "rodzice" po narodzinach dziecka w szpitalu po prostu je wzięli, bez rejestracji ani niczego na zimny pustostan, bez wody, bez prądu...gdyby nie czujni sąsiedzi i policja 😪😓🫣 żal mi straszny tego malucha 😤😪 Zszokowana jestem już nie tylko samą patologią i ich brakiem zadbania o dziecko, ale też tym, że ono w ogóle przeżyło...
Sorry że tak zupełnie nie na temat, ale jakoś takie newsy zawsze mną telepią, a teraz jeszcze bardziej niż zawsze 😡👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
22.04. 🩺🧬 połówkowe
-
Deyansu wrote:Dziewczyny, piszę to ...hmm...z jednej potężnej strony jako wyraz mojej złości na to, co się nieraz dzieje, o czym się czyta w wiadomościach (a co pewnie dzieje się też w wielu miejscach bez nagłośnienia przez media 🥺) i co dotyka bezbronne dzieciaczki, a z drugiej - mniejszej - jako "pocieszenie", że nie wszystko musi być na tip top, żeby maluszek przeżył... choć dyskusyjne jest pewnie w jakim stanie jest ten konkretny maluszek 😑 jest teraz chyba w szpitalu 😑
Do rzeczy: słyszałyście wczoraj o tym dwutygodniowym dzidziusiu w pustostanie w Płaszowie? Pijani "rodzice" po narodzinach dziecka w szpitalu po prostu je wzięli, bez rejestracji ani niczego na zimny pustostan, bez wody, bez prądu...gdyby nie czujni sąsiedzi i policja 😪😓🫣 żal mi straszny tego malucha 😤😪 Zszokowana jestem już nie tylko samą patologią i ich brakiem zadbania o dziecko, ale też tym, że ono w ogóle przeżyło...
Sorry że tak zupełnie nie na temat, ale jakoś takie newsy zawsze mną telepią, a teraz jeszcze bardziej niż zawsze 😡Deyansu lubi tę wiadomość
'95 👫 '93 Wrocław
22.12 ⏸️ 1cs
Termin OM 1.09
Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka
24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
15.04 - 20+1 II prenatalne, rośniemy 355 g
30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
Progesteron - do 15tyg
Acard - od 12stego