Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po prostu swojemu lekarzowi powiedziałam, że potrzebuje zwolnienie to powiedział, że spoko nie ma problemu tylko zapytał jak wygląda moja praca itp czy jakieś specyficzne warunki.
A co do kaw i herbat to czasem napije się czarnej takiej słabiutkiej ale bez herbaty sobie nie wyobrażam zwłaszcza w takie chłodne dni, troszkę miodku i cytrynki.
Jestem ciekawa czy taka bezkofeinowa kawa mogłaby być takim zamiennikiem zwykłej 🤔Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Engel wrote:Ja po prostu swojemu lekarzowi powiedziałam, że potrzebuje zwolnienie to powiedział, że spoko nie ma problemu tylko zapytał jak wygląda moja praca itp czy jakieś specyficzne warunki.
A co do kaw i herbat to czasem napije się czarnej takiej słabiutkiej ale bez herbaty sobie nie wyobrażam zwłaszcza w takie chłodne dni, troszkę miodku i cytrynki.
Jestem ciekawa czy taka bezkofeinowa kawa mogłaby być takim zamiennikiem zwykłej 🤔
Z tego, co wiem tak - bezkofeinowa ma usunięty problematyczny składnik - kofeinęJa zamówiłam sobie w allegro w tym tygodniu bezkofeinową Illy na wypróbowanie. Koleżanka, która sama z siebie postanowiła odstawić kofeinę bardzo polecała. Cytując: "lepsza niż nie jedna prawdziwa kawa"
Deyansu, aglo, Engel lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Zazdroszczę, że możecie chociaż bezkofeinowa kawę, ja nie cierpię kawy, dlatego byłam herbatoholikiem 🙄👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
📆 Kalendarz wizyt
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
01/04 - urofizjo
07/04 - ginekolog
-
Liliowa wrote:A owocowa herbata tez zawiera kofeine?
Przy wyborze owocowej trzeba patrzeć na skład, hibiskus i lukrecja nie są zalecane w ciąży.
Jak lubicie smakowe herbaty to ja wam bardzo polecam miody z pasieki Sadowskich, np z malinami - pychotkaja sobie daje lyzeczke do trochę przestudzonej herbaty
Deyansu lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Przy wyborze owocowej trzeba patrzeć na skład, hibiskus i lukrecja nie są zalecane w ciąży.
Jak lubicie smakowe herbaty to ja wam bardzo polecam miody z pasieki Sadowskich, np z malinami - pychotkaja sobie daje lyzeczke do trochę przestudzonej herbaty
Mam te miody, pyszne są, ale rzadko jem:(👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
📆 Kalendarz wizyt
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
01/04 - urofizjo
07/04 - ginekolog
-
To bardzo niedobre wieści jeśli chodzi o kofeinę, byłam pewna że można 1-2 kawy dziennie.
A ostatnio mój najlepszy sposób na mdłości to... Cola. Nie jakoś dużo, ok 1/4 szklanki 2-3 razy dziennie. A teraz to nie wiem 🙈
Engel, promykk, Deyansu gratuluję (i zazdroszczę 😀) serduszek! (Mam nadzieję, że o nikim nie zapomniałam)
Rybka, tak jak wspominały Dziewczyny może nie warto się martwić na zapas, może ciąża jest młodsza. Trzymam za Ciebie mocno kciuki ❤️Engel, Deyansu, Rybka94, promykk lubią tę wiadomość
-
Wrzucam zdjęcie do tego tematu z książki mamyginekolog o ciąży: https://ibb.co/rtq7Js5
Zrezygnowałam z kawy, bo bez mleka/sojowego ble, a biała rano wywala cukier i potem zjazdy. Nie wiem jak tam Wasze glukozy na czczo, ale w ciąży od 92 cukrzyca ciążowa. Pozdrawiam z 91. 🙃 Liczę, że ogarnę dieta do kolejnego badania.truskawki981, Deyansu lubią tę wiadomość
-
promykk wrote:Wrzucam zdjęcie do tego tematu z książki mamyginekolog o ciąży: https://ibb.co/rtq7Js5
Zrezygnowałam z kawy, bo bez mleka/sojowego ble, a biała rano wywala cukier i potem zjazdy. Nie wiem jak tam Wasze glukozy na czczo, ale w ciąży od 92 cukrzyca ciążowa. Pozdrawiam z 91. 🙃 Liczę, że ogarnę dieta do kolejnego badania.
No właśnie też czytałam tę książkę, ale ona jest chyba z 2022 (?) roku. Więc może rzeczywiście były jakieś dodatkowe badania...
Ja mam jutro badanie glukozy 🙂 -
promykk wrote:Wrzucam zdjęcie do tego tematu z książki mamyginekolog o ciąży: https://ibb.co/rtq7Js5
Zrezygnowałam z kawy, bo bez mleka/sojowego ble, a biała rano wywala cukier i potem zjazdy. Nie wiem jak tam Wasze glukozy na czczo, ale w ciąży od 92 cukrzyca ciążowa. Pozdrawiam z 91. 🙃 Liczę, że ogarnę dieta do kolejnego badania.
do 200mg to rzeczywiście takie utarte zalecenie, które powtarza większość ginekologów. Z tego, co czytałam pierwsze badania nad długotrwałym wpływem kofeiny na rozwój dziecka dowodzą, że kofeina spożywana przez matkę w ciąży może powodować schorzenia u dziecka w czasie dorastania.
Podsyłam post dr Kłosowicz https://www.instagram.com/reel/DEcrhWZMWEe/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Sama jeszcze szukam tych badań na które ona się powołuje. Bo wiadomo badań może być dużo na poparcie każdej tezy. Chciałabym zobaczyć czy były jak one były prowadzone i na jak dużej grupie osób.Deyansu, Suzie lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Valie05 wrote:do 200mg to rzeczywiście takie utarte zalecenie, które powtarza większość ginekologów. Z tego, co czytałam pierwsze badania nad długotrwałym wpływem kofeiny na rozwój dziecka dowodzą, że kofeina spożywana przez matkę w ciąży może powodować schorzenia u dziecka w czasie dorastania.
Podsyłam post dr Kłosowicz https://www.instagram.com/reel/DEcrhWZMWEe/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Sama jeszcze szukam tych badań na które ona się powołuje. Bo wiadomo badań może być dużo na poparcie każdej tezy. Chciałabym zobaczyć czy były jak one były prowadzone i na jak dużej grupie osób.
Może i ta lekarka przekazuje wartościowe treści, ale sposób w jaki to robi... Z uśmiechem na ustach oznajmia że pijąc kawę skazujemy dziecko na problemy rozwojowe... 😕 Chyba taka forma do mnie nie przemawia. -
Gratuluję dziewczyny pozytywnych wizyt, trochę po cichu Wam zazdroszczę, że już doczekałyście tego momentu, choć wiadomo, odczekałyście swoje
ja na swoją wizytę czekam jeszcze 1,5 tyg.
Rybka, wierzę, że jest tak, jak dziewczyny pisały, że ciąża jest młodsza i już za tydzień odetchniesz z ulgą
Co do kawy, ja odstawiłam na czas ciąży, ale jednak lubię coś ciepłego wypić i w ciągu dnia zdarzy mi się wypić czarną herbatę. Piję też kawę bezkofeinową.Hajkonk, Deyansu, promykk lubią tę wiadomość
02.2024 synek 💙
02.2025 💔 (8/9 tydz.)
wciąż kp 🤱 -
Delfi wrote:Gratuluję dziewczyny pozytywnych wizyt, trochę po cichu Wam zazdroszczę, że już doczekałyście tego momentu, choć wiadomo, odczekałyście swoje
ja na swoją wizytę czekam jeszcze 1,5 tyg.
Rybka, wierzę, że jest tak, jak dziewczyny pisały, że ciąża jest młodsza i już za tydzień odetchniesz z ulgą
Co do kawy, ja odstawiłam na czas ciąży, ale jednak lubię coś ciepłego wypić i w ciągu dnia zdarzy mi się wypić czarną herbatę. Piję też kawę bezkofeinową.👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺 15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG I trymestru CRL 5,93cm 🩷
🩺26.03 16+5 wizyta
🩺25.04 20+6 USG II trymestru -
Hejoo, apropo kawy i w ogole kofeiny to sie podziele moja historia. Warto pomyśleć i spojrzeć na to jeszcze inaczej - nie tylko w kontekście wplywu na samo dziecko. Kofeina wplywa na twoj rytm dobowy i jakosc snu i w zależności od tego jak ja metabolizujesz to może bardzo wplynac na Twoj sen a tym samym regenerację.
Ja osobiście uwielbiam smak kawy i kiedys pilam nawet 3 espresso dziennie (ewidentnie uzależniłam sie) i zaczelam miec problemy zdrowotne. Odstawiłam z dnia na dzien i normalnie mialam niezly zjazd.
Wytrzymałam okres odstawienia (trwal ok. 2 tyg) i od tamtej pory nie pije juz kawy (chyba ze okazjonalnie raz. W tyg lub knajpie) a w momencie jak dowiedzialam sie o ciazy to w ogole.
Po odstawieniu wszystkie problemu żołądkowe czy ze spaniem minely, nie mam zjazdow i skokow energii, tylko wszystko jest bardziej stale 😌
Nie wspome nawet o jakosci kawy, o plesni i pestycydach. Dobrej jakosci kawa to rzadkość .
Polecam filmik (jest po angielsku) https://youtu.be/5RkNtzvHXkk?si=BCgbBLQqLthKhgrH
P.S. witam 👋 wszystkie nowe dziewczyny, gratuluję ❣️ i sciskam wszystkie mocno 🙂
truskawki981, Deyansu, promykk lubią tę wiadomość
-
U mnie wczoraj glukoza 88 💪 aż sama byłam zdziwiona bo w pierwszej ciąży 98/96 a potem na krzywej te graniczne 92 🙄 miałam zleconą tylko dietę i cukrzycy w papierach nie 😑Marcysia1990, Deyansu lubią tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 ➡️ 16+1 wizyta 🩺 -
truskawki981 wrote:To bardzo niedobre wieści jeśli chodzi o kofeinę, byłam pewna że można 1-2 kawy dziennie.
A ostatnio mój najlepszy sposób na mdłości to... Cola. Nie jakoś dużo, ok 1/4 szklanki 2-3 razy dziennie. A teraz to nie wiem 🙈
Engel, promykk, Deyansu gratuluję (i zazdroszczę 😀) serduszek! (Mam nadzieję, że o nikim nie zapomniałam)
Rybka, tak jak wspominały Dziewczyny może nie warto się martwić na zapas, może ciąża jest młodsza. Trzymam za Ciebie mocno kciuki ❤️
W żabkach można często znaleźć cole bezkofeinowaja bardzo lubię zwykła cole zero ale ta kofeina tam jest na samym końcu, to nie są nie wiadomo jak duże ilości.
truskawki981, Szosz lubią tę wiadomość
-
Któraś z Was pisała jakiś czas temu o jedynych kroplach do nosa co można w ciąży stosować (poza prenalen). Nie mogę znaleźć. A potrzebuje no woda morska nie działa
a zaczyna coraz bardziej mnie zatykać 😭
🧔 35 🧑🦱 35
👶 2022 (4cs)
4cs ➡️ 29.12.24 ⏸️ (12DPO)
🩺15.01 (6+1) jagoda CRL 4.8mm + ❤️
🩺05.02 (9+2) jeżyna CRL 2.66cm
🩺07.03 (13+4) limonka CRL 8cm
🩺02.04 (17+3)
27.02 USG (12+3) figa CRL 5.95cm
24.02 test genetyczny (12+1) 🆗 - niskie ryzyka, płeć 💙
20.02 PAPPA+Beta (11+4) 🆗 - niskie ryzyka
01.2025 endokrynolog & cytologia🆗
11.2024 USG piersi 🆗
Niedoczynność tarczycy
-
Masz już stwierdzona cukrzycę? Ja w ciąży z synkiem miałam... Pierwsza krzywa robiona w I trym i było spoko, dopiero przy tej drugiej diagnoza. Realia są takie że jak miało się raz to często ma się też w kolejnych 😐 więc jakby spodziewam się tego że znowu może się to powtórzyć. Dodam że nie miałam żadnej nadwagi ,odżywiałam się w miarę zdrowo, brak io, nie wiem skąd się wzięła ta cukrzyca w ciąży, ale wraz z urodzeniem synka zniknęła 😃 teraz fajnie bo można sobie to libre tanio kupić i łatwiej jest mierzyć ten cukier, nie trzeba się tak kluc . Co ciekawe w ciągu dnia cukry miałam zawsze idealne tylko po nocy mi skakały i musiałam mieć wdrożoną insulinę nocną. -
Paluszek007 wrote:Któraś z Was pisała jakiś czas temu o jedynych kroplach do nosa co można w ciąży stosować (poza prenalen). Nie mogę znaleźć. A potrzebuje no woda morska nie działa
a zaczyna coraz bardziej mnie zatykać 😭
Ja pisałam - Sinulan express forte - to są same olejki, można go używa w ciąży
Ja mialam teraz taki beton w nosie 🙈 mam w domu nasivin kids i wyczytałam że można stosować w ciąży po 1 dawce do dziurki 1-2 razy dziennie (przekopalam też różne fora i lekarze faktycznie przepisywali ale tak na max 3 dni żeby stosować) I psiknęłam sobie wczoraj i przedwczoraj na noc bo już nie mogłam oddychać. Dzisiaj chyba troszkę lepiej , zobaczymy jak później czy znowu się zatka. Mam nadzieję że największy kryzys zażegnany 😬Paluszek007 lubi tę wiadomość
-
aglo wrote:U mnie wczoraj glukoza 88 💪 aż sama byłam zdziwiona bo w pierwszej ciąży 98/96 a potem na krzywej te graniczne 92 🙄 miałam zleconą tylko dietę i cukrzycy w papierach nie 😑
Ponoć cukrzyca ciążowa jest 0:1 albo jest przekroczenie albo nieale ciekawe czy gdyby ją zrobić w kolejnym tygodniu to nie byłoby przekroczeń. Najważniejsze że z maluszkiem było wszystko dobrze 😊