X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Misi@ po czesci was rozumiem, bo moje dziecko jest na diecie niskobialkowej. Firma
    bezgluten, balviten ma bogata oferte :)
    Schar jest bardzo dobry, ale drogi, jednak chleb kupujemy tej firmy,bo jest zjadliwy imiekki ;)

• .ona. Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Ja przygotowalam kilka wersji. Wszpitaluwkt chce rodzic ubranka przynosi sie na wypi, wiec powiem mezowi, ktory pakunek ma zabrac ;)

To chyba musze jakis cienki kombinezon zakupic w razie potrzeby. Pewnie i tak we wrzesniu sie przyda.

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja trafiłam właśnie na wariatkę w allegro...
    zamówiłam komplet szydełkowy (wysłałam pytanie do sprzedawcy i jeszcze nie zrobiłam przelewu) Pani sprzedawca wysyła mi maile z odpowiedzią (na jednego odpowiedziałam bo akurat byłam na mailu) - a potem co 20 minut kolejnego maila, że czeka na wpłatę już bo w piątek wysyłka (w miarę miły), potem 20 minut później, że mam jest ze mną utrudniony kontakt i nie wie o co mi chodzi (?!), potem 20 minut później, że mam jej odpisać do 19:30 bo jak nie! to ona pisze do allegro, żeby mnie zablokowali i w ogóle bo jej nie odpisuje i nie płacę...
    czy to ja jestem dziwna, czy sprzedawca powinien trochę inaczej się zachowywać i podchodzić z szacunkiem do klienta...przecież nie siedzę 24h na dobę przed mailem i czekam, czy aby pani napisze...odechciało mi się jakichkolwiek zakupów u niej...

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Dziewczyny z poczatku wrzesnia, jak zamierzacie ubrac maluszka na wyjscie ze szpitala? Wiem, ze pogode trudno przewidziec, ale jak bedzie np.ponizej 20 stopni, to jakis cienki kombinezon, czy tylko cieplejszy pajac i koc?
    Nie mam pojecia, syna urodzilam w maju i wychodzil ubrany w body z krotkim rekawkiem :)

p.s. u nas burza i leje. Przyjemnie :)
    Ja niewiem, mam na tyle dobrze ze w sierpniu troszkę ciuszkow jedzie do mamy bo u niej będę przez miesiąc lub dwa aż poczuje że potrafię się zająć dzieckiem, póki co mam strach w oczach czy dam sobie radę :)
    do szpitala wezmę co trzeba a na wyjście mama podrzuci

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinek wrote:
    a ja trafiłam właśnie na wariatkę w allegro...
    zamówiłam komplet szydełkowy (wysłałam pytanie do sprzedawcy i jeszcze nie zrobiłam przelewu) Pani sprzedawca wysyła mi maile z odpowiedzią (na jednego odpowiedziałam bo akurat byłam na mailu) - a potem co 20 minut kolejnego maila, że czeka na wpłatę już bo w piątek wysyłka (w miarę miły), potem 20 minut później, że mam jest ze mną utrudniony kontakt i nie wie o co mi chodzi (?!), potem 20 minut później, że mam jej odpisać do 19:30 bo jak nie! to ona pisze do allegro, żeby mnie zablokowali i w ogóle bo jej nie odpisuje i nie płacę...
    czy to ja jestem dziwna, czy sprzedawca powinien trochę inaczej się zachowywać i podchodzić z szacunkiem do klienta...przecież nie siedzę 24h na dobę przed mailem i czekam, czy aby pani napisze...odechciało mi się jakichkolwiek zakupów u niej...
    Spójrz ile dni czeka na wpłatę, bym zadzwoniła do niej i ją zbluzgala :D a wpłatę bym zrobiła ostatniego dnia bo powinno być napisane ile dni Masz ba wpłatę

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka...wczoraj niby kupiłam, a dzisiaj już do mnie z takimi tekstami...w ogóle jej nie zapłacę - nie wysłała nic jeszcze na szczęście. rezygnuję z transakcji z taką wariatką...

• 4me Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Dziewczyny z poczatku wrzesnia, jak zamierzacie ubrac maluszka na wyjscie ze szpitala? Wiem, ze pogode trudno przewidziec, ale jak bedzie np.ponizej 20 stopni, to jakis cienki kombinezon, czy tylko cieplejszy pajac i koc?
    Nie mam pojecia, syna urodzilam w maju i wychodzil ubrany w body z krotkim rekawkiem :)

p.s. u nas burza i leje. Przyjemnie :)
    Ja rodze w połowie września. Upalow sie juz raczej nie spodziewam. Mam taki cienki polarowany kombinezon i teoche grubszy taki misiowy- ale jeszcze nie zimowy. Planuje go wziac w tym polarowym a jesli bedzie jakos wyjątkowo zimno przykryje go po prostu kocykiem w foteliku. Auto mozna zawsze nagrzać troche w razie potrzeby tez.

.ona. lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chcę burzę, to nie fair u wasbyła w nocy albo rano a u mnie tylko wiatr i przebijajace słońce zza chmur a tak uwielbiam jak burza szaleje :)

A i chciałam napisać że od wczoraj czuje takie twarde paznokcie jak bym tipsy miała :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 15:19

• chabasse Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.. Ja mam do Was kolejne pytanie.. Zmieniłam w marcu nazwisko (wyszłam za mąż) i dzisiaj chcąc się zapisać do gina na nfz podałam w rejestracji swój pesel i nowe nazwisko. Po poaru sekundach ciszy Pani oznajmia mi, że system ewuś krzyczy ,że nieprawidłowe nazwisko (panieńskie) i powiedziała, że mam to wyjaśnić lub zgłosić gdzieś tą zmianę.. Pytam więc jej.. gdzie mam to uczynić, bo pierwsze słyszę, że mam taki obowiązek, a ona na to ,że pojęcia nie ma bo ona jeszcze panna i nie zmieniała nazwiska. hmmm.. Może więc któraś z Was orientuje się co mam zrobić, gdzie to zgłosić i czy w ogóle mam taki obowiązek rzeczywiście ???. Dodam jeszcze, że zostałam ubezpieczona przez mojego męża z zakładu pracy rzecz jasna już na nowe nazwisko. Ooo taki klops mam..

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabase a wyrabialas nowy dowod?
    w sumie dziwne, bo slub bralas...

AniaM to jakis normalny diabetolog Ci sie trafil skoro mowi ze miedzy 90 a 100 jest ok i nie kaze insuliny brac... ja jutro ide sprawdzic sama glukoze z krwi. i porownam z glukometrem.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla My wrote:
    Sigma - ja się trochę zgodzę z 4me. Moja mama pracuje jako pielęgniarka i uwierz mi, że nic jej tak nie irytuje jak młode mamuśki (w ogóle młode osoby), które przychodzą i od drzwi krzyczą, że coś im się należy. Ona nie próbuje nikomu utrudniać życia i naprawdę jest życzliwa w stosunku do pacjentów, ale jak widzi taką postawę albo kogoś cytującego, że to jest w ramach jego praw, to ją to strasznie drażni. I jeszcze jedno - nie mówię, że trzeba siedzieć cicho jak mysz pod miotłą, ale często taka pielęgniarka czy położna chętniej pomoże komuś, kto ją traktuje również jak człowieka, a nie jak śmiecia, który ma wykonywać polecenia małolaty w wieku jej córki.
    Bo ludzie korzystający ze swoich praw w ogóle zwykle drażnią innych. Nie wiem czemu. A już w służbie zdrowia to w ogóle :-) zazwyczaj najgorzej jest na szczeblu picia kawy w rejestracji - za to im wyżej, tym lepiej. Idź do rejestracji a dowiesz się, że się nie da. Idź do ordynatora, a uzna Twoje prawa za oczywistą oczywistość ;)

Btw. ostatnio siostra mojej koleżanki miała taką przygodę, że chciała zmienić lekarza prowadzącego. Poprosiła o wydanie jej dotychczasowej dokumentacji i zrobiła ten błąd, że zamiast potraktować panią z rejestracji z-należytym-szacunkiem, tzn. pokajać się trochę i skłamać, że potrzebuje tego do konsultacji z lekarzem innej specjalizacji, poprosiła od razu o swoje dokumenty mówiąc wprost, że chce zmienić lekarza. Oj, co się działo :-) dowiedziała się, że nikt jej nic nie wyda, z łaski mogą jej EWENTUALNIE pozwolić zrobić kserokopię niektórych jej wyników badań :D uuups :D pewnie się przychodnia zdziwi, jak razem z pismem o wydanie dokumentacji wpłynie skarga. Ale rozczeniowa suka z tej siostry koleżanki, nie? :D zupełnie jak ze mnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 15:48

sowa28, Carolline lubią tę wiadomość

• aldonaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 10:53

chabasse lubi tę wiadomość

l22nhdge5b933eoh.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma ja czesciowo w rejestracji pracowalam i na picie rozpowszechnionej kawy nie mialam czasu. a dokumentacje pacjneta PRZYCHODNIA MUSI 10 lat archiwizowac, bo w razie kontroli z NFZ, a takie sa czeste , sa za to mega kary jak nie ma oryginału. jezeli ktos chce swoje karty -ma do tego prawo, przychodzi i mowi ze chce ksero calej dokumentacji, potem za to placi lub nie zalezy od zamoznosci przychodni. i tyle. bo nawet ja gdybym trafila na pacjenta ktorego nie znam, nie dalabym mu tej dokumentacji do reki bo rownie dobrze moglaby to byc podstawiona osoba z NFZ. i nikt u mmnie w pracy by sie nie podlozyl w tej kwestii.
    pacjentowi sie wydaje ze moze wszystko, ale jakby od srodka wieddzial jak dziala NFZ to by zmienil zdanie.

Lilla My, Kasiarzynka, alutka lubią tę wiadomość

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Btw. ostatnio siostra mojej koleżanki miała taką przygodę, że chciała zmienić lekarza prowadzącego. Poprosiła o wydanie jej dotychczasowej dokumentacji i zrobiła ten błąd, że zamiast potraktować panią z rejestracji z-należytym-szacunkiem, tzn. pokajać się trochę i skłamać, że potrzebuje tego do konsultacji z lekarzem innej specjalizacji, poprosiła od razu o swoje dokumenty mówiąc wprost, że chce zmienić lekarza. Oj, co się działo :-) dowiedziała się, że nikt jej nic nie wyda, z łaski mogą jej EWENTUALNIE pozwolić zrobić kserokopię niektórych jej wyników badań :D uuups :D pewnie się przychodnia zdziwi, jak razem z pismem o wydanie dokumentacji wpłynie skarga. Ale rozczeniowa suka z tej siostry koleżanki, nie? :D zupełnie jak ze mnie :D

Ale rejestratorka miała rację - nie wydadzą jej oryginałów, mają obowiązek wydać kopię z pieczątką potwierdzającą zgodność z oryginałem.

Gusiak, diatomka lubią tę wiadomość

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet 20 lat mają obowiązek przechowywać, ale nie, rejestratorka nie miała racji :P
    http://www.mz.gov.pl/leczenie/prawa-pacjenta/6.-masz-prawo-dostepu-do-dokumentacji-medycznej-dotyczacej-twojego-stanu-zdrowia-oraz-udzielonych-swiadczen-zdrowotnych

"Dokumentacja medyczna może być udostępniona do wglądu (bezpłatnie, w siedzibie podmiotu, w którym się leczysz lub leczyłeś), poprzez sporządzenie jej wyciągów, kopii lub odpisów (za opłatą) lub poprzez wydanie oryginału za pokwitowaniem odbioru (z zastrzeżeniem zwrotu po wykorzystaniu)."

Osoby pracujące w rejestracji powinny takie rzeczy wiedzieć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 16:29

• chabasse Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:
    chabase a wyrabialas nowy dowod?
    w sumie dziwne, bo slub bralas...
    Tak.. wyrabiałam..

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aldonaa wrote:
    Chabasse, ja po zmianie nazwiska poszlam do rejestracji i poprosilam o zmiane danych w systemie. Poprosili wtedy mnie o dowod(ktory wyrobilam po slubie) i zmienili nazwisko na aktualne. Zadmych problemow z tym nie mialam.
    Ja do tego lekarza chodzę od początku i informowałam o zmianie nazwiska ale położna tylko w karcie je zmieniła nigdzie dalej.. Nawet nie prosiła o nowy dowód..
    Ale zadzwoniłam właśnie do nfz i oni yteż nie bardzo wiedzieli co i jak.. boszzz. Wreszcie dziewczyna z infolinii powiedziała, żebym złożyła podamie o weryfikację danych..

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    nie jestem pewna na 100 % ale jak to mały palec u nogi to nie wkłada go sie w gips tylko zakłada ortezę, bo co zagipsowali by jej cala stope, az do stawu skokowego yyyyhhhhh nie wydaje mi sie
    Mja mama kiedyś solidnie walnęła się małym palcem o listwę podłogową, poszła do szpitala, okazało się, że palec złamany, a na pytanie czy włożą jej to w gips ortopeda tylko sięzaśmiał. Takich małych palcó podobno nie wkłąda się w gips :)

8pdp47e.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 10:53

l22nhdge5b933eoh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh zrobie Wam smaka :) właśnie yrobiłam ciasto drożdżowe na jagodzianki :) trochę urośnie i będziemy piec ;)

easymum, Gusiak, Kasiarzynka, Anitka201 lubią tę wiadomość

‹‹ 1504 1505 1506 1507 1508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ