X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widać są takie tematy, na które z góry wiadomo, że lepiej nie mieć innego zdania niż większość, bo zaraz się oberwie. Trix pisała o tym ze 2 razy, że woli nie wchodzić na kontrowersyjny temat szczepionek, żeby czasem nie wywoływać sporów - i widać miała rację. Strasznie to smutne, że wzajemny szacunek i tolerancja sięgają tylko tam, gdzie kończą się własne poglądy.

Czy trzeba być lekarzem, żeby móc podejmować kompetentne decyzje o własnym dziecku?
    Btw. z tego co wiem, podstawowa wiedza o szczepieniach (jak chodzi ogólnie o działanie, plusy, minusy poszczególnych szczepień) nie jest wcale jakaś mega skomplikowana, dobrze przygotowany rodzic bez problemu może ją posiąść w krótkim czasie ;-)

skabarka, Anitka201 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    A mi kazali jechać do szpitala, spanikowala mama ze słabej czuje małego od niedzieli mało aktywny nie pomaga cola ciastka, i czuje ruchy tylko rano po południu i wieczorem. I siostra dzwoniła do lekarza to lekarz kazał jechać do szpitala nawet nie dzwonić nawet jak się słabiej czuje ruchy wiec niestety ale muszę jechać, bo mi spokoju nie dadzą.
    Anulka daj znać co i jak :) wierzę, że wszystko jest ok, skoro jedziesz tylko dla spokoju mamy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Jak widać są takie tematy, na które z góry wiadomo, że lepiej nie mieć innego zdania niż większość, bo zaraz się oberwie. Trix pisała o tym ze 2 razy, że woli nie wchodzić na kontrowersyjny temat szczepionek, żeby czasem nie wywoływać sporów - i widać miała rację. Strasznie to smutne, że wzajemny szacunek i tolerancja sięgają tylko tam, gdzie kończą się własne poglądy.

Czy trzeba być lekarzem, żeby móc podejmować kompetentne decyzje o własnym dziecku?
    Btw. z tego co wiem, podstawowa wiedza o szczepieniach (jak chodzi ogólnie o działanie, plusy, minusy poszczególnych szczepień) nie jest wcale jakaś mega skomplikowana, dobrze przygotowany rodzic bez problemu może ją posiąść w krótkim czasie ;-)

a za przeproszeniem Tobie o co znowu chodzi? trix powiedziała co myśli, ja powiedziałam co myślę, i przyznałam, że są odosobnione przypadki - pewnie takie jak jej - że to jest logiczne, że nie chce czy się boi szczepić i już...a Ty znowu zaczynasz;]

diatomka, 4me lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :)

Idę odebrać młodego ze żłobka...dziś totalny zjazd jeżeli chodzi o energie...masakra....
    Co do szczepień - podpinam sie w 100% pod ostatnia wypowiedź Mozajki. Ja również naszego młodego szczepiłam i odpukać żadnej poważnej choroby nie przechodził mimo wcześniactwa, aczkolwiek o ile rozumiem, że jest pula dzieci które powinny mieć indywidualny tok szczepień o tyle nie rozumiem, nie szczepienia dzieci na zasadzie "nie bo nie" - no ale tu na forum chyba na szczęście nikt nie ma takiego podejścia. Jeżeli się nie decyduje to wierze, że wie co robi i ma ku temu przesłanki :)

4 me pytanie z innej beczki do Ciebie - Ty robiłaś hybrydę na pazurkach u stóp - i jak Ci się trzyma ? bo ja idę jutro i zastanamwiam się czy do porodu wytrzyma ( czyli jeszcze z miesiąc)...już nie daje rady malować pazurków u stóp bez wygibasów rodem z cyrku..

Powodzenia na wizytach ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    A mi kazali jechać do szpitala, spanikowala mama ze słabej czuje małego od niedzieli mało aktywny nie pomaga cola ciastka, i czuje ruchy tylko rano po południu i wieczorem. I siostra dzwoniła do lekarza to lekarz kazał jechać do szpitala nawet nie dzwonić nawet jak się słabiej czuje ruchy wiec niestety ale muszę jechać, bo mi spokoju nie dadzą.
    U mnie ta sama sytuacja ale już jest normalnie, trzymam kciuki będzie dobrze i daj znac.
    Ja w poniedziałek chce mówić swojemu może będę na ktg chodzić dla spokoju

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie jadę dlatego spokoju mamy i siostry mama nadzieje, że mnie nie zostawia zobaczą co im jak i wypuszcza w co wątpię.

Sigma, Misi@ lubią tę wiadomość

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I teraz mam pytanie w szpitalu mówić że to 32 i 2 dni tydzień czy 33?

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • marlenak_me Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trix wrote:

marlenak - jakich firm używasz kosmetyków? i jakie wybrałaś dla maleństwa?

Do ciała używam pat&rub balsamy na rozstępy i kremu z filtrem, troche tołpy do mycia ciała i antycelluliutowo, oliwka lipikar z la roche to mój hit, a do makijażu Amilie - podkład minetalny, róż i cienie. Dawniej- lily lolo, ale to droższa opcja. '

Dzidzi planuje myć tylko w mydełku marsylskim, chyba ze trzeba będzie emolienty no to pewnie Olliatum.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 14:54

trix lubi tę wiadomość

720fbe94f2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinek: Nie wiem za co teraz przepraszasz, że piszesz "za przeproszeniem".
    I w zasadzie nie wiem dlaczego akurat Ty się zgłaszasz, bo miałam na myśli posty z wcześniejszych stron, ale widocznie zgodnie z dawnym przysłowiem, odezwały się nożyce.

Generalnie są 2 strony medalu - jedna jest taka, że większość z nas była szczepiona i nie wiemy, czy nie chorowalibyśmy znacznie bardziej, gdybyśmy nie byli szczepieni. Druga jest taka, że nasze dzieci nie były jeszcze szczepione i nie wiemy, czy akurat one nie będą w grupie dzieci z bardzo kiepską reakcją na szczepionki. A możliwe są nawet reakcje zagrażające życiu dziecka, szok anafilaktyczny, posocznica, objawy neurologiczne są wbrew pozorom dość częste, obrzęki poszczepienne w niektórych przypadkach również. Mój weterynarz przed szczepieniem mojego psa robi wywiad czy przez ostatnie 2-3 tygodnie nie było objawów nawet lekkiej niedyspozycji - nie ma prawa być żadnego katarku, kichania, biegunek czy wysypki skórnej, pies przed szczepieniem nie ma prawa być zmęczony, osowiały, wyczerpany. Musi być w 100% w formie, wtedy szczepią. Wobec noworodków obowiązują inne zasady - nikt na formę nie patrzy, szczepi się hurtem. Ja rozumiem to, że ktoś może nie chcieć szczepić, a przynajmniej nie od razu - i nie rozumiem atakowania cudzych poglądów tylko dlatego, że nie jest lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 14:52

trix lubi tę wiadomość

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepiłam siebie, szczepiłam koty, będę szczepić córkę. Od wszelkich teorii spiskowych staram się trzymać jak najdalej. :)

Carolline, Czarna_88, snoopy_etka, diatomka, .ona., Lilla My lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka u nas w szpitalu mów że 32 jak wejdziesz na SOR. A w razie co to położnej powiesz że to 32 i 2.
    Trzymam kciuki by wszystko było w porządku. Koniecznie daj znać.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Paulinek: Nie wiem za co teraz przepraszasz, że piszesz "za przeproszeniem".
    I w zasadzie nie wiem dlaczego akurat Ty się zgłaszasz, bo miałam na myśli posty z wcześniejszych stron, ale widocznie zgodnie z dawnym przysłowiem, odezwały się nożyce.

Generalnie są 2 strony medalu - jedna jest taka, że większość z nas była szczepiona i nie wiemy, czy nie chorowalibyśmy znacznie bardziej, gdybyśmy nie byli szczepieni. Druga jest taka, że nasze dzieci nie były jeszcze szczepione i nie wiemy, czy akurat one nie będą w grupie dzieci z bardzo kiepską reakcją na szczepionki. A możliwe są nawet reakcje zagrażające życiu dziecka, szok anafilaktyczny, posocznica, objawy neurologiczne są wbrew pozorom dość częste, obrzęki poszczepienne w niektórych przypadkach również. Mój weterynarz przed szczepieniem mojego psa robi wywiad czy przez ostatnie 2-3 tygodnie nie było objawów nawet lekkiej niedyspozycji - nie ma prawa być żadnego katarku, kichania, biegunek czy wysypki skórnej, pies przed szczepieniem nie ma prawa być zmęczony, osowiały, wyczerpany. Musi być w 100% w formie, wtedy szczepią. Wobec noworodków obowiązują inne zasady - nikt na formę nie patrzy, szczepi się hurtem. Ja rozumiem to, że ktoś może nie chcieć szczepić, a przynajmniej nie od razu - i nie rozumiem atakowania cudzych poglądów tylko dlatego, że nie jest lekarzem.
    w zasadzie ja też nie wiem, czemu akurat Ty się zgłaszasz, ale jak widać zgodnie z dawnym przysłowiem, niektórzy to rozumy pozjadali;) p.s nienawidzę jak ktoś wypowiada swoje "poglądy" non stop atakując innych

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:

A tak w ogóle Lady pisała że u niej słońce a u nas leje :-( jest szaro buro i ponuro. Daj trochę tego słońca :-)

U mnie się od 12 słońce schowało i pada :(

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Czarna_88 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka spokojnie na pewno wszystko ok a mały po prostu inaczej może się ułożył trzymam kciuki za was :-)

My wczoraj poszliśmy sobie na spacerek i powiem wam że mój mały strasznie pcha się dupką w duł (ułożenie typowo pośladkowe i małe szanse że zmieni pozycje ) i tak od paru dni mam jak pochodzę troszkę to pcha tą dupkę w duł. Ale lekarza mam za dwa tygodnie więc dam radę jak coś to podejdę szybciej do mojego doktorka :-)

Z Miłości Stworzeni
    ♡Kacper♡ Naszą Miłością Jest ♡
    zrz6p07wp0k766o1.png
    ♡Naszą Miłością Pozostaną♡
    3.10.2013r [*]Michałek[*] <3
    30.01.2014[*]Moja Bratanica <3
    26.06.2014[*] <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle łapie mnie jakiś dziwny ból kręgosłupa i nerek :(

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • trix Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajmy spokój z tym tematem. Każda zrobi jak uzna, że będzie najlepiej dla jej dziecka. Myślę, że właśnie dobrem dziecka się wszystkie kierujemy. Wiedziałam, że ten temat wywołuje takie emocje, dlatego zagadnęłam Sigmę. Nie pisałam ogólnie, żeby nie było niepotrzebnych spięć. Powiem Wam tylko, że to nie jest tak do końca, że można ślepo zawierzyć lekarzowi. Zgadzam się z Sigmą, że weterynarze często z dużo większą rozwagą szczepią zwierzęta niż lekarze dzieci;) Sama się z tym spotkałam. Nie namawiam absolutnie nikogo do nieszczepienia, ale warto wcześniej poczytać i dobrze wybrać szczepionkę, a nie liczyć tylko na opinię lekarza. Tyczy to się nawet szczepionki podawanej dziecku w szpitalu w pierwszej dobie życia.

Anula - trzymam kciuki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 15:09

Sigma lubi tę wiadomość

atdcwn154po83a78.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie pogoda się poprawiła, więc chyba pójdę na spacer. Może se jakieś witaminy kupię - podobno po nich dzieci rosną większe, więc niech mała nadrabia. :P Do tej pory nie czułam potrzeby, ale teraz już i żelazo mam na granicy, i córunia jest drobna, więc chyba pora.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem zielona w temacie szczepień. Wiem tylko tyle, że chcemy szczepić, ale czy tradycyjnie czy 5w1 czy 6w1 to już nie mam pojęcia. Nie wiem czy te pneumo, meningo i rota są konieczne ;/ Muszę zgłębić temat

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trix wrote:
    Dajmy spokój z tym tematem. Każda zrobi jak uzna, że będzie najlepiej dla jej dziecka. Myślę, że właśnie dobrem dziecka się wszystkie kierujemy. Wiedziałam, że ten temat wywołuje takie emocje, dlatego zagadnęłam Sigmę. Nie pisałam ogólnie, żeby nie było niepotrzebnych spięć. Powiem Wam tylko, że to nie jest tak do końca, że można ślepo zawierzyć lekarzowi. Zgadzam się z Sigmą, że weterynarze często z dużo większą rozwagą szczepią zwierzęta niż lekarze dzieci;) Sama się z tym spotkałam. Nie namawiam absolutnie nikogo do nieszczepienia, ale warto wcześniej poczytać i dobrze wybrać szczepionkę, a nie liczyć tylko na opinię lekarza. Tyczy to się nawet szczepionki podawanej dziecku w szpitalu w pierwszej dobie życia.

Anula - trzymam kciuki

Dokładnie. Nie ma co tu dyskutować bo emocje są duże. Wysłałam Ci zaproszenie jakbyś chciała się podzielić swoimi obawami :-)

trix lubi tę wiadomość

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady słońce się u mnie pojawiło :-) chyba za bardzo Ci zazdrości łam :-)

Lady Savage lubi tę wiadomość

‹‹ 1565 1566 1567 1568 1569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ