X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bfc6c48ffab7.jpg nie umiem przekręcić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 17:11

Lilla My, Sigma, agatka196, wiaraczynicuda, Misi@, aldonaa, Gusiak, Gusiak, skabarka, Lady Savage, easymum, karolcia87, chabasse lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Dziewczyny jak radzicie sobie z zaparciami? U mnie co drugi dzien wyglada podobnie :D
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f2dc18cf0bb0.jpg
    sprobuj naczczo wyic szklanke wody przegotowanej a potem zjesc jogurt wymieszany z otrebami-mi pomoglo

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak, że dopóki na czczo przed śniadaniem piję kawę z mlekiem, dopóty raczej zaparcia mam bardzo rzadko ;) I tak jak przed ciążą, nadal piję codziennie, więc jest ok :)

• aldonaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 13:12

Carolline lubi tę wiadomość

l22nhdge5b933eoh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydawało kiedyś, że to niemożliwe żeby robić tyle rzeczy i nie mieć efektów, ale widać ciąża to prawdziwie specjalny stan. :P
    Ja już ostatnio piłam 3x dziennie siemię lniane, jadłam co najmniej 2 łyżki otrębów. Na czczo woda z cytryną. Do tego kilka owoców dziennie (bez bananów i innych niewskazanych), duża porcja warzyw do każdego posiłku, ze 3 litry wody. Chleb wyłącznie czysto razowy. Kasze, brązowy ryż, owsianka. Activia i inne jogurty naturalne. Wypróbowałam nawet 5 kiwi na raz. Plus oczywiście regularne długie spacery i... efekty mizerne. Kawy nie próbowałam, bo nie piję codziennie (mam ciśnienie w normie, ale raczej wyższe niż niższe, więc ograniczam).
    Dopiero laktuloza zrobiła jakąś różnicę. Mam wrażenie, że to jak z np. mdłościami czy wymiotami - jak ktoś akurat tak reaguje na hormony ciążowe to będzie się męczył i nic (poza może konkretniejszymi lekami) się nie da zrobić. Mój ginekolog opowiadał mi, że jego żona w 3 ciąży musiała brać środki przeczyszczające (xenna, senes i podobne) bo nic z tych bezpieczniejszych na nią nie działało. Syropek jest spoko poza dwoma minusami - jest niefajny w smaku i lekko nasila produkcję gazów, ale biorę sobie czasem Espumisan i jakoś idzie wytrzymać.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La_lenka - a z tym ciśnieniem, sprawdzałaś kiedyś ciśnienie przed i po kawie? Bo u mnie np. po jednej kawie kompletnie nie ma różnicy ;)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sprawdzałam, choć tez nie myślę, że byłaby drastyczna różnica.
    Ale ogólnie kawa to dla mnie tylko przyjemnością, a nie do końca coś co uważam za super zdrowe, więc myślę, że w czasie ciąży mogę się trochę ograniczyć. Co innego jak ktoś ma super niskie ciśnienie (więc jest śpiący i nie do życia) i kawa to jedyny sposób, żeby móc coś zrobić i nie spać na siedząco. Ja tak nie mam, piję bo lubię smak, ale uważam, że to jednak używka, więc nic mi nie będzie jak wypiję rzadziej niż kiedyś. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 18:46

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, rozumiem ;)
    Ja ograniczam do 1-2 dziennie :D i to dla mnie spore ograniczenie :D
    Ale generalnie pijam słabą, rozpuszczalną z mlekiem. No i nie martwię się tym, bo ciśnienie mam zawsze w normie.

A propos zaparć - właśnie mnie "przegoniło" do kibelka po zjedzeniu talerza kalafiora i zielonej fasolki z bułką tartą. Nie wiem, może na Ciebie Staraczka też podziała, nie zaszkodzi spróbować ;)

Staraczka23 lubi tę wiadomość

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciążą pijałam jedną kawę dzienne, nie szczególnie słabą, taką zwykłą z dużą ilością mleka. W momentach kiedy musiałam rzeczywiście posiedzieć nad jakąś robotą albo pogoda była tragiczna to dwie. Ale to było bardzo rzadko.

Teraz piję raz, dwa na tydzień, najczęściej w weekendy, właśnie jako "świąteczny" podwieczorek. Ewentualnie jak mnie boli głowa od pogody - wtedy nieduża kawa potrafi zadziałać cuda. W pierwszym trymestrze piłam dosłownie kilka razy, tylko na ból głowy, teraz pozwalam sobie na trochę więcej, również dla przyjemności. Choć tak naprawdę najfajniejszy w kawie jest dla mnie cały rytuał - że mąż wraca z pracy, robimy kawę, rozmawiamy jak nam minął dzień. Ale taką potrzebę kubek herbaty czy kompotu zaspokaja równie dobrze. ;)

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) A u mnie znowu cisza brzuszkowa :) rano coś koło 10 zastukało i jeden kopniaczek koło 17 i cisza. Oczywiście od 13 mam rodziców w domu :) wesoło jest bardzo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 19:43

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też cichutko. Kilka razy lekko zapukał i tyle. Podobno ja mojej mamy w ogóle nie kopałam jak było niskie ciśnienie ;) cały dzień spałam. Zostało mi to do dzisiaj, przy brzydkiej pogodzie i niskim ciśnieniu jestem mega ospała i nic mi się nie chce (mimo, że ciśnienie krwi mam zawsze w normie). Może młody ma to po mnie? :)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też bardzo leniwy dzień. Dosłownie kilka lekkich kopniaków dostałam. Żadnej dłuższej sesyjki szaleństwa. Ale tez sporo dziś chodzę, bo lekko sprzątam - jutro wpadną rodzice, a w domu jest źle. Głównie mąż działa, ale ja też mam co robić.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też dziś mniej ruchliwy i się niepokoje, wiec szybko na wznak się pokładam i czekam. Jejku jak to mnie uspokaja, jak poczuje kopa :) Dzien przed zabiegiem i w dniu też mało się ruszał, pewnie stres, ale chciałam, żeby tak było, bo bałam się, że po wkłuciu się poruszy.
    i tak ruszał troszke lapkami, ale nic sie nie stało:)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta moja mała to czasem uparciuch, nawet położenie na plecach nie działa. Ale to pewnie tylko oznacza, ze ona wtedy kopie w łożysko i ja po prostu nie czuję. Ostatnio czytałam jakiś artykuł, że na obecnym etapie ciąży wyczuwa się średnio co 20 ruch dziecka. W pewien sposób mnie to uspokoiło. :P

Misi@ lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • justysss Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj na kolację miałam grilla, a dzisiaj pyszniutkie tortille...mmmm pychotka ;)

Misi@ lubi tę wiadomość

Szymcio :)3jgxskjo9y0m1v90.png
    9vk503.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma odpada kalafior i fasolka bo w niedoczynności nie moge :/
    a kawe tez pije, z rozpuszczalnej na inke sie przerzucilam i pije z mlekiem.

Jak te siemie lniane zrobic? Bo sa rozne sposoby mozna galeretowata konsystencje wypic lub ziarna na patelni podsmazy,, bym sprobowala. No dzisiaj to strasznie bylo :/

Jakas godzine temu burza byla taka delikatna :)

Zaczely sie u mnie napady zlosci i zauwazylam ze od paru dni czesciej dochodzi do klotni miedzy mna a mezem :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a kawe tez pije, z rozpuszczalnej na inke sie przerzucilam i pije z mlekiem.

Jak te siemie lniane zrobic? Bo sa rozne sposoby mozna galeretowata konsystencje wypic lub ziarna na patelni podsmazy,, bym sprobowala. No dzisiaj to strasznie bylo :/

Jakas godzine temu burza byla taka delikatna :)

Zaczely sie u mnie napady zlosci i zauwazylam ze od paru dni czesciej dochodzi do klotni miedzy mna a mezem :/

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Ale masz hashimoto? Albo wola? Bo wtedy nie można kapustnych, przy zwykłej niedoczynności nie ma przeciwwskazań jedzeniowych. Ja wcinam bez problemu.

Co do siemienia - ja kupuję mielone, o takie
    len-mielony-200g.jpg
    Czubatą łyżeczkę zalewam wrzątkiem do połowy kubka, czekam z 5 minut aż powstanie kisielek, dolewam soku i to wypijam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 21:00

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka - a próbowałaś moreli albo śliwek suszonych? Kiedyś na mnie bardzo dobrze działały. Podobnie jak kapusta kiszona.

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • Terazsięuda:-) Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wieczorkiem :-) mój mały dzisiaj ciągle szaleje chyba tańczy bo słucham muzyki.Mam nadzieje ze jutro będzie ładna pogoda bo chce iść z mężem na spacer :-)

Misi@ lubi tę wiadomość

oar8dqk316wccxxh.png
‹‹ 873 874 875 876 877 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ