WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
strigo wrote:Przerażacie mnie, właśnie stwierdziłam, że ja nie mam miejsca na chacie na dziecko.
JAK to ogarnąć???
Też się przeraziłam 🙈 jak wchodzę i na coś patrzę to jestem strasznie przytłoczona tym wszystkim. Za dużo tego wszystkiego że nie wiem jak rozsądnie można do tego podejść 😅😅 -
Chyba nie będzie tak źle. My jeszcze nie wiemy czy Dążymy z budową do września - raczej marne szanse. Aktualnie mieszkamy w małym mieszkaniu 34m. Sypialnia i pokój dzienny. Jak patrzę na te mieszkanie to we dwoje mamy za mało miejsca na wszystko a co dopiero na wyprawkę. Łóżeczko itd. pocieszam się faktem że w tym mieszkaniu kiedyś mieszkali dziadkowie z rodzicami mojego męża + jego brat. I jakoś dali radę. Więc my też na pewno damy 😁 jakoś to będzie
-
Dacie radę my przez jakieś pół roku będziemy mieszać w 45m2 (dwa pokoje) we czwórkę to się tylko tak wydaje że dużo - ciuchy bobasa i kosmetyki pielęgnacyjne mieszczą się w jednej komodzie
To tylko tak przerażająco wygląda, nie ma co robić zapasów, lepiej coś dokupić niż ma leżeć nie używaneWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 14:38
nika647 lubi tę wiadomość
-
Małe mieszkanie z malutkim dzieckiem jest super. Naprawdę! Mieszkaliśmy z synkiem w mieszkaniu z 1 pokojem i wszystko miałam w zasięgu wzroku i rak😅 potem przeprowadzilismy się do 100m2 i samo pójście do łazienki czy kuchni trwa... Teraz po samym mieszkaniu potrafię zrobić 4000 kroków🙈 nie mówiąc już o sprzątaniu ..
Umka lubi tę wiadomość
-
Obowiązkowo jeszcze fotelik do auta i w szpitalach wymagają żeby po dziecko tata przyjechał z fotelikiem - nosidlem.fajna sprawa ale już na jesień zimę jest taki śpiworek, kocyk do fotelika żeby malucha rozebrać z kurteczki, kombinezonu bo tak jest bezpieczniej. ale to już tak na listopad grudzien
-
Siedze z dzieciakami na lodach bo obiecałam synkowi przed przedszkolem że po pójdziemy. A mąż leży w domu z gorączka i jelitowka. Ja się jeszcze nie wyleczyłam z przeziębienia a już kolejne cholerstwo mnie czeka 🤦
-
zosiasamosia wrote:Chyba nie będzie tak źle. My jeszcze nie wiemy czy Dążymy z budową do września - raczej marne szanse. Aktualnie mieszkamy w małym mieszkaniu 34m. Sypialnia i pokój dzienny. Jak patrzę na te mieszkanie to we dwoje mamy za mało miejsca na wszystko a co dopiero na wyprawkę. Łóżeczko itd. pocieszam się faktem że w tym mieszkaniu kiedyś mieszkali dziadkowie z rodzicami mojego męża + jego brat. I jakoś dali radę. Więc my też na pewno damy 😁 jakoś to będzie
U nas tak samo 😅 mieszkanko malutkie, my mamy w planach kupno mieszkania większego ale nie wiem kiedy zdarzymy je kupić i się wprowadzić, więc narazie musimy się upchać tu 😁 -
Ja bardzo szanuję umiejętność odnalezienia się na małej przestrzeni.
Do czasu wyjazdu na studia mieszkałam z rodzicami w dużym domu.
Potem w czasach studenckich troszkę inne priorytety były niż dużo miejsca
Potem Wspólne mieszkanie z obecnym mężem - akademik, potem kawalerka, mieszkanie wynajmowane, potem nasze mieszkanie.
Ale mieszkanie z Dzieckiem to już inny level -
ja po przejrzeniu 1000 i 200 list wyprawkowych listę zrobię sama na logikę biorąc co będę na jaką okazję potrzebować.... co się nie wykorzysta zostanie na kolejne maluchy a jak nie to się komuś odda albo sprzeda.... zobaczymy jak to będzie mnie przeraża ile trzeba przygotować na tą wyprawkę pieniędzy.... i powoli już wszystko zaczynam zbierać po 1 ciuszku bo dramat jakie wszystko jest drogie...
LILA_33 lubi tę wiadomość
-
Spuromix wrote:ja po przejrzeniu 1000 i 200 list wyprawkowych listę zrobię sama na logikę biorąc co będę na jaką okazję potrzebować.... co się nie wykorzysta zostanie na kolejne maluchy a jak nie to się komuś odda albo sprzeda.... zobaczymy jak to będzie mnie przeraża ile trzeba przygotować na tą wyprawkę pieniędzy.... i powoli już wszystko zaczynam zbierać po 1 ciuszku bo dramat jakie wszystko jest drogie...
LILA_33, Umka lubią tę wiadomość
-
Są różne grupki na FB, mozna znaleźć jakieś lokalne i poszukać tam używek i wtedy odbierać osobiście. Dużo oszustw się trafia przy wysyłkach z przedpłata, trzeba uważać.
-
nika647 wrote:Wszystko mocno poszło do góry, a ludzie używane rzeczy sprzedają drożej niż ja kupowałam 3 lata temu nowe... Jak przeglądam olx to mi się odechciewa, tym bardziej że mało kto chce sprzedawać z wysyłką. Większe paki ubran, wózki, przewijali wszystko odbiór osobisty. Ja sprzedawałam z wysylka przez pocztę i nie robiłam problemu... Potem wracam do sklepów patrze na ceny i znowu szukam przez olx czy vinted🙈 dramat. No ale na coś trzeba się zdecydować. Ubranka dziecięce są najtaniej w pepco i Sinsay, jakościowo Sinsay lepsze, ale pepco też wystarczy na te pierwsze miesiące. Jak są fajne promki rabaty to poluje w hm.
Ja ostatnio jak oglądałam to fajne promocje były też w 5-10-15, ale tylko jak są promocje to ceny są fajne 🙈 inaczej masakra, a to ciuszki tylko a co dopiero wozek, łóżeczko itd -
Dobra obraziłam się moje dziecko całkowita hmm całkowicie wywalone ma usg leży z nogami skrzyżowanymi, ręce za głową i ma w poważaniu że lekarz chce je zbadać 🤣🤣🤣
Lekarz powiedział że to jest hit pierwszy raz takie ułożenie widzi a pracuje 30 lat w zawodzie. Przed następnym usg wypije chyba redbula bo czekolada rady nie daje 🤣🤣🤣 nie no żart oczywiście ale bez kitu mam wrażenie że przyrosły maluchowi te nogi w tej pozycji bo co usg to to samo.
Wyniki krwi wporzadku ale ciśnienie do kontroli bo za wysokie według lekarza.
I w karcie ciąży mam dwa terminy 31 sierpień albo 12 wrzesien także do wyboru do koloruJeffcia, ann2224, nika647, Nadziejka30 lubią tę wiadomość
-
Często kupuje ciuchy dla malego w Pepco ale zauważyłam że trzeba uważać z praniem bo lubią się kurczyć i jak już to brać większe. Piżamki lubię kupować w hm, ale tak to tylko na jakiś promocjach najlepiej, bo ceny dla dzieci to kosmos nieraz. Dlatego poluje w lumpkach albo na olx. Dużo ciuchów mam po starszaku, ale jak będzie dziewczynka to na pewno będę chciała troszkę nowości 🤗 nie ma co za dużo,bo dzieci na prawdę szybko rosną, zima na pewno będzie ciężej bo jednak tych ciuszków, kombinezonów więcej. Mnie czeka kupno wozka. To na pewno fajny czas.
Do kąpieli to emolienty na początek, potem jakieś delikatne płyny, stopniowo. U mnie jak u dziewczyn widziałam też sprawdziła się woda i Waciki np w biedronce są. A taki zestaw pojemników na wodę itp na łóżeczko kupowałam w Ikei.nika647 lubi tę wiadomość
Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/ -
Jesli chodzi o zachcianki... Zrobiłam sobie sałatkę z burakiem i Mozzarella... Mniam mniaaam 😋 polecam, bez mięsa.
A tak to też co chwila jem, az się boję stanąć na wagę🤦♀️ nie pamiętam jak miałam z synem,na pewno był hit-jogurt wiśniowy. Teraz owoce-winogrona np.Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/ -
U mnie specjalnych zachcianek brak ale ciągle albo tosty albo pizza. 🙈 Normalne obiady jakoś przestały mi smakować. Po mizerii chyba mam zgagę. Rosołek u babci w miarę dobrze wchodzi. Na słodycze w ogóle nie mam Ochoty. Także totalny misz masz. Przed ciążą uwielbiałam makarony ze szpinakiem albo spagetti carbonara a teraz jakoś jak o tym pomyśle to nie za bardzo mam chęci.
No i niestety nie pomagam sobie taką dietą, cały czas walczę z zaparciami 🙁 -
U mnie ostatnio serek typu grani, pasta jajeczna (jajka, grani, szczypiorek) , bajgiel z makiem że albo jakaś pełnoziarnistą buła🙂 makarony z bezmiesnymi sosami, za to z setkami typy burrata, ogólnie nabiał rządzi 🤦 warzywa, owoce, na kolację zrobię sobie jakąś sałatkę , ale też z serem typu feta albo halloumi. Mięso też słabo, ewentualnie gotowane z zupy 😅 ostatnio miałam ochotę na wędzona makrele, a pamiętam ze w pierwszej ciąży nie jadłam bo się naczytałam że nie można (bo ryzyko zatrucia), poszłam do pobliskiego rybnego i w kolejce akurat stał młody chłopak i na zestawie głośnomówiącym pytał swoją dziewczynę/żonę jaką chce rybę i ona go opierdzielala że przeciez w ciąży to nie można🙂