X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeszcze się mi przewinęło pytanie tutaj o poród.... o prywatnym nie myślałam ale myślałam o porodzie w domu z tym że u mnie jest jeden problem.... mąż przy porodzie nie chce być a ja go nie zamierzam zmuszać więc pojadę do szpitala odbębnić krwawą scenę i zaraz po porodzie jak z maluszkiem będzie ok to wracamy do domu na własne żądanie....

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix, w niektórych miastach są też takie fajne domy narodzin przy szpitalach - wszystko się wtedy obydwa bez zbędnych procedur medycznych i jest bardzo kameralnie :) w Warszawie na bank jest coś takiego przy szpitalu na Madalińskiego i na Żelaznej. Ja rozważałam taką opcję, ale pewnie będę brała heparynę do końca i wtedy moi lekarze sugerują poród w szpitalu o trzecim stopniu referencyjności więc bez dyskusji się dostosuję.

Generalnie jak z bobasem wszystko dobrze to do domu wypisuje teraz szybko. Chyba w 3 dobie maks :) natomiast moim zdaniem to jest taki optymalny czas, szczepią wtedy dziecko, badają bilirubinę, i jak wszystko ok - go do domu :) ale wiadomo, dużo zależy od tego na ile mama czuje się pewnie - mi te dni w szpitalu były potrzebne na oswojenie się z sytuacją ale wiem że nie każdy tego potrzebuje :)

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umka! Gratulacje! Bardzo dobre wyniki :) ja ryzyka poznam dopiero na początku przyszłego tygodnia, a jutro standardowa wizyta kontrolna u mojej Pani dr mnie czeka :) liczę na to że dzisiejsza morfologia wyjdzie dobrze i zmniejszymy trochę dawkę żelaza :D

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Ooo, a ja jestem w 13+5 i mi jeszcze w apkach nie przeskoczyło na 2 trymestr. To jak to w końcu jest? 😅😅
    Nie sprawdzałam :D
    Tak mi powiedział dziś lekarz :)
    Że teraz zaczyna się najmilszy okres ciąży, zaleca teraz wyjazdy, wczasy itd.
    Dolegliwości (których defakto nie miałam) ustępują i dopiero od 24 tygodnia ciąży, po koniec drugiego trymestru już powinnam zwolnić tempo życiowe i zająć się bardziej ciążą.
    U położnej przed wizytą - "Wgl Pani nie przybiera na wadze, bardzo ładnie :)"
    Ciśnienie super, więc sama radość :)

LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

preg.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Muszka o kurde. Już połówkowe 😱 szok.

Mi kazali dzwonić 2 tygodnie przed, więc poczekam. Na następnej wizycie 05.04 będę miała dopiero skierowanie 🙈 nie mam pojęcia jak tu wytrzymam jeszcze 3 tygodnie do wizyty
    Umka bardzo dobre wieści.
    Strigo ale już konkret człowieka.

Jeszcze 50 cm i koniec dwupaku 🙃

U mnie tak samo kazali dzwonić 2 tygodnie przed się umówić ale wychodzi na to ze połówkowe bedą jakoś tydzień lub 1,5 po świętach 🙈 jak to leci ❤

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam troszkę kontrowersyjne podejście do badań i szczepień w pierwszych dobach życia i owszem dziecko zaszczepię ale nie w pierwszych dniach. Witaminy K też nie zgodzę się podać więc ryzyko żółtaczki też jest minimalne... ogólnie wiem że w domu szybciej dojdę do siebie po porodzie niż w szpitalu....

Podejście pewnie nie jedną zaskoczy i wzburzy no ale takie właśnie mam i tego będę się trzymać....

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wtorkowej wizycie u ordynator szpitala dowiedziałam się że maluch z nóżkami ma już 16 cm! Wszystko wyszło bardzo dobrze, troszkę nie chciał pokazać kim jest ale udało się, będzie cudowny synek 🥰
    A połówkowe u mnie będą już 21 kwietnia. Ale ten czas leci

LILA_33, strigo, niezapominajk_aa, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam mnóstwo pięknych rzeczy po córce, dużo nowych, różne buciki., no ale cóż, Czeka mnie kompletowanie wyprawki w zupełnie innym kolorze. Ale uwielbiam kupować te malutkie ciuszki, są przesłodkie 😍

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak przeskoczy tak przeskoczy, bardziej mnie zastanawia czym się w końcu sugerować. W internecie też różnie piszą, raz że od 13+0 tc a za chwilę że od 14+0 tc.😅😅

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia89 wrote:
    Ja po wtorkowej wizycie u ordynator szpitala dowiedziałam się że maluch z nóżkami ma już 16 cm! Wszystko wyszło bardzo dobrze, troszkę nie chciał pokazać kim jest ale udało się, będzie cudowny synek 🥰

Gratulacje synka ❤ 16 cm to już kawał chłopca ! 😄 my może na następnej wizycie w końcu się dowiemy kto tam mieszka 😊

Katia89 lubi tę wiadomość

age.png

09/2020 💔

• strigo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Muszka o kurde. Już połówkowe 😱 szok.

Mi kazali dzwonić 2 tygodnie przed, więc poczekam. Na następnej wizycie 05.04 będę miała dopiero skierowanie 🙈 nie mam pojęcia jak tu wytrzymam jeszcze 3 tygodnie do wizyty
    Umka bardzo dobre wieści.
    Strigo ale już konkret człowieka.

Jeszcze 50 cm i koniec dwupaku 🙃
    Oby nie urosło za mocno :D ja sama ledwo 160, mąż wielki :D
    A dziecko oby poszło w tatusia! Ale dopiero jak już spokojnie wyjdzie ze mnie :D
    Lekarz w poniedziałek mówił, że jest większe troszkę niż norma w momencie badania :) Ale to się będzie jeszcze tak szybko zmieniać!

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia89 wrote:
    WOW!! Już 16 cm!!! Pięknie!
    Wygląda na to, że teraz ma miejsce ten największy skok jeśli chodzi o wzrost, a potem zaczyna nabierać masy :D
    Powodzenia!!! <3

Katia89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja mam wizytę dopiero za 2 tygodnie, taka normalna, a będzie to już 17 tydzień (17+4) i chyba trochę późno zapisywać się wtedy na USG połówkowe? Nie wiem czy powinnam dzwonić i zapisywać się już teraz? Ale skierowanie dostanę dopiero na wizycie. Kolejna wizytę mam 2O kwietnia i to bedzie 20+4 więc teoretycznie mozemy wtedy zrobić USG drugiego trymestru. Przez ta możliwość robienia badań na NFZ mam tylko komplikacje🙈

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja już jestem zapisana na połówkowe na 18 maja :)

będzie wtedy 22w+1d

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Hej dziewczyny, ja mam wizytę dopiero za 2 tygodnie, taka normalna, a będzie to już 17 tydzień (17+4) i chyba trochę późno zapisywać się wtedy na USG połówkowe? Nie wiem czy powinnam dzwonić i zapisywać się już teraz? Ale skierowanie dostanę dopiero na wizycie. Kolejna wizytę mam 2O kwietnia i to bedzie 20+4 więc teoretycznie mozemy wtedy zrobić USG drugiego trymestru. Przez ta możliwość robienia badań na NFZ mam tylko komplikacje🙈

Najlepiej zadzwoń do przychodni gdzie chcesz je zrobić i zapytaj, ja pytałam tydzień temu bo chciałam się zapisać na połówkowe, a Pani powiedziała że na spokojnie dopiero w 18+0 mam dzwonić i wtedy się umówić bo prenatalne robią po 20 tygodniu 😊 a skierowanie moge dowieźć, także może nie będzie za późno :)

nika647 lubi tę wiadomość

age.png

09/2020 💔

• strigo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdro dziewczyny, że już z takim wyprzedzeniem planujecie wszystko.
    Ja w mojej sytuacji życiowej nauczyłam się nie planować niczego!
    A wizyty wychodzą po po prostu jedna po drugiej. Po dzisiejszej zaplanowana kolejna, lekarz prowadzi wszystko i informuje kiedy co mam robić.
    Wiem, że nie bez znaczenia jest to że chodzę prywatnie do kliniki, w której robią wszystko i kiedy by nie zostało zaplanowane to zawsze mi umówią wizytę.

preg.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    No ja mam troszkę kontrowersyjne podejście do badań i szczepień w pierwszych dobach życia i owszem dziecko zaszczepię ale nie w pierwszych dniach. Witaminy K też nie zgodzę się podać więc ryzyko żółtaczki też jest minimalne... ogólnie wiem że w domu szybciej dojdę do siebie po porodzie niż w szpitalu....

Podejście pewnie nie jedną zaskoczy i wzburzy no ale takie właśnie mam i tego będę się trzymać....

Czy ja wiem czy kontrowersyjne? Myślę że obecnie przeciwników procedur medycznych jest tyle samo co zwolenników :)

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tu ledwo badania 1 trymestru porobilyśmy a część z Was czeka już na połówkowe :D ale ten czas leci :)

Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    My tu ledwo badania 1 trymestru porobilyśmy a część z Was czeka już na połówkowe :D ale ten czas leci :)
    To samo pomyślałam 😁🥰😄 ja dopiero dziś oddałam krew na pappe 🙈😁
    Ale to fajnie widzieć jak te ciąży szybko lecą 😘❤️

Umka lubi tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czas leci jak woda przez palce... nim się obejrzymy a będziemy tulić maluchy.... przecież ostatnio sikałyśmy na testy :D

Muszka1, LILA_33, niezapominajk_aa, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ