WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
a jeszcze się mi przewinęło pytanie tutaj o poród.... o prywatnym nie myślałam ale myślałam o porodzie w domu z tym że u mnie jest jeden problem.... mąż przy porodzie nie chce być a ja go nie zamierzam zmuszać więc pojadę do szpitala odbębnić krwawą scenę i zaraz po porodzie jak z maluszkiem będzie ok to wracamy do domu na własne żądanie....
-
Spuromix, w niektórych miastach są też takie fajne domy narodzin przy szpitalach - wszystko się wtedy obydwa bez zbędnych procedur medycznych i jest bardzo kameralnie w Warszawie na bank jest coś takiego przy szpitalu na Madalińskiego i na Żelaznej. Ja rozważałam taką opcję, ale pewnie będę brała heparynę do końca i wtedy moi lekarze sugerują poród w szpitalu o trzecim stopniu referencyjności więc bez dyskusji się dostosuję.
Generalnie jak z bobasem wszystko dobrze to do domu wypisuje teraz szybko. Chyba w 3 dobie maks natomiast moim zdaniem to jest taki optymalny czas, szczepią wtedy dziecko, badają bilirubinę, i jak wszystko ok - go do domu ale wiadomo, dużo zależy od tego na ile mama czuje się pewnie - mi te dni w szpitalu były potrzebne na oswojenie się z sytuacją ale wiem że nie każdy tego potrzebuje -
Umka! Gratulacje! Bardzo dobre wyniki ja ryzyka poznam dopiero na początku przyszłego tygodnia, a jutro standardowa wizyta kontrolna u mojej Pani dr mnie czeka liczę na to że dzisiejsza morfologia wyjdzie dobrze i zmniejszymy trochę dawkę żelaza
Umka lubi tę wiadomość
-
niezapominajk_aa wrote:Ooo, a ja jestem w 13+5 i mi jeszcze w apkach nie przeskoczyło na 2 trymestr. To jak to w końcu jest? 😅😅
Tak mi powiedział dziś lekarz
Że teraz zaczyna się najmilszy okres ciąży, zaleca teraz wyjazdy, wczasy itd.
Dolegliwości (których defakto nie miałam) ustępują i dopiero od 24 tygodnia ciąży, po koniec drugiego trymestru już powinnam zwolnić tempo życiowe i zająć się bardziej ciążą.
U położnej przed wizytą - "Wgl Pani nie przybiera na wadze, bardzo ładnie "
Ciśnienie super, więc sama radość
LILA_33, Umka lubią tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Muszka o kurde. Już połówkowe 😱 szok.
Mi kazali dzwonić 2 tygodnie przed, więc poczekam. Na następnej wizycie 05.04 będę miała dopiero skierowanie 🙈 nie mam pojęcia jak tu wytrzymam jeszcze 3 tygodnie do wizyty
Umka bardzo dobre wieści.
Strigo ale już konkret człowieka.
Jeszcze 50 cm i koniec dwupaku 🙃
U mnie tak samo kazali dzwonić 2 tygodnie przed się umówić ale wychodzi na to ze połówkowe bedą jakoś tydzień lub 1,5 po świętach 🙈 jak to leci ❤ -
No ja mam troszkę kontrowersyjne podejście do badań i szczepień w pierwszych dobach życia i owszem dziecko zaszczepię ale nie w pierwszych dniach. Witaminy K też nie zgodzę się podać więc ryzyko żółtaczki też jest minimalne... ogólnie wiem że w domu szybciej dojdę do siebie po porodzie niż w szpitalu....
Podejście pewnie nie jedną zaskoczy i wzburzy no ale takie właśnie mam i tego będę się trzymać.... -
Ja po wtorkowej wizycie u ordynator szpitala dowiedziałam się że maluch z nóżkami ma już 16 cm! Wszystko wyszło bardzo dobrze, troszkę nie chciał pokazać kim jest ale udało się, będzie cudowny synek 🥰
A połówkowe u mnie będą już 21 kwietnia. Ale ten czas leciLILA_33, strigo, niezapominajk_aa, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość
-
Katia89 wrote:Ja po wtorkowej wizycie u ordynator szpitala dowiedziałam się że maluch z nóżkami ma już 16 cm! Wszystko wyszło bardzo dobrze, troszkę nie chciał pokazać kim jest ale udało się, będzie cudowny synek 🥰
A połówkowe u mnie będą już 21 kwietnia. Ale ten czas leci
Gratulacje synka ❤ 16 cm to już kawał chłopca ! 😄 my może na następnej wizycie w końcu się dowiemy kto tam mieszka 😊Katia89 lubi tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Muszka o kurde. Już połówkowe 😱 szok.
Mi kazali dzwonić 2 tygodnie przed, więc poczekam. Na następnej wizycie 05.04 będę miała dopiero skierowanie 🙈 nie mam pojęcia jak tu wytrzymam jeszcze 3 tygodnie do wizyty
Umka bardzo dobre wieści.
Strigo ale już konkret człowieka.
Jeszcze 50 cm i koniec dwupaku 🙃
A dziecko oby poszło w tatusia! Ale dopiero jak już spokojnie wyjdzie ze mnie
Lekarz w poniedziałek mówił, że jest większe troszkę niż norma w momencie badania Ale to się będzie jeszcze tak szybko zmieniać! -
Katia89 wrote:Ja po wtorkowej wizycie u ordynator szpitala dowiedziałam się że maluch z nóżkami ma już 16 cm! Wszystko wyszło bardzo dobrze, troszkę nie chciał pokazać kim jest ale udało się, będzie cudowny synek 🥰
A połówkowe u mnie będą już 21 kwietnia. Ale ten czas leci
Wygląda na to, że teraz ma miejsce ten największy skok jeśli chodzi o wzrost, a potem zaczyna nabierać masy
Powodzenia!!!Katia89 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja mam wizytę dopiero za 2 tygodnie, taka normalna, a będzie to już 17 tydzień (17+4) i chyba trochę późno zapisywać się wtedy na USG połówkowe? Nie wiem czy powinnam dzwonić i zapisywać się już teraz? Ale skierowanie dostanę dopiero na wizycie. Kolejna wizytę mam 2O kwietnia i to bedzie 20+4 więc teoretycznie mozemy wtedy zrobić USG drugiego trymestru. Przez ta możliwość robienia badań na NFZ mam tylko komplikacje🙈
-
nika647 wrote:Hej dziewczyny, ja mam wizytę dopiero za 2 tygodnie, taka normalna, a będzie to już 17 tydzień (17+4) i chyba trochę późno zapisywać się wtedy na USG połówkowe? Nie wiem czy powinnam dzwonić i zapisywać się już teraz? Ale skierowanie dostanę dopiero na wizycie. Kolejna wizytę mam 2O kwietnia i to bedzie 20+4 więc teoretycznie mozemy wtedy zrobić USG drugiego trymestru. Przez ta możliwość robienia badań na NFZ mam tylko komplikacje🙈
Najlepiej zadzwoń do przychodni gdzie chcesz je zrobić i zapytaj, ja pytałam tydzień temu bo chciałam się zapisać na połówkowe, a Pani powiedziała że na spokojnie dopiero w 18+0 mam dzwonić i wtedy się umówić bo prenatalne robią po 20 tygodniu 😊 a skierowanie moge dowieźć, także może nie będzie za późnonika647 lubi tę wiadomość
-
Zazdro dziewczyny, że już z takim wyprzedzeniem planujecie wszystko.
Ja w mojej sytuacji życiowej nauczyłam się nie planować niczego!
A wizyty wychodzą po po prostu jedna po drugiej. Po dzisiejszej zaplanowana kolejna, lekarz prowadzi wszystko i informuje kiedy co mam robić.
Wiem, że nie bez znaczenia jest to że chodzę prywatnie do kliniki, w której robią wszystko i kiedy by nie zostało zaplanowane to zawsze mi umówią wizytę. -
Spuromix wrote:No ja mam troszkę kontrowersyjne podejście do badań i szczepień w pierwszych dobach życia i owszem dziecko zaszczepię ale nie w pierwszych dniach. Witaminy K też nie zgodzę się podać więc ryzyko żółtaczki też jest minimalne... ogólnie wiem że w domu szybciej dojdę do siebie po porodzie niż w szpitalu....
Podejście pewnie nie jedną zaskoczy i wzburzy no ale takie właśnie mam i tego będę się trzymać....
Czy ja wiem czy kontrowersyjne? Myślę że obecnie przeciwników procedur medycznych jest tyle samo co zwolenników -
bebag wrote:My tu ledwo badania 1 trymestru porobilyśmy a część z Was czeka już na połówkowe ale ten czas leci
Ale to fajnie widzieć jak te ciąży szybko lecą 😘❤️Umka lubi tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb