X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczy które wykryły już tętno detektorem ile ono wynosi ?

preg.png
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Dziewczyny wiecie może jakie badania w ciąży ( z krwi) nie są refundowane, chodzi mi o tą podstawę, która robimy na początku,morfologia, mocz, przeciwciała , różyczka, tokso, HIV, hcv?

Co prawda nie korzystam z NFZ, ale z tego co wyczytałam to jak zleci Ci je ginekolog z NFZ to wszystkie są za darmo.

nika647 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grupę krwi i hiv musiałam zapłacić mimo rzekomych refundacji.... więc ja już nie wiem.... a podobno kobiety w ciąży w polsce mają dostęp do bezpłatnej opieki zdrowotnej nawet nie mając ubezpieczenia

nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    grupę krwi i hiv musiałam zapłacić mimo rzekomych refundacji.... więc ja już nie wiem.... a podobno kobiety w ciąży w polsce mają dostęp do bezpłatnej opieki zdrowotnej nawet nie mając ubezpieczenia

Chore to jest, tyle kasy co miesiąc leci na NFZ a jak masz serio potrzebę to mają Cię gdzies. Ja od kiedy jestem w ciąży znowu zaczęłam korzystać z pakietu LuxMed, na niepłodność niestety mieli wyłączenie, więc przez kilka lat pakiet się kurzyl a teraz nadrabiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 11:44

preg.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acmvj wrote:
    Co prawda nie korzystam z NFZ, ale z tego co wyczytałam to jak zleci Ci je ginekolog z NFZ to wszystkie są za darmo.
    Znalazłam na zaleceniach że płatne mam TSH i odczyn coombsa, zrobię je w ramach ubezpieczenia z PZU, ale to dziwne, takie badania w ciazy też powinny być refundowane. Jak to jest u Was?

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie pozostałe mam niby refundowane, pamiętam że w pierwszej ciąży płaciłam za wszystkie przeciwciała, toxo, hic i hcv, wydałam wtedy coś koło 350zl. Może lekarze nie wiedzą że to się zmieniło o są refundowane?

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Znalazłam na zaleceniach że płatne mam TSH i odczyn coombsa, zrobię je w ramach ubezpieczenia z PZU, ale to dziwne, takie badania w ciazy też powinny być refundowane. Jak to jest u Was?

Ja dzisiaj wszystkie badania zrobiłam za darmo w Luxmed. Umówiona byłam na 7:15, przyjechałam wcześniej i 7:07 już było po wszystkim.

preg.png
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    Mam pytanie do dziewczy które wykryły już tętno detektorem ile ono wynosi ?

Zazwyczaj w okolicy 135-145 (ale było tez raz około 180)

202308311770.png

2018 - początek starań
    2020- start klinika; histerolaparoskopia
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
    7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
    7+1 - bijące serduszko
    9+1 - 2,44cm Bobo
    13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
    20+2 - połówkowe - 364g 💙
    29+2 - prenatalne - 1420 💙
    31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙
  • strigo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    też korzystam z PZU, nie wszystko mam w pakiecie, ale lepiej zapłacić za jedno czy 2 badania niż za kilkanaście. Jak jest na NFZ niestety nie wiem bo nie korzystam już od lat, zawsze prywatne pakiety medyczne. I skąd się biorą te kolejki co nie? Skoro z kim się nie rozmawia to wszyscy korzystają prywatnie...

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniach :)
    Wszystkie wyniki mam perfekcyjne!
    serce bije jak szalone i cały kosmita ma już 2,24 cm :)
    Kolejna wizyta 13.03 usg prenatalne i pobranie krwi na PAPPA.
    Wdrożyć zestaw witamin, poza tym wszystko super :)

W sobotę powiem rodzicom i rodzeństwu :) ale będzie niespodzianka :D

bebag, Katia89, niezapominajk_aa, zosiasamosia, juchacha94, LILA_33, Kaśik, Umka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo wrote:

Super! Gratulacje! Nie mogę uwierzyć, że już tak daleko udało nam się dotrwać, dopiero co myślałam, że w laboratorium się pomylili przy badaniu bety 🤣

strigo lubi tę wiadomość

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acmvj wrote:
    Super! Gratulacje! Nie mogę uwierzyć, że już tak daleko udało nam się dotrwać, dopiero co myślałam, że w laboratorium się pomylili przy badaniu bety 🤣
    Widziałam te mini rączki, mini nóżki, coś niesamowitego :)
    powiedziałam szefowi w pracy, że mogę czasem potrzebować wyjść wcześniej, czy pracować z domu bo jestem w ciąży i pokazałam zdjęcie usg :)
    Powiedział, że się super cieszy i zaraz się popłacze :D
    Także wszystkim życzę takich szefów :D
    Pozostali w pracy dowiedzą się w marcu już po prenatalnych :)

Ja też mam wrażenie, że dopiero co był wynik I czy II bety i szok, że to już jutro 10 tydzień!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 12:18

Umka lubi tę wiadomość

preg.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo, super wieści! Ja jestem jeden dzień za Tobą jeśli chodzi o wiek ciąży, wizytę mam w piątek i też mam nadzieję na dobre wiadomości i później będziemy mówić rodzinie :)
    Co do badan, ja tez korzystam z PZU, ale wydaje mi że jeśli lekarz na wizycie na NFZ zleca badania to one są bezpłatne…. Tylko może nie wszystkie placówki maja podpisane na wszystkie badania kontrakt z NFZ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 12:18

strigo lubi tę wiadomość

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo wrote:

Świetne wieści! ❤️ Gratulacje! Koniecznie daj znać jak zareagowali rodzice i rodzeństwo :)

strigo lubi tę wiadomość

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Dziewczyny wiecie może jakie badania w ciąży ( z krwi) nie są refundowane, chodzi mi o tą podstawę, która robimy na początku,morfologia, mocz, przeciwciała , różyczka, tokso, HIV, hcv?

Ja też płaciłam za HIV i toksoplazmoze :/ grupę krwi w poprzedniej ciąży robiłam też płatna, i różyczka z tego co pamiętam ale to też poprzednio. Takie nasze NFZ :/

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś z was już robiła sobie lub planuje w niedalekiej przyszłości test NIFTY/Sanco?

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz na NFZ to wiecznie mi powtarza że nie ma tyle funduszy dla pacjentki żeby źle ic wszystko na NFZ. Dlatego zazwyczaj cześć badań wypisuje mi prywatnie. Za ten komplet badań zapłaciłam coś koło 70 zł bo lekarz w laboratorium ma jakieś duże zniżki. Nie pamiętam które wypisał prywatnie. Czuje tu jakiś przekręt ale nie wnikam głębiej bo jestem zadowolona ze swojego lekarza.

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia89, Bebag - dziękuję <3 ogromna ulga kiedy lekarz mówi, że wszystko jest wzorowo, a strzałki w górę czy w dół na wynikach z morfologii są stawiane z automatu nie uwzględniając tego, że jestem w ciąży :)
    Mój lekarz jest raczej małomówny, radości nie okazuje ani trochę. Ale jest za to konkretny i dokładny tak myślę. Polecany jest w klinice gdzie najpierw prowadził nasze leczenie, a teraz prowadzi ciążę z automatu jakoś tak wyszło.
    Nagrałam filmik dla męża :) mimo że jest daleko, niech posłucha serduszka swojego pierworodnego dzieciątka :)
    Dla rodziców zrobiłam skrzynkę z informacją o ciąży :) jak zobaczą to też włączę im dźwięk serduszka :) spodziewam się łez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 12:36

preg.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś z was już robiła sobie lub planuje w niedalekiej przyszłości test NIFTY/Sanco?

Ja w porozumieniu z nowym ginekologiem, robię tylko USG prenatalne bez testu Pappa, a w razie jakichkolwiek nieprawidłowości zamierzam zainwestować w Sanco.

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:

U mnie w mieście z tego co się orientuje na NFZ ginekolodzy wypisują wszystko i nie ma z tym problemu. Oczywiście pod warunkiem, że lekarz ma umowę z NFZ... Ja osobiście chodzę przez luxmed - nawet prenatalne mam mieć w ramach pakietu :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 12:44

strigo lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ