WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
belldandy wrote:no ale mialas swoje badani na bieżąco, wiec powtarzałas tylko formalnie
Mnie gin wystawiła zlecenia od razu w 5 tygodniu, (mimo że miałam wyniki z listopada) kartę założyła mi w 6, potem widziałam się z nią w 8 tygodniu.
Ale u mnie nie ma co patrzeć, bo od dwóch lat jestem u niej pod stałą opieką. Czasem mam wrażenie, że razem ze mną czekała na tę ciążę. W związku z tym widzę się z nią często. Zaleciła mi też umówić się już na badanie 1 trymestru między 11 a 13 tygodniem. Mam zrobić badanie wolna beta i test PAPPA.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2023, 22:10
-
Muszka1 wrote:Lila zazdroszczę że już będziesz coś wiedzieć 🥰Ja się połasiłam na moje ulubione pierogi z mięsem i cebulką, zawsze jemy je w tej samej restauracji No i jest męka, tak mi się odbija od 6 godzin tymi pierogami że czuję że nie zjem ich do końca życia tak mi zbrzydły 😅
Wiesz co to na pewno nie jest wyznacznik,byłam na wizycie w 5, 6 i 8 tygodniu wied gdybym musiała je mieć wtedy zrobione to bym miała na pewno😉 w ogóle dziewczyny kiedy się kończy 1 trymestr ? Mam 3 apki ciazowe, jedna mi mowi ze w 13 a druga że w 15 🤯
Mi pokazuje aplikacja 14 tydzień czyli 13+0 🤷♀️
Tak też się cieszę że już coś będziemy wiedzieć, ta niewiedza wykańcza 🙈
-
Ja jednak uważam że zalecenia lekarza który zna moje wyniki od 2 lat wstecz, prowadzi moja ciążę > zalecenia i opinie randomowych osób z internetu czy ich lekarzy.
Więc nie uważam za słuszne wyjeżdżanie komuś z tekstami jak można to czy tamto skoro ja to czy tamto mialam tydzien wczesniej i produkowanie sztucznych dram 🤪
Na ovufriendzie jest pełno takich wątków gdzie dziewczyny (jedna o nicku związanym ze stolicą Malopolski )narzucają innym swoje zdanie. i miło by było gdyby wątek ktory zalozylam pozostał na poziomie - bez robienia innym użytkowniczkom niepotrzebnych kazań i powodowania niepotrzebnych napięć, stresów i wyrzutów sumienia.
I PROSZĘ nie odbierajcie tego jako atak i nie rozkręcajcie dramy.
Każdy ma prawo do swojego zdania. Zawsze będę o to dbać, żebyśmy nie zmieniły się w wątek gdzie któraś z nas za x miesiecy napisze za że chce mieć cesarkę - po prostu bo chce ją mieć - a inne nie zostawia na niej suchej nitki, w końcu jedyna słuszna metoda to siłami natury! Albo jak któraś napisze że będzie karmić butelką z wyboru i zostanie zakrzyczana 🤣 Tak jak ja oberwałam że nie zrobię badania pappa (z zalecenia lekarza). Każdej z nas zależy najbardziej na świecie na swoim dziecku i każda takie decyzje podejmuje ze swoim lekarzem.
To tyle ode mnie.
Miejcie się najlepiej, najzdrowiej i życzę kolejnego wspaniałego tygodnia dla waszych maluszków. Ja zamierzam za niedługo edytować 1 stronę, jeśli któraś miec bedzie coś do podmiany (termin porodu, płeć, a moze dopisać się) to zapraszamWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2023, 22:39
bebag, Umka, Sulcia, niezapominajk_aa, Katia89, Fluderka lubią tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Cześć dziewczyny:)
Po weekendzie jestem padnięta. Od rana do wieczora na budowie. Trochę bałam się czy nie zaszkodzi Kropkowi ale poza zakwasami nic mi nie jest. Mąż też widać że nabrał trochę prędkości i zobaczył jak mało czasu zostało do września. Raczej nie zdążymy z wykończeniem przed narodzinami ale chciałbym żeby już większość była za mną.
Beldandy z tym 10 tyg to chyba chodzi o to, że trzeba w ogóle być na wizycie. I w systemie rejestrują.
Czesc wszystkim
Przespalam cala niedziele, doslownie... Nie mialam sily zwlec sie z lozka. Jakis totalny zjazd, a jutro z samego rana mam krzywa cukrowa, slabo to widze
My w nazym domku nie mamy jeszcze tynkow ani plytek, tynkow zdecydowalismy ze miec nie bedziemy, zrobimy sciany panelami podlogowymi w cieplym kolorze Cenowo to samo. Ogolnie tez nie zdazymy, ale zrobimy pokoj dla groszka i jakos ogarniemy kuchnie i lazienke, no moze zdazymy nasza sypialnie, pozostalosc na pozniej...
👩'76+👨'73
👩IO,niedoczynnosc tarczycy
👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
*Invimed Wroclaw
III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
*Gyncentrum Katowice
IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️ -
Muszka1 wrote:Ja jednak uważam że zalecenia lekarza który zna moje wyniki od 2 lat wstecz, prowadzi moja ciążę > zalecenia i opinie randomowych osób z internetu czy ich lekarzy.
Więc nie uważam za słuszne wyjeżdżanie komuś z tekstami jak można to czy tamto skoro ja to czy tamto mialam tydzien wczesniej i produkowanie sztucznych dram 🤪
Na ovufriendzie jest pełno takich wątków gdzie dziewczyny (jedna o nicku związanym ze stolicą Malopolski )narzucają innym swoje zdanie. i miło by było gdyby wątek ktory zalozylam pozostał na poziomie - bez robienia innym użytkowniczkom niepotrzebnych kazań i powodowania niepotrzebnych napięć, stresów i wyrzutów sumienia.
Każdy ma prawo do swojego zdania. Zawsze będę o to dbać, żebyśmy nie zmieniły się w wątek gdzie któraś z nas za x miesiecy napisze za że chce mieć cesarkę - po prostu bo chce ją mieć - a inne nie zostawia na niej suchej nitki, w końcu jedyna słuszna metoda to siłami natury! Albo jak któraś napisze że będzie karmić butelką z wyboru i zostanie zakrzyczana 🤣 Tak jak ja oberwałam że nie zrobię badania pappa (z zalecenia lekarza). Każdej z nas zależy najbardziej na świecie na swoim dziecku i każda takie decyzje podejmuje ze swoim lekarzem.
To tyle ode mnie.
Miejcie się najlepiej, najzdrowiej i życzę kolejnego wspaniałego tygodnia dla waszych maluszków. Ja zamierzam za niedługo edytować 1 stronę, jeśli któraś miec bedzie coś do podmiany (termin porodu, płeć, a moze dopisać się) to zapraszam
👍👍👍👍👍👍👍
👩'76+👨'73
👩IO,niedoczynnosc tarczycy
👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
*Invimed Wroclaw
III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
*Gyncentrum Katowice
IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️ -
Umka wrote:Czesc wszystkim
Przespalam cala niedziele, doslownie... Nie mialam sily zwlec sie z lozka. Jakis totalny zjazd, a jutro z samego rana mam krzywa cukrowa, slabo to widze
My w nazym domku nie mamy jeszcze tynkow ani plytek, tynkow zdecydowalismy ze miec nie bedziemy, zrobimy sciany panelami podlogowymi w cieplym kolorze Cenowo to samo. Ogolnie tez nie zdazymy, ale zrobimy pokoj dla groszka i jakos ogarniemy kuchnie i lazienke, no moze zdazymy nasza sypialnie, pozostalosc na pozniej...
Dziś trochę boli brzuch po tej pracy ale mam nadzieje, że to tylko zakwasy. -
Muszka1 wrote:Ja jednak uważam że zalecenia lekarza który zna moje wyniki od 2 lat wstecz, prowadzi moja ciążę > zalecenia i opinie randomowych osób z internetu czy ich lekarzy.
To tyle ode mnie.
Miejcie się najlepiej, najzdrowiej i życzę kolejnego wspaniałego tygodnia dla waszych maluszków. Ja zamierzam za niedługo edytować 1 stronę, jeśli któraś miec bedzie coś do podmiany (termin porodu, płeć, a moze dopisać się) to zapraszam
Mnie nie ma jeszcze na 1 stronie😉
Jeffcia-2 ciąża-termin:19 wrzesieńMuszka1 lubi tę wiadomość
Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/ -
Muszka1 skoro uwazasz Nas za randomowe baby z internetu, to po co to forum ? po co pytasz sie tutaj o cokolwiek Nas, a tym samym takim stwierdzeniem Nas obrazasz, a mowisz o szacunku...
hmm to jest forum/ wymiana zdan/ pogladow/ kazdy ma inny poglad na dany temat i z tym trzeba sie liczyc i to jest super- nie zawsze nasz punkt widzenia jest tym " jedynym slusznym " i fajnie poznac opinie innych osob.
Takich dyskusji tutaj bedzie masa, wybor fotelika, karmienie, chrzest- wpisz cokolwiek i beda rozne punkty widzenia
ja nie zauwazylam aby ktokolwiek Ciebie obrazal czy na Ciebie naskoczyl z ta PAPPA, raczej kazdy pisal co uwazal na sluszne, a zdania byly podzielone- czesc kobiet je wykonuje bo uwaza je za niezalezne badanie, bez wzgledu na to czy sie robi NIFTY, czy nie, ktore swoja droga wykrywa tylko kilka wad i to nie oznacza, ze dziecko bedzie zdrowe bo sa tez wady, ktore pokaze tylko USG, inne nie, bo sadza, ze wystarczy im tylko NIFTY/ SANCO, a PAPPE traktuja jako statysyke kazdy ma do tego prawo- to oczywiste, ale zeby pisac, ze na Ciebie naskoczono, no nie.
Mam wrazenie, ze swojego lekarza uwazasz za wyrocznie i super, kazdy powinien miec swojego prowadzacego, ktoremu ufa bo bez zaufania nie powinno sie komus powierzac zycia i zdrowia dziecka, ale nie powinnas tez obrazac kazdego, kto ma odmienne do Niego zdanie... Każdy wie, ze ostateczna decyzja i tak nalezy do Ciebie, bo nikt odpowiedzialnosci za Ciebie nie wezmie, ale nie oznacza, to ze nie mozna nic napisac...bo zaraz bedzie, ze to atak/ albo hejtWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 08:11
Sylv91, Nattttal lubią tę wiadomość
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Hej dziewczyny!
Muszka - zgadzam się z Tobą, że nie powinniśmy nikomu niczego narzucać tylko dzielić się swoimi opiniami, myślami i spostrzeżeniami.
Jednocześnie musimy pamiętać że wszystkie jestesmy ciężarne i trochę buzują w nas hormonu, musimy być delikatniejsze w tym co piszemy do innych, ale też brać poprawkę na nasz odbiór tego co inni piszą.
Ja też nie zrobiłam jeszcze tych badan, ale inaczej odebrałam to co napisała Belldandy, nie jako atak.
Pewnie dlatego że jako mama dwójki dzieci mam już swoje doświadczenie, jakoś pewność swoich wyborów i cudze rady we mnie tak nie uderzają🙂
Przeszlam już etapy porównywania wszystkiego: przebiegu ciąży, prowadzenia jej, porodów, opieki nad dzieckiem, dobrych rad na każdym etapie. Cześć się przypadala, część nie, bo kazdy jest inny, każde dziecko jest inne, kazda z nas jest inna.
Choć przyznam, że do tej pory nic mnie tak nie wkurza jak np moja mama, która widząc że moje dziecko kaszle i ma gorączkę mówi: musisz mu coś dać, albo musisz iść z nim do lekarza 😎
-
Muszka1 wrote:Jeffcia dopisana 🥰
Zosia, Umka - zazdroszczę takich etapów, na naszym domu w tym tygodniu bedzie powstawał dopiero dach 😅 także dziecko już będzie pewnie biegać jak się będziemy wprowadzać 🙃
Przeraża mnie trochę brzuch i praca na budowie. Jestem niestety osobą która lubi wszystko sama 🙈 sama robić panele, sama skręcać meble...
Umka lubi tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Muszka to też fajny etap. Jak już zaczynacie dach i wstawić okna. Wtedy już taki klimat domu się robi.
Przeraża mnie trochę brzuch i praca na budowie. Jestem niestety osobą która lubi wszystko sama 🙈 sama robić panele, sama skręcać meble... -
Ale fajnie macie z tymi nowymi domami, przeprowadzkami - taki zupełnie nowy rozdział🙂❤️
My zdążyliśmy się przeprowadzić na nowe mieszkanie dosłownie na chwilę przed wybuchem pandemii. Trochę wcześniej dowiedziałam się że jestem w drugiej ciąży, jeszcze nie wiedzą o niej zdążyłam pomalować synkowi pokój 🤪
No i niby mamy duze mieszkanie bo ponad 90 m, ale tylko 3 pokoje, sypialnia, salon i dziecięcy. Dziecięcy ma 25m2, ale w względu na to że jest syn i córka to i tak planowaliśmy odstąpić starszemu sypialnie jak pójdzie do szkoły i będzie potrzebować się zamknąć i pouczyć. No teraz przy trzecim to już nie mamy wyboru.
Trochę mnie korci dom, ale nie wiem kto miałby przy nim robić. Ja prowadzę działalność, mąż na etacie - 2 zmiany, chyba to już nie dla nas.
Może z czasem uda nam się dokupić mieszkanie obok ( jednopokojowe) albo kawałek strychu nad nami -
Ja się zastanawiam jak nasi rodzice i dziadkowie dawali radę. Wtedy mieszkało się po dwa trzy pokolenia w jednym mieszkaniu i jakoś wszyscy dawali radę.
Także nika wy też na pewno coś poradzicie.
My wybudowaliśmy trochę za duży dom. A jesteśmy na razie we dwoje z psem. Nikt jeszcze nie wie o ciąży i cały czas wysłuchuje na co nam taki dom i tyle pokoi dla nas dwoje 🙈
No ale cóż. Może uda się w niedługim czasie zapełnić kilka pokoi 😁 marzyły mi się zawsze bliźnięta może kolejnym razem się uda.
nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Ja się zastanawiam jak nasi rodzice i dziadkowie dawali radę. Wtedy mieszkało się po dwa trzy pokolenia w jednym mieszkaniu i jakoś wszyscy dawali radę.
Także nika wy też na pewno coś poradzicie.
My wybudowaliśmy trochę za duży dom. A jesteśmy na razie we dwoje z psem. Nikt jeszcze nie wie o ciąży i cały czas wysłuchuje na co nam taki dom i tyle pokoi dla nas dwoje 🙈
No ale cóż. Może uda się w niedługim czasie zapełnić kilka pokoi 😁 marzyły mi się zawsze bliźnięta może kolejnym razem się uda.
A ile u nas było gadania i to nawet od osób w ogóle z nami nie związanych - w stylu od Wujka którego widzimy raz na x lat i to z okazji pogrzebów głównie- a czemu piwnicy nie mamy ("gdzie wy bedziecie ziemniaki trzymać !??"), a po co tyle pokoi ( nasza sypialnia+ 3 pokoje gdzie w jednym z nich i tak mąż planuje mieć swoje biuro więc nie uważam że mamy jakiś pałac) a czemu tyle skoro dzieci nie ma, a czemu tyle kasy na takie duże okna salonowe bo oni to czy tamto.
Trzeba się nauczyć że ludzie dużo chlapią ozorami, nie przejmują się cudzymi uczuciami czy tym że to nasz dom i sami sobie decydujemy co tam chce być, jak chcemy 5 pokoi dla naszych powiedzmy 5 psów to też mamy do tego prawo. 🤣 Zawsze będzie ktoś kto będzie Ci chciał narzucić swoje rozwiązanie jako jedyne słuszne i prawidłowe, kwestia chyba tego żeby nauczyć się to olewać. Nasz dom,nasze życie, nasze zasady 😅 a ziemniaki będę kupować w sklepie, nie składować w piwnicy, i nie obchodzi mnie co sadzi na ten temat wujek z drugiego konca Polski, ot co 🤣Umka lubi tę wiadomość
-
Witam się i ja w ten ponury poniedziałek...
U mnie od soboty tragedia jakaś totalnie czuję się bezsilna wczoraj jakieś omdlenia, mąż na mnie krzyczy że mam leżeć w łóżku żeby znowu ze stołka nie spaść i nie stracić przytomności, w łóżku znowu bolą mnie biodra jak cholera, ciśnienie niskie i nic nie pomaga żeby ciut je podnieść... dramat jakiś...
ktoś pytał czy prenatalne za 400 zł to mam z pappą.... tak 250 USG i 150 Pappa więc przynajmniej tutaj mnie nie skasują jak za zboże ale podejrzewam że to dlatego że ta klinika nie jest jakoś super sławna a sprzęt mają porównywalny do tych super nowoczesnych i topowych klinik...
Jutro idę do mojego lekarza prowadzącego po skierowanie na resztę badań i dowiedzieć się dlaczego odlatuję i jak długo to jeszcze może potrwać bo nie wiem czy inwestować w folię bombelkową co by się za bardzo nie poobijać....
-
@spuromix to dobra masz cene;) ja placilam 195 zl za badania (pappa plus wola betahcg ) i to juz ze znizka -15% a za usg mi wyjdzie 250-300 zl, zalezy jak moj lekarz mnie podliczy heh bo w cenniku ma 300 zl, ale jak ciaze u niego prowadze, to zawsze to USG 1 trymestru liczyl jako normalna wizyte, a komus kto tylko na t USG genetyczne przychodzil to 300 zl
Co do przeprowadzek, nas tez czeka, za max 1-2 miesiace, zalezy kiedy mieszkanie sie zwolni bo poprzednich wlascicieli trzyma stolarz, czekamy az odda im gotowa kuchnie i balustrade do schodow. A daleko sie nie wynosimy, ten sam blok, nawet to samo pietro, mieszkanie na wprost nas, tyle, ze sporo wieksze, duze pokoje chociaz tyle dobrego, ze daleko nie bedzie z noszeniem wszystkiego;) Nie moge sie juz doczekac urzadzania, malowania, nowych mebli itp;) musimy tez kupic nowa pralke, dla tylu osob potrzebuje z jak najwiekszym wkladem;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 11:13
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
A co do tych dram i zmienności zdania i innych poglądów i naskakiwań....
jest nas tutaj x babeczek bo jest nas sporo.... jesteśmy kobietami a kobiety mają to do siebie że 2 się dogadają 3 się jeszcze dogadają ale 50 babeczek nie ma h*ja żeby jakaś spina nie wyszła.... ja mogę wyrazić swoje zdanie i o wasze zdanie zapytać ale decyzja i tak będzie należeć do mnie i na to już wpływu nie macie i tak jest z każdą z nas, więc nie ma sensu żeby się denerwować i przejmować chcesz to skorzystaj z rady nie chcesz to wpuść jednym uchem wypuść drugim
mam nadzieję że dotrwamy do końca w takim miłym i było nie było zgranym składzie bo wiedza jaką się tutaj wszyscy wymieniają jest ogromna a to wsparcie i pocieszenie też jest budującebelldandy, nika647, Muszka1, Umka, LILA_33 lubią tę wiadomość
-
belldandy wrote:@spuromix to dobra masz cene;) ja placilam 195 zl za badania (pappa plus wola betahcg ) i to juz ze znizka -15% a za usg mi wyjdzie 250-300 zl, zalezy jak moj lekarz mnie podliczy heh bo w cenniku ma 300 zl, ale jak ciaze u niego prowadze, to zawsze to USG 1 trymestru liczyl jako normalna wizyte, a komus kto tylko na t USG genetyczne przychodzil to 300 zl
Co do przeprowadzek, nas tez czeka, za max 1-2 miesiace, zalezy kiedy mieszkanie sie zwolni bo poprzednich wlascicieli trzyma stolarz, czekamy az odda im gotowa kuchnie i balustrade do schodow. A daleko sie nie wynosimy, ten sam blok, nawet to samo pietro, mieszkanie na wprost nas, tyle, ze sporo wieksze, duze pokoje chociaz tyle dobrego, ze daleko nie bedzie z noszeniem wszystkiego;) Nie moge sie juz doczekac urzadzania, malowania, nowych mebli itp;) musimy tez kupic nowa pralke, dla tylu osob potrzebuje z jak najwiekszym wkladem;)
owszem choć trafiałam też na oferty gdzie za USG i pappę mogłam dać 650 zł... wyzysk! i ja się pytam gdzie ta "darmowa" opieka zdrowotna dla kobiet w ciąży
Umka lubi tę wiadomość