Wymiary naszych Maleństw
-
WIADOMOŚĆ
-
Utworzyłam ten wątek inspirując się dzisiejszym badaniem USG. Według lekarza wiek ciąży określił na 10,4tc.....uwaga....plus minus 16dni!!!! Dla mnie te widełki sa zaaaaa duże. Dlatego chciałabym ( oczywiście jeśli też Wy chcecei), aby dzielić się tymi wynikami. Lekarzami nie jesteśmy, więc nie będziemy się diagnozować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2013, 17:27
Selena lubi tę wiadomość
-
Na początek przedstawiam swoje wymiary
5w,3d - GS 15, 2mm (5tydzień, 3dzień, wielkość pęcherzyka 15,2mm)(11.06.2013)
7w, 2d - CRL 1,1cm (wymiar ciemieniowo- siedzeniowy)
(25.06.2013)
9w 1d- CRL 2,3 cm
(02.07.2013)
10w 4d CRL 5,4cm
23.07.2013
Dodam, że jak wpisałam w kalulator wieku ciąży dzisiejsze wymiary CRL, to wyniosło mi prawidłowo rozpoczęty 12 tydzień, czyli zgodnie z ostatnik USG. Nie wiem, czemu ten aparat USg takie widałki mi zrobił.
Selena lubi tę wiadomość
-
Perełka,
W kolejnych badaniach wymiary będą jeszcze bardziej zróżnicowane.
Do 22tc miałam zaledwie 3 badania USG i parametry też wskazywały tydzień do przodu/ do tyłu, ale mniej więcej pokrywały się.
Od połówkowego to się dopiero pokręciło wszystko, ale to ponoć normalne, więc nie należy się tym za bardzo stresować i kierować. Lekarze mowili, że najbardziej wiarygodna data porodu jest ta wyliczona z ostatniej miesiączki, oczywiście pod warunkiem, że te bywały w miarę regularneSelena lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, na początku każde dziecko rozwija sie tak samo, mniej więcej do 11-12 tygodnia, tak mówił mi lekarz. i to własnie na podstawie wymiaru CRL lekarz może określic termin porodu na USG. Nie jest tak, że w 5 tygodniu jedno dziecko ma 1 mm, a drugie 3 mm.
-
agga84aa wrote:Dziewczyny, na początku każde dziecko rozwija sie tak samo, mniej więcej do 11-12 tygodnia, tak mówił mi lekarz. i to własnie na podstawie wymiaru CRL lekarz może określic termin porodu na USG. Nie jest tak, że w 5 tygodniu jedno dziecko ma 1 mm, a drugie 3 mm.
-
Moja ciąża teoretycznie na początku też była młodsza wg usg niż wg miesiączki, różnica wynosiła tydzień. Lekarz określił więc nowy termin porodu na podstawie wymiar,ów z usg. Potem na pierwszych badaniach prenatalnych termin mniej więcej się wyrównał
-
ja wczoraj byłam na usg i z usg wychodzi 13tyg+2 po wielkosci dziecka i ma 6,71cm
a z FL (kosci udowej ) tak jak w suwaczku 12ty+3 i wynosi 0,78cm
przeziernosci karkowej nie dało sie zmierzyć bo bardzo sie ruszało
nastepne usg dopiero połowkowePerełka lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa, super zdjęcie. Póki co to właśnie zdjęcie z tego etapu jest moim ulubionym, mimo że mam foty z genetycznego i połówkowego 3d. Takie ufo z wielkim łbem, które właśnie zaczęło przybierać kształty ludzkie. I te łapki i nóżki, jakby jeździło na kółeczkach
szczesliwa83 lubi tę wiadomość