Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Zaciążone z grupy Ruby z OF
Odpowiedz

Zaciążone z grupy Ruby z OF

Oceń ten wątek:
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wyoytałaś o wszystko co chciałeś? Szczepionki, prenatalne? Kiedy następna wizyta?

atdc15nmjt4tk663.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Super Ruby :-) a robił usg?
    tak robił, zarodek ma 1,5 cm i serduszko ładnie bije, nawet słyszałam przez chwilkę :)

midnight, kas50, Marietta, Bratek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejrene wrote:
    I wyoytałaś o wszystko co chciałeś? Szczepionki, prenatalne? Kiedy następna wizyta?
    tak o szczepionki mówił, że mogę młodą szczepić, a wizyta 10 maja więc to będzie 10 tydzień wtedy zapytam o prenatalne, ale pewnie sam mi powie o nich :)

edit: a nie to już 11 poleci, a 12-13 najlepiej badania więc będę musiała się od razu zapisywać...chyba, że mój robi ale wątpię?
    Mam jeszcze odczyn Combsa do zbadania w poniedziałek ze względu na nasz konflikt krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 20:58

• agatia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2017, 05:25

Bratek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Super Ruby :) ufff długo nie pisałaś :).
    Dr w Bydgoszczy (pediatra, hematolog, onkolog) powiedziała, że szczepionki w zastrzykach dziecku mie spowodują zarażenia matki. Jedynie szczepionki doustne niosą jakieś ryzyko.

szukałam butów na jutro na imprezę i nie kupiłam nic :/
    a czytałam dzisiaj , że te doustne były podobno do końca marca tylko. Od kwietnia już tylko w zastrzykach na polio także luz :)

agatia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i tak jak mówiłam ja mam + 3 kg :D pięknie zaczynam :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o problem rozwiązany, weszłam na stronkę mojego doktorka i dowiedziałam się, że robi badania prenatalne podstawowe i rozszerzone także, więc pewnie umówi mnie na tej kolejne wizycie na prenatalne :) ale się cieszę, że nie muszę szukać nigdzie indziej :)

agatia, Ejrene lubią tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• MamaTuśka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł.

no i fajnie ;)

Co do wagi, to mogę powiedzieć tylko tyle, że ja z tych szczupłuch, więc po mnie ciążę było widać (hmmm... ja widziałam ;)) od razu. Do tej pory mam ok 3 kg na plusie, czasem 4 na wieczór ;). Ale... przynajmniej 2,5 "wskoczyły" na samiuśkim początku. Teraz jakby zastopowało. Cyc mi urósł o 2 rozmiary i napraaaawdę swoje waży (już 3 raz zmnieniam biustonosze!), macica już w połowie brzucha, więcej krwi w krwioobiegu - to wszystko waży. Więc na logikę, to nie 3 kg tłuszczu, jak to bywa po zimie, tylko zmiany ciążowe.

:*

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEJ :)

MamaTuśka no ja z tych w sam raz :D a kg staram się tak też tłumaczyć bo cyc rzeczywiście imponujący :D
    z młodą tyle ważyłam w 15 tyg :P ale być może na późniejszym etapie wskoczy mniej także jakoś to będzie ;)

Dzisiaj jedziemy na 70tkę - a nie chce mi sięęęę, pewnie cała rodzina juz wie bo teściowa wie, a jak ona wie to wszyscy wiedzą :/ ale przynajmniej uniknę pytań kiedy drugie :P nie ma tego złego.

A wy ciężarówki jakie plany na weekend? :)

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poleguje :p bo czekam aż mi się ciasto na rogaliki schłodzi i tak czy inaczej muszę zaraz wstać obiad zacząć robić.
    Jutro chyba wyciągnę męża na jakieś zakupy ;)

Z urodzinami masz rację przynajmniej będzie z głowy ;) i nikt nie będzie pytał czemu nie pijesz :)

atdc15nmjt4tk663.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruby czemu tak często masz wizyty? Wogole dziewczyny co ile macie wizyty u ginow?

Ja dziś poleguje,czytam i zaraz będę robić sok z burakow. Mąż z córka pojechali na działkę :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Ruby czemu tak często masz wizyty? Wogole dziewczyny co ile macie wizyty u ginow?

Ja dziś poleguje,czytam i zaraz będę robić sok z burakow. Mąż z córka pojechali na działkę :-)

W sumie to nie wiem, może przez tę cystę? może tak prowadzi pacjentki że co 2-3 tyg wizyty, ale w sumie miesiąc czekać to dla mnie za długo by było więc zapłacę te 130 zeta (z USG) ale jakaś spokojniejsza będę jak co 2 tyg wizyta będzie.Mam tez do zbadania przeciwciała bo mamy konflikt to może też chce na wyniki spojrzeć, ale coś czuję że będę co te dwa tyg wizytować....może dlatego też , że doktorek lubi pieniążki ? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2016, 12:34

• kas50 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 4tyg.ale będę chciała się umawiać tak co 3-3,5tyg.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Ja mam wizyty co 4tyg.ale będę chciała się umawiać tak co 3-3,5tyg.

Ja na początku miałam częściej teraz co 4 tygodnie.

kas50, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ruby to super że po wizycie ok :)

Kas ja też mam co 4 tyg, nic się złego nie dzieje tfu tfu, cukrzyce kontroluje diab , tarczyce endo, więc częściej nie trzeba, a jak sie coś dzieję to i tak na IP by wysłała i tak...

Moje plany, dziś sami z młodą...już mam dość. byliśmy na spacerze, a zamiast się zmeczyć to jeszcze energii nabrała :/... a jutro na rodzinną wieś na odpust, ale niec już babcia się męczy...

MAcie jakiś sposób żeby uciszyć dzieciaka? bo od tych pisków i halasów już mi w głowie świdruje

kas50 lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • agatia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

midnight lubi tę wiadomość

• kas50 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mnie dopadla grzybica pochwy:(:(:(

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Bratek Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas, no i fajnie - dobra decyzja :) Jeśli masz zaufanie do tego lekarza, na pewno będzie super, jak weźmie się za badania przy następnym dzieciaczku :)

midnight, ale nadciśnienie też może rosnąc, albo być stabilne etc. I tak czy siak, jest jeszcze milion kolejnych możliwych skutków nadwagi. Dlatego ściskam z całych sił kciuki za unormowanie wagi - NAPRAWDĘ wiem, jak czasem jest ciężko, bo z genów absolutnie nie jestem typem szczypiorka ;)
    Teściową rozumiem - moja Mama przyznaje, że czasem ma takie chwile, iż najchętniej wyrzuciłaby peny i glukometr przez okno. No ale bez tego by nie żyła...
    Prawda taka, że w ciąży jest łatwiej, bo nawet, jeśli trzeba się kłuć, to zwykle rzadziej i na czas ciąży - przy zachowaniu dyscypliny. Mama kłuje się od lat... i już tak różowo nie jest. Ma bardzo dużo zrostów, nieraz trafia w takie miejsce i to bardzo boli :(

Wiola, a orientujesz się, jak długo i z jakąś częstotliwością trwają takie zajęcia w szkole rodzenia?
    A z decyzją o szkole mam to samo. Nie chodzi tylko o sam poród, ale też samą opiekę nad maluchem itd. A może przy okazji pozna się jakiś sympatycznych ludzi? ;)

agatia, echhhh, szkoda, że łożysko nie uniosło się taaaaaak, jakbyś na pewno chciała, ale spójrz - idzie w górę!!!! Może jeszcze da radę kawałeczek, hę? :-D
    Uważaj na siebie, Kochana. Wierzę, że będzie dobrze!!!!!!!!!! :-*
    Nie myśl, proszę, o transfuzjach i zawijaniu się z tego świata ;) Mimo wszystko tak źle zazwyczaj nie jest :-*

Ruby, na 100% będziemy szczepić, muszę się tylko zastanowić, czym - bo pewnie nie na wszystko, co się da ;) Przykro mi, ale - bądź, co bądź - jako lekarzowi - flaki mi się wywracają na lewą stronę, gdy słyszę argumentację niektórych rodziców. Nie życzę sobie, by np.moje dziecko chodziło do przedszkola z dzieckiem kompletnie nieszczepionym, wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr wnerw.png
    Jak słyszę teksty, typu: "nie będę szczepić, większość i tak szczepi, więc mojemu nic nie grozi, a co będę ryzykować", to mnie normalnie szlag trafia >:-(
    A co do OF, jakiś czas temu pomyślałam, że na różowej ogólny przestój - podglądałam wątek marcowy, kwietniowy - żeby zobaczyć czy któraś ze "starszej gwardii" zaskoczyła, ale lipa straszna :(((((((

MamaTuśka, imiona mamy wybrane już od...kilku lat. Szybko i bezboleśnie. Teraz można by zacząć kombinować, ale chyba nie będziemy ;) M.bardzo się związał z wizją wybranych kiedyś dla syna imion i... w sumie czemu nie? Po drodze kuzynka sprzątnęła nam "główne" imię, ale rzadko się widzimy, więc... ;)

Ejrene, gratulacje!!!! Zgrabniutki brzuszek i rewelacyjnie trzymasz linię :)))))
    Zarówno moja bratowa, jak też kumpela, z którą się niedawno widziałam, złapały po 17 kg w trakcie ciąży.... Powiem tak, unikam prywaty, ale jakbym wrzuciła zdjęcie bratowej 3 tygodnie po porodzie, to byście padły ;) Jakby ten wózek i dziecko pożyczyła, serio ;) (w sensie jakości sylwetki :-D ).
    Z kumpelą widziałam się kilka dni temu - rok temu urodziła już drugie, synek kończy 3 lata. W tym momencie wróciła do wagi SPRZED PIERWSZEJ ciąży :-D Jeszcze ciuteńka i wróci do 57kg :)
    Więc spokojnie, nawet, jakbyś złapała 18kg, to i tak super i na pewno zaraz wrócisz do starych wymiarów :)

Echhh, a ja znowu zaraz do pracy. Ale wczoraj wchodzę o 21:30 do domku, a tu zapach pieczonej kaczuszki z pomarańczami.... B-) Dzielny mój Mąż!!!!! :-D A tak się bał, że nie da rady ;)
    A potem jeszcze pokazał mi listę - znalazł jakąś stronę blogową z niegłupią listą dla dziecka. M.przerobił to na tabelkę w Exelu - tak, żebyśmy mogli ją spokojnie edytować :) Mój ci On!!!!! <3 <3 <3 Cieszę się, bo ostatnio widzieliśmy z częścią rodzinki i zaczęli napominać, że powoli powinniśmy się zakręcić w temacie wyprawki - bo potem urlop, wyjazd Męża.... i już mamy 3 trymestr, w dodatku przypadający na miesiące letnie, więc kompletowanie wyprawki będzie już mniej przyjemne, a bardziej męczące. A że M.ma chwilę oddechu w pracy, to widzę, że postanowił zająć się po męsku planowaniem tego tematu B-)

A jutro... klinika jednego dnia... i koniec bezkarnego wsuwania naleśniczków na śniadanie ;) :P
    Nie no, śmieję się, bo nie to, żebyśmy zupełnie temat olewali ;) ale fakt, że dzisiaj, tak niedzielnie, umarzyłam sobie naleśniczki.... Mmmmmmmm :))))) Były pyyyyyyyyszneeeee <3 <3 <3

P.S. Aha, sprawdziłam sobie tarczycę przed weekendem , bo nie kontrolowałam już od kilku dni. Jest ok, bodajże ok.2,7 :))))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 14:21

kas50, midnight lubią tę wiadomość

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Wiola90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratek wrote:
    Wiola, a orientujesz się, jak długo i z jakąś częstotliwością trwają takie zajęcia w szkole rodzenia?
    A z decyzją o szkole mam to samo. Nie chodzi tylko o sam poród, ale też samą opiekę nad maluchem itd. A może przy okazji pozna się jakiś sympatycznych ludzi? ;)
    U nas jest 9 spotkań po 3 godz. Zaczynamy 1 maja kończymy 28 maja. Też liczę, że uda się ciekawych ludzi poznać, zawsze fajniej później razem pospacerować z wózkami :)
    A co do szczepień mam dokładnie takie samo zdanie, szału dostaje jak słyszę komentarze o tym jakie szczepienie jest złe. Najgorzej jak później takie nieszczepione dziecko zaraża maleństwo które jeszcze takiej szczepionki nie zdążyło przyjąć.

Bratek lubi tę wiadomość

f2wldf9hjwsqwdpy.png

6.06.2015 Aniołek (8tc)
‹‹ ‹ 22 23 24 25 26 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ