X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF
Odpowiedz

Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF

Oceń ten wątek:
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelin wrote:
    A ja tak od d*** strony :)
    Czy wierzycie w jakies przesady ?
    Na chłopca lub dziewczynke ??
    Typu na co ma sie ochote, jaki ksztalt brzucha, ze jesli facet przybiera z Toba na wadze to na chlopaka :) itd :)
    Moze u ktores sie sprawdza ? :)

<3 <3
    U mnie niby się sprawdza ale...błagam :P mamy XXI wiek :P

Evelin, Sylwia91 lubią tę wiadomość

Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka!
  • Evelin Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szuflada wrote:
    U mnie niby się sprawdza ale...błagam :P mamy XXI wiek :P

Hahaha.. wiem <3
    Ale to takie fajne gdybanie :)

mhsvi09ksakq2zvz.png
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie się sprawdza na dziewczynke- jem tylko słodkie i brzuszek mam okrągły :P kwaśne dla mnie w tej ciazy nie istnieje :P

• Nats Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelin czyli nie robisz USG genetycznego czy Twój lekarz prowadzący zrobi pomiary?
    Ja polecam Ci jednak zrobić takie USG. Co prawda to jest dodatkowy koszt, ale podobno to jest jedno z ważniejszych badań w ciągu ciazy.

Ja jem wciagam wszystko jak odkurzacz. Słone, kwaśne i ostre. Od początku ciazy już ponad 5 kg przytylam i boję się co będzie dalej :P

3500 g 54 cm <3
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja lubię i kwaśne :) jem dużo słodyczy ale zawsze je lubiłam, a mialam i fazę na śledzia :) więc wydaje mi się że chyba te przesądy nie są trafione :)

Nats lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie usg genetyczne robiła moja lekarka prowadząca na dobrym sprzęcie. Tak samo połówkowe. Uważam że nie ma co swirować ponad miarę i jeżeli nie ma żadnych podejrzeń co do ewentualnych wad to nie ma co przepłacać

Duśka;) lubi tę wiadomość

• Nats Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    U mnie usg genetyczne robiła moja lekarka prowadząca na dobrym sprzęcie. Tak samo połówkowe. Uważam że nie ma co swirować ponad miarę i jeżeli nie ma żadnych podejrzeń co do ewentualnych wad to nie ma co przepłacać
    Ja prenatalne pierwszego trymestru robiłam u lekarza z certyfikatem i nie żałuję ani złotówki. Do tego samego lekarza wybieram się na polowkowe. Testu z krwi nie robiłam,bo USG wyszło dobrze.
    Mój gin niestety nie ma takiego sprzętu żeby zrobić dokładne pomiary genetyczne, dlatego odeslal mnie w inne miejsce. Pewnie jakbym miała mozliwosc zrobić u swojego lekarza to bym skorzystala, ale niestety :-)
    Ale pomiary trzeba zrobić chociaż te podstawowe (przeziernosc karkowa czy obecność kości nosowej). Chociaż niestety lekarze sa różni. Ostatnio mi się o uszy obilo, ze mierzenie przeziernosc karku jest istotne tylko wtedy kiedy rodzice w razie czego chca aborcji... Także z niektórymi lekarzami nigdy nic nie wiadomo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2016, 17:33

3500 g 54 cm <3
  • Nats Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    A ja lubię i kwaśne :) jem dużo słodyczy ale zawsze je lubiłam, a mialam i fazę na śledzia :) więc wydaje mi się że chyba te przesądy nie są trafione :)
    Ja ani jednego śledzia nie zjadlam w ciazy :D chociaż awaryjny słoik czeka w lodówce :D

Sylwia91 lubi tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Duśka;) Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to badania USG z przeziernoscia karkowa sa refundowane i obowiazkowe :-) ja akurat mam ubezpieczenie z pracy od meza ktore obejmuje nieograniczona ilosc wizyt i badan (poza Pappa) wiec glowy nie dam bo na fundusz wogole nie chodzilam.

Ja wciagam wszystko raz sledzie a raz ciastko:-P Jak na razie mamy niecale 4 na plusie wiec moze w 10 sie do konca zmiescimy:-)

Nats, Sylwia91 lubią tę wiadomość

Olgierd 04.12.16 - 55cm i 3865g <3
    24.01.2017r - 5500g i 60 cm <3
    07.02.2017r.- 5800g i 62cm XD
    04.03.2017r. - 6300g i 67cm :P
    21.03.17 6600g i 70cm XD
    07.04.17 7kg i 71cm <3 09.05.17- 8kg i 73cm :D
    relgg7rfs0712hy9.png
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duśka;) wrote:
    Z tego co wiem to badania USG z przeziernoscia karkowa sa refundowane i obowiazkowe :-) ja akurat mam ubezpieczenie z pracy od meza ktore obejmuje nieograniczona ilosc wizyt i badan (poza Pappa) wiec glowy nie dam bo na fundusz wogole nie chodzilam.

Ja wciagam wszystko raz sledzie a raz ciastko:-P Jak na razie mamy niecale 4 na plusie wiec moze w 10 sie do konca zmiescimy:-)
    Dobrze mówisz :) ja chodzę na NFZ i miałam wszystko co potrzeba :) zmierzyli mi Kornelcie od góry do dołu :P

Nats lubi tę wiadomość

• Nats Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duska to zazdroszczę. Urodzisz i odrazu zrzucisz wszystkie nadprogramowe kg :-) Ja się boję, ze jak tak dalej pójdzie to pod koniec ciazy będę na plusie z 15 kg :D
    Szuflada Ja nie chodzę na NFZ to nie wiem jak to wygląda. Dobrze, ze wszystko sprawdzają dokładnie, ale to pewnie dużo od lekarza zależy :-)

3500 g 54 cm <3
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kolei nie robili mi pomiaru szyjki na polowkowym a chyba powinni. Chyba naprawdę ciężko znaleźć lekarza na NFZ który zrobiłby wszysciutko od deski do deski tak jak powinien :/ no ale nic złego jak na razie się u mnie nie dzieje więc nie narzekam :)

• Nats Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szuflada wrote:
    Z kolei nie robili mi pomiaru szyjki na polowkowym a chyba powinni. Chyba naprawdę ciężko znaleźć lekarza na NFZ który zrobiłby wszysciutko od deski do deski tak jak powinien :/ no ale nic złego jak na razie się u mnie nie dzieje więc nie narzekam :)
    No widziałam jak mamaginekolog o tym mówiła tzn. o pomiarze tej szyjki. Ja polowkowe robie tak mniej więcej w połowie września to zobaczymy czy mi zmierzy.
    Podobno to mega ważne, jeżeli chodzi o zapobieganie porodowi przedwczesnemu.

Wiesz co mi się wydaje, ze to od lekarza zależy - nieważne czy na NFZ czy prywatny. Jeden się będzie bardziej przykladal inny mniej. Trzeba dobrze trafić :)

3500 g 54 cm <3
  • Duśka;) Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prywatnie tez dwa razy zmienialam bo wydawali mi sie niekompetentni.. Jedna Pani stwierdzila ze USG genetyczne jest niepotrzebne i powinnam zrobic odplatnie test Pappa mimo ze mam dopiero 23 lata... Pozatem straszyla mnie lyzeczkowaniem bo w 7 tyg nie bylo serduszka, ktore tydzien pozniej nagle sie pojawilo:-)
    Wiec coz... Z kolei moja mama chodzi na NFZ i jej ginekolog jest wspaniala specjalistka, sama w ciazy nie jesr ale ciezarne w kolejce potwierdzily:-))

Olgierd 04.12.16 - 55cm i 3865g <3
    24.01.2017r - 5500g i 60 cm <3
    07.02.2017r.- 5800g i 62cm XD
    04.03.2017r. - 6300g i 67cm :P
    21.03.17 6600g i 70cm XD
    07.04.17 7kg i 71cm <3 09.05.17- 8kg i 73cm :D
    relgg7rfs0712hy9.png
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duśka to rzeczywiście trafiłaś źle...skoro lekarz, powtarzam lekarz nie wie że serduszko może być widać dopiero od 8 tygodnia to współczuję ludziom z zagrożona ciążą uczeszczajacym do niej. Pewnie od razu spisalaby na straty i dziecko i matkę. Współczuję!

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na nfz usg nie robili a byłam dwa razy. Badali tylko "ręcznie" i słuchali serduszka. Na połówkowe dali skierowanie i robione miałam na oddziale przez moją gin. Ona też mi robiła genetyczne w szpitalu i sprawdzała nosek i przeziernosc karkowa :)

Dziewczyny wróciłam z zakupów z mężem. Stwierdziłam że muszę to zrobić póki się dobrze czuje bo mogę od czwartku przywitać szpital. Napiszę Wam co kupiliśmy i co zamierzam jeszcze kupić.

Dla mnie:
    -podkłady poporodowe 1 opakowanie 10 szt
    -podpaski bella (takie długie) 2 opakowania po 10szt
    -nakładki silikonowe na sutki
    -majtki siateczkowe wielorazowe 2szt (1 opakowanie)
    -wkładki laktacyjne 1op.
    Będę kupować:
    -laktator ręczny
    -stanik do karmienia x2 (Waldi mówi żeby kupić po porodzie i to prawda bo piersi znacznie rosną po porodzie w pierwszych dobach więc lipa jakby się okazał za mały potem)

Dla Basi mam:
    -chusteczki kindii cleanic 4 opakowania za 13 zł w Auchan promocja
    -pieluszki do szpitala happy bella 1 (nic innego ciekawego nie było więc wypróbuje, potem będę kupować dada z biedronki)
    -10x pielucha tetrowa biała
    -2x kolorowa tetra i 1 flanelowa
    - prześcieradło frotte z gumką
    - wanienka zwykła
    - szczotka i grzebień do włosków
    - nożyczki dla dzidzi
    - gruszka do noska z canpola, mają fajną wymienną końcówkę na mniejszą
    - termometr do kąpieli
    - 2 x smoczek uspokajający
    - butelka 0+ babyono
    - szampon z płynem do mycia bobini
    - oliwka bambi (nie bambino)
    - puder, sudocrem, bambino krem
    - poduszka klin do łóżeczka
    - koldra 135x100 i poduszka którą wykorzystam do kołyski
    - nosidełko /fotelik samochodowy
    Muszę dokupić:
    -maść linomag (ten zielony) bo dopóki nie będzie odparzen to nie będę smarować kremami tylko natłuszczać
    - pościel z ochraniaczem do łóżeczka
    - ręcznik kąpielowy z kapturkiem
    - grubszy kocyk (mam dwa cienkie)
    - przewijak na łóżeczko
    - kombinezon jesienny taki polarkowy albo inny milusi
    - WÓZEK! ale z tym się nie spieszę

To chyba wszystko :) z ubranek narazie nie kupuje nic bo dużo dostałam i sama trochę kupiłam

• szuflada Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwuś dopisz jeszcze octenisept :) na pepowine i dla Ciebie w razie jakbyś popekala przy porodzie :)
    A tak to powiem Ci że byłam na szkole rodzenia i mniej więcej to właśnie co masz Pani położna radziła przygotować :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szuflada wrote:
    Sylwuś dopisz jeszcze octenisept :) na pepowine i dla Ciebie w razie jakbyś popekala przy porodzie :)
    A tak to powiem Ci że byłam na szkole rodzenia i mniej więcej to właśnie co masz Pani położna radziła przygotować :)
    Właśnie pamiętałam o tym i zapomniałam hehe i kompresy jałowe na pępek

• eveli_na Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zakupów to ja z listy na pewni rezygnuje z laktatora, jakoś nie użytkowałem a zawsze można dokupić.
    Z pieluch jednorazowych to zainwestuje w pieluszki ekologiczne, ostatecznie pampers do szpitala. Oliwkę tez pomijam używam olejków naturalnych nie mam przekonania do tych kosmetyków z parabenami. Polecam szczerze kosmetyki babydream sa wolne od parabenow sls i całej reszty syfu. Nożyczkami nigdy nie umiałam obciąć pazurków kupowałam miniaturowe cążki. Zamiast gruszki aspirator do nosa, ja mam katarek. Fajna tez jest frida. Bobini i inne marketowe płyny łącznie z nivea i johnsonem uczulały mi.dzieciarnie wiec pozostanę przy babydream ewentualnie hipp był spoko na początek i nic sie nie działo ze skóra.
    A poduszka klin to w jakim celu ? Bo nie miałam i dumam czy mi potrzeba. A i polecam do spania dla malucha śpiworki przynajmniej widomo ze sie maluch nie zapłacze jak to moze zrobić z kołdra.

L.07', N.10', B.12', G.16' <3
    Kz9n.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream też będę kupować, ale o bobini czytałam dobre opinie w odróżnieniu od nivea czu Johnsons właśnie.
    Do śpiworka nie jestem przekonana jakoś. Poduszka klin mówią że jest bardziej zalecana dla maluszka bo się nie zapada pod ciężarem główki i jeszcze jakieś inne plusy były wymienione. Kupiłam, bo i tak musiałam kupić dwie poduszki więc w kołysce będę mieć zwykłą a w łóżeczku klin i zobaczę co mi się lepiej sprawdzi.
    Myślałam o aspiratorze do noska, ale zdecydowałam się na starodawne metody ;) jakoś sentyment mam bo używałam u dzieci którymi się opiekowałam. Jak się nie sprawdzi to zakupie aspirator.
    Laktator mi będzie potrzebny bo będę wychodzić z domu a chce karmić moim mlekiem. Poza tym w szpitalu położne mówiły że pomaga wyciągnąć sutki czasami i lepiej jest dziecku złapać pierś jak ma problemy

‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ