Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF
-
WIADOMOŚĆ
-
Nats wrote:Chodzi o usg genetyczne I trymestru. Ja robiłam to badanie i nie żałuję. Lekarz ocenia dziecko czy ma jakieś cechy mogące wskazywać na wadę genetyczną. Oprócz tego sprawdza min przepływy, serce, obecność narządów wewnętrznych. Ocenia też czy jest obecna kosc nosowa i ile wynosi przeziernosc karkowa (NT). Na podstawie pomiarów lekarz ocenia ryzyko wystąpienia podstawowych wad genetycznych (np zespół downa). Dla dodatkowej pewności można też zrobić test z krwi tzw test pappa. Usg +test z krwi daje jakieś 90% skuteczności. Takie badanie najlepiej robić u lekarza, który ma certyfikat FMF.
W przypadku kiedy wyjdzie podwyzszone ryzyko wad lekarz może zlecić wykonanie aminiopunkcji, która bada komórki łożyska i daje 99,9% skuteczności w wykrywaniu wad wrodzonych. Jest to badanie inwazyjne - istnieje niewielkie ryzyko poronienia.
Możesz też wykonać dodatkowo nieinwazyjny test z krwi np. Harmony czy nifty.
Fajnie o badaniach genetycznych pisze mamaginekolog - ostatnio też chyba nakrecila filmik na ten temat. Wygugluj sobie jej bloga
yhy rozumiemzaraz sobie poczytam
a np. jak by się okazało że dzidziuś jest chory np ( zespól downa ) to co wtedy ? podejmuje się jakieś leczenie w ciąży ?
LILITH.P lubi tę wiadomość
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
czarnulka24 wrote:yhy rozumiem
zaraz sobie poczytam
a np. jak by się okazało że dzidziuś jest chory np ( zespól downa ) to co wtedy ? podejmuje się jakieś leczenie w ciąży ?
miałam zacytować,a nie polubić...
badania genetyczne szacują prawdopodobieństwo zespołu Downa, czasami wynosi ono 1%, czasami więcej, ale dziecko może urodzić się zdrowe. Samego zespołu się nie leczy, bo nie ma ku temu żadnych leków. Nie wiem,czy na jakimkolwiek etapie rozwoju dałoby się usunąć 21 chromosom odpowiedzialny za tę chorobę... Raczej chodzi o przygotowanie rodziców na taką możliwość i podjęcie decyzji, czy chcesz chore dziecko urodzić.
czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
11LILITH.P wrote:miałam zacytować,a nie polubić...
badania genetyczne szacują prawdopodobieństwo zespołu Downa, czasami wynosi ono 1%, czasami więcej, ale dziecko może urodzić się zdrowe. Samego zespołu się nie leczy, bo nie ma ku temu żadnych leków. Nie wiem,czy na jakimkolwiek etapie rozwoju dałoby się usunąć 21 chromosom odpowiedzialny za tę chorobę... Raczej chodzi o przygotowanie rodziców na taką możliwość i podjęcie decyzji, czy chcesz chore dziecko urodzić.
aha rozumiem , u mnie w rodzinie i było żadnych takich przypadków , no ale wiadomo ryzyko jest zawsze. chciałabym zrobić to badanie ale nie wiem boję się okropnie ze może się coś okazać ..kiedyś słyszałam że na dobrym sprzęcie podczas tych badań można poznać płećWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 09:43
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
czarnulka24 wrote:11
aha rozumiem , u mnie w rodzinie i było żadnych takich przypadków , no ale wiadomo ryzyko jest zawsze. chciałabym zrobić to badanie ale nie wiem boję się okropnie ze może się coś okazać ..kiedyś słyszałam że na dobrym sprzęcie podczas tych badań można poznać płeć
to, że w rodzinie nie ma przypadków, nic nie oznaczaaczkolwiek przy obciążeniu wadami genetycznymi w rodzinie dostaje się do badanie na NFZ - znajomi tak mieli, u nich w rodzinie każdy ma rodzeństwo z wadami i mają zdrowego synka
ja już wstępnie płeć poznałam
sprzęt jest faktycznie dobry, ba, musi być ! i jak pisała Nats - lekarz z certyfikatemCherry_Blossom, czarnulka24 lubią tę wiadomość
-
Badanir genetyczne to nie tylko ocena wad chromosonalnych typu z.downa....oczyeiscie tego sie nie da wyleczyc....ale moze tez wykryc problemy z sercem czy nerkami plodu i tu juz jak najbardziej mozna cos zdziałać jeszcze w czasie ciąży wiec na pewno warto...
Cherry_Blossom, czarnulka24, bita_smietana, Nats lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Teraz sie posypią porody....
najpierw Anula, szuflada i evelina a potem chyba jiz ja....czy ktos jeszcze w kolejce stoi przede mną? Jeszcze jest ta Ana ale rzadko do nas zagląda
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
czarnulka24 wrote:a o co chodzi z tym dokładnie , bo za za 3 tyg mogłabym zrobić ta przezierność bo będę w polsce mam namiar na b.dobrego lekarza co to robi .. wiem że te badanie ma na celu ocenę dzidziusia czy rozwija się wszystko dobrze .. ale załóżmy że okazuję się że dzidziuś ma jakąś wadę i co wtedy są jakieś leki na to ????
wy dziewczyny wykonywałyście tą przezierność ? polecacie czy lepiej zrezygnować z tego ?? -
Czarnulko ja robiłam, to po prostu usg, dłuższe i dokładniejsze, na którym lekarz sprawdza wszystkie parametry dzieciątka, można je wykonać tylko w okreslonym czasie (11-14 tydz), ale tak jak dziewczyny piszą to nie tylko ocena ryzyka wad genetycznych typu zespół downa, znam przypadek, że lekarz na takim badaniu wyłapał wadę serca, od razu skierował do specjalisty i maluszek był pod stałym nadzorem i był operowany zaraz po urodzeniu, dzięki czemu przeżył i jest zdrowiutki jak ryba. moim zdaniem warto.
link do nowego artykułu mamyginekolog na ten temat: http://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
Duśka juuuuhuuuuuuu gratulujęha mówiłam Ci, że może sam zechce wyjść do poniedziałku
kiedy idziecie do domu?
a my moje drogie witamy się w II trymestrzeWaldhauzerM lubi tę wiadomość
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
u nas nie było szans wyczaić płci bo maluszek za ruchliwy, lekarz nawet nie próbował
mam jakiś dobry nastrój od rana, mam nadzieje, że to zwiastun lepszych czasów II trymestruCórcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
ines. wrote:u nas nie było szans wyczaić płci bo maluszek za ruchliwy, lekarz nawet nie próbował
mam jakiś dobry nastrój od rana, mam nadzieje, że to zwiastun lepszych czasów II trymestru
mnie dzisiaj o 5 obudziły mdłościhahaa!
ja dlatego szłam w 13 tyg.0 dniu, bo wiedziałam, że może być już coś więcej widać
ale lekarka powiedziała, że to dopiero 13 tydz. i nie ma się co do płci przywiązywaćale z chłopakami to chyba... zobaczymy w styczniu
-
Drugi trymestr to miesiąc miodowy ciazy -tak mówią
Ale tak szczerze ja mam to szczęście, ze całą ciaze dobrze znoszę - póki co przynajmniej
chciałabym czasem na coś ponarzekać, ale po dłuższym zastanowieniu to nie mam na co. Owszem teraz zdarzają się małe niedogodności - zgaga czy problem z założeniem butów, ale ogólnie nie jest źle. Oby porod też był lekki
3500 g 54 cm -
Sylwia91 wrote:Wyniki super
:*
Sylwia91 lubi tę wiadomość
07.04.2017 Alex 3240 g
249 g -> 469 g -> 824 g -> 1018 g -> 1410 g -> 1880g -> 2678g -> 2950g szczęścia
8 sierpnia - dodatni test owulacyjny
22 sierpnia - 2 kreseczki
Aniołek 14.10.2015