X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF
Odpowiedz

Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF

Oceń ten wątek:
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Kim szok!! Ja bym nie mogla chyba tak wcześnie zostawić malej i wrócić do pracy... wychodzic na tyle godzin dziennie.. co prawda wróciłam do grania jak miala 3 tyg ale wychodziłam 2 razy tylko na 2h
    No niestety. Wiesz są plusy i minusy na pewno ale wypowiem się o tym jak będę już wracać po pracy. W ogóle to tutaj jest zupełnie inaczej niż w pl. Lepsza opieka lekarska i okoloporodowa to plus ale minusem jest ten macierzyński. Opieka okoloporodowa polega na tym ze jak jesteś już w domu przychodzi do ciebie położna przez chyba tydzien i robi wszystko ty masz leżeć. Ona sprząta gotuje pierze.

Smiech ten macierzyński. Do tego jest cos takiego jak urlop na karmienien piersia i uwaga w moim przypadku trwa 2 tyg bo nie pracuje z chemikaliami a inne dostaja po 5 mc.Wiecie jakbym się uparła to bym wykombinowala jakoś aby siedzieć w domu z dzieckiem tylko mówię wsparcie finansowe państwa jest nikłe a ja nie chce aby to co tu oszczedzilismy poszlo na moje siedzenie w domu. Zresztą skoro każda kobieta tutaj szybko wraca do pracy i to działa od lat to nie może być to aż tak złe. Wszystko wyjdzie w praniu. Serce będzie się krajac pewnie no ale nic nie zrobie

Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
    6cs po poronieniu ROŚNIJ AMELKO <3 <3
    3jgxflw1867zd36k.png
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żaden system urlopów macierzyńskich czy wychowawczych nie jest doskonały. Każdy ma swoje plusy i minusy. W pl ok siedzisz w domu bo masz możliwość ale to też nie jest tak ze nie odbije się na matce czy rodzinie. Wiadomo matka siedzi zazwyczaj a ojciec zarabia.

Chyba idealnie by było jakby rodzice mogli wspoldzielic jakoś opiekę nad dzieckiem. Chociaż pewna nie jestem nie mam aż takiego doświadczenia w tym temacie jeszcze.

3jgxflw1867zd36k.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety w innych krajach europejskich tak to wygląda. W Irlandii często kobiety z pracy jadą prosto na porodówkę. Nikt tam nad nimi się nie trzęsie, jak opowiadałam jak to wygląda w Polsce i jak wiele kobiet w czasie ciąży nie pracuje, a jednocześnie dostaje wynagrodzenie, to się za głowy babki łapały. Ja urodziłam w lipcu, pracowałam do 35 tygodnia, na macierzyński można odejść na dwa tygodnie przed planowanym porodem, albo wcześniej, ale to jest potrącane potem z macierzyńskiego. Do pracy miałam wrócić w styczniu czyli macierzyński trwał ok. pół roku, potem wykorzystałam zaległy urlop i mój szef poszedł mi trochę na rękę, więc w rezultacie wróciłam do pracy jak młody skończył 8 miesięcy. Na szczęście potem przyjechała moja mama i pomogła więc nie musiałam martwić się żadnym żłobkiem, za który musiałabym zapłacić krocie. Podczas wakacji w Polsce, urządziliśmy synkowi pierwsze urodziny i wtedy właśnie przypadkowo dostałam pracę, wróciliśmy do Irlandii, złożyłam wymówienie, załatwiliśmy formalności i w połowie sierpnia byliśmy już ze wszystkim w Polsce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 11:46

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kim87 wrote:
    Żaden system urlopów macierzyńskich czy wychowawczych nie jest doskonały. Każdy ma swoje plusy i minusy. W pl ok siedzisz w domu bo masz możliwość ale to też nie jest tak ze nie odbije się na matce czy rodzinie. Wiadomo matka siedzi zazwyczaj a ojciec zarabia.

Chyba idealnie by było jakby rodzice mogli wspoldzielic jakoś opiekę nad dzieckiem. Chociaż pewna nie jestem nie mam aż takiego doświadczenia w tym temacie jeszcze.

Ale ojciec może w Polsce iść na tacierzyński :) Moi znajomi zrobili tak, że ona była pierwsze pół roku z dzieckiem, potem wróciła do pracy, bo lepiej zarabiała, a ojciec siedział z dzieckiem.

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Ale ojciec może w Polsce iść na tacierzyński :) Moi znajomi zrobili tak, że ona była pierwsze pół roku z dzieckiem, potem wróciła do pracy, bo lepiej zarabiała, a ojciec siedział z dzieckiem.
    Widzisz jestem nie na czasie :)

To prawda nikt w większości krajów nie lituje się nad ciezarnymi czy matkami. Ja muszę przejść na zwolnienie w 6 mc bo pracodawca nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wypadki. Wiec automatycznie 6 tyg przed porodem zaczynam macierzyński. Co do zwolnień od początku bo jestem w ciąży tu coś takiego nie ma. Ciąża to nie choroba i choćbyś rzugala dalej niż widziała pracuje się normalnie. Oczywiście są sektory które ślą na zwolnienie od razu (np przy pracy z chemikaliami bądź miesem) a tak to nie ma mowy.
    Szczerze akurat ta kwestia mi się podoba. Wydaje mi się ze wyłudzenie przez ciężarne zwolnień(bez podstawnych) w pl jest naganne.

3jgxflw1867zd36k.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz kim, w mojej sytuacji tez nie ma innego wyjścia jak L4 ;)
    Kurcze nie zauważyłam że równo miesiąc jest między nami!!!! Ale to leci szybko...

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    Wiesz kim, w mojej sytuacji tez nie ma innego wyjścia jak L4 ;)
    Kurcze nie zauważyłam że równo miesiąc jest między nami!!!! Ale to leci szybko...
    Kochana ja mówię te które mogą pracować ale nie chcą. Bo może tak wygodniej nie wiem czym.się kierują. Nie mowie o tobie bo twoja praca a szczególnie historia poronienia kwalifikuje cie do l4.

3jgxflw1867zd36k.png

Wysłany: 25 lutego 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kim a jak Ty się czujesz?

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    Kim a jak Ty się czujesz?
    Powiem ci ze w miarę. Coś mnie czasem zemdli a tak to ok. W tym tyg to nawet miałam więcej energii :-D szaleństwo :-D

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

3jgxflw1867zd36k.png

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kim87 wrote:
    Powiem ci ze w miarę. Coś mnie czasem zemdli a tak to ok. W tym tyg to nawet miałam więcej energii :-D szaleństwo :-D

Super! Widzisz naczekalas się i teraz patrz jak wszystko się układa:*
    Ciekawe kto tam u ciebie w środku siedzi :)
    Ja jutro mam wizytę u mam nadzieję, że sisior nie odpadł i nie dlatego, że chce mi się którejś płci bardziej tylko mamy już kilka ciuszków hehehe

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:

U nas tak będzie... a nawet bardziej postępowo. Mąż wykorzystuje 10 miesięcy zasiłku rodzicielskiego, ja tylko musowe 14 tygodni. Zarabia znacznie więcej,jak to w IT, ale na te 10 m-cy wracamy do swojego mieszkania, więc odpada nam najem w 3M na poziomie 2 tysięcy, więc wychodzimy jeszcze na plus :D Tylko ja mam działalność i mogę pracować, kiedy chcę i gdzie chcę, bylebym się w terminie zmieściła. Mąż sam zaproponował takie rozwiązanie :D Jemu się przyda przerwa w programowaniu na full etat, a jakby coś chciał porobić - też ma swoją firmę i będziemy się dzielić czasem, obowiązkami :)

Zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu :D Ja mam już pewnie łatkę wyrodnej Matki, która nie chce siedzieć z dzieckiem rok w domu, ale szczerze powiedziawszy, myślę, że Tatuś też będzie dobry na smutki :D Poza tym...kiedyś kobiety miały pół roku macierzyńskiego i co? Żłobek, Babcie i się dało... O ile ktoś ma babcie chętne do opieki ;) Moja Mama odpada z racji chorób, a Teściowa nie przejdzie za szybko na emeryturę, jak to lekarz. Poza tym chyba bym nie chciała ;)

edit: Maleństwo idzie do naszej sypialni, a pokoik przeznaczamy na biuro :) także jak się coś będzie działo, jestem za ścianami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 13:10

WaldhauzerM lubi tę wiadomość

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    Super! Widzisz naczekalas się i teraz patrz jak wszystko się układa:*
    Ciekawe kto tam u ciebie w środku siedzi :)
    Ja jutro mam wizytę u mam nadzieję, że sisior nie odpadł i nie dlatego, że chce mi się którejś płci bardziej tylko mamy już kilka ciuszków hehehe
    No kochana z objawami sinusoida ale i tak najgorzej nie miałam bo ni wymiotowalam. I w miarę normalnie funkcjonowalam. No ja mam wizytę 20 marca i mam nadzieje ze wtedy się ujawni. Na razie czekam na brak telefonu w pon od gin;-) jedno wiem ilość siusiakow w tym roku i poprzednim zaczyna mnie zastanawiać. Jak tak dalej pójdzie to kobitki będą w mniejszości :-D

3jgxflw1867zd36k.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio czytałam w necie dyskusję nauczycielek kiedy iść na zwolnienie i są zdania podzielone, niektóre uważają, że skoro się należy to trzeba korzystać, niektóre pracują do końca. Myślę, że to kwestia indywidualna, ale o ile kobieta nie ma ciężkiej pracy fizycznej, zagrożonej ciąży i czuje się dobrze, to powinna pracować, taka moja opinia. A nawet pracodawca powinien dostosować warunki pracy, jeśli ciężarna chce pracować. Ja mam nadzieję dopracować chociaż do czerwca, albo do końca roku szkolnego, będzie też zależało od pogody, potem są wakacje więc się dobrze składa.

cb7w3e3k5o2hfu1b.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kim, co ciekawe - u mnie w pracy, rodzinie, generalnie wśród znajomych tendencja od wielu lat typowo dziewczynkowa:D
    Trzymam kciuki!

Lili, ja wróciłam do pracy jak młoda miała 4 miesiące. Tylko, że u mnie to nie jest tak hop siup wrócić szybko bo trzeba schudnąć i wrócić do formy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 13:11

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
  • LILITH.P Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do żłobka... znajoma w 6 m-cu ciąży już miała zarezerwowane miejsce... Polska. Także...

Kim87 lubi tę wiadomość

0b52cec6da.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    Kim, co ciekawe - u mnie w pracy, rodzinie, generalnie wśród znajomych tendencja od wielu lat typowo dziewczynkowa:D
    Trzymam kciuki!

Lili, ja wróciłam do pracy jak młoda miała 4 miesiące. Tylko, że u mnie to nie jest tak hop siup wrócić szybko bo trzeba schudnąć i wrócić do formy ;)

Wisienka to Ty w modelingu robisz? ;) U nas wręcz przeciwnie, prawie sami chłopcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 13:15

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:

Kochana, wiadomo :) Twoja branża to specyficzna sprawa :) Ja w swojej firmie to wiesz... w pidżamach pracuję :D teraz na chorobowym, bo jest tak wygodniej ze względu na czasami długie projekty, a nie wiadomo, jak to będzie w kolejnych m-cach ciąży. Dla kasy tego nie zrobiłam, bo w sumie dostanę pewnie 500 zł, a z tego muszę opłacić 300 zł składki zdrowotnej :D

W sumie bardziej mam czas na dokształcanie się ;)

0b52cec6da.png

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestko, do modelki mi daleko, zwłaszcza teraz :D poza tym mam marne 163 cm
    Tańczę;)

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamusiu! Jak super! Uwielbiam tańczyć, ale wiadomo amatorsko :D

cb7w3e3k5o2hfu1b.png

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam też mamy, które po dziecku/dzieciach do pracy nie wróciły. Ale to też wiadomo, trzeba mieć do tego warunki finansowe żeby żyć z 1 pensji.

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ