X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zwolnienie lekarskie - od kiedy i jak pogadać z lekarzem?
Odpowiedz

Zwolnienie lekarskie - od kiedy i jak pogadać z lekarzem?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Wilanka Debiutantka

Wysłany: 7 listopada 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kiedy poszłyście na zwolnienie (lub od kiedy planujecie iść) i jak pogadałyście o tym z lekarzem?

Ja mam stresującą pracę (zarządzanie zmiana w fabryce) i chciałabym powoli już iść na zwolnienie... zastanawiam się co powiedzieć lekarzowi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2017, 18:06

7v8rdqk3sfp7qr1p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na zwolnieniu od początku ale zw względu na leki podtrzymujące ciążę.

• Wilanka Debiutantka

Wysłany: 7 listopada 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje za odpowiedź i życzę zdrówka!!! :)

Któraś jeszcze w podobnej sytuacji jak ja?

7v8rdqk3sfp7qr1p.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zwolnieniu lekarskim jestem od poczatku, poniewaz pracuje w warunkach szkodliwych.

Wszystko zalezy od lekarza, jednak mysle ze wystarczy przedstawic argumenty, moj lekarz od razu zapytal sie czy wypisywac zwolnienie, nie musialam nawet mowic, ze pracuje w warunkach szkodliwych.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na zwolnieniu od początku. Mojego dr nie obchodziło gdzie pracuję tylko czy chcę zwolnienie czy nie

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chyba będę zmieniać lekarza właśnie z tego powodu bo też mam stresującą pracę i inne koleżanki szły mniej więcej w 3-4 miesiącu. a mój już mi zapowiedział, że spokojnie do 5-6 miesiąca będę mogła pracować. a ja mu na to jak się ma do tego stres i to ze ciagle ktoś jakieś cudowne choroby przynosi (od dzieciaków z przedszkola) a on na to "nic nie szkodzi" ... no i poza tym dał mi skierowanie tylko na morfologie, mocz, glukoze i grupe krwi.. jak spytałam co z resztą bo mam np kota i czy nie powinnam toksoplazmozy zbadać a on na to "jak Pani chce to prosze se zbadać ale skierowania nie dam"... masakra :o

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 - zmieniaj w te pędy :)
    Ja na zwolnieniu od 13 tyg (wcześniej miałam urlop) i na lekach od samego początku. Zapytałam się (pracuję w przedszkolu) czy mam wracać od września czy iść na zwolnienie to lekarz się ze mnie śmiał, że chciałam iść pracować z dziećmi :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 - u mnie w pracy dużo dzieciatych, które przychodzą i mówią "młoda z zapaleniem płuc" itp i mi się aż gorąco robi, bo jeszcze nie powiedzialam w pracy o ciąży.. u mnie jeszcze dodatkowa rzecza jest to ze od stycznia bede miala przeniesiony zaklad pracy nie wiadomo z jaka pensja itp.a jak pojde na zwolnienie przed tym przeniesieniem to chorobowy wylicza mi z dotychczasowej pracy i juz nie zmienia.

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wilanka wrote:
    Od kiedy poszłyście na zwolnienie (lub od kiedy planujecie iść) i jak pogadałyście o tym z lekarzem?

Ja mam stresującą pracę (zarządzanie zmiana w fabryce) i chciałabym powoli już iść na zwolnienie... zastanawiam się co powiedzieć lekarzowi...
    Ja chcę iść od początku nowego roku, ale mam bardzo spokojną pracę.
    Za każdym razem jak jestem na wizycie u ginekologa to się mnie pyta czy chcę już zwolnienie. Jeśli jest to lekarz z NFZ i uprze się, ze Ci nie da to wybierz się prywatnie, tam powinnaś dostać bez problemu :)

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku, dziewczyny, skąd Wy bierzecie takich lekarzy? ;) ja byłam 2 tygodnie na zwolnieniu, ale bardzo niechętnie wystawionym. Mój lekarz nie pyta czy chcę zwolnienie tylko jak się czuję. Ogólnie do prowadzenia ciąży bardzo mi pasuje, jedyny zgrzyt jest właśnie w kwestii L4 - w sumie obiektywnie patrząc, nie mogę mieć do niego pretensji, bo faktycznie nie ma póki co (z czego się cieszę) przesłanek medycznych, żebym nie mogła pracować. Za warunki w pracy odpowiada pracodawca I to on powinien je zmienić, jeśli nie nadają się dla ciężarnej (u mnie z tym I tak jest dobrze).

preg.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    jejku, dziewczyny, skąd Wy bierzecie takich lekarzy? ;) ja byłam 2 tygodnie na zwolnieniu, ale bardzo niechętnie wystawionym. Mój lekarz nie pyta czy chcę zwolnienie tylko jak się czuję. Ogólnie do prowadzenia ciąży bardzo mi pasuje, jedyny zgrzyt jest właśnie w kwestii L4 - w sumie obiektywnie patrząc, nie mogę mieć do niego pretensji, bo faktycznie nie ma póki co (z czego się cieszę) przesłanek medycznych, żebym nie mogła pracować. Za warunki w pracy odpowiada pracodawca I to on powinien je zmienić, jeśli nie nadają się dla ciężarnej (u mnie z tym I tak jest dobrze).

no tak ale jak pracodawca ma zmienić rodzaj pracy na niestresującą?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Ja jestem na zwolnieniu od początku. Mojego dr nie obchodziło gdzie pracuję tylko czy chcę zwolnienie czy nie

U mnie dokładnie tak samo :)

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    no tak ale jak pracodawca ma zmienić rodzaj pracy na niestresującą?

Akurat często mógłby, tylko że u nas w wielu zakładach pracy stres utożsamia się z "mobilizacją" pracownika :-(

A jeśli chodzi o zwolnienie - mnie lekarz na NFZ nie zaproponował nigdy zwolnienia, a prywatnie gdy przychodze to na każdej wizycie pyta mnie, czy już wypisywać zwolnienie. Tylko że ja chcę pracować jak najdłużej.

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kierownik dał do zrozumienia żeby iść na L4. W sumie mu się nie dziwię bo dla niego to więcej zachodu, bo na badania musiałabym brać przepustki, przerwy przy komputerze, zostanie po godzinach, nagle nieobecności w pracy bo np wymioty. Lepiej jak się wie ze mnie nie ma niż że będę go zaskakiwać nieobecnościa i pilnie musi szukać zastępstwa. Także myślcie też od tej strony. A lekarz powiedział mi wprost bo miałam obiekcje, żeby korzystać bo płatne 100%.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tematyka pracy jest stresująca. Ciągły kontakt z cieżkim typem człowieka. nie ma innego zajęcia ktorym moglabym się zająć żeby nadal pracować a nie stresować się..

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Wilanka Debiutantka

Wysłany: 8 listopada 2017, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny! :) Jestescie wszystkie bardzo bardzo pomocne - przemyśle sprawe i dam Wam znać :)

7v8rdqk3sfp7qr1p.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracowałam do końca 7 mca ciąży i potem poszłam na L4, ale lekarz nie był chętny żeby mi dać. Przekonałam go tym, że było lato a ja dojeżdżałam do pracy autem bez klimatyzacji 20 km w jedną stronę. Tydzień po pójściu na L4 okazało się, że szyjka się skróciła i musiałam leżeć. Także różnie to mogło być gdybym dalej pracowała.

kattalinna lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990, wg mnie to stres powinien podpadać pod wskazania medyczne, ale niestety nie jest to oczywiste dla wszystkich... Z tego też względu zaczynam się rozglądać za drugim lekarzem, bo za jakieś 2 tygodnie chciałabym już zacząć zwolnienie na dobre. Powtarzam sobie, że tyle wytrzymam

preg.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogólnie wiadomo, że ciążą to nie choroba itd. Moja ciąża póki co rozwija się prawidłowo i teoretycznie nie musiałabym długi czas iść na zwolnienie. Ale uważam, że takie rzecze jak stres w pracy, miliard zarazków (wiadomo że człowiek nie zamknie się w domu jak w izolatce ale siedzenie w jednym pokoju 8 godzin dziennie z 3 dzieciatymi koleżankami myślę, że jednak ma jakieś znaczenie) i samopoczucie powinny być mocno brane pod uwagę. Ja np od kiedy zaczęłam brać komplet witamin prenatalnych zaczęłam się bardzo źle czuć, czuje jakby mi coś na żołądku siedziało. nie wymiotuję, ale czuję przez to bardzo duży dyskomfort w pracy..

kattalinna - ja własnie ze względu na to co napisałam też szukam innego lekarza, który nie będzie miał z tym problemu. I wiem też że to będzie lekarz prywatny bo na NFZ jeszcze chyba nie słyszałam o przypadkach, że bez problemu dają szybko zwolnienie.

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to widzę, że mamy bardzo podobną sytuację. z tym, że ja siedze na sali z 50 ludzi, a do lekarza chodzę do medycznej fabryki - do medicovera. dal odmiany zastanawiam się nad lekarzem na nfz właśnie ;)

powodzenia Ci życzę :)

preg.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ