Zarejestruj się - śledzenie płodności zwiększa szanse na ciążę
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Yoki
Nowa
Postów: 5
0

Wysłany: 22 lipca, 09:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witam, w styczniu 2018 wybrałam się do ginekologa z problemem bardzo nieregularnych miesiączek tzn miałam je może 2-3x w roku. Dostałam duphaston od 16 dc x2 tabletki przez 10 dni. Okres się pojawił ,cykle od lutego po 26-28 dni.
Zaczęliśmy z narzeczonym starania o pierwsze dziecko (mamy po 30l) ale jak sie okazuje nie jest to takie proste. Nie wiem kiedy mam owu. Mój śluz w polowie cyklu jest nierozciagliwy, przypomina raczej coś gęstego i lepikego. W pochwie jest wilgotno ale nie jak na owu. Zaobserwowalam, ze wczoraj szyjka była bardzo nisko, a dzis jest bardzo wysoko, dlaczego tak sie stało? Od tego cyklu biore inofem 2x, tabletki z olejkiem z wiesiolka do 14 dc i na noc pije ziola ojca Sroki. Od 3 dni aktualnie biore dupgaston na symulacje miesiączki. Zauważyłam dziwny ból jajników taki jak na okres, a jestem w 19 dc. Czy jest nadzieja ze po tych suplementach owu sie pojawi? Czy tylko leki od gina pomogą? Bardzo chcemy miec dziecko. W sierpniu ide na monitoring.


malami91
Autorytet
Postów: 764
363

Wysłany: 26 lipca, 16:07
Cytuj | (0) | Zgłoś
U mnie sytuacja z miesiączkami wyglądała podobnie, brałam duphaston przez kilka ładnych miesięcy, krwawienie z odstawienia się pojawiało, ale owulacji w tych "cyklach" zapewne wcale nie było. Dobrze, że idziesz na monitoring.

3jgx3e3kygj8xgtc.png
ckaidqk3e6vdzxcy.png

Marudaruda
Autorytet
Postów: 832
273

Wysłany: 27 lipca, 12:58
Cytuj | (1) | Zgłoś
Yoki napisała:
Witam, w styczniu 2018 wybrałam się do ginekologa z problemem bardzo nieregularnych miesiączek tzn miałam je może 2-3x w roku. Dostałam duphaston od 16 dc x2 tabletki przez 10 dni. Okres się pojawił ,cykle od lutego po 26-28 dni.
Zaczęliśmy z narzeczonym starania o pierwsze dziecko (mamy po 30l) ale jak sie okazuje nie jest to takie proste. Nie wiem kiedy mam owu. Mój śluz w polowie cyklu jest nierozciagliwy, przypomina raczej coś gęstego i lepikego. W pochwie jest wilgotno ale nie jak na owu. Zaobserwowalam, ze wczoraj szyjka była bardzo nisko, a dzis jest bardzo wysoko, dlaczego tak sie stało? Od tego cyklu biore inofem 2x, tabletki z olejkiem z wiesiolka do 14 dc i na noc pije ziola ojca Sroki. Od 3 dni aktualnie biore dupgaston na symulacje miesiączki. Zauważyłam dziwny ból jajników taki jak na okres, a jestem w 19 dc. Czy jest nadzieja ze po tych suplementach owu sie pojawi? Czy tylko leki od gina pomogą? Bardzo chcemy miec dziecko. W sierpniu ide na monitoring.

Jeżeli miałaś tak rzadko miesiączki to znaczy, że nie masz owulacji. Pierwszym krokiem powinno być usg z oceną jajników. Nie masz PCO/PCOS?
Miesiączki wywoływane duphastonem to najgorsze co może być. Podajesz sobie sama sztucznie progesteron i organizm reaguje na to tak, jakby owulacja była - dlatego, że progesteron zaczyna wydzielać się PO owulacji (lub tuż przed), a Ty sama sztucznie go sobie podajesz i dajesz sygnał organizmowi, że już jest po.

B_002 lubi tę wiadomość

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
Ponad rok starań.
PCOS, ↑ testosteron. Owulacja - BYŁA naturalna! Metformina + Spironol. HSG, nasienie - OK.

B_002
Autorytet
Postów: 560
289

Wysłany: 28 lipca, 18:27
Cytuj | (0) | Zgłoś
Marudaruda napisała:
Jeżeli miałaś tak rzadko miesiączki to znaczy, że nie masz owulacji. Pierwszym krokiem powinno być usg z oceną jajników. Nie masz PCO/PCOS?
Miesiączki wywoływane duphastonem to najgorsze co może być. Podajesz sobie sama sztucznie progesteron i organizm reaguje na to tak, jakby owulacja była - dlatego, że progesteron zaczyna wydzielać się PO owulacji (lub tuż przed), a Ty sama sztucznie go sobie podajesz i dajesz sygnał organizmowi, że już jest po.

Oj nie ma co straszyć dziewczyny, fakt jest taki że miesiączkę w jakiś sposób trzeba było wywołać.
Druga sprawa że rzeczywiście trzeba się dowiedzieć jaki był powód jej braku.
Prawdopodobnie nie było owulacji jak mówi Marudaruda, ale trzeba zrobić badania, dowiedzieć się dlaczego i zacząć ten powód leczyć.
Może prolaktyna jest za wysoka,ja miałam podwyższoną i przez to cykle wydłużyły się do prawie 2 miesięcy.
Monitoring to na pewno dobry krok :)

zi13vfxmwid4d4su.png

Yoki
Nowa
Postów: 5
0

Wysłany: 7 sierpnia, 17:49
Cytuj | (0) | Zgłoś
Moje wyniki robione w 3dc:

Anty-TPO 0,58 IU/ml 0,00-5.61

Anty-TG 4,41 IU/ml 0,00-4.11

TSH (ICD-9: L69) 2,267 μIU/ml* 0,350-4,940

LH (ICD-9: L67) 14,14 mIU/ml
Faza folikularna 1,80 - 11,78 mIU/ml
Szczyt w środku cyklu 7,59 - 89,08 mIU/ml
Faza lutealna 0,56 - 14,00 mIU/ml

FT3 2,42 pg/ml* 1,71-3,71

FT4 0,99 ng/dl* 0,70-1,48

FSH 5,21 mIU/ml
faza folikularna 3,03 - 8,08 mIU/ml
środek cyklu 2,55 - 16,69 mIU/ml
faza lutealna 1,38 - 5,47 mIU/ml
po menopauzie 26,72 - 133,41 mIU/ml

Prolaktyna 17,43 ng/ml 5,18-26,53

Estradiol (ICD-9: K99) 35,00 pg/ml
faza folikularna 21 - 251 pg/ml
środek cyklu 38 - 649 pg/ml
faza lutealna 21 - 312 pg/ml
po menopauzie 10 - 28 pg/ml

Te badania robione były w środku cyklu:

T3 1,22 ng/ml 0.83-2.00

T4 6,02 μg/dl 5,13-14,10

SHBG 53,03 nmol/l 32,40-128,00

Testosteron wolny 1,38 pg/ml 0,00-2,85

USG jajników:

Macica: W normie, echo linii pośrodkowej widoczne. Położenie: przodopochylenie. Wady rozwojowe: brak.
dł./AP/szer.4,5cm x 3,3cm x 3,7cm. Obj. 28,3cm3.
Całkowita grubość błony śluzowej macicy 4,7mm.
Szyjka macicy w normie.
Nie stwierdzono miesniaków.
Nie stwierdzono polipów.

Prawy jajnik: Obrys: gładki, Echostruktura: drobnopęcherzykowa. Rozmiar 4,1cm x2,7cm. Średnia 3,4cm. Inne: wyraźnie odgranioczony.
Nie stwierdzono torbieli.
Stwierdzono pęcherzyki.

Lewy jajnik: Obrys: Echostruktura: drobnopęcherzykowa. Rozmiar 3,2cm x 1,8cm. Średnia 2,5cm. Inne: wyraźnie odgranioczony.
Nie stwierdzono torbieli.
Stwierdzono pęcherzyki.

Zatoka Douglasa: W normie. Bez obecności wolnego płynu.
Komentarz: Obustronnie w jajnikach drobne pęcherzyki głownie na obwodzie jajników.

W piątek ide na usg tarczycy.


[konto usunięte]

Wysłany: 7 sierpnia, 18:20
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witam drogie kolezanki,
Jestem troche zniecierpliwiona lub tez zawiedziona swoją temperaturą.
Otóz sprawa wygląda następująco: były wszystkie objawy owulacji tj. śluz przypominający białko jaja kurzego, pobolewanie w prawym jajniku, trądzik. Od wczoraj bolą mnie piersi, śluz płodny się skonczył, jest kremowy i ogólnie wszytko wskazuje na to, że owulacja już była, poza oczywiście wzrostem temperatury. Jak to jest? Czy wzrostu temperatury należy się spodziewać kilka dni po wystąpieniu owulacji czy w tym samym dniu owulacji? Dodam, że owulacja była albo wczoraj albo przedwczoraj max.

Wiadomość wyedytowana przez autora 7 sierpnia, 18:22


Yoki
Nowa
Postów: 5
0

Wysłany: 7 sierpnia, 22:28
Cytuj | (0) | Zgłoś
Staraczka89 myśle że warto zrobić sobie badanie progesteronu w 21-23 dc, jeżeli owu była będzie widoczna na wynikach. Ja sobie temperatury nie mierzę, bo mam cykle bezowulacyjne.


[konto usunięte]

Wysłany: 8 sierpnia, 08:02
Cytuj | (0) | Zgłoś
Yoki dziękuję. Troche sie pospieszylam, dzisiaj odnotowalam wyraźny wzrost temperatury do 36,7. Miałam racje. Moja owu byla dwa dni temu


Martek&M
Przyjaciółka
Postów: 187
31

Wysłany: 8 sierpnia, 11:03
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dzień dobry bardzo wszystkim staraczkom :)
Przedstawiam się wam jako nowa staraczka :)

u nas vol. 3 (a właściwie 3 cykl ;) ) starań o Minionka, a pierwszy tak bardzo na poważnie z monitoringiem śluzu, pomiarem temperatury i testami ovu ;)

Każdego dnia na razie żyję nadzieją, że ovu nadejdzie według parametrów i testu - że zobaczę wzrost temperaturki i dwie wyraźne kreski na teście ovu...

Ale przyznam wam się, że nigdy miesiąc aż tak mi się nie dłużył :(

cykle mam niby w granicach normy, ale w sporej rozpiętości 27-37dni (ten 37 dni był przy okazji kredytu hipotecznego i przeprowadzki więc dużo stresu - tak sobie to tłumaczę ;) )

Wczoraj były wyniki TSH, na szczęście w normie 1,0860 µIU/ml.

Więc obserwuję i czekamy ;)

5cs o małego Baranka <3
a9a36677f74833170a601ac3cfd89906.png
FSH - 7,55 mlU/ml (norma 3,03 - 8,08 mlU/ml)
LH - 20,42 mlU/ml (norma 2,39 - 6,60 mlU/ml)
Estradiol - 64.66 pg/mL (norma 12.40-233.00)
Prolaktyna - 11.34 ng/mL (norma 4.79-23.30)
Testosteron - 0.47 ng/mL (norma 0.06-0.82)
SHBG - 38.43 nmol/L (norma 26.10-110.00)
TSH - 1,086 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94 )

[konto usunięte]

Wysłany: 8 sierpnia, 12:18
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mam tak samo. Dni ciągną się jak nigdy dotąd. Ja już po ovu, teraz odliczam dni do testowania :-)


Martek&M
Przyjaciółka
Postów: 187
31

Wysłany: 8 sierpnia, 15:11
Cytuj | (0) | Zgłoś
Staraczka89 napisała:
Mam tak samo. Dni ciągną się jak nigdy dotąd. Ja już po ovu, teraz odliczam dni do testowania :-)

Oby było tak jak sobie wymarzyłyśmy :D

5cs o małego Baranka <3
a9a36677f74833170a601ac3cfd89906.png
FSH - 7,55 mlU/ml (norma 3,03 - 8,08 mlU/ml)
LH - 20,42 mlU/ml (norma 2,39 - 6,60 mlU/ml)
Estradiol - 64.66 pg/mL (norma 12.40-233.00)
Prolaktyna - 11.34 ng/mL (norma 4.79-23.30)
Testosteron - 0.47 ng/mL (norma 0.06-0.82)
SHBG - 38.43 nmol/L (norma 26.10-110.00)
TSH - 1,086 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94 )

Meggs
Autorytet
Postów: 437
224

Wysłany: 8 sierpnia, 17:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Staraczka89 napisała:
Mam tak samo. Dni ciągną się jak nigdy dotąd. Ja już po ovu, teraz odliczam dni do testowania :-)
Odliczam z Toba :) kiedy testujesz?

29 l / 5cs
TSH : 1,082 / Prolaktyna : 8,9
Progesteron (7dpo): 30,9

Yoki
Nowa
Postów: 5
0

Wysłany: 8 sierpnia, 20:54
Cytuj | (0) | Zgłoś
ja to się chyba w przyszłym życiu doczekam :D


Natalia1992
Przyjaciółka
Postów: 102
33

Wysłany: 8 sierpnia, 21:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny, byłam dziś u gina i stwierdził że jest ciałko żółte więc owulacja była . Wczoraj wyszły mi testy owulacyjne pozytywne więc podejrzewam że owulacja była dziś albo wczoraj. Czy można jakoś zaznaczyć to na wykresie ?

Nowy cykl-nowe nadzieje !

[konto usunięte]

Wysłany: 9 sierpnia, 15:09
Cytuj | (0) | Zgłoś
Meggs ok 21 w rocznice naszego ślubu. Znając życie zrobię wczesniej betę z krwi i :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora 9 sierpnia, 15:12


[konto usunięte]

Wysłany: 9 sierpnia, 15:11
Cytuj | (0) | Zgłoś
Natalia1992. Ovu sam zaznaczy Ci owulacje po 3 wyższych odnotowanych temperaturach. Mi dopiero dzisiaj wyznaczył owulacje na dzień 6.08

Wiadomość wyedytowana przez autora 9 sierpnia, 15:12


Meggs
Autorytet
Postów: 437
224

Wysłany: 9 sierpnia, 15:18
Cytuj | (0) | Zgłoś
Staraczka89 napisała:
Meggs ok 21 w rocznice naszego ślubu. Znając życie zrobię wczesniej betę z krwi i :-)
No to w takim dniu musi być dobrze :) powodzenia!!

29 l / 5cs
TSH : 1,082 / Prolaktyna : 8,9
Progesteron (7dpo): 30,9

[konto usunięte]

Wysłany: 9 sierpnia, 15:36
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mam nadzieję, przez to cale czekanie jestem strasznie nerwowa. Oby sie udalo ;-)


Meggs
Autorytet
Postów: 437
224

Wysłany: 9 sierpnia, 16:05
Cytuj | (0) | Zgłoś
Staraczka89 napisała:
Mam nadzieję, przez to cale czekanie jestem strasznie nerwowa. Oby sie udalo ;-)
Oj nie tylko Ty. Ja jak na coś czekam to mega się stresuję!! A tutaj to już w ogóle!

29 l / 5cs
TSH : 1,082 / Prolaktyna : 8,9
Progesteron (7dpo): 30,9

zosia92
Koleżanka
Postów: 32
25

Wysłany: 16 sierpnia, 14:32
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cześć dziewczyny :) W lipcu doszło do mnie do poronienia. Po 28 dniach po zabiegu dostałam normalny okres. Teraz jestem w 17 dniu kolejnego cyklu jednak moja owulacja jakoś się nie spieszy. Bardzo bym chciała żeby przyszła wtedy byłabym spokojna że wszystko po zabiegu jest dobrze. Nie ukrywam, że z mężem zaczęliśmy się znowu starać o naszego aniołka.


189c3bc66f8aa56598b05ee2f29b268f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora 16 sierpnia, 14:33

189c3bc66f8aa56598b05ee2f29b268f.png


Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)