Pęchęrzyk 27mm w 20dc - czy jest jeszcze szansa?
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć,
od roku staramy się o dziecko, w obecnym cyklu robiłam monitoring - w 17 dc pęcherzyk miał 20mm, endometrium 10mm. Dzisiaj, w 20dc, poszłam sprawdzić, czy pękł - niestety, ma 27mm, endometrium 10mm. Lekarz twierdzi, że już nic z niego nie będzie, bo pęcherzyk przerósł - czy któraś z Was zaszła w ciążę z tak dużego pęcherzyka?
Dodam, że mam cykle 26-29 dniowe, faza lutealna jest b. krótka i lekarz mówi, że w następnym cyklu włączymy luteinę, a w tym cyklu jeszcze chce sprawdzić p. progesteronu i estradiolu -w 7 dniu po dn. szczytu śluzu (w poprzednim cyklu progesteron wyszedł za niski - w 26 dc wynik 8,30 ng/ml).
Jest jeszcze szansa w tym cyklu? -
Co to znaczy że pęcherzyk przerosł? Czyli nie pęknie a co się z nim stanie?
Może lekarz powinien dać coś na pęknięcie tego pęcherzyka?
Ja mam na jednym z moich USG pęcherzyk o takiej wielkości i moja Pani ginekolog powiedziała mi że jest duży, to prawda, ale widocznie taka jego natura wtedy co prawda nie starałam się o dziecko, ale nie mówiła że przerosł czy cos z nim nie tak. Może pęknie na dniach, więc nie przejmuj się tylko działaj, a może się uda -
Na wszelki wypadek będziemy działać
Lekarz powiedział, że pęcherzyk jest za duży, żeby mogło coś z niego jeszcze być...pęknie, ale się wchłonie i przyjdzie @. Podobno dobry pęcherzyk ma 20-22mm.
Z drugiej strony strasznie mi daje w kość ten jajnik, w którym jest pęcherzyk, typowy ból owulacyjny...Z pomiarów temperatury wynika, że już po owulacji, bo był skok temp. wczoraj.Śluzu płodnego w tym cyklu mam jak na lekarstwo - nie wiem już co o tym myśleć.
Ciekawa jestem, czy którejś z obecnych już mam przytrafiła się taka sytuacja, że udało się zajść po pęknięciu "przerośniętego" pęcherzyka. -
danae24 wrote:Cześć,
od roku staramy się o dziecko, w obecnym cyklu robiłam monitoring - w 17 dc pęcherzyk miał 20mm, endometrium 10mm. Dzisiaj, w 20dc, poszłam sprawdzić, czy pękł - niestety, ma 27mm, endometrium 10mm. Lekarz twierdzi, że już nic z niego nie będzie, bo pęcherzyk przerósł - czy któraś z Was zaszła w ciążę z tak dużego pęcherzyka?
Dodam, że mam cykle 26-29 dniowe, faza lutealna jest b. krótka i lekarz mówi, że w następnym cyklu włączymy luteinę, a w tym cyklu jeszcze chce sprawdzić p. progesteronu i estradiolu -w 7 dniu po dn. szczytu śluzu (w poprzednim cyklu progesteron wyszedł za niski - w 26 dc wynik 8,30 ng/ml).
Jest jeszcze szansa w tym cyklu?
Danea24: i jak tam?5 inseminacji - 😔😔😔😔😔
1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔
2 IVF - brak transferu - ☹️
3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany
Ciąża naturalna ostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:)) -
Więc u mnie nic nie wyszło z tego pęcherzyka - dostałam @ w 26dc.
Sprawdziłam też ponownie progesteron i estradiol - znowu poza normą (za niskie).
Lekarz chce ustalić, czy to tylko kwestia za późno dojrzewającego pęcherzyka, czy to niedomoga lutealna i zbyt krótka II faza.
Więc w tym cyklu obserwujemy po raz kolejny. W tym i kolejnym tygodniu idę na monitoring. W przyszłym tyg. lekarz ma ustalić, jakie leki i w jakich dniach cyklu będę przyjmowała od kwietnia.
Brakuje mi cierpliwości -
nick nieaktualny
-
U mnie jak kiedyś pęcherzyk urósł do 34 mm - to w opisie usg była to już torbiel płynowa, a nie pęcherzyk, więc takie chyba już nie pekają
Moja gin mówiła, że zwykle to koło 24 mm, ale widziała też ciąże z 26-27mmtola2014 lubi tę wiadomość
2020
2023 -
ja idę na kolejny monitoring w środę, lekarz mi powiedział że jeśli we wtorek/ środę pęknie to będzie git we wtorek powinien mieć 24 - 25 mm wg przyrostu u mnie 2 mm na dzień
-
i jak tam dziewczyny? moj pecherzyk mial 3 cm w 22dc, wg ovufriend niby byla owulacja wiec moze jakos po wizycie,ciekawe, mam przejciowe bole z jednego i drugiego jajnika, i mocne wzdecie,ale temp narazie utrzymuje sie wysoka...
-
nick nieaktualnyMoże być tak że pęcherzyk przerośnięty pęka ale nie uwalnia się komórka jajowa. Z pęcherzyka robi się ciałko żółte, wytwarzany jest progesteron więc jest skok tempki a tak na prawdę owulki nie było. Właśnie to dziś usłyszałam od lekarza. A jestem w 13 dc i mam pęcherzyk 25,8 mm no i trochę się podłamałam tą informacją. Ale mam jeszcze cichą nadzieję że może dziś albo jutr pęknie i coś z tego jeszcze wyjdzie...
Renka88 lubi tę wiadomość
-
A czy taki pecherzyk ktory nie pęka jakos sie objawia? Tez podejrzewam, ze u mnie nie pekl mimo ze program zazncaczyl owulacje. Mialam w dzien owulacji i dzien po okropny bol jajnikow. Nie moglam chodzic, dotychczas nigdy tak nie mialam." Nigdy nie mów nigdy"
-
nick nieaktualnyciasteczkowy potwór wrote:A czy taki pecherzyk ktory nie pęka jakos sie objawia? Tez podejrzewam, ze u mnie nie pekl mimo ze program zazncaczyl owulacje. Mialam w dzien owulacji i dzien po okropny bol jajnikow. Nie moglam chodzic, dotychczas nigdy tak nie mialam.
Ja takiego bólu nie miałam ale cały czas w tej chwili dokucza jajnik w którym nie pękł pęcherzyk i zmienił się w torbiel średnicy 4,1 cm.