wielkosci pecherzyka - jaka najkorzystniejsza do zaplodnienia?
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc Dziewczyny, ostatnio nurtuje mnie pewna sprawa. Chodzi o wielkosc pecherzyka, a dokladnie o to jaka jest najkorzystniejsza do zaplodnienia. Wiecie cos? Juz pisze skad wzial mi sie taki pomysl. Ginekolog w poradni dawal mi zastrzyk z Pregnylu przy pecherzykach 25-26mm. Niedawno przeszlam pod opieke kliniki i tutaj znow podaja Pregnyl jak pecherzyk ma 19-21mm. Skad ta roznica? Dodam, ze w obu przypadkach pecherzyki pekaja...
-
mój lekarz mówił, że taki zdolny do "zapłodnienia" ma w granicy 22-24mm dlatego mój 28mm jest już przejrzały czy jak to nazwać i nawet jak pęknie to po to by się wchłonął..ale pewnie jak sama zauważyłaś zdania będą podzielone bo co lekarz to opinia, ja gdzieś jak zaczynałam brać CLO w necie na forum czytałam, że była dziewczyna której pęcherzyki przy CLO pękały dopiero przy 30mm i z takim gigantem udało się zajść..ale to są chyba poszczególne jednostki aha a co do wielkości pęcherzyka korzystnej do zapłodnienia to raczej pęcherzyk może ulec pęknięciu w różnej wielkości wszystko zależy od uwolnionej z niego komórki jajowej a na to niestety nie mamy wpływu i możliwości sprawdzenia czy komórka jest korzystna. Życze owocnego cyklu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:28
verka lubi tę wiadomość
-
u mnie w pon pęcherzyk miał 23 mm. Owulacja była w nocy z czwt/pt, czyli licząc, że rósł ok 1mm na dobę to miał coś ok 26-27 mm. Cykl zielony
mój gin uważał, że "idealny" pęcherzyk to wymiar 25-26 mm.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 17:55
Zielona1911, Anka37 lubią tę wiadomość
-
Katarzyna87 wrote:Mój lekarz mówi, że idealny to tak ok. 21-22mm!
To tak, jak moj z kliniki... Ciekawe czemu pierwszy dawal pregnyl przy wiekszym... Jak go spytalam to powiedzial, ze sa rozne szkoly. Spytam jeszcze tego z kliniki co powie...Szpacza223 lubi tę wiadomość
-
A moim zdaniem każdy rozsądny lekarz nie powinien się sugerować wyłącznie pęcherzykiem. Mój sprawdził pęcherzyk na monitoringu i był 18 mmm kazał zrobić estradiol i dopiero jak wynik będzie powyżej 200 tzn że pęcherzyk jest dojrzały i wtedy dopiero dał mi pregnyl!
Betti37, Gucik lubią tę wiadomość
-
Hej, a co może oznaczać pęcherzyk o wielkości 30 mm? I jeśli jakoś tak dzień-dwa po tym jak został zauważony na USG był wyraźny skok tempki? Czy z tego mogła być owulacja czy... no właśnie, co? Wiem że powinnam te pytania kierować do lekarza ale ponieważ 5 specjalistów mnie zbywa i odsyła do innych, to póki co zostało mi tylko podpytanie Was na forum.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 19:32
ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim) -
Miałam taki duży pęcherzyk i lekarz powiedział mi, że jest on za duży żeby mógł pęknąć i, że mam cykl bezowulacyjny, a pęcherzyk powinien się wchłonąć. Skok tempki miałam i ovu wyznaczył mi cykl owulacyjny pomimo braku owulacji na monitoringu.
Justeck lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnygdy pecherzyk sie luteinizuje, nastepuje tez skok tempki, mimo ze owu nie bylo... a co do pecherzykow, mi tez lekarz mowil ze da pregnyl jak pecherzyk bedzie mial od 18 mm i wyzej... chyba cos o 22 mm wspominal ale nie jestem juz do konca pewna...
-
nick nieaktualny
-
Ja wczoraj mialam pecherzyki 17mm, 18mm i 15mmm. Mam sie pojawic u lekarza za 48 godz (czyli pecherzyki wedlug moich obliczen powinny miec 21mm, 24mm i 19mm) wtedy lekarka zadecyduje, czy podac mi ovitrelle.Choc wydaje mi sie, ze moze byc za pozno, bo aktualnie mam bardzo wysoki estradiol, zas niskie LH. Przy obecnych pecherzykach nie chciala mi dac zastrzyku... a ja nie mam nic przeciwko trojaczkom