And the Oscar goes to… - czyli lutowe testowanie
-
WIADOMOŚĆ
-
ElfiaKsiężniczka wrote:od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze jestem gruba 😲 chociaż, pierwszy raz sie zgłosilam, gdy mialam 15 kg nadwagi30 lat 🍍 starania od II 2018
🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, jajowody drożne
❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota ❌ Białko S
❌AMH
IX 2020 0,72 -> IV 2021 0,42 ->II 2022 0,49 💪🏻
👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie
💉IVF💊
IV 2021 Invimed Warszawa dr K. długi protokół
19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I - CB 😭
💉IMMUNOLOGIA🦠
IV 2022 pierwsza wizyta u doc. P. w Łodzi, zlecił badania
❌TEST IMK
❌TEST CBA
❓ANA 3
✅P/c przeciwplemnikowe
❓KIR
❓HLA-C
Od X 2021 Trulicity 1,5 mg BMI 30 -> IV 2022 -11 kg, -10cm w biodrach, BMI 26,9 💪🏻 -
szona wrote:Słońce, wiem, że pisałaś tysiąc razy - czy możesz raz jeszcze. ANA 1 to wiem, a jak się nazywają te kolejne?
Przeciwplemnikowe ASA
Przeciw jajnikowe AOA (przeciw osłonce przejrzystej oraz przeciw jądru komórkowemu)
Odkopałam fajny artykuł: https://www.euroimmun.pl/nieplodnosc-i-poronienia
Oraz
https://mamadu.pl/132371,nieplodnosc-immunologiczna-problemy-z-zajciem-w-ciaze
😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 06:54
Salome, szona, moni05, Iseko, Beti82 lubią tę wiadomość
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
MonikA_89! wrote:Tarczycowe aTPO i aTG
Przeciwplemnikowe ASA
Przeciw jajnikowe AOA (przeciw osłonce przejrzystej oraz przeciw jądru komórkowemu)
Odkopałam fajny artykuł: https://www.euroimmun.pl/nieplodnosc-i-poronienia
Oraz
https://mamadu.pl/132371,nieplodnosc-immunologiczna-problemy-z-zajciem-w-ciaze
😘
Szona też polecam invimed Poznań. Ale od Bia to daleko.
Monika jak się czujesz ? -
Sama miałam już plan na Invimed po nowotworze ale wyszło jak wyszło. I Tobie, Misiu, tez polecam tam uderzyć i nie zawracać sobie głowy naszą okolicą 😘 do Poznania nie jest wcale tak daleko 😉
Jestem oburzona lekarzami, którzy wytykają pacjentką wagę. Tak naprawdę nadwaga może być spowodowana milionem różnych od siebie czynników i tak naprawdę trzeba mieć badanie składu ciała żeby tak naprawdę kogoś ocenić. Ja miałam nadwagę hormonalna typowo, nadmiar wody i kilkanaście kg w pół roku przez zwalczanie torbieli na jajniku, później hormony na szyjkę i tak poszło... ale nikt mnie nie oceniał. Na ich szczęście. Choć jeden komentarz był - lekarza „śmieszka” w szpitalu w Toruniu (BMI miałam jakoś 25,5 przed operacja) a on do mnie „taaa, hormony. Każda tak mówi”, wtedy ja patrząc na jego brzuch (typowy bebol): „przynajmniej mamy się czym usprawiedliwić”. No i się zamknął 😬
Zrzucanie tych kg to katorga, jakoś mam wrazenie, że bardzo wolno to idzie. Mam prawidłowe BMI już, ale do mojej komfortowej wagi jeszcze 9kg. Zrzuciłam 8,5 także prawie połowa za mną... 💪🏻 Na takie rzeczy jest czas jak już możemy się życiowo i hormonalnie ustabilizować, w naszym przypadku to nie jest PRZED ciąża, bo zbyt wiele kosztuje nas zajście w nią, w ogóle... pierdolenie.
Ja sama tak gadam i gadam, ale powinnam się pieprznac porządnie, bo młody ma 4,5 miesiąca a ja nadal nie zrobiłam badań po porodzie. Ani podstawowych ani na nerki... karcę się nieustannie, ale nawet nie mam go z kim zostawić. Krew na moje labo pobierają tylko w poniedziałki i tak mija każdy kolejny poniedziałek...Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dziewczyczy a w Poznaniu jakiego lekarza byście poleciły u jak długo tam się czeka za wizytą? Jestem juz z M zdecydowana na klinikę jeśli 03.03 nic mądrego mi ginekolog nie powie24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
nick nieaktualnyU nas niby wiadomo, że problem głównie u faceta ale u mnie są i anty TPO i anty TG zaraz odgrzebię jak duże
I tu w zasadzie nikt mi nic nie powiedział...czy da się je obniżyć? Czy to problem? Bo teraz przeczytałam w artykułach podanych przez Monikę że tak.
Przegrzebałam. Podczas skoku TSH w czerwcu z 1,7 do 2,9 miałam aTPO 70,5 a aTG 130... No i usłyszałam, że nie ma ich co badać, bo i tak będą rosły. Aha -
Misia, w tym nie pomogę, bo sama dopiero zaczynałam wchodzić w temat... ale mamy nasze mądre dziewczyny, z pewnością coś doradzaGrudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Misiaa wrote:Dziewczyczy a w Poznaniu jakiego lekarza byście poleciły u jak długo tam się czeka za wizytą? Jestem juz z M zdecydowana na klinikę jeśli 03.03 nic mądrego mi ginekolog nie powie
Myślę też, ze każdy będzie chwalił swoją klinikę, bo jest z nią jakoś związany. I w każdej znajdą się plusy i minusy.
Ja moja klinikę cenię za kameralnosc i wysoką skuteczność, gdy byli w programie rządowym. Mają też dość niskie ceny.
Co do minusów to denerwuje mnie czasami taki chaos, który tam i jest i to , ze czasem trzeba sobie wszystkiego samemu pilnować, bo akurat lekarz, który robił usg zapomniała przekazać embriologom jakiś informacji.
-
Misiaa wrote:Dziewczyczy a w Poznaniu jakiego lekarza byście poleciły u jak długo tam się czeka za wizytą? Jestem juz z M zdecydowana na klinikę jeśli 03.03 nic mądrego mi ginekolog nie powie
MonikA_89! lubi tę wiadomość
-
Mildred wrote:Szona też polecam invimed Poznań. Ale od Bia to daleko.
Monika jak się czujesz ?
To chyba Misia pytała, ja zostanę w tych białostockich póki co. Dzięki
-
szona wrote:Elfia, powtarzasz betę ?
Ale już mi szajba odbija, bo nie mam żadnych kompletnie objawów, nic.
Ten kropek się nie komunikuje ze mną w ogóle, byłabym spokojniejsza jakby ciaglo w macicy, a tu cycki boleć już przestały -
ElfiaKsiężniczka wrote:jutro dopiero
Ten kropek się nie komunikuje ze mną w ogóle, byłabym spokojniejsza jakby ciaglo w macicy, a tu cycki boleć już przestały
Spokojnie jeszcze chwila a sie zacznie. Mysl pozytywnie ! -
ElfiaKsiężniczka wrote:jutro dopiero
Ten kropek się nie komunikuje ze mną w ogóle, byłabym spokojniejsza jakby ciaglo w macicy, a tu cycki boleć już przestały
Wstydzioszek z tego kropka. Za to jak zacznie się komunikować znad porcelany to Ci się objawów odechce ;*Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 11:17
MonikA_89! lubi tę wiadomość
-
Madziandzia wrote:U nas niby wiadomo, że problem głównie u faceta ale u mnie są i anty TPO i anty TG zaraz odgrzebię jak duże
I tu w zasadzie nikt mi nic nie powiedział...czy da się je obniżyć? Czy to problem? Bo teraz przeczytałam w artykułach podanych przez Monikę że tak.
Przegrzebałam. Podczas skoku TSH w czerwcu z 1,7 do 2,9 miałam aTPO 70,5 a aTG 130... No i usłyszałam, że nie ma ich co badać, bo i tak będą rosły. Aha
Madziandzia no z tymi przeciwciałami to tak bywa, ja nie badałam ich drugi raz bo lekarka mi mówiła że one będą spadać i rosnąć i nie ma na to reguły i nie ma się co stresować ż urosły. Podobno trzeba do nich podchodzić na zasadzie 0-1, są podwyższone (bez względu na ilość) to pozytyw, nie ma ich to negatyw. Czytałam dużo na temat suplementacji i wiem że warto suplementować selen, można jeść orzechy brazylijskie ale są drogie a ilość selenu może się mocno wahać ze względu na miejsce skąd pochodzą. Ja przez długi czas brałam dwie tabletki dziennie (200mcg) tego https://sklep.kfd.pl/kfd-selenium-200-tabletek-selen-organiczny-p-6590.html?gclid=EAIaIQobChMIhfXC6LHd5wIVyaSaCh2LQAmsEAUYASABEgKKn_D_BwE i czułam się super ale nie miałam stresu, teraz czuję typowe „flare ups” hashimoto i znowu zaczęłam brać selen i po tygodniu czuję poprawę więc myślę że warto sobie uzupełnić ten pierwiastek ☺️
Salome, Madziandzia lubią tę wiadomość
30 lat 🍍 starania od II 2018
🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, jajowody drożne
❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota ❌ Białko S
❌AMH
IX 2020 0,72 -> IV 2021 0,42 ->II 2022 0,49 💪🏻
👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie
💉IVF💊
IV 2021 Invimed Warszawa dr K. długi protokół
19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I - CB 😭
💉IMMUNOLOGIA🦠
IV 2022 pierwsza wizyta u doc. P. w Łodzi, zlecił badania
❌TEST IMK
❌TEST CBA
❓ANA 3
✅P/c przeciwplemnikowe
❓KIR
❓HLA-C
Od X 2021 Trulicity 1,5 mg BMI 30 -> IV 2022 -11 kg, -10cm w biodrach, BMI 26,9 💪🏻 -
Madziandzia wrote:U nas niby wiadomo, że problem głównie u faceta ale u mnie są i anty TPO i anty TG zaraz odgrzebię jak duże
Przegrzebałam. Podczas skoku TSH w czerwcu z 1,7 do 2,9 miałam aTPO 70,5 a aTG 130... No i usłyszałam, że nie ma ich co badać, bo i tak będą rosły. Ahaszona, Madziandzia, moyeu lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Wstydzioszek z tego kropka. Za to jak zacznie się komunikować znad porcelany to Ci się objawów odechce ;*
szona, Salome, Suszarka, Magddullina2, Mildred, Iseko, MonikA_89! lubią tę wiadomość
-
Otrzepałam się znów. Na początku marca mam hematologa. Dalej robię badania - komórki NK i wszystkie ANA i im podobne. Następnie wizyta u dra specjalizującego się w histeroskopii. Niech maca i mówi - robić zabieg czy nie. Jak nadal nic nie wyjdzie - rozszerzone badanie nasienia. A jak dalej nic, in vitro.
Za fajna jestem, żeby nie przekazac dalej tych genów, OT CO!Suszarka, Salome, ElfiaKsiężniczka, Magddullina2, Iseko, Fiore, Madziandzia, Irvine90, moyeu, frezyjciada, MonikA_89!, moni05, Beti82, Misiaa, Mlodamezatka lubią tę wiadomość
-
ElfiaKsiężniczka wrote:mogę rzygac cały dzień byle kropek byk zdrowy 🙏
Rozumiem w 100%
Ciotka trzyma za Niego kciuki! ✊✊
-
szona wrote:Otrzepałam się znów. Na początku marca mam hematologa. Dalej robię badania - komórki NK i wszystkie ANA i im podobne. Następnie wizyta u dra specjalizującego się w histeroskopii. Niech maca i mówi - robić zabieg czy nie. Jak nadal nic nie wyjdzie - rozszerzone badanie nasienia. A jak dalej nic, in vitro.
Za fajna jestem, żeby nie przekazac dalej tych genów, OT CO!szona lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022