Beta HCG
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam, dziewczyny czy myślicie, że beta 13,97 jest prawidłowa?
Beta z 31 dc (4 tydzień 3 dzień ciąży) przy cyklach średnio 30 dniowych. Owulacja na bank 15 dc stwierdzona monitoringiem. Jutro powtarzam, ale bardzo się denerwuję. Wprawdzie norma jest od 9, ale to i tak wydaje mi się niepokojąco mało. Jeszcze nie spotkałam się z tym, aby ktokolwiek miał taką niską betę. Proszę o opinięBorys i Igor 04.10.2015r. -
Mamy podobną sytuację. Moja beta w 30 dc wyszła 14,48 mIU/ml, z tym że testy ciążowe wychodzą negatywne (tylko jeden jakiś z allegro pokazał po 7 minutach delikatną kreseczkę). Też mi się wydaje, że coś niska... Jutro idę powtórzyć betę i boję się
Jeszcze w moim laboratorium są jakieś dziwne normy, kompletnie niezrozumiałe:
"Kobiety nie będące w ciąży: < 5,0
1-10 tydzień 201,64 - > 225000,00
11-15 tydzień 22536,49 - > 225000,00
16-22 tydzień 8006,62 - 50238,60
23-40 tydzień 1599,80 - 49412,65." -
Dziewczyny pomóżcie błagam moja beta-hcg:2082 mIU/ml tylko według tego co mam napisane nie mieści się w normie. Norma to 4-5 tydz ciąży 2560-8230. Normy są według tego co się orjętuje dla hcg a nie dla beta-hcg. Nie wiem jaka jest różnica i boje się że za mało. Jutro będe powtarzać badanie.
-
Hej, wczoraj robiłam bete (11 dpo)bo miałam objawy ciazy i wyszła <1,2. Czy jest mozliwośc ze zrobiłam za wcześnie? Myslicie że jeszcze może wzrosnąć? Jutro powinnam dostac @ ale jakoś nie czuje żeby miała przyjść. nie umiem przestać o tym myśleć. Może ktoś miał taka sytuację jak ja i okazało się ze jednak byla ciąża?
-
Malinka zobacz co znalazłam w sieci:
Jeśli dojdzie do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa się to między 6 a 8 dniem po owulacji (choć może potrwać nawet 12 dni), to już 48 godzin później we krwi pojawia się wykrywalne stężenie hCG (wyższe niż 1 mIU/ml). Wówczas otwiera się możliwość przeprowadzenia testu ciążowego.
Ze względu na możliwość wystąpienia mikroporonienia (mimo zapłodnienia nie dochodzi do zagnieżdżenia w macicy i zapłodniona komórka jest wydalana na zewnątrz organizmu), dopiero hCG powyżej 5 mIU/ml oznacza ciążę. Można więc przyjąć, że każdy wynik poniżej 5 mIU/ml (5 IU/L) to wynik negatywny. Tymczasem rezultat powyżej 25 mIU/ml (25 IU/L) jednoznacznie oznacza ciążę. Przy niejednoznacznym wyniku, należy powtórzyć badanie po kilku dniach, przy czym wzrost stężenia hCG sugeruje ciążę.
Mysle że za pare dni powinnaś zrobić ponownie bete i sprawdzic czy przyrasta. Jestem w tej samej sytuacji co ty. bete robiłam w 24 dniu cyklu 11 dni po owulacji) przy cyklach 26 dniowych i wyszlo mi <1,2. Mozliwe że za wczesnie zrobiłam. Dziś termin planowanej miesiaczki i puki co zamiast krwi mam brązowe plamienia ze uzywam tylko wkładki. Mam nadzieje ze @ sie bardziej nie rozkreci. Jesli plamienia nie przerodzą sie w @ to w piątek robie powtórnie bete i ide do gina. Z tego co wywnioskowałam z tego tekstu, jezeli bete mam powyzej 1 to doszło do zagniezdzenia. Teraz fasolka walczy o swoje byc albo nie być.
Trzymam kciuki za Ciebie i za siebie:), oby sie udalo. a zapomnialam dodac ze tempka mi nie spadła a zawsze na okres mocno spada w dół więc mam wielką nadzieję...Brychra lubi tę wiadomość
-
Beata86 trzymam mocno kciuki za Ciebie, ja biorę Duphaston więc puki co u mnie nie ma żadnych plamień itd. ale z tą betą to tak czarno to widzę,myślę żeby w piątek iść na powtórkę jeśli nie spadnie <0.1 to będzie cud o który się modlę już 10cykli.Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
Beata86 powiem tak jeśli beta wzrośnie to można iść po Duphaston,nic Ci innego nie da.Jeśli beta spadnie no cóż wtedy czekać na @. Mi lekarka kazała brać Duphaston 10 dni i właśnie minie to w sobote i znając moją betę napisała mi że mam odstawić normalne i czekać na rozwój wydarzeń następne 10 dni, nawet mi bety nie kazała powtarzać...Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
W 37dc wczoraj powtórzyłam betę i rośnie 4.20 ale nadal jest poniżej normy, wczoraj miałam lekkie plamienie ale jak się pojawiło tak szybko zniknęło i dobrze.W pon. zrobię teściora bo już kłuć się nie chce a powinna beta być powyżej 10 a tyle już test pokazuje coś.Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.