Forum W oczekiwaniu na testowanie Czerwcowe testowanie, czyli wakacje z pasażerem na gapę ;)
Odpowiedz

Czerwcowe testowanie, czyli wakacje z pasażerem na gapę ;)

Oceń ten wątek:
  • Makowa_Panna Autorytet
    Postów: 2194 2130

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja czytam o wpływie omega 3 na choroby autoimmunologiczne, słyszałyście?
    Nie a ma pozytywny wpływ?!

    Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Siwulec jaka beta! Super!
    Vivianilka piękny przyrost!
    Susie czy Ty miałaś kiedyś tak żeby w miejscu po zastrzyku z clexane cały dzień sączyła się krew?
    Tak kochana jeśli tam masz mierz ciśnienie szybko i daj znać lekarce bo za wysokie trzeba odpowiednio zbić lekami.

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Nie a ma pozytywny wpływ?!
    Ma :D Wycisza stany zapalne, poprawia stosunek prozapalnych cytokin i obniżać ma podobno komórki nk :D

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Vivanillka Autorytet
    Postów: 750 1448

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuniu dziękuję za wszystkie kciuki. Teraz 10dni do wizyty. Masakra... Chociaż pewnie w piątek 22.06 polecę jeszcze raz na bhcg...

    3jgx43r8f7ktg11a.png
    klz9uay3wdw0gjek.png
    12.09 - 12cm/ Martynka <3
    20.08-82mm/97%female <3
    10.08 - 63mm człowieka <3
    13.07 - kropuś 23mm i <3
    23.06 - 8mm pęcherzyk
    01.2012 - Żanetka <3
    2010 i 2018 aniołki [*]
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wściekły upał, duchota w zatłoczonym autobusie, a tu jakiś facet puścił bąka. Obrzydliwy smród!
    Ludzie zaczynają się burzyć:
    - Co za chamstwo! Jak można w takim ścisku! Żadnego szacunku dla innych!
    - KTO TO ZROBIŁ?!
    Nikt się oczywiście nie przyznaje. Jeden z pasażerów deklaruje,
    że znajdzie winowajcę. Wyciąga długi kawał sznurka i prosi, żeby
    wszyscy chwycili go prawą ręką. Sznurek rozwija się, wędruje po
    autobusie zygzakami, żeby dotrzeć do wszystkich, wszyscy łapią
    go prawą ręką.
    - No jak, wszyscy trzymają sznurek prawą ręką?!
    - Taaaaak!
    - Ten, kto puścił bąka, też?!
    - Tak!

    SusieOne, by7mistake, Cabrera, blue00, Aga9090, Siwulec, Nadzieja22, Czrna 81, Iseko, moyeu, Morusek lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    O, reeeety, ale tu macie tempo, nie ogarniam, ledwo posta napisałam, a tu już 10 nowych :D

    Co do badań to robiłam dużo, i wszystkie z własnej inicjatywy. Gin jedyne co mi zlecił, to HSG - wszystko ok, jajniki drożne (to było w marcu). A tak to od dwóch cykli robię dokładny przegląd hormonów. 2dc: FSH, LH, estradiol, prolaktyna, potem LH i estradiol w czasie okołoowulacyjnym, w fazie lutealnej progesteron, estradiol - staram się powtarzać badania co 2 dni, żeby widzieć co, jak przyrasta/spada. Z innych badań robiłam m.in. TSH, AMH, homocysteinę, witaminy różne; próby wątrobowe, lipidogram, morfologię, glukozę - z takich ogólnych. Nie biorę żadnych leków, poza Femibionem i magnezem.

    Co wychodzi mi nie tak, to zbyt mały stosunek LH:FSH (i tak wychodzi za każdym badaniem), ale AMH mam w porządku. W tym cyklu wyszło mi FSH lekko ponad normę. Pomimo tych odchyłów, pęcherzyki mi dojrzewają i pękają (ale to tylko mogę powiedzieć na podstawie wyników badań, bo nie miałam robionego monitoringu niestety). TSH robione 2 miesiące temu mam ok. 2,4 (według mojego gina ok, bo ma być poniżej 2,5). No i homocysteina wyszła mi prawie 12. To są jedyne jakieś nieprawidłowości i poza nimi wszystko inne jest ok, a nawet bardziej niż ok (w poprzednim cyklu miałam piękny estradiol i progesteron, już myślałam nawet, że się udało :()


    W tym cyklu byłam u gina w 10 dc i były dwa dojrzałe pęcherzyki, zrobiłam na drugi dzień badanie proga i wyszło na to, że pękły wieczorem/w nocy - poziom progesteronu wynosił ponad 3. Dzisiaj zrobiłam znowu progesteron i estradiol i teraz czekam na wyniki.

    Ufff, to tyle :D
    Dostrzegam dwie rzeczy u Ciebie.
    Stosunek lh do fsh jest za mały (u mnie ok 0,56 co wskazywało na defekt fl) i tu bym szła w progesteron po owu (Ja też mam "cudną" a zaszłam dopiero po podawaniu duphastonu od razu 1 cykl, tak to było)

    Druga to wysoka homocysteina.
    Badałaś mutację genów mthfr? W sumie to nie musisz bo podobno połowa ludzi ma taki defekt ale należy koniecznie zacząć suplementować b12 w formie metylokobalaminy minimum 1000 mcg , oprócz tego b6 i folian min. 400 w formie aktywnej quatrefoli (metylofolian)

    :)

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja czytam o wpływie omega 3 na choroby autoimmunologiczne, słyszałyście?
    Też o tym czytałam. Teraz biorę po 2 pregna DHA dziennie.
    I jeszcze ponoć NAC pomaga na NK.

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 765

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    > Jejuniu dziękuję za wszystkie kciuki. Teraz 10dni do wizyty. Masakra... Chociaż pewnie w piątek 22.06 polecę jeszcze raz na bhcg...


    Pamiętam jak w pierwszej ciąży najbardziej wykańczało czekanie na wizyty w tych pierwszych tygodniach. Ja wytrzymałam tylko do 5t5d i było widać tylko pęcherzyk, gin kazał przyjść za 3 tygodnie - łojezu, co to była za męka :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 17:41

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Też o tym czytałam. Teraz biorę po 2 pregna DHA dziennie.
    I jeszcze ponoć NAC pomaga na NK.
    Na razie NAC jeszcze nie stosowałam. Ale ja piję 3 łyżki tranu i 3 łyżki oleju lnianego i dodatkowo jeszcze 600 mg dha z czego 330 epa, które jest podobno wazniejsze niż samo sha :)

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Makowa_Panna Autorytet
    Postów: 2194 2130

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susie ciśnienie w normie. Może spodniami mi się obcierało?! Albo już za bardzo krew rozrzedzona. Zobaczę jutro.
    To dobrze, że zaczęła brać te kapsułki omega 3. A jakiej firmy bierzesz?
    Nika ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 17:45

    Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Susie ciśnienie w normie. Może spodniami mi się obcierało?! Albo już za bardzo krew rozrzedzona. Zobaczę jutro.
    To dobrze, że zaczęła brać te kapsułki omega 3. A jakiej firmy bierzesz?
    Nika ;)
    Nie otarło by tak. Pewnie tam są mocne juz przepływy, zdarza się :)
    Ten biorę, bo ma super skład jak za tą cenę https://www.doz.pl/apteka/p17284-Omega_Forte_kapsulki_60_szt.

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • madzi2506 Autorytet
    Postów: 630 240

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idziecie jak burza, nie nadążam za Wami ;-)

    Gratuluję pozytywów, pięknych bet i przyrostów.

    Ściskam te do których zawitała @ i życzę powodzenia w kolejnym cyklu.

    Tak Was czytam i zdaję sobie sprawę jaka jestem "ciemna" w tych wszystkich badaniach. Chyba sobie zacznę jakiś dzienniczek prowadzić. Chciałam ruszyć z jakimiś badaniami, ale nie wiem od czego zacząć. Czy są jakieś badania które warto wykonać od razu po poronieniu? Czy może jednak odczekać jakiś czas i dopiero wtedy coś zrobić?

    r7xztyt.png

    Aniołek [*] 10tc - 01.2016
    Synek ❤ - 01.2017
    Maj 2018 c. bezzarodkowa
    Niedoczynność tarczycy i lekka IO
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Susie ciśnienie w normie. Może spodniami mi się obcierało?! Albo już za bardzo krew rozrzedzona. Zobaczę jutro.
    To dobrze, że zaczęła brać te kapsułki omega 3. A jakiej firmy bierzesz?
    Nika ;)
    Pregna DHA 250 firmy Verco
    Ja biorę 2 kapsułki dziennie, do tego co wieczór łycha oleju lnianego.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 17:51

    SusieOne lubi tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Makowa_Panna Autorytet
    Postów: 2194 2130

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie. Jak skończy mi się ten co mam to zamówię te Twoje. A wynalazłam też fajne b complex https://www.aptekagemini.pl/formeds-bicaps-b-complex-120-kapsulek.html

    Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Pregna DHA 250 firmy Verco
    Ja biorę 2 kapsułki dziennie, do tego co wieczór łycha oleju lnianego.
    No i bardzo ładnie.
    ciekawa jestem jak to zadziałało na moje nk.

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 765

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne, no właśnie wiem, ale progesteron mam ostatnio w okolicy 20 ng/ml, fazę lutealną mam 14/15 dni. Nie mam plamień, ani nic... :/

    Nie badałam MTHFR, bo szczerze powiedziawszy, nie przekonuje mnie to badanie. Bo tak jak mówisz, skoro 50% populacji go ma, a problemy z płodnością dotyka ok. 15% populacji, to ta mutacja nie może być aż tak problematyczna. Póki co biorę femibion, dla spokoju sumienia i staram się wcinać dużo sałaty :D

    Aha, nie napisałam, a to przecież też ważne. Niektóre parametry nasienia męża są poniżej normy (brak ruchu wykazuje prawie 70% plemników, o prawidłowej budowie jest 3%), więc może tutaj tkwi (chociaż część) problemu.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    SusieOne, no właśnie wiem, ale progesteron mam ostatnio w okolicy 20 ng/ml, fazę lutealną mam 14/15 dni. Nie mam plamień, ani nic... :/

    Nie badałam MTHFR, bo szczerze powiedziawszy, nie przekonuje mnie to badanie. Bo tak jak mówisz, skoro 50% populacji go ma, a problemy z płodnością dotyka ok. 15% populacji, to ta mutacja nie może być aż tak problematyczna. Póki co biorę femibion, dla spokoju sumienia i staram się wcinać dużo sałaty :D

    Aha, nie napisałam, a to przecież też ważne. Niektóre parametry nasienia męża są poniżej normy (brak ruchu wykazuje prawie 70% plemników, o prawidłowej budowie jest 3%), więc może tutaj tkwi (chociaż część) problemu.
    Nie, to nie są złe parametry nasienia. Ok, ja na pewno byłam aż za bardzo za tym, zeby suplementować proga a też miałam niby w porządku wyniki :)

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Siwulec Autorytet
    Postów: 3164 5684

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, umówiłam się na środę 20.06 godz. 17:15 :D
    teraz pytanie do Was, zostało Wam jeszcze trochę melisy z końca maja i początku czerwca kiedy zamęczałam Was moim testowaniem ? Może być ciężko ze mną ;)

    Minie Black, Tosia2323, Achia, kubekkawy, Cabrera, blue00, Nadzieja22, Reniferra, Czrna 81, Iseko, moyeu lubią tę wiadomość

    relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oszczędzę wam cyferek, ale : WNIOSKI (S):Leczenie witaminą E lub l-argininą poprawia przepływ krwi w tętnicach promieniowych macicy i grubość endometrium i może być użyteczne dla pacjentów z cienkim endometrium.

    Dot. : P witamina E (600 mg / dzień) lub l-arginina (6 g / dzień)

    Doustne podawanie 500 mg argininy-HCl dziennie u niepłodnych mężczyzn przez 6-8 tygodni znacznie zwiększyło liczbę plemników i ich ruchliwość u większości pacjentów i doprowadziło do udanej ciąży. Podobny wpływ na oligospermię i częstość poczęcia odnotowano w innych badaniach wstępnych. Jednakże, gdy wyjściowa liczba plemników była mniejsza niż 10 milionów / ml, suplementacja argininą powodowała
    niewielką poprawę lub brak poprawy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 18:08

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • kubekkawy Ekspertka
    Postów: 232 84

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwulec, jaram się Twoją betą :D jak to możliwe, że ona jest aż tak duża?

    Siwulec lubi tę wiadomość

    To będzie dobry dzień, ale najpierw kawa.
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego