Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mikoshi wrote:No nie tak bez sensu jak ci bardzo zależy zajsc szybko w ciaze. Miesiaczka w takim przypadku może przyjść nie wiadomo kiedy.
Wiem bo mam PCO I u mnie bez leczenia mam same cykle bezowulacyjne i cykle mam bardzo różne. Najdłużej chyba z ponad 100 dni. Im szybciej przyjdzie okres. Tym szybciej zacznie się nowy cykl.
Jeżeli kolejny będzie znowu bezowulacyjny, to coś jest na zeczy i jak gin nie zacznie stymulacji, to ja bym lekarza zmieniala.
Przepraszam ze tak dopytuje ale widzę że znasz się na rzeczy 🥰 dla mnie to taki pierwszy dziwny cykl nigdy nie miałam problemu z owu itp🧡 🧡 🧡
On: podstawowe badania w normie
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
sono HSG - oba jajowody drożne ✅ -
Jeżeli chodzi o mnie to nie wiem co kompletnie dalej robić 🤷♀️ ale zaczynam myśleć że poczekam i w przyszłym tyg powotrze betę i proga a do tej pory biorę dalej witaminy fertilcare (witamina D3, witamina E, K, c, B1, B1, B3, B6, kwas foliowy, B12, Biotyna, B5, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, jod) emocje mam wystrzelone w kosmos jestem podekscytowana, radosna ale też przerażona że przyjdzie małpa i wypłucze...
Dzisiaj 12 dpo i pierwszy blado-pozytywny test. Jeżeli chodzi o objawy to kompletnie żadne od paru dni spadała mi temperatura dopiero dzisiaj rano podskoczyła w górę i w sumie dlatego zatestowalam, szyjkę mam na średniej wysokości i zamknięta, śluzu brak, sucho jak przez ostatnie 12 dni i przez te dni czułam się rewalacyjnie pełna Energi (jedynie ból piersi) żadnych innych boli jajników, miesiączkowych, wzdęć itp dlatego spisałam cykl na straty bo szyjka jak przez pierwsze dni po owulacji była cały czas wysoko i zamknięta tak od 3 dni zaczęła wędrować raz wysoko raz średnio raz zamknięta raz delikatnie otwarta. Po dzisiejszym teście i badaniach proga i bety które są malutkie jestem w szoku i trochę się boję że zniknie... 😪 Powiedzcie ze będzie wszystko dobrze. To mój 6 cykl starań -
Mikoshi wrote:Kirra, a mierzysz temp? Ja w bezowulacyjnych miałam/mam (podczas leczenia też się takie zdarzały ale rzadko) klasyczny brak skoku temperatury w 2 fazie cyklu.🧡 🧡 🧡
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
Kirra wrote:No tak to poczekam do pon i najwyżej wezmę te hormony jak zalecił lekarz. Ale tak jak napisałaś to powtarzanie bety chyba rzeczywiście nie ma większego sensu?
Przepraszam ze tak dopytuje ale widzę że znasz się na rzeczy 🥰 dla mnie to taki pierwszy dziwny cykl nigdy nie miałam problemu z owu itp
Progesteron w fazie lutealnej czyli po owulacji rośnie. Jego widełki zaczynają się od 3.34 do 25. 56 w moim laboratorium. Natomiast w 1 fazie czyli tej przed owulacja jest to od 0.15 do 1.4. Jednostka w moim lab to ng/ml
Jest tak ponieważ progesteron po owulacji w organizmie się zwiększa osiągając swój szczyt ok 7 dpo by potem stopniowo spadać, jeżeli nie spadnie dość mocno ( ciaza ☺ bo w ciazy progesteron nadal utrzymuje się na wyższych jednostkach aby podtrzymywać ciaze) nie wystąpi krwawienie. Jeżeli nie wzrósł, nie może za bardzo spać. Zakładam że dostałaś duphaston, czyli progesteron . Urosnie potem spadnie I wysrapi @.
Przy takim progesteronie ewentualna ciaza (W co niestety wątpię) I tak by się zbytnio nie utrzymała. Życzę Ci jak najlepiej. Może lekarz zobaczył coś co go skłoniło do tego aby wysłać cię na bhcg. No dla mnie bez sensu. Ale medycyna potrafi podobno nie raz zadziwić.
Trzymam kciukasy 🤞05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Hmm ja mialam ostatnio cykl bezowulacyjny i okres przyszedl normalnie. Jedyna anomalia to cykl byl krotszy niz zwykle 🤔On i Ona: 33 lata
2017: upragnione szczęście
07.2019: start starań o rodzeństwo
01.20: 6tydz.👼
09.20: cb
11.20: cb, bhcg 20
05.21: 4/5tydz, bhcg 57->108->198 👼
06.21: 4/5tydz, bhcg 1330->1191->1081 👼
09.21: cb bhcg 12->25->29
9.05.22: cień cienia (9dpo), 3.06.22 6t5d i ❤️, 9.06.22 7t4d CRL=1.3cm i ❤️, 19.06.22 💔 👼😭
29.08.23 nasz cud i spełnienie marzenia ❤️ 👧
👨👩👧👦
Kariotyp żeński ❌
Ana4 Zespół Sjoergena❌
Brak 3 KIR impl
Krzywa gluk. 101/149/100❌
Krzywa insu. 9.6/156/81❌leki, dieta, ruch 💪
Morfologia: 3%, Ruchliwość: 43% ❌
Nietolerancja glukozy ❌ dieta, ruch💪 -
Sowella wrote:Hmm ja mialam ostatnio cykl bezowulacyjny i okres przyszedl normalnie. Jedyna anomalia to cykl byl krotszy niz zwykle 🤔
Jasne że może przyjść normalnie 😂. Cykle bezowulacyjne są naturalne, i u zdrowych kobiet mogą wystąpić 1 do 2 razy do roku.
Różnie się to objawia, okres zawsze przyjdzie ale kiedy to zależy od danego przypadku
Zawsze może być też tak że owulka jeszcze nie wystąpiła, ale ma zamiar tylko że znacznie pozniej.Sowella lubi tę wiadomość
05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Kirra wrote:To w takim przypadku bez sensu byłoby brać te hormony w sumie
-
nick nieaktualnyKirra wrote:Nie, bo zawsze miałam wszystko jak w zegarku i nic nie wzbudzało moich podejrzeń. Jedynie testy owu zdarzalo mi się robić i ładnie wychodziły zgodnie z moim kalendarzykiem i wtedy też śluz się zgadzał
-
Mikoshi wrote:Progesteron w fazie lutealnej czyli po owulacji rośnie. Jego widełki zaczynają się od 3.34 do 25. 56 w moim laboratorium. Natomiast w 1 fazie czyli tej przed owulacja jest to od 0.15 do 1.4. Jednostka w moim lab to ng/ml
Jest tak ponieważ progesteron po owulacji w organizmie się zwiększa osiągając swój szczyt ok 7 dpo by potem stopniowo spadać, jeżeli nie spadnie dość mocno ( ciaza ☺ bo w ciazy progesteron nadal utrzymuje się na wyższych jednostkach aby podtrzymywać ciaze) nie wystąpi krwawienie. Jeżeli nie wzrósł, nie może za bardzo spać. Zakładam że dostałaś duphaston, czyli progesteron . Urosnie potem spadnie I wysrapi @.
Przy takim progesteronie ewentualna ciaza (W co niestety wątpię) I tak by się zbytnio nie utrzymała. Życzę Ci jak najlepiej. Może lekarz zobaczył coś co go skłoniło do tego aby wysłać cię na bhcg. No dla mnie bez sensu. Ale medycyna potrafi podobno nie raz zadziwić.
Trzymam kciukasy 🤞
Oczywiście wolałabym już naturalnie dostać tą małpę jeszcze nigdy za nią tak nie tęskniłam 😅🧡 🧡 🧡
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
Provera (medroksyprogesteron) - tabletki
Hormon, pochodna progesteronu o działaniu progestagennym i hamującym owulację
Pierwsza strona jaka mi wyskoczyła po wpisaniu nazwy tego leku.
Czyli jednak progesteron. Nie wiem dokładnie co to za lek, nigdy go nie miałam. Ale duphaston czesto dostawałam na wywołanie @, a w cyklu ciazowym gdy lekko plamilam dostałam go na podtrzymanie, więc progesteron w żaden sposób nie zaszkodzi ciazy ewentualnie pomoże. Dlatego nie rozumiem za bardzo tego lekarza.
Słuchaj. Idź. Będziesz spokojniejsza. A to w końcu to on jest lekarzem, nie my. Ja ci jedynie mogę zasugerować, że ja na twoim miejscu zmieniłabym lekarza.Kirra, Felinka94 lubią tę wiadomość
05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Dominisia35 wrote:Jeżeli chodzi o mnie to nie wiem co kompletnie dalej robić 🤷♀️ ale zaczynam myśleć że poczekam i w przyszłym tyg powotrze betę i proga a do tej pory biorę dalej witaminy fertilcare (witamina D3, witamina E, K, c, B1, B1, B3, B6, kwas foliowy, B12, Biotyna, B5, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, jod) emocje mam wystrzelone w kosmos jestem podekscytowana, radosna ale też przerażona że przyjdzie małpa i wypłucze...
Dzisiaj 12 dpo i pierwszy blado-pozytywny test. Jeżeli chodzi o objawy to kompletnie żadne od paru dni spadała mi temperatura dopiero dzisiaj rano podskoczyła w górę i w sumie dlatego zatestowalam, szyjkę mam na średniej wysokości i zamknięta, śluzu brak, sucho jak przez ostatnie 12 dni i przez te dni czułam się rewalacyjnie pełna Energi (jedynie ból piersi) żadnych innych boli jajników, miesiączkowych, wzdęć itp dlatego spisałam cykl na straty bo szyjka jak przez pierwsze dni po owulacji była cały czas wysoko i zamknięta tak od 3 dni zaczęła wędrować raz wysoko raz średnio raz zamknięta raz delikatnie otwarta. Po dzisiejszym teście i badaniach proga i bety które są malutkie jestem w szoku i trochę się boję że zniknie... 😪 Powiedzcie ze będzie wszystko dobrze. To mój 6 cykl starań
Nie za bardzo w temacie jestem. Oczywiście trzymam kciukasy 🤞 aby wszystko było jak najbardziej pozytywnie się da.
A jakie wyniki badań miałaś?05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Dominisia - powtórz bete i proga za 48h, bo wazny jest przyrost bety.On i Ona: 33 lata
2017: upragnione szczęście
07.2019: start starań o rodzeństwo
01.20: 6tydz.👼
09.20: cb
11.20: cb, bhcg 20
05.21: 4/5tydz, bhcg 57->108->198 👼
06.21: 4/5tydz, bhcg 1330->1191->1081 👼
09.21: cb bhcg 12->25->29
9.05.22: cień cienia (9dpo), 3.06.22 6t5d i ❤️, 9.06.22 7t4d CRL=1.3cm i ❤️, 19.06.22 💔 👼😭
29.08.23 nasz cud i spełnienie marzenia ❤️ 👧
👨👩👧👦
Kariotyp żeński ❌
Ana4 Zespół Sjoergena❌
Brak 3 KIR impl
Krzywa gluk. 101/149/100❌
Krzywa insu. 9.6/156/81❌leki, dieta, ruch 💪
Morfologia: 3%, Ruchliwość: 43% ❌
Nietolerancja glukozy ❌ dieta, ruch💪 -
Mikoshi wrote:Nie za bardzo w temacie jestem. Oczywiście trzymam kciukasy 🤞 aby wszystko było jak najbardziej pozytywnie się da.
A jakie wyniki badań miałaś?
11,900 ng/ml progesteron
24,96 beta
-
Progesteron troszku niski, ale on może skakać z dnia na dzień.
Zmierz betę tak jak mówi kolazanka wyżej za dwa dni. Najważniejszy jest przyrost. Musi się podwoić.
Możesz zmierzyć też proga dla własnego spokoju. Jak nadal będzie w niższych granicach, warto skonsultować to z lekarzem.05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Dominisia35 wrote:11,900 ng/ml progesteron
24,96 beta
A co do bety to ciąża jest wczesna
Ja startowałam z bety 15,9Kirra, Dominisia35 lubią tę wiadomość
Witaj Mały Cudzie
18.12 ⏸️
20.12 beta 15,9 mlU/ml
19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️
👩 27 l.
TSH - ⚠️
FT3 🆗
FT4 🆗
ATPO 🆗
ATG 🆗
Glukoza na czczo 🆗
Po 1h 🆗
Po 2h 🆗
INSULINA 3pkt ❌
FSH 🆗
LH 🆗
PROG I faza cyklu 🆗
PROLAKTYNA 🆗
AMH 3,80 🆗
Podejrzenie PCOS
Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.
🧒 29 l.
Diagnozy brak. -
Mikoshi wrote:Provera (medroksyprogesteron) - tabletki
Hormon, pochodna progesteronu o działaniu progestagennym i hamującym owulację
Pierwsza strona jaka mi wyskoczyła po wpisaniu nazwy tego leku.
Czyli jednak progesteron. Nie wiem dokładnie co to za lek, nigdy go nie miałam. Ale duphaston czesto dostawałam na wywołanie @, a w cyklu ciazowym gdy lekko plamilam dostałam go na podtrzymanie, więc progesteron w żaden sposób nie zaszkodzi ciazy ewentualnie pomoże. Dlatego nie rozumiem za bardzo tego lekarza.
Słuchaj. Idź. Będziesz spokojniejsza. A to w końcu to on jest lekarzem, nie my. Ja ci jedynie mogę zasugerować, że ja na twoim miejscu zmieniłabym lekarza.
Mam jeszcze jedno pytanko. Zakładając że wezmę tą provera i dostanę krwawienia z odstawienia - to 1 dzien krwawienia to standardowo 1 dzień cyklu i kolejna miesiączkę powinnam dostać za te około 30 dni już naturalnie? Zakładając że wszystko w normie🧡 🧡 🧡
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
Felinka94 wrote:Dominisia owszem progesteron jest na dolnej granicy, myślę że wystarczy go trochę podkręcić
A co do bety to ciąża jest wczesna
Ja startowałam z bety 15,9
Z czystej ciekawości. W ktorym dniu po owu miałaś dodania bhcg05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Dominisia35 wrote:Jeżeli chodzi o mnie to nie wiem co kompletnie dalej robić 🤷♀️ ale zaczynam myśleć że poczekam i w przyszłym tyg powotrze betę i proga a do tej pory biorę dalej witaminy fertilcare (witamina D3, witamina E, K, c, B1, B1, B3, B6, kwas foliowy, B12, Biotyna, B5, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, jod) emocje mam wystrzelone w kosmos jestem podekscytowana, radosna ale też przerażona że przyjdzie małpa i wypłucze...
Dzisiaj 12 dpo i pierwszy blado-pozytywny test. Jeżeli chodzi o objawy to kompletnie żadne od paru dni spadała mi temperatura dopiero dzisiaj rano podskoczyła w górę i w sumie dlatego zatestowalam, szyjkę mam na średniej wysokości i zamknięta, śluzu brak, sucho jak przez ostatnie 12 dni i przez te dni czułam się rewalacyjnie pełna Energi (jedynie ból piersi) żadnych innych boli jajników, miesiączkowych, wzdęć itp dlatego spisałam cykl na straty bo szyjka jak przez pierwsze dni po owulacji była cały czas wysoko i zamknięta tak od 3 dni zaczęła wędrować raz wysoko raz średnio raz zamknięta raz delikatnie otwarta. Po dzisiejszym teście i badaniach proga i bety które są malutkie jestem w szoku i trochę się boję że zniknie... 😪 Powiedzcie ze będzie wszystko dobrze. To mój 6 cykl starań
Wiem ze łatwo się mówi ale trzeba myśleć pozytywnie. Tego Ci życzę, spokoju. I trzymam kciuki za Kropeczka✊🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 20:02