Kwiecień figla nam nie spłata, w styczniu bobas, nie ma bata!
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamausia i wszystkie ciekawe diagnozowania endometriozy opowiem, bo jestem na świeżo, a jestem przypadkiem, który nigdy nie podejrzewał u siebie tej choroby, bo totalnie nie mam żadnych objawów, które są wszędzie wskazywane jako typowe dla tej choroby (choć jak się okazało brak objawów, a właściwie tylko jeden - brak ciąży, także może być wskazaniem). U mnie to było tak:
Trafiłam, po wielu latach i zmaganiach, o których tu już pisałam, w klinikach niepłodności do lekarza napro. Moja teściowa od dawna mnie na to namawiała, ale wzbraniałam się, mówiąc, że co mi taki ktoś pomoże skoro chodzę do najlepszych klinik w wawie. Ale w końcu, nie mając już pomysłów poszłam do tego napro. No i cóż, zestaw badań, w tym CA125. Oczywiście, to badanie nie jest w pełni miarodajne, a ja jeszcze robiłam je w 3dc, a mówi się, że w trakcie okresu to w ogóle może zaciemniać obraz. No i wyszło mi podwyższone. Mój lekarz napro to od razu wypisał skierowanie na laparo. Stwierdził, że albo otworzą i coś znajdą, wytną i git, albo otworzą, zobaczą że spoko, sprawdzą jajowody, jajniki zamkną i git. Ale ja, jak to ja, uznałam, że nie dam się pokroić (a naczytałam się jeszcze że laparo zmniejsza rezerwę jajnikową - uwaga! tylko wtedy jak gmerają przy jajnikach i to niekoniecznie zawsze się stanie - ja o tym nie doczytałam ) i postanowiłam wybrać się na wizytę prywatną do lekarza, który to miał mi tę operację robić ze skierowania (dr Gałczyński z Lublina, ze Szpitala Wojskowego - super specjalista, super oddział, czasami są w różnych wiadomościach kiedy mowa o endo, już wspominałam). No i przedstawiłam mu swoje skierowanie, swoją historię i wątpliwości. Wysłuchał i zrobił trwające ok. godzinę USG. Na tym USG stwierdził, że na 99% mam endometriozę na więzadłach krzyżowo macicznych (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Dał skierowanie ze swoim nazwiskiem do tego samego szpitala, kazał się umawiać, no i dalej to już się potoczyło. Nadmienię, że 100% sprawdziło się to, co zobaczył na USG, dodatkowo miałam zmiany w otrzewnej i coś tam w jamie macicy. Usunięto.
USG miałam w II fazie cyklu, myślę, że tutaj nie ma znaczenia w którym dniu cyklu się jest. No byle nie @.
Laparoskopię to najlepiej mieć po @, ale przed owulacją.
Ja wyszłam ze szpitala już na drugi dzień po laparo, dochodziłam do siebie kilka dni, szwy zagoiły się szybko, po tygodniu zdjęte. Nie bolało mnie gardło (nikogo na oddziale nie bolało, wspaniale tam potrafią włożyć rurę w gębę ). Bolało mnie całe ciało, kiedy schodził gaz i znieczulenie. Po dwóch dniach przestało.
Ogólnie bałam się jak cholera, ale chyba samej narkozy - bo nigdy nie miałam, niż operacji. Operacja trwała jakieś 2-3h, ponoć Opieka była wspaniała, więc miałam małe wakacje od domu, obowiązków itd. Po operacji chcą dawać 2 tygodnie zwolnienia (4 dostawały panie pracujące fizycznie), ale ja wzięłam tydzień, bo pracuję zdalnie, w domu, to bez przesady, a jednak 80% płatne, więc...
Jeśli któraś z Was zastanawia się, czy iść na laparo - szczerze zachęcam.
Jeśli któraś z Was zastanawia się, czy ma endometriozę i mieszka blisko Lublina - polecam wizytę u dr Gałczyńskiego - wygooglować można Macierzyństwo i Życie. Najlepiej wziąć ze sobą całą swoją historię badań, etc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 07:59
Mamausia lubi tę wiadomość
Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.
👩Żona:
Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.
Leki:
Letrox. Dostinex.
Suplementy:
Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.
🧑Mąż:
Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.
Suplementy:
Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina. -
A jakiś specjalista od endo na Śląsku? 🤭👱♀️ 35l.
TSH ✔️ ft3 ✔️ ft4 ✔️ antyTPO ✔️antyTG ✔️
krzywa cukrową ✔️ insulinową ✔️ glukoza ✔️ insulina ✔️ wit. D ✔️ antytrombina III- lekko ponad normę, białko S ✔️ białko C ✔️homocysteina ✔️ B12❌️
💊siofor 850 2x1, neurovit 1x1
AMH 6,63=>3,11
Czynnik II hetero
MTHFR hetero
PAI-1 hetero
Suple: pregna start, ogestan inozytol, eyeQ
🧔 41l. Lekkie nadciśnienie, alergik
Hormony ok!
Ilość 240mln/ejakulat
Konc. 40mln/ml
Ruch ogólny 53%
Żywotność 56%
Morfologia 2%
HBA 90%
Stres oks. 2,64 mV
Suple: maca, kw.foliowy, NAC, selen, cynk, koenzym q10, l-arginina, wit D, wit. C 4tys.j., ACC
04.2023 IUI ❌️
05.2023 biopsja i immuno: alloMLR 0%=>49,8%, kiry: AA, jeden implantacyjny,
23.06.2023 ET 3.1.2. Accofil, intralipid ❌️💔
26.07.2023 FET 4.2.2.❌️💔
Accofil, intralipid
26.09.2023 FET IVIG, accofil ❌️💔
27.10.2023 FET IVIG, accofil, prograf, clexane 😔
❄️❄️ -
Wiolala wrote:Ondzia byłaś na becie? ✊🏻🍀👱♀️ 35l.
krzywa cukrową ✔️ insulinową ✔️ glukoza ✔️ insulina ✔️ wit. D ✔️ antytrombina III- lekko ponad normę, białko S ✔️ białko C ✔️homocysteina ✔️ B12❌️
AMH 6,63=>3,11
Czynnik II hetero
MTHFR hetero
PAI-1 hetero
Hormony ok!
Ilość 240mln/ejakulat
Konc. 40mln/ml
Ruch ogólny 53%
Żywotność 56%
Morfologia 2%
HBA 90%
Stres oks. 2,64 mV
Suple: maca, kw.foliowy, NAC, selen, cynk, koenzym q10, l-arginina, wit D, wit. C 4tys.j., ACC
04.2023 IUI ❌️
26.07.2023 FET 4.2.2.❌️💔
Accofil, intralipid
❄️❄️ -
Ondzia, mimo wszystko, kciuki do samego końca!
Czekamy na wynik
ps
odpisałam na priv ;Pondzia1112 lubi tę wiadomość
Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.
👩Żona:
Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.
Leki:
Letrox. Dostinex.
Suplementy:
Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.
🧑Mąż:
Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.
Suplementy:
Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina. -
Przeczytałam dzielnie te kilka stron niestety nie wypowiem się bądź nie opowiem swojej historii z laparo, histo czy endomendą bo nie miałam z tym styczności ani z diagnoza.. dopiero moja droga się zaczyna ACZKOLWIEK dzięki wam moge się dowiedzieć tyle wartościowych rzeczy.. na prawdę gdyby nie to forum to bym nie wiedziała tak naprawdę ze może być tyle przyczyn, metod itp..
Dziękuje z każdej z osobna za uchylenie swoich historii, doświadczeń, bo jak już pisaliście z reszta same - często od lekarza się tego nie dowiemy. A to forum uważam za skarbnicę wiedzy i przydatna lekturę dla nowych staraczek ❤️
Kontynuując nasze motto : TEN OKRES KIEDYŚ NIE PRZYJDZIE ! 🤞🏻
(O ile dobrze zapamiętałam bo moja pamięć dobra ale krotka 🤣)
Ondzia —-> 🤞🏻🍀o każdy cykl za długo...
obecnie mieszkamy i staramy się w De 🇩🇪
AMH 3,5
Ona 96 r. 👱🏼♀️
On 94 r. 👨🏻
01.2023 - stymulacja CLO+Duphostan.. ❌
05.2023 - rozpoczęcie starań z pomocą medyczną
16.08.2023 - histero-laparoskopia - 👍🏻✅
🙏🙏🙏 -
Dziewczyny beta 0.29 także dwa pecherzyki i 15mln plemnikow w medium to za mało!
Pozostaje mi już tylko..
👱♀️ 35l.
AMH 6,63=>3,11
Czynnik II hetero
MTHFR hetero
PAI-1 hetero
Hormony ok!
Ilość 240mln/ejakulat
Konc. 40mln/ml
Ruch ogólny 53%
Żywotność 56%
Morfologia 2%
HBA 90%
Stres oks. 2,64 mV
04.2023 IUI ❌️
26.07.2023 FET 4.2.2.❌️💔
Accofil, intralipid
❄️❄️ -
nick nieaktualny
-
ondzia1112 wrote:Dziewczyny beta 0.29 także dwa pecherzyki i 15mln plemnikow w medium to za mało!
Pozostaje mi już tylko..
Tulim ❤️❤️❤️ 😔
Miśka chciałabym Ci coś sensownego odpowiedzieć. Jak dla mnie to, że miałaś laparo i nie było nic widać powinno wystarczyć. Za to doskonale Cię rozumiem…
Słuchając tego co mówi Zielone i patrząc na doświadczenia nas wszystkich, teraz poszłabym na takie USG, skoro można uniknąć laparo a dowiedzieć się tyle samo albo i więcej.
Uszko do góry 😉miska122, ondzia1112 lubią tę wiadomość
Starania od 06.2021
•AMH - 22.92 ng/ml, kto da więcej 🙈
•MTHFR w układzie heterozygotycznym
•4G/4G w genie PAI-1 w układzie homozygotycznym
•KIR Bx ( nieobecne 3DS1, 2DS4 norm)
•Komórki NK 16,43%
• KIRy - Ok, nasienie morfologia 3%, fragmentacja 17%
• Endometrioza I st.
… ?
Lipiec 2023: ⏸27.07, beta 95 - 29.07, beta 290.8 - 31.07, Lipiec dał nam mały cud ❤️
Nasz mały cud okazał się synkiem 💙💙💙 rośnij Kochanie. Bardzo na Ciebie czekamy.
21.03.2024 spełniło się nasze największe marzenie ❤️🧡💛💚💚💜
-
Ondzia przykro mi 😞 dla mnie zajście w ciążę jest czymś magicznym i dalej nie wiem jak innym może się udać 'ot tak' a tu jeszcze z pomocą i nie pykło. Ale będę trzymać kciuki za kolejne miesiące, a teraz za wietrzenie głowy i udany wyjazd 🤞
ondzia1112, amani_96 lubią tę wiadomość
start: 06.2021
05.2024 💔 cb
Niedrożny lewy jajowód
❌❌❌
08.2024🍀🍀🍀🍀
17.10 ⏸️
21.10 250,0
23.10 462,9 (84,4%)
25.10 1099,0 🎉
31.10 GS 15x7mm YS 3,8mm
08.11 CRL 0,64cm FHR+
15.11 CRL 1,43cm FHR 161/min❤️ -
Dzięki dziewczyny. Byłam twarda i kilka dni już pewna i gotową. Ale...łezka popłynęła. Nie jedna. M też...
Dzisiaj winko i smuteczek, ale już działam dalej w pt wizyta u dr i podejmujemy decyzje co dalej, co jeszcze zrobić, co włączyć itp. W pon wylot. Jak M wreszcie kupi bilety!!!!👱♀️ 35l.
AMH 6,63=>3,11
Czynnik II hetero
MTHFR hetero
PAI-1 hetero
Hormony ok!
Ilość 240mln/ejakulat
Konc. 40mln/ml
Ruch ogólny 53%
Żywotność 56%
Morfologia 2%
HBA 90%
Stres oks. 2,64 mV
04.2023 IUI ❌️
26.07.2023 FET 4.2.2.❌️💔
Accofil, intralipid
❄️❄️ -
Ondzia - przykro mi, ale życzę Ci cudownej podróży, może troszkę pozwoli Ci to "przewietrzyć" głowę i dzięki temu w maju będzie łatwiej 🙂
Tedka - ja jeszcze w temacie psychologa. Wiem że wiele dziewczyn korzystało z pomocy takiej pani psycholog która znajdziesz na internecie łatwo bo ma stronę Psycholog Niepłodności. Moja koleżanka była mega zadowolona. Ja trafiłam do niej z depresją ciążową (a jakże!) I bardzo mi pomogła. Nie wywiera presji, można się umówić na kilka rozmów, tak, żeby wyprostować myślenie, nie musisz zaraz być na terapii. Ona przyjmuje on-line, więc może warto spróbować...
Wiem, że to łatwo powiedzieć, ale dobra rozmowa może chociaż trochę pomóc czasem... Ale oczywiście bądź wolna w tym 🙂
Co do endometriozy, to też chciałam Cię podpytać, bo też chodziłam do napro tutaj w Krakowie i moja wysłała mnie od razu na badania na odział do szpitala. W sumie teraz się dziwię że w ramach tego oni nie robią np. tego USG. W każdym razie miałam wtedy w 3dc podwyższony CA125 i miałam powtórzyć w inny dzień i wtedy było już ok. Czyli mam się nie martwić? Chociaż ra moja nowa lekarka od razu podpytała czy ktoś u mnie w ogóle próbował diagnozować endometrioze ale widać że już mi nie chciała dokładać ale coś czuję że wrócimy do tematu bo u mnie też pierwszy dzień czy też drugi to jest jakaś tragedia czasem... Raz będąc na Erasmusie zemdlałam w bibliotece 🤷 o skrzepach i innych atrakcjach nie mówię 🥺 czasem mam wrażenie że mnie poród mniej bolał.
Ja się nastawiam na maj ale sobie uświadomiłam, że przecież nawet nie wiem kiedy będę mieć owu. Gdyby cykl był regularny to powinnam około 22 dc się coś podziać, na razie jest 15 więc jeszcze tydzień... Ale coś boje się że znowu będzie 65 dni bez owulacji 😔
Ale zaczynam mieć kryzys, bo nasz synek nam okrutnie daje w kość. Padamy razem z nim o 23 i od rana od nowa. Jestem z nim w domu, ale też częściowo pracuje kiedy śpi albo gdy wpadnie opiekunka albo mąż po południu się zajmie i serio już nie wiem w co ręce wkładać. Chciałabym zadbać o dietę żeby sobie pomóc ale przy takim trybie nie da rady 🤷 już nie mówiąc że czujemy się jako najgorsi rodzice świata przez te wieczne afery. Serio chyba natura mnie broni przed drugim dzieckiem bo byśmy nie dali rady chyba choć bardzo bym chciała.Tedka, amani_96 lubią tę wiadomość
-
Pisałam odnośnie wątku ale tutaj dyskusja się toczyła, moge oddać prowadzenie wątku Celinie bądź komuś innemu Na mnie przyjdzie czas, jeszcze troszkę tu pobędę.. jaka decyzja ? Żebym była przygotowana
910608 lubi tę wiadomość
o każdy cykl za długo...
AMH 3,5
Ona 96 r. 👱🏼♀️
On 94 r. 👨🏻
🙏🙏🙏 -
Maju 🌸 Maju 🌸 kochanienki rosnie we mnie Cud malenki 😍👶🏻
Maju 🌼 Maju 🌼!!! Zabierz mnie do dzidziusiowego raju 👶🏻👶🏻👶🏻
To by bylo na tyle mojej tworczosci 🤣
Ondzia bardzo mi przykro, ze tym razem sie nie udalo 😞 ale wierze, ze wyjazd pozwoli Ci naladowac bateryjki i wrocisz z nowymi silami do dzialania 💪🏻ondzia1112, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Z niepłodnościa jest tak,że chciałoby się poznać jej przyczynę. Prowadzi to do tego,że robimy stosy badań i myślimy nad kolejnymi. Ciężko jednak zbadać wszystko. Tu kluczem jest dobry lekarz. Wiedza choćby z forum jest przydatna,żeby wiedzieć w ogóle o czym lekarz mówi albo samemu spytać czy w moim przypadku wskazane jest takie a takie badanie. Lekarze niestety często działają sztampowo,więc warto też mieć jakiś pogląd.86' starania od 8.19, od 11.20 w Klinice. M:obniżona ilość i ruchliwość, DFI 28%
4.21 cb, 4.21 IUI, 6.21-2 IUI
7.21 IVF:11pęcherzyków❄️❄️❄️❄️❄️8.21 i 9.21-2 transfery
ANA1 ujemne, NK ok, biopsja endo, MTHFR A1298C homo, PAI-1 hetero. KIR AA, C1C1. AlloMLR 0%
Naturalny cud:
27.11 beta 36
18.06 33+0🐣Adaś
-
Ondzia przytulam ♥️ udanego wyjazdu 😉
ondzia1112 lubi tę wiadomość
31 lat
08.2018 - starania o pierwszy cud
10.2021 - synek (ivf)
05.2022 - poronienie
09.2022 - starania o drugi cud
20.05.2023 - II ♥️ (bhcg 72)
09.06.2023 - CRL 7,7mm bijące ♥️
01.09.2023 - 250g zdrowej dziewczynki 💗
29.09.2023 - 465g gwiazdeczki ⭐
27.10.2023 - 940g słodkości 💜
24.11.2023 - 1490g cukiereczka🍬
22.12.2023 - 2100g wiercipietki
12.01.2024 - 3070g cudu 😍
i dalej czekamy...
-
amani_96 wrote:Pisałam odnośnie wątku ale tutaj dyskusja się toczyła, moge oddać prowadzenie wątku Celinie bądź komuś innemu Na mnie przyjdzie czas, jeszcze troszkę tu pobędę.. jaka decyzja ? Żebym była przygotowana
tak, ja chętnie.
może do jutra ostateczna burza mózgów odnośnie do tytułów? 💃Zło_snica lubi tę wiadomość
👰🏻M&M🤵🏻
"wszystko to, co mam, wszystko to, co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja"
06.22 ciąża biochemiczna (4+5) 💔
07.22 usunięcie jajowodu z ciążą pozamaciczną (6+5) 💔
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
listopad 2022 - start procedury, długi protokół 🍍
❄️4AA z 5 doby i ❄️4BA z 6 doby
19.01.23 🤰🏻 - ET 3dniowca - ❌
24.02.23 🤰🏻 - FET ❄️4AA + naturalny cud 🍀
19.10.23 - nasze cuda świata- 2730 misi ❤️ i 2080 małego 💙
-
Księgowa wrote:Limonka, jak wizyta u Paśnika?
Wczoraj wykończyła mnie podróż, a dzisiaj jeszcze byliśmy w klinice i dopiero mam chwilę 🙈
U Paśnika bardzo pozytywnie. 🙂 Trochę mnie uspokoił. Powiedział, że takie KIRy to nie wyrok i nie przekreśla to szans na ciążę, a sytuację ratuje też mąż. Poza kirami immunologicznie wszystko u mnie ok na podstawie tych badań ci miałam.
Generalnie dostałam zalecenie na accofil + od razu miałam do zrobienia test IMK i wtedy będzie pełny zarys zaleceń. Mówił, że do naturalnych starań z potwierdzoną owulacją acco jest ok, ale wiadomo że dużo lepiej gdy ten zarodek jest już podany to wtedy wszystko jest pewniejsze. I takie cykle jednak mogą być tylko 2-3, a potem przerwa.
Ze względu na moją historię i brak ciąż wyszedł też z propozycją, że jeśli uzyskalibyśmy dużo (np. 5 zarodków) to wtedy można by jednak spróbować pierwszego transferu bez accofilu bo według niego to też jest szansa na powodzenie, a jeśli by się nie udał to wtedy do kolejnych 2-3 już acco. Jeśli natomiast mielibyśmy 1-2-3 zarodki to wtedy od razu z tym lekiem.
Ogólnie nie jestem w 100% przekonana co do tego pomysłu pierwszego transferu bez accofilu, no ale zobaczymy.
Dziś też mieliśmy wizytę w klinice i jako że ostatnio już robiłam intensywnie badania to podjęliśmy decyzję i mam rozpisany protokół do procedury 😊 Jeśli nic się nie schrzani po drodze to w przyszłym cyklu startujemy 🍀
PS. Ondzia, przykro mi, wiem co czujesz 🤍🙁Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 19:31
amani_96, Jo_an, ondzia1112 lubią tę wiadomość
44cs - udało się 🤍
——————————————————
👱🏼♀️❌AMH 13/ PCOS/ IO/ PAI-1 i MTHFR hetero/ KIR AA/ rozjechane cytokiny/ cross-match 46%
🧔🏻♂️❌morfologia 1-2%/ HBA 72%/ stres oksydacyjny
——————————————————
💎 05.2023 I IVF- 10🥚- 1x❄️
• 06.2023 FET❄️4BB - beta 0 ✖️
💎 09.2023 II IVF- 6🥚- 3x❄️
• 01.2024 FET❄️4BA- 5tc💔
• 05.2024 FET❄️4BB - 5dpt ⏸️; 6dpt bhcg 23,1; 8dpt 42,2; 10dpt 115; 13dpt 403; 17dpt 2230; 20dpt 5883
🍀 24dpt CRL 0,36cm i 💓
🍀 11+6 prenatalne - 6cm szkraba, ryzyka niskie,
❤️171ud/min
-
celina550 wrote:tak, ja chętnie.
może do jutra ostateczna burza mózgów odnośnie do tytułów? 💃celina550 wrote:tak, ja chętnie.
może do jutra ostateczna burza mózgów odnośnie do tytułów? 💃
Supcio Dogadane ☺️
Celina żebyś nie musiała szukać mam spisane pokolei wszystkie tematy 😅 byłam przygotowana 😅
Wstawić je teraz te co mam od początku ?Simons_cat lubi tę wiadomość
o każdy cykl za długo...
AMH 3,5
Ona 96 r. 👱🏼♀️
On 94 r. 👨🏻
🙏🙏🙏