Forum W oczekiwaniu na testowanie Lipcowe kreseczki ♡
Odpowiedz

Lipcowe kreseczki ♡

Oceń ten wątek:
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 21 lipca 2019, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kittinka83 wrote:
    Misiaa też miałam dziś podobną refleksję...eh, jakie to były piękne czasy ;)

    Szona, jak Ci się Rowy podobają? :D mam nadzieję, że się dobrze relaksujesz ;)

    Dobrej nocki :)

    Znam Rowy dobrze. Byłam kolejny raz u przyjaciół. Kocham morze, kocham las, nie lubię tłoku. Ale plaża od 17 była prawie pusta. Odpoczęłam :)

    Malinaa90, Ania_85_, Kittinka83, moni05, Ochmanka, moyeu lubią tę wiadomość

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 21 lipca 2019, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek gratuluję bardzo ❤️

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 21 lipca 2019, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro mam psychiatrę. Czuję, że to u mnie jakiś głębszy temat.

    Btw. Boli mnie lewy jajnik (torbiel jest w prawym), już - standardowo pojawił się śluz (a jestem tuż po okresie). Obawiam się, że ten jajnik (który już kilka razy był problematyczny do znalezienia, a dotykanie go tym plastikowym kijem ;) na usg bolało mnie - i boli zawsze, o ile usg jest tuż przed @) choć jest bardziej aktywny, to ma jakiś problem z wysyłaniem jajek. Mam ogólnie doła. Jak chyba nigdy dotąd. Nie mam ochoty starac się o dziecko, zupełnie.

    Ale będę zaglądała regularnie oczywiście, by widzieć jak rośniecie i zachodzicie w kolejne ciaze :) Ale u mnie nowości żadnych niestety nie będzie.

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • Misiaa Autorytet
    Postów: 2268 3635

    Wysłany: 21 lipca 2019, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona bo my we dwie zajdziemy w ciążę jak reszta będzie się przy końcówce kulała i zastanawiała jak tu pokonać kolejny schodek :D daj znać co powiedział Ci psychiatra...mi już pomóc nie może :p teraz się z tego śmieję ale wcześniej rzeczywiście leki na wyciszenie mi pomagały :)

    24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB

    Acard, insulina, clexan, luteina, euthyrox

    eiktugpjuxjlxhci.png
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 21 lipca 2019, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szoncia mam nadzieję, że lekarz pomoże i będziesz zadowolona z jego pomocy ☺️ i niedługo zaskoczy samo, nawet jako taka niespodzianka 😊

    Ja dzisiaj w końcu w kościele dostałam okres więc jestem zadowolona ☺️ zaczynam nowy cykl i stymulację!

    Dziewczyny lekarz mi kazał brać clo od 2 dnia cyklu już, a na ulotce piszą żeby od 5( lub 3 jeżeli jest wczesna owulacja. )

    A dziewuszki jak brały clo?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2019, 16:42

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 lipca 2019, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 07:07

    szona lubi tę wiadomość

  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 21 lipca 2019, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinaa90 wrote:
    Szona bardzo dobra decyzja, równowaga psychiczna jest równie ważna jak wyleczenie ureamendy.

    Wkurzam się tylko, że nie mogę zbadać samej ureaplasmy, a tylko w pakietach - i kosztuje 190 zł 😤 Jeśli chce samą ureaplasme to z moczu za 40 zł. Ale chyba powinnam nadal pcr(?). W tym programie robią HyCoSy i tam im wystarcza przed stopień czystości pochwy. Zastanawiam się jak sprawdzić najlepiej czy ureagowno dalej jest.

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 21 lipca 2019, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzulkaJ wrote:
    Szoncia mam nadzieję, że lekarz pomoże i będziesz zadowolona z jego pomocy ☺️ i niedługo zaskoczy samo, nawet jako taka niespodzianka 😊

    Ja dzisiaj w końcu w kościele dostałam okres więc jestem zadowolona ☺️ zaczynam nowy cykl i stymulację!

    Dziewczyny lekarz mi kazał brać clo od 2 dnia cyklu już, a na ulotce piszą żeby od 5( lub 3 jeżeli jest wczesna owulacja. )

    A dziewuszki jak brały clo?


    Super, że cykl w końcu się rozpoczął 🙌 Ja clo nigdy nie brałam, wiec nie pomogę :/

    DzulkaJ lubi tę wiadomość

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 21 lipca 2019, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Wkurzam się tylko, że nie mogę zbadać samej ureaplasmy, a tylko w pakietach - i kosztuje 190 zł 😤 Jeśli chce samą ureaplasme to z moczu za 40 zł. Ale chyba powinnam nadal pcr(?). W tym programie robią HyCoSy i tam im wystarcza przed stopień czystości pochwy. Zastanawiam się jak sprawdzić najlepiej czy ureagowno dalej jest.
    Ja za cały pakiet płaciłam 220 zł, a potem jak powiedziałam że samą ureaplasmę to zapłaciłam tylko 50 zł, tez pcr

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 lipca 2019, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 07:07

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7343 10416

    Wysłany: 21 lipca 2019, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DziulkaJ, ja brałam Clo 2-5 dc :)

    DzulkaJ lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 lipca 2019, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasi partnerzy biorą jakieś suple? Możecie coś polecić?

  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 21 lipca 2019, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    DziulkaJ, ja brałam Clo 2-5 dc :)
    Monia a od razu dostałaś dawkę 2 razy dziennie po 1 tabletce? Naczytałam się na starym wątku o clo i dziewuchy miały mniejsza dawkę, a mój mi dał z grubej rury. Mialas jakieś skutki uboczne? Kiedy Ci owulacja przypadała jak zaczynałaś od 2 DC?

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 21 lipca 2019, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzulka ja tez bym brala jak lekarz kazal. On zna lepiej Twoje potrzeby niz ktos kto pisal ulotke.

    Szona ja robilam urea+myko jako jeden pakiet i chlamydie osobno. Juz nie pamietam co dokladnie ile kosztowalo ale chlamydia sama byla dwa razy drozsza niz ta myklo i ureaplazma. Moze poszperaj jeszcze w czelusciach internetu i gdzies znajdziesz.

    DzulkaJ, szona lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 3850 6318

    Wysłany: 22 lipca 2019, 05:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzulkaJ wrote:
    Szoncia mam nadzieję, że lekarz pomoże i będziesz zadowolona z jego pomocy ☺️ i niedługo zaskoczy samo, nawet jako taka niespodzianka 😊

    Ja dzisiaj w końcu w kościele dostałam okres więc jestem zadowolona ☺️ zaczynam nowy cykl i stymulację!

    Dziewczyny lekarz mi kazał brać clo od 2 dnia cyklu już, a na ulotce piszą żeby od 5( lub 3 jeżeli jest wczesna owulacja. )

    A dziewuszki jak brały clo?
    Dzulka ja brałam od 5, ale od kolejnego cyklu mam brać od 2 dc właśnie przez wczesną owulacje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2019, 05:21

    Obdnp2.png

    TQckp1.png

    Starania od czerwca 2018
    niskie AMH 😢 (POF)
    ON:
    Morfologia 5%,

    Marzec - CLO - BYŁY OWULACJE 😊
    Leczenie start
    04.04.2019 - Artvimed Kraków
    28.05. Decyzja o AZ
    Maj - lipiec kompletowanie badań
    29.10 przygotowaniem do transferu ☺
    15.11.2019 transfer ❄ 4.1.1. 7dpt i 10 dpt <0,1😢
    03.01.2020 histeroskopia diagnostyczna - mikropolipy w macicy, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego. 🎉
    10.02.2020. FET ❄4.1.1
    6dpt II
    7dpt beta 32,77mIU/ml
    10dpt 154,20 mIU/ml
    14 dpt 1153,00 mIU/ml
    25dpt MAMY ❤️
    22.04.2020 prenatalne - dziewczynka 👧
    15.06.2020 prenatalne 100% dziewczynka 👸
    Krwawienie i hospitalizacja, (krwiak)


    Zostań ze mną... ❤️🙏

    Zostały nam ❄❄

    ⚠️MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne
    ⚠️hiperinsulinemia
    💊acard 75, metyle, metforimina
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 22 lipca 2019, 05:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elf ja właśnie miałam zawsze pozna owulację i wyczytałam, że będę miała teraz wcześniej jak zacznę od 2dc i nie wiem kiedy się jej spodziewać. Na monitoring mam iść ok 11-13 dc, nie będzie za późno?

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7343 10416

    Wysłany: 22 lipca 2019, 06:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzulkaJ wrote:
    Monia a od razu dostałaś dawkę 2 razy dziennie po 1 tabletce? Naczytałam się na starym wątku o clo i dziewuchy miały mniejsza dawkę, a mój mi dał z grubej rury. Mialas jakieś skutki uboczne? Kiedy Ci owulacja przypadała jak zaczynałaś od 2 DC?
    Brałam tylko 1 tabletkę rano. Co do skutków ubocznych to miałam takie zimne poty, szczególnie w nocy. Bywało, że się budziłam kilka razy w nocy i się odkrywałam, a potem znów przykrywałam kołdrą. Przez pierwszy miesiąc tak było (tak do owulki), potem się organizm przyzwyczaił i było ok. Clo brałam przez 6-7 miesięcy potem IVF i po poronieniu znowu 7-8mies i kolejne IVF.
    Bez clo owulacja była 20-28dc. Na lekach 14-15dc, ale dostawałam ovitrelle na pęknięcie pęcherzyków. Zwykłe był 1-2 pęcherzyki, ale zdarzyło się raz, że były 4 i wszystkie pękły 😉

    DzulkaJ lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 3850 6318

    Wysłany: 22 lipca 2019, 06:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio wam pisałam, ze wyniki męża super, ale wczoraj dopiero je zobaczyłam na własne oczy i juz nie wiem czy jest tak super gdyby któraś mogła zerknąć i sie wypowiedzieć :

    Uplynnienie 15 min
    Objętość 4ml
    Ph 7,5
    Konsystencja prawidłowa

    Tu wszystko ok

    Ruch:
    Podtepowy 44%
    Niedostępny 4%
    Ogółem 48%
    Brak ruchu 52%
    Trochę sie zmartwilam tym ruchem, bo tak w dolnych granicach wartości referencyjnych

    Liczba plemników 192mln
    Koncentracja 48 mln/ml
    Tutaj jest super

    Morfologia 5%

    Najbardziej mnie ta morfologia zmartwila, tylko 5%... wyczytałam na innym wątku, ze zdrowy mężczyzna nie przekracza 10%, ale te 5% nie jest za mało? Jeżeli wartości referencyjne zaczynają sie od 4%?

    Badania robione pi 3 dniach abstynencji, w klinice

    Obdnp2.png

    TQckp1.png

    Starania od czerwca 2018
    niskie AMH 😢 (POF)
    ON:
    Morfologia 5%,

    Marzec - CLO - BYŁY OWULACJE 😊
    Leczenie start
    04.04.2019 - Artvimed Kraków
    28.05. Decyzja o AZ
    Maj - lipiec kompletowanie badań
    29.10 przygotowaniem do transferu ☺
    15.11.2019 transfer ❄ 4.1.1. 7dpt i 10 dpt <0,1😢
    03.01.2020 histeroskopia diagnostyczna - mikropolipy w macicy, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego. 🎉
    10.02.2020. FET ❄4.1.1
    6dpt II
    7dpt beta 32,77mIU/ml
    10dpt 154,20 mIU/ml
    14 dpt 1153,00 mIU/ml
    25dpt MAMY ❤️
    22.04.2020 prenatalne - dziewczynka 👧
    15.06.2020 prenatalne 100% dziewczynka 👸
    Krwawienie i hospitalizacja, (krwiak)


    Zostań ze mną... ❤️🙏

    Zostały nam ❄❄

    ⚠️MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne
    ⚠️hiperinsulinemia
    💊acard 75, metyle, metforimina
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7343 10416

    Wysłany: 22 lipca 2019, 06:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jakiegoś doła od rana. Wstałam uszykowałam się do pracy i jadę tramwajem, ale czuję się tak, jakbym robiła to wszystko z automatu, jak jakiś robot bez uczuć. Wczoraj się dowiedzieliśmy, że koleżanka urodziła córeczkę. Mąż poszedł na piwo ze świeżo upieczonym tatą, a ja się zastanawiałam czy kiedyś on również będzie miał możliwość zaprosić kolegów na takie piwo... 😢 Czuję, że coś mnie omija, wszyscy w koło zachodzą w ciążę, a my stoimy w miejscu. Jeszcze gdybym wiedziała z czym walczymy, a tu lipa. W dodatku @ mi się spóźnia już kilka dni, temperatura cały czas w dole (36.11 dzisiaj), więc nawet nie mam co testować 😢 Najchętniej wzięłabym urlop i zakopała się pod kołdrą

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 3850 6318

    Wysłany: 22 lipca 2019, 06:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzulkaJ wrote:
    Elf ja właśnie miałam zawsze pozna owulację i wyczytałam, że będę miała teraz wcześniej jak zacznę od 2dc i nie wiem kiedy się jej spodziewać. Na monitoring mam iść ok 11-13 dc, nie będzie za późno?
    Pierwszy cykl pewnie bedzie bardziej testowy, jak zareagujesz. Mnie po 0pierwszym zrobiła się torbiel i w kolejnym cyklu dostałam estrogeny dodatkowo. Potem po 2 tabletkach na raz, nie w dwóch dawkach mialam owulacji w 9dc, teraz znowu po 1 tabketce mialam owulacji 13dc. A teraz w lipcu spontaniczna owulacji znowu w 9. Myślę że twój lekarz wie co robi. Trzymam mocno kciuki żeby się udało ✊✊✊

    Obdnp2.png

    TQckp1.png

    Starania od czerwca 2018
    niskie AMH 😢 (POF)
    ON:
    Morfologia 5%,

    Marzec - CLO - BYŁY OWULACJE 😊
    Leczenie start
    04.04.2019 - Artvimed Kraków
    28.05. Decyzja o AZ
    Maj - lipiec kompletowanie badań
    29.10 przygotowaniem do transferu ☺
    15.11.2019 transfer ❄ 4.1.1. 7dpt i 10 dpt <0,1😢
    03.01.2020 histeroskopia diagnostyczna - mikropolipy w macicy, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego. 🎉
    10.02.2020. FET ❄4.1.1
    6dpt II
    7dpt beta 32,77mIU/ml
    10dpt 154,20 mIU/ml
    14 dpt 1153,00 mIU/ml
    25dpt MAMY ❤️
    22.04.2020 prenatalne - dziewczynka 👧
    15.06.2020 prenatalne 100% dziewczynka 👸
    Krwawienie i hospitalizacja, (krwiak)


    Zostań ze mną... ❤️🙏

    Zostały nam ❄❄

    ⚠️MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne
    ⚠️hiperinsulinemia
    💊acard 75, metyle, metforimina
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego